07136476172 - 09172030360 [email protected]

۴ ماده ی محرک در چای به عنوان یک نوتروپیک

چای ، دارای ۴ ماده ی محرک است که روی مغز شما اثر می گذارد.
شناخته شده ترین این ماده ها کافئین است. کافئین همچنین با مصرف قهوه و بعضی نوشیدنی های انرژی زا  وارد بدن می شود.

چای همچنین دارای دو ماده ی مرتبط با کافئین است : تئوبرامین و تئوفیلین
چای همچنین دارای اسید آمینه ای به اسم ال-تیانین است که تاثیرات جالبی بر مغز دارد.
این مقاله، این چهار ماده ی ذکر شده ی موجود در چای را بررسی می کند.

 

کافئین موجود در چای

چای و قهوه هر دو حاوی کافئین هستند در نتیجه اثر محرکی بر مغز دارند. اما شیوه ی این تاثیر گذاری در این دو ماده متفاوت است.
یکی از دوستانم مثال جالبی در توصیف این تفاوت اثر زد: نوشیدن چای مانند تشویق شدن توسط مادر بزرگ است، در حالی که خوردن قهوه مثل گرفتن دستور از یک سرگرد می ماند.
قهوه، گرچه سطح انرژی را بالا می برد ، اما گاهی این احساس عجیب را در فرد ایجاد می کند که مغزش در حال پرسه زدن است و تمرکزش را از دست داده است.
این تاثیر اضافی تحریک کننده ی قهوه، می تواند باعث شود تمرکز خود را از دست بدهیم و اوقات خود را به کار های کم بهره مانند گشت و گذار در شبکه های اجتماعی بگذرانیم.

به نظر می رسد چای ، کافئین کمتری از قهوه دارد اما همراهی ۳ ماده ی دیگر محرک در چای، به تاثیر آن می افزاید.

 

چای، پرطرفدار ترین ماده ی روان گردان!

کافئین پرطرفدار ترین ماده ی روانگردان در چهان است.
قهوه که حاوی کافئین است، همچنین دارای مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است و این به خواص سلامت زای این ماده می افزاید.

اما دومین منبع مهم کافئین چای است که مفدار کافئین متوسطی را بسته به نوع چای برای ما فراهم میکند.
یک فنجان قهوه ی قوی بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلی گرم کافئین را فراهم می کند و در مقابل، یک فنجان چای حاوی ۲۰ الی ۶۰ میلی گرم کافئین است.

کافئین ، سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار می دهد و سرحالی را افزایش می دهد.
تئوری های مختلفی در مورد نحوه ی عمل کافئین موجود در چای و قهوه وجود دارد‌.
نظریه ی اصلی این است که کافئین، یک انتقال دهنده ی شیمایی به نام آدنوزین را مسدود می کند و به این علت تاثیر محرکی دارد.
گفته می شود آدنوزین در طول روز در بدن افزایش پیدا می کند و یک نوع حس خواب در ما ایجاد می کند. هر چه آدنوزین بسشتر باشد خواب آلودگی بیشتر است و کافئین ، این اثر را تا حدی خنثی میکند.

 

تئوفیلین و تئوبرامین

این دو ماده در گروه گزانتین ها قرار می گیرند و اثرات روانشناختی زیادی بر بدن دارند.
تیوفیلین، عضلات را آرام می کند و تنفس را راحت تر می کند و جریان خون در بدن را روان تر می کند و فشار خون را کاهش می دهد.
تئوبرامین هم تقریبا اثر مشابهی دارد و جریان خون در بدن را راحت تر می کند.
دانه های کاکائو نیز منابع خوبی برای این دو ماده هستند.
گرچه مقدار این دو ماده در چای ، زیاد نیست اما مقداری از کافئین مصرفی از طریق چای به این دو ماده تبدیل می شود و در نتیجه با هر بار مصرف چای، شما این دو ماده را دریافت می کنید.

 

 

ال تیانین

این ماده، بین این چهار ماده ی ذکر شده، جالب ترین است.
ال تیانین در گروه آمینو اسید ها قرار میگیرد. و بیشتر در گیاه چای دیده می شوند.
این ماده نیز مانند سه ماده ی قبلی می نواند با عبور از سد خونی مغزی، وارد مغز شود.
ال تیانین، امواج آلفا در مغز را افزایش می دهد که با احساس آرامش در ارتباط هستند. به همین علت است که چای اثر آرام کنندگی دارد.

پژوهش ها نشان می دهند همراهی ال تیانین و کافئین به بهبود عملکرد مغز و توجه منجر می شود.

منبع:

healthline

5/5 - (1 امتیاز)