سردرد برای همه اتفاق می افتد. آنها می توانند خفیف یا شدید باشند، می توانند همه قسمت های سر شما را درگیر کنند و یا تنها قسمتی از آن را. هرچه باشند، بسیار نامطلوب و ناخوشایند هستند. باعث می شوند کارهای ساده غیرقابل تحمل به نظر برسند و حتی یک روز مهم شما را مختل کنند.
آنچه ممکن است متوجه نشوید این است که انواع مختلف سردردها از دلایل مختلفی ناشی می شود، و این بدان معنی است که حداقل اگر کمی آگاهی داشته باشید، می توانید آن را تسکین دهید، اگر متوجه شوید چه چیزی باعث درد می شود.
دقیقاً مانند هر قسمت دیگر از بدن، می توانید مشکلاتی را که باعث سردرد می شوند پیداکنید، و تصور بهتری در مورد چگونگی ایجاد صدمات کمتر در آن داشته باشید، و همچنین با شناخت در مورد چگونگی جلوگیری از ابتلا، با برخی تغییرات ساده در رژیم غذایی و عادات، از سردرد پیشگیری کنید.
در واقع انواع مختلفی از سردرد وجود دارد. شایع ترین آنها میگرن، سردردهای تنشی و سردردهای خوشه ای است. آنها می توانند نتیجه بیماری، آسیب دیدگی یا مشکلی در جای دیگر بدن باشند. همچنین می توانند در اثر استرس و تنش عاطفی، فشار بیش از حد یا حتی مسائل مربوط به رژیم غذایی ایجاد شوند.
بعلاوه سردردهای اولیه و ثانویه وجود دارند. سردردهای اولیه آزار دهنده و دردناک هستند اما بی ضرر هستند. سردرد ثانویه علامت مشکل دیگری در بدن است و می تواند از بی ضرر تا خطرناک وجود داشته باشد.
اگر سردردهای مکرر دارید یا آنهایی که واقعا زندگی شما را دچار مشکل می کنند، با یک متخصص صحبت کنید تا در مورد گزینه های درمانی خود مطلع شوید. و ادامه مطلب را ببینید تا بدانید سردردهای شما چه چیزی را به شما می گویند.
سردرد نوع 1: آلرژی

آلرژی منشأ اصلی سردرد است، به خصوص که می تواند باعث انسداد سینوسها و فشار در سر شود.
سردردهای حساسیتی غالباً با آبریزش چشمان، خارش همراه هستند و درد معمولاً در سر و صورت احساس می شود. اگر از آلرژی فصلی رنج می برید، احتمالاً این نوع سردرد را داشته اید.
درمان می تواند شامل داروهای آنتی هیستامین و کورتیزول باشد که معمولاً توسط پزشک تجویز می شود.
سردرد نوع 2: سینوس

سردرد نوع 3: اضطراب
اگر استرس زیادی داشته باشید، ممکن است مانند احساس پوشیدن یک هد یا “پیشانی بند” ، احساس درد در پیشانی خود داشته باشید.
این سردردها معمولاً در دوره هایی از استرس و اضطراب مانند کار بیش از حد یا گذراندن یک دوره ی احساسی به وجود می آیند.
مدیریت استرس بهترین روش برای جلوگیری از این سردردها است. تنفس، به بهبود آن کمک می کند و خوابیدن به اندازه کافی در تسکین این مورد نیز مهم است.
سردرد نوع 4: خوشه ای
سردرد نوع 5: کافئین
سردرد نوع 6: میگرن
سردرد نوع 7: تنشی
سردردهای تنشی رایج ترین نوع سردرد است و معمولاً در قسمت پشت سر و پایین گردن احساس می شود.
آنها می توانند خفیف تا شدید باشند، اما معمولاً با آسپیرین یا سایر مسکن های بدون نسخه کاهش می یابد.
این سردردها ممکن است در اثر فشار روی عضلات و بافت همبند در گردن و پوست سر ایجاد شود و ممکن است از فشارروانی ناشی شود.
درمان ها همچنین شامل استراحت و مدیریت استرس است.
سردرد نوع 8: مفصل تمپورومندیبیولار (TMJ) یا سردرد گیجگاهی فکی
سردرد نوع 9: مشکلات گوارشی
سردردی که همزمان با ناراحتی معده به وجود می آید، احتمالاً ناشی از چیزی است که شما خورده اید. گرسنگی همچنین می تواند باعث سردرد شود، بنابراین گاهی اوقات ناشی از چیزی نخوردن است!
در سایر موارد، این سردردها می توانند به دلیل آلرژی و حساسیت غذایی و همچنین به مواد افزودنی ایجاد شوند.
مصرف بیش از حد الکل همچنین باعث بروز این سردردها می شود که در سراسر پیشانی و در چشم و اطراف سر احساس می شود.
اگر این موارد را به دفعات مشاهده می کنید، رژیم خود را دوباره ارزیابی کنید. احتمالاً با کمک یک متخصص تغذیه و مصرف الکل آن را می توانید به حداقل برسانید.
سردرد نوع 10: آرتریت سلول غول پیکر یا گیجگاهی
التهاب سرخرگی غولیاختهای ( Giant cell arteritis) یک نوع نادر التهاب رگ (واسکولیت) است که اختلال اصلی در سرخرگهای بزرگ و متوسط سر می باشد و معمولاً در اطراف قسمت گیجگاهی یافت می شود.
باعث سردرد و حساسیت پوست سر و همچنین درد فک و مشکلات بینایی می شود. بدون درمان، حتی می تواند باعث از بین رفتن بینایی و خطر سکته مغزی شود.
این شرایط نیاز به دارو دارد، بنابراین با پزشک خود مشورت کنید.
سردرد ناشی از خونریزی مغزی
انواع مختلفی از سردرد وجود دارد که برخی از آنها شرایط اورژانس پزشکی هستند. اگر سردرد شدیدی که تا به حال تجربه نکرید همراه با استفراغ، تاری دید، ضعف در یک سمت بدن و سفتی گردن داشتید به سرعت با اورژانس تماس بگیرید این میتواند به دلیل خونریزی یا سکته مغزی باشد.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.