07136476172 - 09172030360 [email protected]

تومور مغزی چیست؟

 تومور، در واقع رشد غیر طبیعی سلول ها در داخل مغز و یا جمجمه است. تومورها، می توانند خوش خیم و یا بد خیم باشند. رشد این تومورهای مغزی در داخل مغز باعث افزایش فشار به بافت های مغزی شده ومشکلاتی را به بار می آورند که برای فرد مبتلا تهدید کننده است.

تومورهای مغزی به نوع اولیه و ثانویه تقسیم بندی می شوند. تومورهای مغزی اولیه، از داخل بافت مغز نشآت می گیرند و اغلب خوش خیم هستند. درحالیکه تومورهای ثانویه، ممکن است در اثر رشد سلول های سرطانی از بخش های دیگر بدن مانند: سینه و ریه ها، ایجاد شوند.

انجمن تومور مغزی آلمان (Deutsche Hirntumorhilfe e.V.)، که در سال 1998 تاسیس شد، 8 ژوئن را با هدف حمایت از این بیماران، خانواده های آن ها و حتی دانشمندان حوضه سلامت، با عنوان روز جهانی تومور مغزی اعلام کرد.

به این منظور، رئیس دانشکده علوم و فناوری های نوین پزشکی شیراز به مناسبت روز جهانی تومورهای مغزی، از بررسی راهکارهای به کارگیری یافته های نوین در شیوه نامه تخصصی بالینی برای تشخیص و درمان تومورهای مغزی خبر داد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دکتر «غلامرضا حاتم» گفت: این امر در نشستی مشترک با حضور دکتر «منصور انصاری» عضو هیات علمی گروه رادیوآنکولوژی و دکتر «محمد نامی» عضو هیات علمی و مدیرگروه علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز بررسی شد و جایگاه علوم و فناوری های نوین در این زمینه، مورد ارزیابی قرار گرفت.

اهمیت همکاری بین بخشی در پیشبرد روند تشخیص و درمان تومورهای مغزی

متخصص رادیوآنکولوژی و نویسنده اول این شیوه نامه بالینی نیز با بیان اینکه نگاه بین رشته ای در ارزیابی، تشخیص، درمان و همچنین مداخلات پس از درمان تومورهای مغزی در تیم های تخصصی در سطح استان فارس مورد توجه بوده است، گفت: در این راستا اساتیدی از گروه های مختلف شامل رادیو آنکولوژی، جراحی اعصاب، پاتولوژی، نورولوژی، علوم اعصاب – علوم شناختی، روانپزشکی و هماتولوژی – آنکولوژی در قالب کارگروه های تخصصی در زمینه تشخیص و درمان تومورهای مغزی نقش تعیین کننده ای داشته اند.

 

دکتر «منصور انصاری» افزود: در همین راستا در طی برگزاری نشست های تخصصی در این زمینه، شیوه نامه بالینی برای رویکرد تشخیصی و درمانی تومورهای مغزی در این بیماران تدوین و در ژورنال GMS منتشر شد و چارچوب مبتنی بر شواهد منتشر شده در این شیوه نامه برای رویکرد بالینی در تومورهای مغزی، در سطح دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیش از پیش مدنظر قرار گرفت.

عوامل خطر موثر در تومور مغزی از زبان مدیرگروه علوم اعصاب دانشگاه

مدیرگروه علوم اعصاب و نویسنده مسوول این مقاله نیز گفت: به مناسب هشتم ژوئن، برابر با هجدهم خرداد؛ روز جهانی تومورهای مغزی، هر سال در بسیاری از دانشگاه های دنیا و مراکز مرتبط با تشخیص، ارزیابی و درمان بدخیمی های سیستم عصبی، آموزش های عمومی، کنفرانس های ویژه تومورهای مغزی و اطلاع رسانی در حوزه تخصصی برگزار می شود.

 

دکتر «محمد نامی» از جمله عوامل خطر موثر در تومور مغزی به سابقه خانوادگی تومور مغزی، مواجهه مداوم با اشعه یونیزان و دریافت دوز بالای اشعه X، مواجهه با مواد شیمایی مانند فرمالدهیدرات و فرمال کلراید است که در رنگ های شیمیایی، گازهای آلاینده حشره کش ها، مواد اولیه در کارخانه های پتروشیمی وجود دارد؛ شواهدی نیز مبنی بر نقش امواج رادیویی و امواج وای فای در پاتولوژی تومورهای مغزی در دست تحقیق و پژوهش است.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تاکید بر اهمیت تومورهای مغزی و ارتقای آگاهی عمومی در زمینه بدخیمی های سیستم عصبی اظهار کرد: سردردهای مقاوم به درمان، استفراغ جهنده، مشکل در تکلم، اختلال تشنجی، اشکال در سیستم حرکتی و مشکلات بینایی می تواند از جمله نشانه های اولیه تومورهای مغزی باشد.

دکتر نامی آگاهی از عوامل خطری که باعث این بیماری می شود و علایم بالینی که افراد با آن مواجه هستند را در ارتقای دانش جامعه و حوزه سلامت مغز موثر دانست و افزود: راه های تشخیص و ارزیابی تومورهای مغزی شامل تصویربرداری عصبی و آزمایش بر روی مایع مغزی نخاعی است و در پی نمونه برداری، انجام جراحی در تومورها و همینطور شیمی درمانی، رادیوتراپی و رادیوسرجری به درمان و بهبود شرایط بیمار کمک می کند.

او با بیان اینکه کارکردهای مغز به لحاظ پیچیدگی و ظرافتی که دارد می تواند با تغییر ساختار سلولی و با ایجاد فشار و به هم خوردگی انسجام در سیستم بافتی در مغز، باعث اختلال اختلالات حرکتی، حسی و شناختی شود، ادامه داد: تومورهای مغزی تجمعی از سلول های غیرطبیعی در مغز است که به دلیل محدود بودن فضای بسته جمجمه باعث ایجاد فشار و در نتیجه سبب بروز اختلال حرکتی، حسی و شناختی شده و زندگی فرد را به مخاطره می اندازد.

در این نشست با توجه به اهمیت موضوع تشخیص زودهنگام تومورهای مغزی و ارزیابی های پایه سیستم عصبی برای تعیین پیش آگهی پاسخ به درمان در این بیماران و همینطور تبعات عصب شناختی که در این دسته از بیماران کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد، بر لزوم تقویت همکاری های بین رشته ای در زمینه تشخیص و درمان و بازتوانی در بیماران تومور مغزی تاکید کردند.

علاقمندان به مطالعه این گزارش بالینی راهبردی می توانند به نشانی https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC۵۳۳۲۸۱۲/ مراجعه کنند.

به این مقاله امتیاز دهید