ویروس کرونا COVID-19 هم یک بیماری همه گیر بهداشتی است که باعث مرگ هزاران نفر می شود و هم یک بحران اقتصادی-اجتماعی که رفاه میلیون ها نفر را تهدید می کند. در روز جهانی کاهش بلایا سازمان های مختلف جهانی در همکاری با یکدیگر به بررسی این موضوع می پردازند.
حتی قبل از اینکه جهان فاجعه ویروس کرونا COVID-19 را کنترل کند، همه ما خواهان این خواهیم بود: “دیگر هرگز”. ما هرگز نباید با مشکلات قبل مواجه شویم.
UNDRR در ارزیابی جهانی بیان کرده است که ریسک فاجعه کرونا COVID-19 اکنون نشان می دهد: خطر، سیستماتیک است و بحران ها ناگهانی است. بلایا به سرعت در حال تولید فاجعه دیگری هستند که پیچیده تر و کشنده تر می شوند.
همه تحت تأثیر قرار می گیرند، اما نه به طور مساوی. سالمندان، افراد دارای معلولیت، کارگران فقیر و حاشیه نشینان شهرها بیشترین آسیب پذیری را دارند. تنها راه حل پیشگیری است. پیشگیری موجب نجات جان افراد می شود.
به همین دلیل است که UNDRR، با همکاری سازمان ملل و سایر سازمان ها، در تلاش است تا خطرات را در کلیه اقدامات توسعه ای گنجانده و اطمینان حاصل کند که خطرات مختلف – از جمله بیماری های همه گیر – به فاجعه تبدیل نمی شوند.
بلایای ناشی از خطرات طبیعی میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می دهد، اما با اقدامات و برنامه ریزی های پیشگیرانه می توان بسیاری از تأثیرات آنها را کاهش داد.
روز جهانی کاهش بلایا، که هر ساله در 13 اکتبر برگزار می شود، بررسی می کند که چگونه مردم و جوامع در سراسر جهان در معرض حوادث قرار دارند.
یونسکو درگیر تغییر مفهومی تفکرها به دور از واکنش پس از فاجعه، بلکه اقدامات پیش از فاجعه است و به کشورها کمک می کند تا ظرفیت های خود را در مدیریت خطرات و بلایای طبیعی بهبود بخشند.
امسال، روز جهانی کاهش بلایا با هدف “تقویت حاکمیت برای مدیریت ریسک در برابر بلایا” متمرکز است و خواستار کاهش خطر سوانح در سال های 2015-2039 است.
اگرچه از بین بردن کامل ریسک فاجعه غیرممکن است، کشورهایی که سیاستها و چارچوبهای قانونی را طراحی می کنند، توانایی بیشتری در مدیریت ریسک فاجعه و در نتیجه کاهش تأثیر حوادث در هنگام وقوع دارند.
با این حال، یک استراتژی موفق برای کاهش خطر بلایای طبیعی پیچیده است و به مکانیزم های هماهنگ مؤثر و یک سیاست ملی کلان، همکاری های بین رشته ای و چند بخشی و سایر موارد ضروری، نیاز دارد.
با توجه به این نکته، و حفظ تمرکز این روز بر تأثیرات بلایا بر جوامع، افراد و زیرساخت ها، موضوع امسال متمرکز بر انتقال این پیام است که در صورت بروز فاجعه می توان از بسیاری از بلایا پیشگیری کرد. استراتژی هایی برای کاهش خطر جهت مدیریت و کاهش سطح خطر موجود و جلوگیری از ایجاد خطر جدید وجود دارد. به طور خلاصه، “حاکمیت خوب در برابر خطر فاجعه”.
برای اطلاعات بیشتر به مؤسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع: