07136476172 - 09172030360 [email protected]

قبل از یک آزمون بزرگ یا ارائه در مدرسه، احتمالاً به فرزندتان توصیه کلاسیک برای داشتن یک خواب خوب شبانه داده اید. ضمناً در آن توصیه، تشخیص این است که خواب تفکر مؤثر و عملکرد مدرسه را تقویت می کند. با این حال، اهمیت خواب فراتر از شب قبل از امتحان است.

خواب مداوم برای کودکان و نوجوانانی که رشد قابل توجهی مغز را تجربه می کنند، حیاتی است. متأسفانه تعداد قابل توجهی از دانش آموزان در مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان نمی توانند خواب شبانه کافی داشته باشند. بدون خواب کافی، کودکان و نوجوانان می توانند با توجه، حافظه و حل مسئله مشکل داشته باشند. کم خوابی همچنین می تواند به مسائل عاطفی و مشکلات رفتاری کمک کند که ممکن است بر پیشرفت تحصیلی تأثیر بگذارد.

اولویت دادن به خواب برای والدینی که می خواهند فرزندانشان در مدرسه موفق شوند مهم است. درک علل و پیامدهای کم خوابی و دانستن چگونگی رفع آن می تواند به والدین اجازه دهد تا به کودکان و نوجوانان در فعالیت های تحصیلی کمک کنند.

آیا کودکان و نوجوانان خواب مورد نیاز خود را برای داشتن عملکرد بهینه دارند؟

نیاز به خواب بسته به سن متفاوت است. برای کودکان سن مدرسه ۶ تا ۱۲ سال، بنیاد ملی خواب ۹ تا ۱۱ ساعت خواب در روز را در کل توصیه می‌کند.  برای نوجوانان، میزان خواب توصیه شده 8 تا 10 ساعت در روز است.

متاسفانه، محققان دریافته اند که بسیاری از کودکان در ایالات متحده نمی توانند خواب مورد نیاز خود را دریافت کنند. اعتقاد بر این است که 25 درصد از کودکان کوچکتر از خواب ضعیف و خواب آلودگی بیش از حد در طول روز رنج می برند.

مشکلات خواب حتی در نوجوانان بیشتر است. داده‌های CDC نشان می‌دهد که بیش از 57 درصد از دانش‌آموزان دبیرستانی و 72 درصد از دانش‌آموزان دبیرستانی کمتر از حد توصیه شده بر اساس سن خود می‌خوابند. برای 23.8 درصد از نوجوانان ، این مشکل به اندازه ای قابل توجه است که به عنوان بی خوابی در نظر گرفته شود.

تاثیر خواب ضعیف بر عملکرد مدرسه چیست؟

به طور گسترده توسط متخصصان خواب پذیرفته شده است که کمبود خواب توانایی های شناختی را کاهش می دهد. و می تواند به عملکرد مدرسه در کودکان و نوجوانان آسیب برساند.

اکثر تحقیقات در مورد محرومیت از خواب در بزرگسالان انجام شده است. اما اعتقاد بر این است که بسیاری از اثرات مشابه در افراد جوانتر رخ می دهد. مطالعات کمتری به بررسی کمبود خواب در کودکان پرداخته است. شواهد موجود نشان می‌دهد که خواب کم می‌تواند از طرق مختلف به پیشرفت تحصیلی آسیب برساند.

یک راه مستقیم برای ارتباط خواب و عملکرد مدرسه از طریق تأثیر بر عملکرد ذهنی است.

برخی از مشکلات شناخته شده مرتبط با کمبود خواب عبارتند از:

  • کاهش توجه. توانایی تمرکز برای یادگیری و پیشرفت تحصیلی حیاتی است. اما خواب ناکافی باعث کاهش توجه و تمرکز می شود.
  • حافظه ضعیف. خواب زمانی را برای رمزگذاری حافظه فراهم می کند. یعنی زمانی که مغز به خاطر آوردن یک تصویر یا فکر را ذخیره و تقویت می کند. بدون خواب کافی، خاطرات ممکن است به درستی شکل نگیرند. و همچنین ممکن است یادآوری دقیق اطلاعات ذخیره شده دشوارتر باشد.
  • کند شدن پردازش خواب کوتاه ممکن است وضوح، زمان واکنش آهسته را کاهش دهد. و توانایی دریافت و تجزیه و تحلیل سریع اطلاعات را کاهش دهد.
  • بدتر شدن تفکر متوالی توانایی به خاطر سپردن یک سری مراحل، مانند آزمایش علمی یا هنگام نواختن یک آلت موسیقی، با کاهش خواب کاهش می یابد.
  • کاهش خلاقیت تفکر خلاق متکی بر توانایی ایجاد ارتباط بین ایده های مختلف است. و برخی تحقیقات نشان داده اند که این نوع فعالیت ذهنی با خواب ضعیف آسیب می بیند.

