وای فای یک فناوری بی سیم است. برای اتصال لپ تاپ ها، تلفن های هوشمند و سایر دستگاه های الکترونیکی به اینترنت استفاده می شود. در واقع، احتمالاً در حال خواندن این مقاله در دستگاهی هستید که در حال حاضر به Wi-Fi متصل است.
Wi-Fi داده ها را از طریق تشعشعات الکترومغناطیسی، نوعی انرژی، ارسال می کند. تابش مناطقی به نام میدان های الکترومغناطیسی (EMF) ایجاد می کند .
این نگرانی وجود دارد که تشعشعات وای فای باعث مشکلات سلامتی مانند سرطان شود.
بیایید بررسی کنیم که علم تاکنون در مورد Wi-Fi و سرطان چه می گوید.
آیا وای فای باعث سرطان می شود؟
در حال حاضر، هیچ پاسخ قطعی برای این سوال وجود ندارد. دلیلش این است که هیچ مدرک محکمی وجود ندارد که نشان دهد Wi-Fi یا به طور کلی EMF ها مستقیماً باعث سرطان می شوند.
در سال 2011، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی (IARC) اعلام کرد که EMF ها “احتمالاً برای انسان سرطان زا هستند. ” این برچسب توسط 30 دانشمند که مطالعات روی EMF و سرطان را ارزیابی کردند، ایجاد شد.
مطالعات مربوط به EMF و سرطان متناقض هستند. به عنوان مثال، طبق یک بررسی تحقیقاتی در سال 2017 ، EMF های دستگاه های بی سیم خطر گلیوما، نوعی تومور مغزی را افزایش می دهند. اما یک مطالعه ای در سال 2018 بیان می کند که هیچ ارتباط واضحی بین EMF و تومورهای مغزی وجود ندارد.
مطالعات حیوانی
علاوه بر این، بیشتر مطالعاتی که ارتباط بین Wi-Fi و سرطان را مورد بررسی قرار داده اند، شامل حیوانات می شود. آن نتایج نیز بی نتیجه بوده است.
شناخته شده است که استرس اکسیداتیو در ایجاد سرطان نقش دارد. در یک مطالعه حیوانی در سال 2015 ، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض Wi-Fi باعث ایجاد استرس اکسیداتیو در رحم موشها شد.
علاوه بر این، یکی مطالعه حیوانات در سال 2018 همچنین دریافتند که Wi-Fi فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی را کاهش می دهد که با استرس اکسیداتیو مبارزه می کنند.
مکانیسم های پشت این اثرات نامشخص است. علاوه بر این، این یافته ها به صراحت تایید نمی کند که Wi-Fi باعث سرطان در انسان می شود. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا تشعشعات وای فای می تواند منجر به سرطان شود، مورد نیاز است.
آیا وای فای خطرات دیگری دارد؟
مشخص نیست که آیا Wi-Fi خطرات دیگری برای سلامتی دارد یا خیر. باز هم، بیشتر مطالعات موجود شامل حیوانات است و نتایج قطعی نیستند.
این چیزی است که علم تاکنون می گوید:
ناباروری مردان
با توجه به الف مطالعه حیوانات در سال 2014 قرار گرفتن طولانی مدت در معرض تشعشعات وای فای باعث کاهش عملکرد تولید مثل موش های نر می شود. یک مطالعه حیوانی در سال 2016 نشان داد که تشعشعات ساطع شده از Wi-Fi باعث آسیب DNA در بیضه موش ها می شود.
در یک مطالعه در 2015 محققان حرکت اسپرم بیش از 1000 مرد را بررسی کردند. این مردان به سوالاتی در مورد استفاده از وای فای و تلفن همراه خود پاسخ دادند. محققان دریافتند مردانی که از اینترنت بی سیم استفاده می کنند، در مقایسه با مردانی که از اینترنت سیمی استفاده می کنند، تحرک اسپرم کاهش یافته است.
اما محققان مکانیسم های احتمالی پشت این نتایج را بیان نکردند. آنها همچنین خاطرنشان کردند که پرسشنامه نمی پرسد که آیا شرکت کنندگان سیگاری هستند یا خیر. سیگار ممکن است بر تحرک اسپرم تأثیر بگذارد.
عملکرد شناختی
مطالعه ای در سال 2017 مشخص شد که تشعشعات وای فای تشخیص را در موش ها مختل می کند. با توجه به متفاوت مطالعه ی بر روی حیوانات در سال 2017 ، تشعشعات ساطع شده از وای فای همچنین ممکن است به بیماری های عصبی و عملکرد مغز در موش ها کمک کند.
اما باز هم، این نتایج حاکی از تأثیرات مشابه در انسان نیست. تحقیقات بیشتری لازم است.
