طبیعی است که والدین بخواهند تمام تلاش خود را برای حمایت از فرزند خود در مدرسه انجام دهند. در قسمت اول این مقاله به تاثیر کم خوابی بر عملکردهای ذهنی و خلق و خو در سنین مختلف بحث کردیم. در این مقاله به علل شایع کم خوابی، نحوه کمک والدین به فرزند خود بحث خواهیم کرد.
خواب آرام همراه با تغذیه مناسب و فعالیت فیزیکی، در سلامتی و حال خوب ما مؤثر هستند. میزان مناسب خواب در کودکان، تأثیر مستقیمی بر سلامت کودک و رشد آنها در دوران نوجوانی دارد. در زمان خواب، با اینکه به نظر میرسد بدن در حال استراحت است. ولی درواقع سخت در حال کار است! خواب به بدن امکان میدهد که با عفونتها مبارزه کند. همچنین به بدن کمک میکند تا قند را تجزیه و از دیابت جلوگیری کند.
خواب عمیق موجب ترشح هورمونی میشود که رشد در کودکان و نوجوانان را تحریک میکند. البته این هورمون موجب افزایش توده عضلانی و کمک به ترمیم سلولها و بافتهای بدن در کودکان و بزرگسالان هم میشود. درواقع خواب زمانی برای شارژ مجدد و ترمیم بدن است.
علل شایع کم خوابی در دوران کودکی و نوجوانی فرزند شما چیست؟
عوامل زیادی می تواند منجر به مشکلات خواب در کودکان و نوجوانان شود. و در برخی موارد ترکیبی از علل ممکن است دخیل باشد. برخی از رایج ترین عواملی که در بروز مشکلات خواب در جوانان نقش دارند عبارتند از:
- برنامه خواب ناسازگار: نوسانات عمده در زمان خواب و بیداری می تواند ایجاد یک الگوی خواب شبانه ثابت را دشوارتر کند. برخی از کودکان می توانند از خوابیدن در تعطیلات آخر هفته سود ببرند. این ممکن است توانایی آنها را برای حفظ برنامه خواب ثابت در شب های مدرسه از بین ببرد.
- عدم اولویت خواب: کودکان و والدینشان ممکن است هر شب زمان کافی برای خواب اختصاص ندهند. در عوض زمان بیشتری را به مطالعه، زندگی اجتماعی، ورزش یا فعالیت های دیگر اختصاص دهند.
- استفاده بیش از حد از وسایل الکترونیکی: استفاده از تلفن همراه، تبلت و لپ تاپ در اواخر عصر برای کودکان و نوجوانان به طور فزاینده ای رایج است. در نظرسنجی Sleep in America در سال 2014، 89 درصد از نوجوانان گزارش دادند که تلفن خود را شب ها در اتاق خواب خود دارند. این دستگاهها مغز را تحریک میکنند که میتواند خوابیدن را سختتر کند. آنها همچنین نور آبی ساطع می کنند ، نوعی نور که می تواند با خواب عادی تداخل داشته باشد.
- اختلالات خواب: کودکان در سنین مختلف ممکن است تحت تاثیر اختلالات خواب باشند. از جمله این اختلالات بی خوابی، آپنه خواب و سایر اختلالات تنفسی، سندرم پای بی قرار و پاراسومنیا مانند اختلال کابوس و راه رفتن در خواب هستند.
- سایر شرایط سلامتی: مشکلات خواب ممکن است در کودکان و نوجوانان مبتلا به طیف گسترده ای از شرایط دیگر مانند ADHD، اختلال طیف اوتیسم (ASD)، افسردگی و اضطراب بیشتر باشد. شرایط استرس زا یا چالش برانگیز در خانه نیز ممکن است در کم خوابی برای برخی از کودکان نقش داشته باشد.
فرزند شما چند ساعت خواب نیاز است؟
صرف نظر از فاکتور سن، کودکانی که از خواب کافی و مطلوب برخوردار باشند هوشیارتر بوده. انرژی کافی داشته و از سلامت جسمی و روانی بهتری بهرهمند خواهند بود. بازگشایی مدارس فرصتی را برای خانوادهها فراهم میسازد تا عادات خواب فرزندان خود را ارزیابی کنند. و برنامه خواب را برای آنان در نظر گیرند که نیاز بدن کودکان را تامین کند.
