در قسمت اول این مقاله به درمان آسپرگر از جمله رفتار درمانی، گفتار درمانی، مدیتیشن و هنر درمانی اشاره کردیم. در این قسمت به سایر درمانهای حمایتی از جمله رژیم غذایی، داروهای گیاهی، طب سوزنی، ماساژ درمانینوروفیدبک و حیوان درمانی اشاره خواهیم کرد.
رژیم غذایی
برخی از افراد از درمان های غذایی برای ASD استفاده می کنند. به عنوان مثال، برخی از افراد مبتلا به ASD ممکن است در رژیم غذایی بدون گلوتن یا بدون کازئین باشند. سایر مکمل های رایج مورد استفاده افراد مبتلا به ASD شامل اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین B12 است.
پشتیبانی علمی کمی برای درمان های رژیمی برای ASD وجود دارد و ممکن است خطر کمبودهای تغذیه ای را به همراه داشته باشد. مکمل ها، به ویژه زمانی که به کودکان داده می شود، مجموعه ای از خطرات خاص خود را دارند.
یکی بررسی 2017 شواهد کمی برای حمایت از استفاده از رژیم های غذایی تخصصی یا مکمل های غذایی در درمان ASD یافت. بررسی دیگر در 2018 نشان داد شواهد کمی برای حمایت از استفاده از رژیم های بدون گلوتن یا بدون کازئین به عنوان مفید برای ASD یافت.
لازم به ذکر است که مطالعاتی برای ارزیابی یک رویکرد رژیم غذایی در مورد آسپرگر انجام نشده است.
همچنین، مهم است که به یاد داشته باشید که عدم علاقه به غذاهای خاص یا خوردن طیف محدودی از غذاها ممکن است از علائم ASD باشد. این می تواند اصلاح رژیم غذایی را دشوار کند. علاوه بر این، یک رویکرد رژیم غذایی که به نظر می رسد برای یک فرد موثر است، ممکن است در فرد دیگر به خوبی کار نکند.
می توانید با پزشک کودک و متخصص تغذیه کار کنید تا مطمئن شوید که کودک شما یک رژیم غذایی سالم و متعادل دارد.
درمان های جایگزین
درمان های جایگزین دیگری نیز برای درمان ASD استفاده شده است. طبق یک مطالعه اخیر، 46.8 درصد از افراد بالغ مبتلا به آسپرگر که مورد بررسی قرار گرفتند، نوعی درمان جایگزین را در طول زندگی خود امتحان کرده بودند.
با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که تاکنون تحقیقات کمی در مورد اثربخشی بسیاری از درمانهای جایگزین انجام شده است. اکثراً آسپرگر را مستقیماً بررسی نکرده اند. مطالعات موجود اغلب شامل تعداد کمی از شرکت کنندگان و همچنین پارامترهای مطالعه متنوع است.
هر فرد مبتلا به ASD متفاوت است. برخی از درمانهای جایگزین ممکن است برای یک فرد موثر به نظر برسد، اما برای دیگری نه.
در اینجا چند درمان جایگزین احتمالی و همچنین برخی از آنها که باید از آنها اجتناب کنید وجود دارد.
داروهای گیاهی
داروهای گیاهی یا سنتی مختلفی برای درمان ASD استفاده شده است. اینها می توانند شامل مواردی مانند مکمل های جینکو بیلوبا یا کپسول های حاوی انواع اجزای گیاهی باشند.
اخیرا مرور ب بر روی 10 مطالعه در مورد داروهای گیاهی و ASD به این نتیجه رسیدند که شواهد امیدوارکننده بود اما در کل غیرقابل قطعیت بود.
مکمل های گیاهی نسبت به محصولات دارویی کمتر توسط FDA تنظیم می شوند. این خطر وجود دارد که مکمل ها حاوی موادی باشند که در بسته بندی ذکر نشده اند. یا مقادیر متفاوتی از مواد خاص که ممکن است بی خطر نباشند.
توجه به این خطرات هنگام دادن مکمل به کودکان بسیار مهم است. قبل از دادن هر گونه داروی گیاهی به کودک خود با پزشک خود صحبت کنید.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی ممکن است به کاهش سطح اضطراب یا علائم مرتبط با حس کمک کند. در یک مرور نظامند دریافتند که ماساژ به طور کلی در کوتاه مدت علائم را در مقایسه با بدون ماساژ بهبود می بخشد.
با این حال، بر اساس کیفیت مطالعات بررسی شده، محققان قدرت شواهد را پایین ارزیابی می کنند.
همچنین مهم است به یاد داشته باشید که برخی از افراد مبتلا به ASD ممکن است با لمس شدن راحت نباشند. ماساژ درمانی برای این افراد توصیه نمی شود.
طب سوزنی
برخی افراد بر این باورند که طب سوزنی ممکن است به کاهش علائم ASD کمک کند. اگرچه مکانیسمی که از طریق آن انجام می دهد هنوز ناشناخته است.
بررسی اخیر بر روی 17 مطالعه دریافتند که طب سوزنی ممکن است به بهبود علائم ASD کمک کند. نویسندگان مطالعات اضافی و دقیق تر را برای تأیید این موضوع تشویق می کنند.
نوروفیدبک
نوروفیدبک درمانی از حسگرهای الکتریکی برای دادن اطلاعات در مورد فعالیت مغز به افراد استفاده می کند. ایده این است که با یادگیری این اطلاعات، یک فرد ممکن است کنترل بیشتری بر این عملکرد به دست آورد.
