تاثیرات گوشی های هوشمند بر مغز چیست؟
امروزه با توجه به رواج تلفن های هوشمند، این موضوع برای پزشکان، متخصصان سلامت روان، مربیان، والدین و هر کسی که به طور منظم از تلفن هوشمند استفاده می کند، مورد توجه است.
اگر از شما خواسته شود یک روز بدون گوشی هوشمند خود بمانید، فکر می کنید به راحتی می توانید این کار را انجام دهید؟ محققانی که از شرکتکنندگان خواستهاند برای دورههای زمانی مختلف بدون تلفن همراه خود بمانند، دریافتهاند که شکستن این عادت، حتی برای یک فاصله زمانی نسبتاً کوتاه، میتواند بسیار دشوار باشد.
به هر مکان عمومیای که بروید افرادی را خواهید دید که از تلفن های خود برای اهداف مختلفی استفاده می کنند، از برقراری تماس های کاری گرفته تا بررسی ایمیل و چرخیدن در اینستاگرام. تلفن های ما به بخشی جدایی ناپذیر از زندگی ما تبدیل شده اند.
اما آیا این اتکا به گوشی های هوشمند تاثیری بر مغز ما دارد؟
برخی تحقیقات اخیر نشان می دهد که ممکن است. کارشناسان پیشنهاد میکنند که استفاده از موبایل میتواند بر رشد اجتماعی و عاطفی کودکان تأثیر بگذارد، میتواند الگوی خواب ما را مختل کند و حتی ممکن است برخی افراد را به افراد تنبل تبدیل کند.
توانایی شناختی
تحقیقات اخیر نشان میدهد که استفاده از گوشیهای هوشمند واقعاً بر مغز تأثیر میگذارد، اگرچه اثرات طولانیمدت آن هنوز باید بیشتر بررسی شود.
در یک مطالعه ارائه شده به انجمن رادیولوژی آمریکای شمالی، محققان دریافتند جوانانی که به اصطلاح اعتیاد به اینترنت و گوشی های هوشمند دارند، در واقع عدم تعادل در شیمی مغز را در مقایسه با گروه کنترل نشان می دهند.
مطالعه دیگری که در مجله Association for Consumer Research منتشر شد نشان داد هر زمان که تلفن هوشمند در دسترس باشد، ظرفیت شناختی به طور قابل توجهی کاهش می یابد، حتی زمانی که تلفن خاموش است.
مهارت های اجتماعی – عاطفی
در تفسیری که در مجله Pediatrics منتشر شد، محققان دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون نگاهی دقیقتر به تحقیقات موجود در مورد استفاده از گوشیهای هوشمند و آیپد در میان کودکان بسیار خردسال انداختند.
آنها هشدار می دهند که استفاده از چنین وسایلی برای سرگرم کردن یا آرام کردن کودکان میتواند تأثیر مخربی بر رشد اجتماعی و عاطفی آنها داشته باشد.
“اگر این وسایل به روش غالب برای آرام کردن و پرت کردن حواس کودکان خردسال تبدیل شوند، آیا آنها می توانند مکانیسم های درونی خود تنظیمی خودشان را توسعه دهند؟”
کارشناسان پیشنهاد میکنند که فعالیتهای عملی و آنهایی که شامل تعامل مستقیم انسانی هستند، نسبت به بازیهای تعاملی روی صفحه نمایش برتری دارند. استفاده از دستگاه های تلفن همراه به ویژه زمانی مشکل ساز می شود که چنین دستگاه هایی جایگزین فعالیت های عملی شوند که به توسعه مهارت های بینایی-حرکتی و حسی-حرکتی کمک می کند.
با این حال، محققان خاطرنشان می کنند که هنوز ناشناخته های زیادی در مورد اینکه چگونه استفاده از دستگاه های تلفن همراه بر رشد کودک تأثیر می گذارد وجود دارد. آنها این سوال را مطرح میکنند که آیا استفاده بیش از حد از تلفنهای هوشمند و تبلتها ممکن است در توسعه مهارتهای اجتماعی و حل مسئله که در بازی بدون ساختار با تعامل با همسالان بهتر به دست میآیند، تداخل داشته باشد.
اختلال در خواب
استفاده از تلفن هوشمند یا تبلت هنگام خواب میتواند در خواب شما اختلال ایجاد کند، نه به این دلیل که تا دیر وقت بیدار میمانید تا ایمیل خود را چک کنید یا در اینستاگرام و تلگرام بگردید.
درعوض، برخی از کارشناسان حوزه خواب هشدار میدهند، این نوع نور ساطع شده از صفحه نمایش دستگاه تلفن همراه شما است که میتواند چرخه خواب شما را حتی پس از خاموش کردن موبایلتان به هم بزند.
بررسی یک مطالعه
در مطالعهای که در Proceeding of the National Academy of Sciences منتشر شد، از دوازده شرکتکننده بزرگسال خواسته شد که هر شب قبل از خواب به مدت چهار ساعت با آیپد مطالعه کنند یا کتابهای چاپی را در نور کم مطالعه کنند. پس از پنج شب متوالی، دو گروه با هم عوض شدند.
