با هم به این مقاله گوش میکنیم:
بسیاری از عوامل استرس زا که در زندگی با آن مواجه هستیم تحت کنترل ما نیستند. با این حال، پاسخهای ما به این چیزها میتواند تأثیر زیادی بر سطح استرس ما داشته باشد و به مرحلهای برسیم که دنبال درمان استرس باشیم.
علاوه بر این، بسیاری از افکار و اقداماتی که در هنگام استرس انجام میدهیم، میتوانند با تشدید احساسات منفی که ممکن استداشته باشیم، به مشکلات ما کمک کنند. بنابراین، عاقلانه است که به آنچه می توانیم کنترل کنیم نگاه کنیم، از انجام کارهایی که باعثتداوم و تشدید سطح استرس ما می شود دست برداریم و روی کارهایی تمرکز کنیم که می توانیم انجام دهیم تا احساس آرامش بیشتریکنیم. در زیر 10 عادت بدی که معمولاً توسط افراد تحت استرس انجام می شود و شرایط را بدتر می کند آورده شده است.
1- برای درمان استرس نشخوار فکری را متوقف کنید
همه ما با چیزهایی مواجه می شویم که باعث استرس ما می شود. طبیعی است که در مورد این عوامل استرس زا فکر کنیم تا ببینیم چهکاری می توانیم برای درک بهتر شرایط انجام دهیم تا بتوانیم آن را تغییر دهیم. اما گاهی اوقات میتوانیم وارد نوعی تفکر شویم کهغیرمولد، بیش از حد منفی و در حد وسواس است. این نوع تفکر به «نشخوار فکری» معروف است. هنگامی که طعمه نشخوار فکری میشویم، با تمرکز بر موارد منفی و تکرار مداوم آن، استرسی را که از قبل احساس می کنیم، تشدید می کنیم.
نشخوار فکری می تواند به یک عادت تبدیل شود. خبر خوب این است که عادت ها را می توان شکست، حتی عادت های فکری. دربارهنشخوار فکری و نقش آن در زندگی خود بیشتر بدانید و ببینید چه کاری می توانید انجام دهید تا نشخوار فکری را متوقف کنید.
2-اجتناب از کمخوابی برای درمان استرس
بسیاری از چیزها روی سطح استرس ما تاثیرگذارند، اما کمبود خواب یکی از عواملی است که تأثیری بزرگتر از آنچه تصور می کنیم دارد.
وقتی به اندازه کافی نمی خوابیم، نه تنها نسبت به استرس واکنش بیشتری نشان می دهیم، بلکه عملکرد شناختی ما به اندازه کافی تیزنیست، که می تواند به اشتباه کمک کند و باعث چرخه ای از اضطراب شود.
استرس همچنین می تواند بر توانایی ما برای داشتن خواب با کیفیت تأثیر بگذارد. اما با رعایت بهداشت خواب، مانند پرهیز از استفادهاز تلویزیون یا رایانه قبل از خواب، رفتن به رختخواب هر شب در زمان مشخص و تاریک کردن اتاق، ممکن است خواب بهتری داشته باشید.
خیلی نگرانم، خوابم نمیبره!: چگونه با وجود اضطراب به خواب برویم
درمان اختلالات خواب
اگر در داشتن خواب با کیفیت مشکل دارید و یا با وجود ساعت خواب کافی باز هم در طول روز احساس خستگی میکنید، ممکن است ازنوعی اختلال خواب رنج میبرید. خواب خوب بر بسیاری از جنبه های زندگی اثر گذار است و برای سلامت روانی و جسمانی شما ضروریاست. مهم است که نوع اختلال خواب شما تشخیص داده شود و درمان شود.
واحد سلامت خواب و اختلالات خواب انستیتو سلامت مغز دانا همزمان با واحد ارزیابی و تشخیص این مرکز در چارچوبی دانش بنیان وبا همکاری و زیر نظر آزمایشگاه اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به منظور ارزیابی، تشخیص و مداخلات در زمینهاختلالات خواب به ارائه خدمات می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا باکارشناسان تماس بگیرید.
واحد خواب (اختلالات خواب–سلامت خواب)
۳– از خوردن خوراکیهای مضر دست بردارید!
آنچه می خورید می تواند بر احساس شما تأثیر بگذارد. همانطور که خواب از دست رفته می تواند بر واکنش پذیری شما تأثیر بگذارد،رژیم غذایی نادرست نیز می تواند تاثیرگذار باشد.
استرس نیز میتواند بر آنچه میل میکنید تأثیر بگذارد و منجر به خوردن احساسی شود. این میتواند چالش بزرگتری برای کسانیباشد که استرس دارند و سعی میکنند بهتر غذا بخورند، اما برعکس عمل میکنند!