یک مطالعه استفاده از نوروفیدبک در افراد مبتلا به آسپرگر را بررسی کرد و دریافت که بهبودی برای علائم و همچنین عملکرد فکری مشاهده شد.
نوروفیدبک در درمان ADHD، که می تواند همراه با ASD وجود داشته باشد، نوید بیشتری را نشان داده است. تحقیقات کافی برای حمایت از استفاده از آن در درمان خود ASD وجود ندارد.
حیوان درمانی
این درمان شامل استفاده از حیوانات برای ایجاد تعامل و همراهی است. برخی از نمونه ها شامل اسب سواری یا تعامل با حیوانات خانگی معمولی مانند سگ یا خوکچه هندی است.
تحقیقات محدودی در مورد اثربخشی حیوان درمانی انجام شده است. با این حال، برخی از مطالعات کوچک بهبود عملکرد اجتماعی پس از حیوان درمانی را گزارش کرده اند.
درمان های بالقوه مضر
برخی از درمانهای جایگزین ممکن است بیشتر از اینکه فایده داشته باشند، ضرر داشته باشند. بر اساس مرکز ملی سلامت تکمیلی و یکپارچه (NCCIH) ، درمان های زیر ممکن است مضر باشند:
- اکسیژن هیپرباریک ، درمانی که شامل تامین اکسیژن در یک ظرف تحت فشار است. در حال حاضر وجود دارد بدون مدرک که این درمان علائم را بهبود می بخشد و عوارض جانبی مانند ضربه به گوش می تواند رخ دهد.
- کیلاسیون ، که در آن از داروها برای حذف فلزاتی مانند جیوه از بدن استفاده می شود. در حال حاضر هیچ مدرکی دال بر ارتباط بین جیوه و ASD وجود ندارد. این درمان همچنین می تواند عوارض جانبی جدی مانند آسیب بالقوه کشنده اندام داشته باشد.
- سکرتین، یک هورمون گوارشی که به صورت داخل وریدی تجویز می شود.
- عوامل ضد قارچی، که برای جلوگیری از رشد بیش از حد کاندیدا تجویز میشوند که برخی معتقدند علائم ASD را بدتر میکنند. با اینکه کاندیدا گونه ها و آنتی بادی های ضد کاندیدا از افراد مبتلا به ASD شناسایی شده است، هیچ مدرکی دال بر اثربخشی درمان های ضد قارچی وجود ندارد.
خلاصه
آسپرگر نوع خفیف تری از اوتیسم است. اکنون در تشخیص ASD گنجانده شده است. تعداد زیادی درمان وجود دارد که مردم برای آسپرگر امتحان می کنند.
بسیاری از درمان هایی که برای آسپرگر توصیه می شود شامل تقویت مهارت های رفتاری، اجتماعی و ارتباطی بهبود یافته است. البته ممکن است از داروها، گفتار درمانی و کاردرمانی نیز استفاده شود.
یادآوری این نکته مهم است که همه درمانهای آسپرگر با شواهد علمی پشتیبانی نمیشوند. علاوه بر این، آنچه ممکن است برای یک فرد مؤثر به نظر برسد، ممکن است برای دیگری مؤثر نباشد. برای تهیه یک برنامه درمانی برای آسپرگر باید از نزدیک با پزشک خود همکاری کنید.
منبع:
- Hughes HK, et al. (2018). Anti-Candida albicans IgG antibodies in children with autism spectrum disorders. DOI:
10.3389%2Ffpsyt.2018.00627 - Kantarcioglu AS, et al. (2016). Microbiota-gut-brain axis: yeast species isolated from stool samples of children with suspected or diagnosed autism spectrum disorders and in vitro susceptibility against nystatin and fluconazole [Abstract]. DOI:
10.1007/s11046-015-9949-3 - Lee B, et al. (2018). The efficacy and safety of acupuncture for the treatment of autism spectrum disorder: A systematic review and meta-analysis. DOI:
10.1155%2F2018%2F1057539 - Living with autism. (2019).
nhs.uk/conditions/autism/treatment/ - Mayo Clinic Staff. (2018). Autism spectrum disorder.
mayoclinic.org/diseases-conditions/autism-spectrum-disorder/symptoms-causes/syc-20352928 - Mazzone L, et al. (2012). Psychiatric comorbidities in Asperger syndrome and high functioning autism: diagnostic challenges. DOI:
10.1186%2F1744-859X-11-16 - Melamed IR, et al. (2018). A pilot study of high-dose intravenous immunoglobulin 5% for autism: impact on autism spectrum and markers of neuroinflammation [Abstract]. DOI:
10.1002/aur.1906 - Nutritional therapy for autism. (2017).
nichd.nih.gov/health/topics/autism/conditioninfo/treatments/nutritional-therapy - Piwowarczyk A, et al. (2018). Gluten- and casein-free diet and autism spectrum disorders in children: A systematic review [Abstract]. DOI:
10.1007/s00394-017-1483-2 - Sathe N, et al. (2017). Nutritional and dietary interventions for autism spectrum disorder: A systemic review. DOI:
10.1542/peds.2017-0346 - Stegemann T, et al. (2019). Music therapy and other music-based interventions in pediatric health care: An overview. DOI:
10.3390/medicines6010025 - Thompson L, et al. (2010). Neurofeedback outcomes in clients with Asperger’s syndrome. DOI:
10.1007/s10484-009-9120-3
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.