سلامت قلب
در یک مطالعه بر روی حیوانات در سال 2015 ، قرار گرفتن در معرض Wi-Fi باعث تغییر ریتم قلب و فشار خون در خرگوش ها شد. به گفته محققان، این نشان می دهد که Wi-Fi بر قلب تأثیر می گذارد. اما مکانیسم ها نامشخص است و مطالعات انسانی بیشتری مورد نیاز است.
ادعاهای نادرست در مورد خطرات سلامتی Wi-Fi
با افزایش نگرانی ها در مورد Wi-Fi، افسانه های متعددی در مورد اثرات آن بر سلامتی وجود دارد.
طبق این ادعاها، Wi-Fi باعث ایجاد شرایطی مانند:
- اوتیسم
- مسائل پوستی
- سردرد
- درد
- سرگیجه
- حالت تهوع
- خستگی
- تپش قلب
هیچ مدرک محکمی مبنی بر ارتباط Wi-Fi با این شرایط وجود ندارد.
5G و ویروس کرونا
5G یا نسل پنجم، نوع دیگری از فناوری بی سیم است. این یک شبکه تلفن همراه است که برای اولین بار در سال 2019 در دسترس قرار گرفت.
از زمان انتشار آن، شایعاتی در مورد 5G و خطرات سلامتی آن وجود داشته است. اما وقتی همهگیری کووید-19 در سال 2020 شروع شد، افسانهها شروع کردند به ویروس کرونا.
این شامل شایعات اثبات نشده مانند:
- 5G مستقیماً SARS CoV-2 را منتشر می کند، ویروسی که باعث COVID-19 می شود
- 5G سیستم ایمنی شما را مختل می کند و خطر ابتلا به SARS CoV-2 را افزایش می دهد
- 5G پوششی برای همه گیری COVID-19 است
- واکسنهای COVID-19 حاوی ریزتراشههای 5G هستند
- COVID-19 اولین بار در ووهان چین ظاهر شد، زیرا اولین شهری بود که از 5G استفاده کرد
این افسانه ها فقط همین هستند – افسانه ها. ویروس ها از طریق قطرات تنفسی از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند. آنها از طریق فناوری بی سیم پخش نمی شوند. همچنین، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد 5G و EMF حساسیت شما را به عفونتهای ویروسی افزایش میدهند.
بحث بر سر 5G چیست؟
در سال 1996، سازمان جهانی بهداشت تأسیس کرد پروژه بین المللی EMF . پروژه EMF روی ارزیابی خطر سلامتی EMF ها کار می کند.
این جدا از ارزیابی سال 2011 توسط IARC است که EMF ها را “احتمالا سرطان زا” نامیده بود. IARC نیز بخشی از WHO است.
در مورد پروژه EMF بحث و جدل وجود دارد. در یک بررسی تحقیق 2017 دکتر لنارت هاردل، انکولوژیست، خاطرنشان کرد که پنج نفر از شش عضو اصلی گروه EMF با کمیسیون بین المللی محافظت در برابر تشعشعات غیر یون ساز (ICNIRP) درگیر شده اند.
هاردل می گوید که این یک تضاد منافع است. او معتقد است که این امر در توانایی اعضا برای ایجاد یک ارزیابی علمی انتقادی تداخل خواهد داشت.
خلاصه
طبق مطالعات انجام شده در دنیا، اشعه های مضر از لوازم الکترونیکی مثل کامپیوترها یکی از علت های رایج آسیب به سلامتی می باشند و مشکلاتی مثل سردرد، خستگی، کمبود حافظه و بی خوابی را به وجود می آورند . محدود کردن اثر این اشعه ها نیازمند پر کردن گیاهان خانگی در منزل است.
Wi-Fi از تشعشعات الکترومغناطیسی برای اتصال دستگاه های الکترونیکی استفاده می کند. برخی از مردم معتقدند که می تواند به توسعه سرطان کمک کند. اما هیچ مدرک محکمی مبنی بر اینکه Wi-Fi باعث ایجاد خطرات سلامتی در انسان می شود وجود ندارد.
بیشتر تحقیقات موجود شامل حیوانات است. حتی در آن زمان نیز نتایج قطعی نبود. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا Wi-Fi و سرطان به طور مستقیم با هم مرتبط هستند لازم است.
منابع:
- ویلا جی و همکاران (2018). مواجهه شغلی با میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس بالا و خطر تومور مغزی
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016041201830196X - Yildirim ME و همکاران (2015). چه چیزی برای باروری مردان مضر است: تلفن همراه یا اینترنت بی سیم؟
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1016/j.kjms.2015.06.006 - یوکسل ام، و همکاران. (2015). قرار گرفتن طولانی مدت در معرض تشعشعات الکترومغناطیسی تلفن های همراه و دستگاه های Wi-Fi باعث کاهش سطح پرولاکتین، پروژسترون و استروژن پلاسما می شود. اما استرس اکسیداتیو رحم را در موش های باردار و فرزندان آنها افزایش می دهد.
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12020-015-0795-3
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.