۴– از تکیه بر دشمنانتان خودداری کنید!
روابط می توانند منابع فوق العاده ای برای تسکین استرس باشند. زمانی که استرس را تجربه میکنیم، حمایت عاطفی و ثباتی کهدوستان برای ما به ارمغان میآورند میتواند در برابر چالشهایی که با آنها روبرو هستیم کاملاً حائل باشد.
بسیاری از افراد در هنگام استرس بیشتر به دنبال روابط هستند. این پاسخ، مانند واکنش ستیز یا گریز بدن، میتواند به ما کمک کند تازمانی که در حال تجربه استرس هستیم، نیازهای خود را برآورده کنیم. این پاسخ ما را به ارتباط با دیگران و دریافت پشتیبانی سوق میدهد.
با این حال، استرس ناشی از یک رابطه سمی میتواند تلفات سنگینی بر سلامت روان شما وارد کند. روابطی که گاهی حمایتکننده وگاهی اوقات بهطور غیرقابل پیشبینی پر از تعارض هستند، میتوانند به خصوص دشوار باشند، زیرا یک حس عدم اطمینان و تنش وجوددارد.
به همین دلیل، نه تنها دانستن اینکه چه زمانی باید یک رابطه سمی را رها کنید، بسیار مهم است، بلکه بدانید که چگونه تمام روابط زندگیخود را تا حد امکان سالم نگه دارید.
5- فشار بیش از حد برنامه خود را متوقف کنید
هنگامی که ما بیش از حد مشغول هستیم، حتی اگر برنامه پر از چیزهای هیجان انگیز باشد، می توانیم استرس بیشتری را احساسکنیم، صرفاً به دلیل کمبود وقت استراحت. اگر برنامه پر از فعالیت های استرس زا یا غیر ضروری باشد، خسته کننده تر می شود. یادگیری نه گفتن و حذف چیزهایی در زندگی که باعث استرس شما می شود، راهبردهای عالی برای پرورش آرامش درونی هستند.
6- تحریف های شناختی خود را متوقف کنید
الگوهای فکری می توانند تبدیل به عادت شوند، و آنچه شما معمولاً در مورد آن فکر می کنید، دنیای شما را میسازد و به سطح استرسشما کمک می کند. این می تواند خبر خوبی باشد اگر الگوهای فکری شما خوش بینانه باشد. اگر الگوهای فکری شما به سمت منفیگرایش داشته باشد، می تواند کاملاً آسیب زا باشد.
از آنجا که پاسخ استرس توسط تهدید درک شده ایجاد می شود، نگرشی که تفکرات منفی را به حداکثر می رساند، می تواند منجر بهاحساس خطر و در نتیجه استرس ما شود.
نه تنها به شما کمک می کند تا برای آنچه دارید احساس خوشحالی و قدردانی بیشتری داشته باشید، بلکه می تواند به شما کمک کند تافرصت هایی را که در غیر این صورت ممکن است از دست بدهید، (در صورتی که عمدتاً روی چیزهایی تمرکز میکردید که شما را تحتفشار قرار می دهند) ببینید.
10-استرس خود را نادیده نگیرید
افراد اغلب اینطور رفتار نمیکنند که استرس خود را به روشی پیشگیرانه برطرف کنند. و تا زمانی که تحت فشار قرار نگیرند، به آن توجهنمیکنند و اغلب پس از آن، تمایل دارند به جای فعال بودن، واکنش فعال نشان ندهند، که همیشه منجر به بهترین تصمیم گیری نمی شود. مدیریت استرس یک فرآیند مداوم است، نه یک عمل یک شبه.
داشتن یک برنامه کلی برای مدیریت استرس مهم است که فقط شامل حذف عوامل استرس زا و مدیریت استرسی است که احساس میکنید نمیشود. بلکه در واقع باید از استرسی که تجربه می کنید آگاه باشید و اجازه ندهید سطح استرس شما خیلی بالا برود.
حرف آخر
اگر در مواقع زیادی احساس استرس می کنید، فکر خوبی است که قبل از اینکه سطح استرس شما مشکلات سلامتی آشکاری ایجادکند، برنامه ای برای مدیریت استرس ایجاد کنید. شما میتوانید از منابع موجود در این سایت برای ایجاد یک برنامه مدیریت استرسمنسجم استفاده کنید که شامل درمان قطعی اضطراب بدون دارو است.
اگر سطح استرس شما ناسالم است و احساس می کنید به حمایت بیشتری نیاز دارید میتوانید از مرکز سلامت مغز دانا کمک بگیرید.دراین مرکز با استفاده از موثرترین و بهروزترین روش ها و امکانات تلاش میشود سلامت روان شما ارتقا یابد. برای اطلاعاتبیشتر تماس بگیرید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.