07136476172 - 09172030360 [email protected]

ختلالات شخصیت انواعی از شرایط سلامت روان هستند. آنها می توانند منجر به الگوهای ثابت، بلندمدت و ناسالم تفکر، احساس و رفتار شوند.

سه دسته اصلی اختلالات شخصیت وجود دارد : خوشه A، خوشه B، خوشه C.

هر خوشه دارای چندین ویژگی منحصر به فرد است که برای دسته بندی علائم استفاده می شود. 10 اختلال شخصیت در این سه خوشه گروه بندی می شوند. چهار اختلال شخصیت در خوشه B وجود دارد که عبارتند از:

  • اول: اختلال شخصیت ضد اجتماعی
  • دوم: اختلال شخصیت مرزی
  • سوم: اختلال شخصیت هیستریونیک
  • چهارم: اختلال شخصیتی خودشیفتگی

تشخیص اختلالات شخصیت از خوشه های مختلف امکان پذیر است.

صفات

هر اختلال شخصیتی علائم یا ویژگی های منحصر به فرد خود را دارد. طبق ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) ، علائم باید:

  • در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود
  • در طول زمان پایدار باشد
  • منجر به ناراحتی یا آسیب برای فرد شود

اختلال شخصیت ضد اجتماعی

افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی الگوی بی توجهی و نقض حقوق دیگران را نشان می دهند. فریبکاری و دستکاری برای منافع شخصی استفاده می شود.آنها ممکن است با دیگران به شدت رفتار کنند، یا دروغ بگویند یا تقلب کنندبرای به دست آوردن این منافع شخصی آنها همچنین ممکن است بیشتر درگیر دزدی باشند. با این حال، آنها معمولاً از کاری که انجام داده اند پشیمان نیستند.

افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی نیز در معرض خطر بیشتری برای اعتیاد به مواد مخدر یا الکل هستند.

اختلال شخصیت مرزی

افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اغلب روابط شخصی ناپایدار دارند. همچنین می تواند بر نحوه نگاه شما به خود تأثیر بگذارد. علائم عبارتند از:

  • رفتار تکانشی
  • احساس پوچی مزمن
  • احساس مزمن رها شدن
  • اپیزودهای شدید عصبانیت
  • رفتار بی پروا

افراد مبتلا به این اختلال ممکن است رفتارهای خودکشی نیز از خود بروز دهند.

اختلال شخصیت

اختلال شخصیت هیستریونیک

افراد مبتلا به اختلال شخصیت هیستریونیک اغلب در تلاش هستند تا مرکز توجه باشند. آنها ممکن است از رفتارهای مختلف جلب توجه، اغلب در موقعیت های اجتماعی نامناسب استفاده کنند. این رفتارها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تعاملات تحریک آمیز
  • عبارات تئاتری
  • حس صمیمیت کاذب

افراد مبتلا به این اختلال در معرض خطر بیشتری برای ژست های خودکشی هستند.

اختلال شخصیت خودشیفتگی

افراد مبتلا به این اختلال شخصیت معتقدند که برتر از دیگران هستند. علائم عبارتند از:

  • واکنش های بسیار منفی به انتقاد
  • افزایش احساس اهمیت برای خود
  • مشغول شدن به افکار بزرگ موفقیت
  • نیاز بیش از حد به تحسین
  • احساس قوی استحقاق داشتن

افراد مبتلا به این اختلال اغلب عدم همدلی را نشان می دهند. و ممکن است از روابط شخصی برای ارتقای تصویر خود سوء استفاده کنند.

علل و عوامل خطر

اختلالات شخصیت احتمالاً به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد می شود.

یکی مطالعه ارتباط قوی بین اختلال شخصیت مرزی و سابقه ترومای جنسی پیدا کرد. مطالعه دیگری ارتباط بین کودکانی که توسط مادرانشان مورد آزار کلامی قرار می‌گرفتند و اختلالات شخصیتی مختلف از جمله اختلالات شخصیت مرزی و خودشیفتگی را نشان داد.

یک بررسی اخیر همچنین شباهت هایی در ویژگی های آناتومیک مغز افراد با شخصیت خوشه B یافت. این نشان می دهد که رشد مغز نیز ممکن است به این اختلالات منجر شود.

پژوهشها بین اختلالات شخصیت خوشه B و سابقه خانوادگی نیز ارتباط معناداری پیدا کرده است. داشتن یک والدین یا خواهر یا برادر مبتلا به اختلال شخصیت، خطر ابتلا به این اختلال را افزایش می دهد.

تشخیص

مهم است که در صورت مشاهده علائم اختلال شخصیت، خود یا دیگران را به نوعی از اختلال متهم نکنید. تشخیص اختلال شخصیت فقط باید توسط یک متخصص بهداشت روان آموزش دیده انجام شود.

متخصصان سلامت روان از DSM-5 برای تشخیص اختلالات شخصیت و سایر شرایط سلامت روان استفاده می کنند. برای تشخیص، افراد باید معیارهای ذکر شده برای آن اختلال خاص را داشته باشند.