محرومیت از خواب همچنین می تواند عملکرد مدرسه را به دلیل تأثیرات مختلف بر خلق و خو و رفتار کاهش دهد:

  • خواب آلودگی بیش از حد در   طول روز : خواب آلودگی در طول روز، از جمله در مدرسه، می تواند عواقب قابل توجهی برای پیشرفت تحصیلی داشته باشد. چرت زدن برای چند ثانیه در یک زمان، که به عنوان میکرو خواب شناخته می شود. می تواند در کلاس رخ دهد و باعث شود دانش آموز پشت میز خود به خواب برود.  علاوه بر وقفه در یادگیری، این ممکن است توسط معلمان به عنوان یک مشکل رفتاری تلقی شود.
  • تصمیم‌گیری ضعیف: خواب محدود می‌تواند مانع رشد بخش‌هایی از مغز شود که در تصمیم‌گیری‌های خوب نقش دارند. و احتمال انتخاب‌های خطرناک یا غیرعاقلانه را افزایش می‌دهد. که می‌تواند منجر به مشکلات انضباطی در مدرسه شود.
  • پرخاشگری: برخی از تحقیقات روی کودکان، مشکلات خواب را با افزایش خطر رفتار پرخاشگرانه مرتبط می‌دانند. به ویژه هنگامی که با اثرات کم‌خوابی بر خلق و خو ترکیب شود، نگران‌کننده باشد.
  • تحریک پذیری و خلق و خوی: خواب با کیفیت با تنظیم عاطفی سالم مرتبط است. که ممکن است باعث شود کودکان و نوجوانانی که نمی توانند به اندازه کافی بخوابند، تحریک پذیر یا ناراحت شوند.
  • بیش فعالی: خواب ناکافی می تواند بر توجه تأثیر بگذارد. و در یک مطالعه با سطوح رفتار بیش فعال گزارش شده توسط معلمان مرتبط بود. مشکلات خواب ممکن است علائم اختلال کمبود توجه/بیش فعالی (ADHD) را تشدید کند.
  • افسردگی و اضطراب: هم در بزرگسالان و هم در کودکان، کم خوابی با خطر بیشتر افسردگی و اضطراب همراه است و این شرایط می تواند به طور مستقیم بر سلامت کلی کودک و عملکرد مدرسه تأثیر بگذارد.

مشکلات خواب با افزایش غیبت یا تأخیر در مدرسه مرتبط است. عوامل رفتاری در از دست دادن زمان مدرسه نقش داشته باشند.  خواب کم با مشکلات جسمی مانند بی حالی، سردرد و درد مرتبط است که ممکن است به غیبت به دلیل بیماری منجر شود.

چگونه کم خوابی بر عملکرد مدرسه برای کودکان در سنین مختلف تأثیر می گذارد؟

خواب برای سلامتی کودکان در تمام سنین، از جمله نوجوانان، اساسی است. با این حال، مشکلات خواب و اثرات آنها بر عملکرد مدرسه می تواند بر اساس سن تغییر کند. مهم‌تر از همه، نوجوانان با چالش‌های خواب منحصربه‌فردی روبرو هستند که می‌تواند باعث ایجاد مشکلات در مدرسه شود.

مشکل عمده ای که نوجوانان با آن روبرو هستند، تغییر بیولوژیکی در زمان خواب آنهاست که از ابتدای بلوغ شروع می شود. این تغییر ساعت درونی آن‌ها را اغلب حدود دو ساعت به عقب می‌اندازد و نوجوانان را به «جغد شب» متمایل می‌کند.

از آنجایی که دانش آموزان دیرتر به رختخواب می روند. بسیاری از نوجوانان اگر مجبور باشند صبح زود برای مدرسه یا فعالیت های دیگر از خواب بیدار شوند، نمی توانند به اندازه کافی بخوابند. در نتیجه، میانگین خواب شبانه بین 13 تا 19 سالگی بین 40 تا 50 دقیقه کاهش می یابد.

بدون استراحت کافی، نوجوانان بیشتر از اثرات شناختی، رفتاری و فیزیکی ناشی از محرومیت از خواب رنج می برند که برای عملکرد مدرسه مضر است. علاوه بر این، از آنجایی که آنها اغلب بعد از ظهر یا عصر بیشتر احساس هوشیاری می کنند. بسیاری از نوجوانان در طول روز مدرسه با کلاس ها و امتحانات زودهنگام مشکل دارند.

طبیعی است که والدین بخواهند تمام تلاش خود را برای حمایت از فرزندانشان در مدرسه انجام دهند. در قسمت دوم این مقاله در این خصوص صحبت خواهیم کرد. عوامل زیادی می تواند منجر به مشکلات خواب در کودکان و نوجوانان شود و در برخی موارد ترکیبی از علل ممکن است دخیل باشد. برخی از رایج ترین عواملی که در بروز مشکلات خواب در جوانان نقش دارند در قسمت دوم این مقاله بحث خواهد شد.

 

 

واحد خواب (اختلالات خواب-سلامت خواب)

نکات مهم برای داشتن خواب سالم برای زنان

 

ADHD و خواب

به این مقاله امتیاز دهید