کارشناسان میزان خواب کافی برای سنین مختلف را اینطور ارزیابی کردند:
چهار تا ۱۲ ماهگی: ۱۲ تا ۱۶ ساعت
یک تا دو سالگی: ۱۱ تا ۱۴ ساعت
سه تا پنج سالگی: ۱۰ تا ۱۳ ساعت
شش تا ۱۲ سالگی: ۹ تا ۱۲ ساعت
۱۳ تا ۱۸ سالگی: هشت تا ۱۰ ساعت
همچنین میزان خواب کافی برای دانشآموزان مقطع دبیرستان بیشتر اهمیت دارد. زیرا عملکرد تحصیلی نوجوانانی که خواب کافی نداشته باشند نسبت به دانشآموزان دیگر ضعیفتر است.
تحقیقات نشان میدهد دانشآموزانی که خواب کافی نداشته باشند به راحتی تمرکز خود را در کلاس درس از دست میدهند. و در رابطه با یادآوری اطلاعات بیشتر مشکل دارند. همچنین خواب ناکافی با مشکلات رفتاری، آموزشی و تمرکزی همراه است.
چگونه با بهبود خواب فرزند خود به بهبود عملکرد مدرسه آنها کمک کنید؟
با توجه به اهمیت خواب برای عملکرد تحصیلی، والدین می توانند ترویج خواب خوب را یکی از ستون های یادگیری فرزند خود قرار دهند.
خواب بهتر اغلب با بحث در مورد عادات خواب و فواید خواب با فرزندانشان شروع می شود. درک ارزش استراحت با کیفیت برای همه اعضای خانواده می تواند نقطه جهشی برای گام های عملی برای بهبود خواب باشد. به عنوان بخشی از این فرآیند، والدین باید تمام تلاش خود را برای الگوبرداری از عادات خواب خوب انجام دهند. که می تواند برای سلامت والدین مفید باشد و به عنوان نمونه ای برای فرزندانشان باشد.
یک قدم حیاتی برای بسیاری از خانواده ها این است که خواب را در اولویت قرار دهند. والدین باید یک برنامه روزانه ایجاد کنند که زمان شروع مدرسه و سایر فعالیت ها را در نظر بگیرد و ساعات کافی برای خواب کودکان را در نظر بگیرد. داشتن یک برنامه ثابت اهمیت خواب را تقویت می کند و از عادات خواب ثابت حمایت می کند.
مطالعات نشان داده است که کودکان زمانی که والدینشان برای خواب خود تعیین می کنند بهتر می خوابند. داشتن این زمان خواب نه تنها برنامه روزانه را روشن میکند. بلکه از کاهش تدریجی زمان خواب در مقابل سایر فعالیتها، حتی فعالیتهای مفید مانند مطالعه، محافظت میکند. علاوه بر خواب بیشتر، زمان های تعیین شده توسط والدین با خلق و خوی بهتر و خواب آلودگی کمتر در طول روز در کودکان مرتبط است.
به عنوان تمدید زمان دقیق خواب، والدین می توانند فرزندان خود را تشویق کنند تا برای آماده شدن برای خواب، یک برنامه آرام بخش ایجاد کنند. پیروی از همان مراحل هر شب به منظور آرامش و آماده شدن برای خواب به نفع کودکان خردسال است. و اغلب برای افراد در هر سنی توصیه می شود.
استفاده از وسایل الکترونیک قبل از خواب، ممنوع!
بخشی از آماده شدن برای رختخواب باید به معنای توقف استفاده از وسایل الکترونیکی از جمله تلفن همراه باشد. اکثر متخصصان توصیه می کنند که هم کودکان و هم بزرگسالان یک ساعت یا بیشتر قبل از خواب استفاده از دستگاه ها را متوقف کنند. و در صورت امکان، هنگامی که در رختخواب هستند یا به طور کامل خارج از اتاق خواب هستند، دستگاه ها را از دسترس دور نگه دارید.
والدین همچنین می توانند با ایجاد یک محیط خواب آرام برای فرزند خود خواب را تقویت کنند. مانند بزرگسالان، کودکان با داشتن یک تشک نگهدارنده، رختخواب راحت و اتاق خوابی که تاریک و ساکت است، بهتر می خوابند. والدین می توانند با پرسیدن و همراهی کودک، مطمئن شوند که خواب آنها آرام بخش است و برای استراحت با کیفیت مفید است.
مشورت با پزشک
اگر مشکلات خواب جدی، مداوم یا آشکارا بر افکار یا رفتار فرزند آنها در طول روز تأثیر می گذارد والدین باید با پزشک اطفال فرزند خود صحبت کنند. پزشک میتواند تشخیص دهد که آیا کودک دچار بیخوابی است. که از مشکلات گاه به گاه خواب متمایز است یا خیر. و توصیههای خاصی برای درمان ارائه میکند. یک متخصص اطفال همچنین می تواند وضعیت کودک را بررسی کند تا مشخص کند. که آیا مشکلات خواب آنها به یک اختلال خواب زمینه ای یا سایر شرایط سلامت مربوط می شود.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.