زمان خواب کافی را از دست می دهید و ممکن است دچار آلزایمر شوید
شما چند کار را انجام می دهید که می دانید نباید انجام دهید. در واقع همه ما این کارها را انجام می دهیم. اما برخی از این عادات بد می توانند روی مغز شما تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، کمبود خواب ممکن است یکی از دلایل زوال عقل، از جمله بیماری آلزایمر باشد. بهتر است ساعات خواب منظمی داشته باشید. اگر مشکل خواب دارید، از الکل، کافئین و وسایل الکترونیکی در عصر خودداری کنید. یک سری کارهای آرام بخش قبل از خواب را شروع کنید.
تنهایی و آلزایمر
انسان ها برای تماس اجتماعی سیم کشی شده اند. مهم این نیست که چند دوست در فیس بوک دارید – آنچه مهم است احساس واقعی ارتباط است. افرادی که حتی چند دوست صمیمی دارند، شادتر و سازنده تر هستند. آنها همچنین کمتر از زوال مغز و آلزایمر رنج می برند. اگر احساس تنهایی می کنید، با دوستان خود تماس بگیرید یا چیز جدیدی را شروع کنید.
مصرف بیش از حد غذاهای ناسالم و آلزایمر
در افرادی که همبرگر، سیب زمینی سرخ کرده، چیپس سیب زمینی و نوشابه های گازدار زیادی در رژیم غذایی خود دارند، بخش هایی از مغز که با یادگیری، حافظه و سلامت روان مرتبط است، کوچکتر است. از سوی دیگر، توت ها، غلات کامل، آجیل و سبزیجات برگ سبز، عملکرد مغز را حفظ کرده و زوال ذهنی را کند می کنند. بنابراین دفعه بعد که شروع به گرفتن یک کیسه چیپس کردید، به جای آن یک مشت آجیل بردارید.
هدفون خود را منفجر می کنید
با صدای کامل هدفون های خود، می توانید تنها در 30 دقیقه به شنوایی خود آسیب دائمی وارد کنید. اما این فقط گوش شما نیست؛ کم شنوایی در افراد مسن با مشکلات مغزی مانند آلزایمر و از دست دادن بافت مغز مرتبط است. این ممکن است به این دلیل باشد که مغز شما باید برای درک آنچه در اطراف شما گفته می شود آنقدر سخت کار کند که نتواند آنچه را که شنیده اید در حافظه ذخیره کند. بنابراین آن را کم کنید. بلندتر از 60 درصد حداکثر صدای دستگاهتان نباشد. سعی کنید هر بار بیش از چند ساعت گوش ندهید.
به اندازه کافی حرکت نمی کنید
هر چه بیشتر بدون ورزش منظم ادامه دهید، احتمال ابتلا به زوال عقل بیشتر می شود. همچنین احتمال ابتلای شما به دیابت، بیماری قلبی و فشار خون بالا بیشتر است. که همه اینها ممکن است با آلزایمر مرتبط باشند. لازم نیست دوی ماراتن را شروع کنید. نیم ساعت در باغ یا پیاده روی سریع در اطراف محله کارساز است. نکته مهم این است که حداقل 3 روز در هفته این کار را انجام دهید.
سیگار کشیدن و آلزایمر
سیگار کشیدن می تواند مغز شما را کوچک کند و این چیز خوبی نیست. حافظه شما را بدتر می کند و احتمال ابتلا به زوال عقل از جمله آلزایمر را دو برابر می کند. همچنین باعث بیماری قلبی، دیابت، سکته مغزی و فشار خون بالا می شود.
شما پرخوری می کنید
اگر بیش از حد غذا بخورید – حتی نوع غذای مناسب – مغز شما ممکن است نتواند شبکه قوی از ارتباطات را ایجاد کند که به شما کمک می کند فکر کنید و به خاطر بسپارید. اگر برای مدت طولانی پرخوری کنید ممکن است به طور خطرناکی اضافه وزن داشته باشید. درنتیجه می تواند باعث بیماری قلبی، دیابت و فشار خون بالا شود که همگی با مشکلات مغزی و آلزایمر مرتبط هستند.
شما بیش از حد در تاریکی می مانید
اگر نور طبیعی کافی دریافت نکنید، ممکن است افسرده شوید. و این می تواند مغز شما را کند کند. تحقیقات همچنین نشان می دهد که نور خورشید به عملکرد خوب مغز کمک می کند.