آنچه محققان کشف کردند این بود که افرادی که قبل از خواب با آیپد مطالعه کرده بودند، سطح ملاتونینشان کاهش یافت، هورمونی که در طول شب افزایش مییابد و باعث خواب آلودگی میشود. همچنین در این شرکت کنندگان زمان بیشتری برای به خواب رفتن نیاز بود و خواب REM کمتری را در طول شب تجربه کردند.
علت این کاهش ملاتونین چه بود؟
نوع نور آبی که توسط اکثر دستگاه های تلفن همراه ساطع می شود. سلول های پشت چشم حاوی پروتئین حساس به نور هستند که طول موج های خاصی از نور را جذب می کند. این سلول های حساس به نور سپس سیگنال هایی را به «ساعت» مغز می فرستند که ریتم شبانه روزی بدن را تنظیم می کند.
به طور معمول، نور آبی در صبح به اوج خود می رسد و به بدن شما سیگنال می دهد که برای روز بیدار شود. نور قرمز در عصر افزایش می یابد و نشان می دهد که زمان خاموش شدن و رفتن به رختخواب است. با قطع این چرخه طبیعی با نور آبی ساطع شده از دستگاه های تلفن همراه، چرخه های عادی خواب و بیداری از بین می روند.
یکی از نویسندگان این مطالعه، چارلز زیسلر، توضیح داد: شک و تردید زیادی در باور وجود دارد؛ بسیاری از مردم فکر می کنند که این یک موضوع روانی است. اما آنچه ما نشان دادیم این است که خواندن از روی دستگاههای الکترونیکی که نور ساطع میکنند، اثرات بیولوژیکی عمیقی دارد.
دفعه بعد که وسوسه شدید در رختخواب با تلفن همراه خود بازی کنید، به تأثیر احتمالی آن روی مغز خود فکر کنید.
بخوابیم و به جای آن کتاب برداریم.
اگر خوابتان نمیبرد، این چند روش را برای سریع تر به خواب رفتن ببینید: “من چرا خوابم نمیبره؟” این 10 ترفند ساده و سریع را ببینید!
تنبلی ذهنی
تلفنهای همراه این روزها فقط باعث حواس پرتی نمی شوند. دیگر لازم نیست شماره تلفن را حفظ کنید یا در دفترچه یادداشت کنید.همه این اطلاعات به خوبی در لیست مخاطبین تلفن شما ذخیره می شود.
به جای فکر کردن درباره سوالاتی که ممکن است در مورد دنیای اطراف خود داشته باشید، فقط می توانید تلفن خود را بردارید و پاسخ ها را در گوگل جستجو کنید. به جای اینکه سعی کنید قرارها، جلسات یا تاریخ های مهم را به خاطر بسپارید، فقط به یک برنامه آیفون تکیه می کنید تا آنچه را که هر روز باید انجام دهید را به شما یادآوری می کند.
آیا این وابستگی دائم در همه امور، برای مغز مضر است؟
و برخی از کارشناسان هشدار می دهند که این تکیه بیش از حد به تلفن همراه برای همه کار ها ممکن است منجر به تنبلی ذهنی شود. در واقع، یک مطالعه جدید نشان داده است که ارتباطی بین تکیه بر تلفن هوشمند و تنبلی ذهنی وجود دارد.
آیا موبایل مرا خنگ کرده است؟
تلفنهای هوشمند لزوماً افراد را از متفکران عمیق به متفکرانی تنبل تبدیل نمیکنند، اما این تحقیق نشان میدهد افرادی که به طور طبیعی متفکران شهودی هستند – یا کسانی که بر اساس غریزه و احساسات عمل میکنند – بیشتر به تلفنهایشان تکیه میکنند.
گوردون پنی کوک، یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: «تحقیق ما از ارتباط بین استفاده زیاد از گوشی هوشمند و کاهش هوش پشتیبانی می کند. این که آیا گوشیهای هوشمند واقعاً هوش را کاهش میدهند، هنوز یک سوال باز است که به تحقیقات آینده نیاز دارد.»
منابع:
- Radiology Society of North America. Smartphone Addiction Creates Imbalance in Brain. November 2017.
- Ward AF, Duke K, Gneezy A, Box MW. Brain drain: The mere presence of one’s own smartphone reduces available cognitive capacity. Journal of the Association for Consumer Research. 2017;2(2):140-154. doi:10.1086/691462
- Radesky JS, Schumacher J, Zuckerman B. Mobile and interactive media use by young children: The good, the bad, and the unknown. Pediatrics. 2015;135(1):1-3. doi:10.1542/peds.2014-2251
- Chang AM, Aeschbach D, Duffy JF, Czeisler CA. Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness. Proc Natl Acad Sci U S A. 2015;112(4):1232-1237. doi:10.1073/pnas.1418490112
- https://www.verywellmind.com/how-do-smartphones-affect-the-brain-2794892?utm_campaign=list_stress&utm_medium=email&utm_source=cn_nl&utm_content=27819461&utm_term=list_gl_dt_vm-footer
- Barr N, Pennycook G, Stolz JA, Fugelsang JA. The brain in your pocket: Evidence that smartphones are used to supplant thinking. Computers in Human Behavior. 2015;48:473-480. doi:10.1016/j.chb.2015.02.029
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.