در حالی که دانشمندان هنوز نحوه پیشگیری کامل از بیماری آلزایمر را تعیین نکردهاند، اما تحقیقاتی انجام دادهاند که نشان میدهد فعال نگه داشتن مغز ما در طول زندگی میتواند علائم را به تاخیر بیندازد. برخی تحقیقات حتی تاخیر در علائم را تا پنج سال نشان داده است. اگر می توانستید آلزایمر را به تعویق بیندازید و آن سال های اضافی را برای لذت بردن در کنار خانواده و دوستان به سر میبردید، آیا این کارها را امتحان نمیکردید؟
پس آماده شوید تا ذهن خود را گسترش دهید و 12 فعالیت زیر را امتحان کنید.
1.ورزش
چندین مطالعه فواید شناختی ورزش را نشان داده اند و بدن سالم اغلب با ذهن سالم مرتبط است.
در حالی که برخی از مطالعات به این نتیجه رسیده اند که انواع خاصی از ورزش مفیدتر هستند، برخی دیگر دریافته اند که تقریباً هر فعالیت بدنی برای مغز شما مفید است.
قبل از شروع روتین خود ورزش کنید و مطمئن شوید که پزشک رژیم ورزشی شما را تأیید کرده است، خواه شامل پیادهروی سه بار در هفته، یک کلاس ورزشی آنلاین یا کلاسهای رقص باشد.
2.زبان دیگری یاد بگیرید
تحقیقات تأخیر قابل توجهی را در علائم آلزایمر در افرادی که دو زبانه هستند نشان داده است. هنوز درک نشده است که چگونه یا چرا این اتفاق می افتد.
یک توضیح احتمالی این است که مغز افراد دوزبانه به نحوی قادر به جبران کمبودهای ناشی از آلزایمر است و باعث می شود این افراد به گونه ای عمل کنند که گویی مغز آنها آسیب کمتری دیده است.
اگرچه برخی از تحقیقات افرادی را که بیشتر یا در تمام زندگی خود به زبان دیگری صحبت می کردند مورد آزمایش قرار دادند، اما هرگز برای یادگیری یک زبان جدید دیر نیست. می توانید در کلاس آموزش زبان شرکت کنید، به صورت خودخوان یادگیری زبان را شروع کنید یا منابع آنلاین پیدا کنید.
این مطلب را از دست ندهید:
3.یک ساز موسیقی بنوازید
ساز میزنید یا همیشه دوست داشتید یاد بگیرید؟ سال هاست تحقیقات نشان داده است که موسیقی از ناحیه متفاوتی از مغز نسبت به صحبت کردن یا نوشتن استفاده می کند. به عنوان مثال، افرادی که سکته مغزی را تجربه کرده اند و در صحبت کردن مشکل دارند، آهنگ های معروف را میتوانند بخوانند.
اگرچه استفاده از بخشهای مختلف مغز، محافظت در برابر آلزایمر یا سایر انواع زوال عقل را تضمین نمیکند، تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به زوال عقل به خوبی به موسیقی واکنش نشان میدهند. و حداقل، موسیقی راهی لذت بخش برای گذراندن زمان است.
4.از بر کردن
آیا کتاب یا دیوان اشعار خاصی مورد علاقه شماست؟ هدفی برای حفظ کردن چند آیه یا بیت در هفته تعیین کنید. چیزی را انتخاب کنید که برای ماندن در ذهن شما مفید باشد.
به عنوان مثال، یک زن تصمیم گرفت برخی از آیات مورد علاقه خود را حفظ کند. او احساس می کرد که علاوه بر تمرین مغزش، این کلمات او را در طول روز نیز تشویق می کند.
5.بازی کنید
بازی های استراتژیک را امتحان کنید. شما می توانید با دیگران به صورت حضوری یا آنلاین به تنهایی بازی کنید. بازیهای سرگرمکننده شامل ورق فریب یا Euchre ، بازی فکری Scrabble، شطرنج، بریج و بازیهای پیچیدهتر مانند بازی خانوادگی اگریکولا (Agricola) و Cities & Knights است.
بازی هایی که نیاز به به کار بردن استراتژی بیشتری دارند، برخلاف بازی هایی که بر اساس شانس و تاس هستند، میتوانند در به چالش کشیدن مغز شما موثرتر باشند.
6.کتاب بخوانید
کتاب همه جا هست. اکنون که تعداد زیادی فضای آنلاین دانلود و خواندن کتاب در دسترس است، شما حتی نیازی به ترک خانه خود ندارید.
اگر از خواندن لذت می برید، چیزی را امتحان کنید که کمی با ژانر معمولی شما متفاوت است. به عنوان مثال، اگر از کتاب های عاشقانه لذت می برید، سعی کنید کتابی در مورد باغبانی یا مقاله ای در مورد برنامه ریزی مالی بخوانید. همچنین در صورت نیاز به تشویق و مسئولیت پذیری برای ادامه مطالعه، می توانید عضویت در یک باشگاه کتابخوانی را در نظر بگیرید.