شرایط زیر ممکن است شخصیت شما را تغییر دهد
شخصیت درواقع همه روش هایی است که شما فکر می کنید، احساس می کنید، و عمل می کنید. این چیزی است که شما را می سازد. این عادت ها، خصلت ها و نحوه واکنش شما به دنیای اطرافتان است. حتی با وجود اینکه خلق و خوی شما تغییر می کند و در طول سال ها یاد می گیرید و رشد می کنید، هنوز هم در همه اینها خود شما وجود دارد. اما برخی از شرایط سلامتی میتوانند بر شخصیت شما تأثیر بگذارند و شما را وادار کنند که به روشهایی رفتار کنید که برای شما غیرعادی است.
بیماری آلزایمر
این بیماری بر تفکر، قضاوت، حافظه و تصمیم گیری شما تأثیر می گذارد. ممکن است باعث شود شما احساس سردرگمی کنید و نحوه رفتارتان را تغییر دهد. در اوایل ممکن است مضطرب باشید یا راحت تر اذیت شوید. با گذشت زمان، می تواند اثرات جدی تری داشته باشد. کسی که قبلاً زیاد نگران بوده یا به راحتی استرس می گرفت، ممکن است راحت و راضی باشد.
زوال عقل با اجسام لویی
این شایع ترین نوع زوال عقل است. تودههایی از پروتئینهای غیرمعمول، به نام اجسام لویی، در نواحی از مغز شما که حافظه، حرکت و تفکر را کنترل میکنند، تشکیل میشوند. بنابراین هم از نظر روحی و هم جسمی روی شما تأثیر می گذارد. افرادی که به آن مبتلا هستند، منفعل تر می شوند. احساسات کمی نشان می دهند و علاقه خود را به سرگرمی ها و سایر فعالیت ها از دست می دهند.
بیماری پارکینسون
اگرچه ممکن است با لرزش کمی در دست شما شروع شود، اما پارکینسون در نهایت می تواند بر نحوه راه رفتن، صحبت کردن، خوابیدن و فکر کردن شما تأثیر بگذارد. حتی در اوایل، می تواند به مواردی مانند وسواس در مورد جزئیات کوچک یا بی احتیاطی ناگهانی منجر شود. بعداً ممکن است به نظر بیحوصله برسید یا مانند گذشته اجتماعی نباشید. و نگه داشتن افکارتان در یک جهت سخت تر می شود.
بیماری هانتینگتون
این یک بیماری است که شما با آن متولد شده اید، اما معمولاً در دهه 30 یا 40 سالگی خود را نشان می دهد. این به سلول های مغز آسیب می رساند و بر هر قسمت از زندگی شما تأثیر می گذارد. ممکن است به سختی به وضوح فکر کنید، یا عصبانی شوید و به دیوار برخورد کنید، یا چیزهای اساسی مانند مسواک زدن را نادیده بگیرید. و شما حتی ممکن است از وقوع آن آگاه نباشید.
مولتیپل اسکلروزیس (MS)
با این وضعیت، سیستم ایمنی بدن شما به اعصاب مغز و ستون فقرات حمله می کند. می تواند مشکلاتی از مشکلات مثانه تا ناتوانی در راه رفتن ایجاد کند. در برخی موارد، می تواند منجر به احساس سرخوشی شود. وضعیتی که در آن شادی شما فراتر از حد طبیعی و خارج از ارتباط با واقعیت است. همچنین می تواند باعث خنده یا گریه شود که به نظر می رسد خارج از کنترل است یا با احساس واقعی شما مطابقت ندارد.
بیماری تیرویید
تیروئید هورمون هایی می سازد که به بدن شما می گویند سرعت یا کندی کار چقدر است. اگر بیش از حد از آن ها استفاده کند، می تواند احساس کند که کسی روی پدال گاز کوبیده است. ممکن است تحریک پذیر، مضطرب و دارای نوسانات خلقی شدید باشید. اگر به اندازه کافی از این هورمون ها تولید نکنید، ممکن است شخصیت شما یکنواخت به نظر برسد. ممکن است فراموشکار باشید و به سختی به مسائل فکر کنید. اگر درمان نشود، می تواند اثرات طولانی مدتی روی مغز شما بگذارد.
منبع: Bad Habits That Can Hurt Your Brain (webmd.com)
Conditions That Can Change Your Personality (webmd.com)
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.