به احتمال زیاد قبل از تشخیص رسمی باید چندین جلسه با یک درمانگر ملاقات کنید. در طول قرار ملاقات شما، آنها سوالات مختلفی در مورد زندگی شما خواهند پرسید. که بسیاری از آنها ممکن است بسیار شخصی به نظر برسند. مهم است که با متخصص سلامت روان خود باز و صادق باشید. که به آنها در تشخیص دقیق کمک می کند.

طبق DSM-5، برای دریافت تشخیص اختلال شخصیت خوشه ای B، باید شرایط زیر را رعایت کنید:

  • علائم برای اولین بار در اوایل بزرگسالی ظاهر شد.
  • اگر زیر 18 سال دارید، علائم باید حداقل به مدت یک سال وجود داشته باشند.
  • علائم نباید به دلیل سایر اختلالات یا موقعیت های استرس زا خاص باشد.

پزشک شما همچنین ممکن است بخواهد با اعضای خانواده صحبت کند تا درک بهتری از علائم شما پیدا کند. این به این دلیل است که تشخیص علائم در خود ممکن است دشوار باشد. پزشک شما چیزهایی را که به آنها گفته اید با اعضای خانواده به اشتراک نمی گذارد. و همچنین چیزهایی را که اعضای خانواده شما به اشتراک گذاشته اند با شما در میان نمی گذارد.

رفتار

درمان احتمالاً شامل روش‌های مختلفی است و به تعهد شما نیاز دارد. پزشک شما ممکن است توصیه کند در طول دوره درمان، چیزهای جدیدی را امتحان کنید. و ممکن است لازم باشد به ملاقات طولانی مدت با پزشک خود ادامه دهید، حتی پس از بهبود علائم.

روان درمانی

روان درمانی معمولاً بخش کلیدی هر طرح درمانی است. گاهی اوقات به آن گفتار درمانی نیز می گویند.

در طول روان درمانی، شما این فرصت را خواهید داشت که افکار و احساسات خود را در محیطی بدون قضاوت و حمایت کننده بیان کنید. افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی خوشه B ممکن است ایجاد یک رابطه راحت با یک درمانگر را دشوار بدانند. شما نباید آن را به عنوان نشانه ای مبنی بر اینکه درمان جواب نمی دهد تلقی کنید.

پزشک شما همچنین ممکن است رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) و درمان شناختی رفتاری (CBT) را توصیه کند.

DBT برای کمک به آموزش مهارت های جدید و تشویق به تغییر استفاده می شود. ممکن است شامل جلسات گروهی یا فردی باشد.

CBT بر حل مسئله تمرکز دارد و مهارت های شناسایی افکار و باورهای مشکل ساز را آموزش می دهد.

دارو

هیچ دارویی برای درمان اختلالات شخصیتی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده تایید نشده است. برخی از داروها ممکن است زمانی که توسط تجویز کننده شما برای مدیریت برخی علائم یا برای درمان اختلالات روانپزشکی یا سلامت روانی همزمان استفاده می شود مفید باشند. داروهای رایج مورد استفاده عبارتند از:

  • تثبیت کننده های خلق و خو
  • داروهای ضد افسردگی
  • داروهای ضد روان پریشی
  • داروی ضد اضطراب

در مورد عوارض جانبی بالقوه با پزشک خود صحبت کنید و اگر علائم شما بهبود نمی یابد یا بدتر می شود به او اطلاع دهید. همچنین هنگام مصرف این داروها باید از مصرف مواد مخدر یا الکل خودداری کنید. زیرا می توانند خطر عوارض جانبی شما را افزایش دهند.

کمک به یک عزیز

اگر یکی از اعضای خانواده یا دوستی مبتلا به اختلال شخصیت تشخیص داده شده است، حمایت و شفافیت کنید. وقتی مرزهای شما را زیر پا می گذارند، به روشی بدون قضاوت به آنها اطلاع دهید. آنها ممکن است همیشه نشانه های اجتماعی را دریافت نکنند. اما راهنمایی ملایم آنها می تواند به آنها کمک کند تا رفتارهایی را که ممکن است تحت تأثیر شرایطشان قرار گیرد شناسایی کنند.

اگر فکر می کنید فردی با علائم خوشه B برای خود یا دیگران خطرناک است، با خدمات اورژانس محلی خود تماس بگیرید.

چشم انداز

افراد مبتلا به اختلالات شخصیتی خوشه B اغلب در حفظ روابط سالم با مشکل مواجه هستند. و ممکن است علائم عاطفی و تکانشی را نشان دهند. مدیریت این وضعیت با درمان امکان پذیر است.  اگرچه ممکن است نیاز به استفاده از ترکیبی از درمان ها، از جمله درمان و در برخی موارد، دارو داشته باشید.

واحد علوم اعصاب رفتاری (اضطراب، افسردگی و سایر اختلالات خلقی-رفتاری)

اختلال شخصیت: علل، انواع، تشخیص و درمان

ویژگی های اختلالات شخصیتی خوشه A

به این مقاله امتیاز دهید