7.پازل درست کنید
جدول کلمات، سودوکو و پازل های پیچیده همه راه هایی برای فعال نگه داشتن مغز شما هستند. به آن به عنوان پیاده روی روزانه برای مغز خود نگاه کنید.
به خواندن ادامه دهید:
8.مسافرت رفتن
اگر یک عکس ارزش هزار کلمه را داشته باشد، پس دیدن چیزی به صورت حضوری می تواند بسیار گرانبها باشد. تجربیات جدید و موقعیت های ناآشنا می تواند تمرین خوبی برای ذهن شما باشد. در حالی که من از هیچ مطالعه خاصی که مستقیماً مسافرت را با کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط می کند، آگاه نیستم، سفر ممکن است برای کاهش سطح استرس شما مفید باشد، که با خطر زوال عقل مرتبط است.
با این حال، یک نکته احتیاطی را در نظر بگیرید:
قبل از شروع ماجراجویی از سلامت جسمی و روانی خود اطمینان حاصل کنید.
9. حل مسائل ریاضی
به جای استفاده از ماشین حساب یا یک برنامه آنلاین برای انجام محاسبات، این کار را روی کاغذ یا ذهنی انجام دهید. تقویت مهارت های ریاضی می تواند بخشی از برنامه هفتگی شما باشد و زمان زیادی را نمی گیرد.
نوه تان یا دیگرانی در اطرافتان هستند که در حال یادگیری ریاضی هستند؟ صرف کمی زمان برای کمک به آنها در یادگیری ضرب می تواند برای هر دوی شما مفید باشد.
10.در یک کلاس ثبت نام کنید
آیا همیشه به نقاشی علاقه داشته اید؟ در کلاس هنر شرکت کنید. آیا تعمیر چیزها شما را سر ذوق می آورد؟ یک مهارت جدید را از طریق یک کلاس اجتماعی یاد بگیرید. شاید هم از قبل اطلاعاتی دارید و بخواهید مدرک پیشرفته بگیرید.
هیچ محدودیت سنی برای تحصیل وجود ندارد، پس امتحان کنید.
11.اجتماعی باشید
با دیگران وقت بگذرانید، صحبت کنید، درباره آخرین اخبار سیاسی، ورزشی یا اتفاقات خانوادگی بحث کنید و با هم بخندید. اگر مغز را به عنوان یک ماهیچه در نظر بگیرید، باید از آن به طرق مختلف استفاده شود. خنده و گفتگو برای ذهن، بدن و قلب مفید است.
12.انجام کارهای داوطلبانه
کارهای داوطلبانه می تواند چندین مورد از این استراتژی های ذکر شده را ترکیب کند. به عنوان مثال، شما می توانید یک دانش آموز را در مدرسه ابتدایی روستایی به صورت هفتگی آموزش دهید. این کار می تواند شامل اجتماعی شدن، خواندن، یا مهارت های ریاضی و شاید حتی بازی یا یک زبان جدید باشد.
حرف آخر
در حالی که هیچ تضمینی در برابر زوال عقل وجود ندارد، ما می دانیم که علم به طور مداوم از این ایده حمایت می کند که فعالیت ذهنی و بدنی ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهد، و آنها اغلب عملکرد ذهنی فعلی را نیز بهبود می بخشند. برداشتن گامهایی برای حفظ سلامت مغز یک استراتژی مهم برای سلامت کلی بهتر است.
در مرکز سلامت مغز دانا، چه کمکی به افراد مبتلا به کاهش عملکردهای شناختی از جمله حافظه می شود؟
در این مرکز، ابتدا شاخص های شناختی این افراد بررسی می شود. هدف این است که با استاندارد ترین و به روزترین روش ها، وضعیت حافظه فرد ارزیابی گردد. با ارزیابی دقیق نقایص شناختی فرد و نقاط قوت او، پزشک متخصص برنامه بازتوانی متناسب با همان فرد را برای او تجویز می کند. یعنی برای همه افراد مراجعه کننده یک نسخه واحد وجود نخواهد داشت و هدف درواقع برنامه درمانی شخصی سازی شده است. به این صورت احتمال اینکه برنامه بازتوانی شناختی به نتیجه مطلوب برسد بیشتر خواهد بود.
برای اطلاعات بیشتر به اینجا مراجعه نمایید.
منابع:
- Alzheimer’s Association. Stay Mentally Active. http://www.alz.org/we_can_help_stay_mentally_active.asp
- National Institute of Health. Exercise and the brain: Something to chew on. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2680508/
- The Franklin Institute. Mental Exercise for a Better Brain. http://www.fi.edu/learn/brain/exercise.html#mentalexercise
- https://www.verywellhealth.com/physical-exercise-98465?hid=4d0dbe29d3640c109e5eac09e2786bed5d762208&did=830518-20220826&utm_campaign=verywell-health-today_newsletter&utm_source=verywellhealth&utm_medium=email&utm_content=082622&cid=830518&mid=95562378175
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.