همچنین وجود یک فرد نزدیک با زوال عقل ، یک عامل خطر شناخته شده برای بیماری آلزایمر است .
در حقیقت، این یکی از دو عامل از مهمترین عواملی هستند که خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهند. یکی از این عوامل سن است و دیگری داشتن اقوام درجه اول با آلزایمرکه خطر نسبی را 30٪افزایش می دهد، بدین معنا که خطر ابتلا در فرد تقریبا یک سوم بیشتر است.
داشتن یک کپی از ژن APOE4 که پروتئین آپولیپوپروتئین E را به وجود می آورد، سه برابر افزایش و داشتن هر دو نسخه ژن – که یک اتفاق نادر است – خطر را 10 تا 15 بار افزایش می دهد.
با این حال، تحقیقات پزشکی تاثیری که سابقه خانوادگی زوال عقل در شناخت فرد دارد را نادیده گرفته است.
بنابراین، یک تیم از دانشمندان برای بررسی این جنبه با بررسی ارتباط بین داشتن اقوام درجه یک مبتلا به آلزایمر و کاهش عملکرد شناختی در تقریبا 60،000 نفربین 18 و 85 ساله تحقیقاتی را انجام دادند .
مشکلات شناختی مرتبط با آلزایمر
جاشوا طالبوم، یکی از اعضای موسسه تحقیقات ژنتیک در آریزونا، و همکارانش از59،571 شرکت کننده درخواست کردند که برای تکمیل پرسشنامه آنلاین شامل سوالاتی در مورد جنسیت، سطح تحصیلات، سن، زبان، کشور، سلامت کلی و سابقه خانوادگی آلزایمر با آن ها همکاری کنند.
محققان همچنین توانایی های شناختی شرکت کنندگان را مورد آزمایش قرار دادند. آنها از شرکت کنندگان خواسته بودند تا 12 کلمه را به خاطر بسپارند و سپس حافظه آن ها را با خالی گذاشتن جای چند کلمه امتحان کردند و از افراد خواسته شد که جای خالی کلمات را پر کرده و آن ها را با هم تطبیق دهند.
نتایج نشان داد که افرادی که دارای یک فرد ابتلا به آلزایمر در خانواده بودند مانند والدین یا خواهر و برادر، 2.5 کلمه کمتر از کسانی که سابقه خانوادگی این بیماری را نداشتند، انطباق دادند.
دیابت نیز به نظر می رسد نتایج را تحت تاثیر قرار می دهد، و اختلالات شناختی را در افراد مبتلا به آلزایمر تقویت می کند، زیرا طبق نظر محققان دیابت با ایجاد اختلال در عملکرد شناختی در بیماری آلزایمر ارتباط دارد.
در نهایت، محققان خون و بزاق را از یک زیرگروه از 742 شرکت کننده در مطالعه که سابقه خانوادگی آلزایمر داشتند، و نمونه های آن برای ژن APOE4 آزمایش کردند دریافتند که:
ژن APOE4، باعث می شود افراد عملکرد پایین تری در تست های حافظه داشته باشند.
با این حال، این تحقیق همچنین نشان داد که سطح بالاتری از آموزش، می تواند خطر ابتلا به زوال عقل و کاهش عملکرد شناختی زودرس در افراد با سابقه خانوادگی آلزایمر را جبران کند.
نتیجه گیری
“مطالعه ما اهمیت زندگی یک سبک زندگی سالم، درمان بیماری ها مانند دیابت، و تلاش برای یادگیری و ذخیره حافظه از طریق آموزش را نشان میدهد. این عوامل می توانند مشکلات عملکرد شناختی که در ارتباط با بیماری آلزایمر به وجود می آیند را کاهش دهند.”
Joshua Talboom
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.