یک تیم بین المللی به سرپرستی محقق University of British Columbia دکتر جوزف پنینگر، یک داروی آزمایشی را یافته است که به طور موثری مسیر سلولی که SARS-CoV-2 ویروس کورونا از آن برای آلوده کردن میزبان خود استفاده می کند را مسدود می کند.
این یافته ها، که امروز در Cell منتشر شده است، نوید بخش است چرا که می تواند مانع از ابتلا به عفونت زودهنگام ویروس کورونا جدید شود که تا تاریخ 2 آوریل، بیش از 981000 نفر را تحت تأثیر قرار داده و جان 50،000 نفر را در سرتاسر جهان گرفته است.
این مطالعه بینشهای جدیدی در مورد جنبه های کلیدی SARS-CoV-2، ویروسی که باعث COVID-19، و اثر آن در سطح سلولی و همچنین چگونگی آلوده شدن رگ های خونی و کلیه ها به ویروس فراهم شده است.
پنینگر، استاد دانشکده پزشکی UBC: “امیدواریم که نتایج ما پیامدهایی در تولید داروی جدید برای درمان این بیماری همه گیر بی سابقه داشته باشد.”
“این اثر ناشی از همکاری شگفت انگیز بین محققان و شرکتهای دانشگاهی، از جمله گروه دکتر رایان کندر در STEMCELL Technologies در ونکوور، نوریا مونتسرات در اسپانیا، دکتر. Haibo Zhang و Art Slutsky از تورنتو و به خصوص تیم زیست شناسی عفونی علی میرزیمی در سوئد است، که هفته هاست که بطور روزانه و بی شبانه روز کار خستگی ناپذیری را برای درک بهتر آسیب شناسی این بیماری و ارائه گزینه های درمانی موفقیت آمیز انجام داده اید.
ACE2 – پروتئینی روی سطح غشای سلولی – به عنوان گیرنده اصلی گلایکوپروتئین SARS-CoV-2 در مرحله شیوع این ویروس است. در کار قبلی، پنینگر و همکارانش در دانشگاه تورنتو و انستیتوی زیست شناسی مولکولی در وین ابتدا ACE2 را شناسایی کردند و دریافتند که در موجودات زنده، ACE2 گیرنده اصلی SARS است، بیماری تنفسی ویروسی که در سال 2003 به عنوان یک تهدید جهانی شناخته شد. آزمایشگاه وی همچنین در ادامه این پروتئین را به بیماریهای قلبی عروقی و نارسایی ریه پیوند زد.
در حالی که شیوع COVID-19 همچنان در سراسر جهان گسترش می یابد، عدم وجود یک درمان ضد ویروسی بالینی اثبات شده یا درمانی که بطور خاص گیرنده مهم SARS-CoV-2 ACE2 در سطح مولکولی را هدف قرار دهد، برای ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی شرایط را بسیار مشکل کرده است که تلاش می کنند موارد شدید COVID-19 را درمان کنند.
مطالعه جدید ما شواهد مستقیم بسیار مورد نیاز را ارائه می دهد که یک دارو بنام APN01 (آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین در محلول نوترکیب انسانی 2 – hrsACE2) – به زودی در آزمایشات بالینی توسط شرکت بیوتکنولوژی اروپایی Apeiron Biologics مورد آزمایش قرار می گیرد، که به عنوان یک ضد ویروس مفید برای درمان COVID-19 شناخته شده است.”
در بافت های مهندسی شده رگ های خونی انسان و کلیه ها – ارگانوئیدهایی که از سلولهای بنیادی انسان رشد می کنند – محققان نشان دادند که ویروس می تواند مستقیماً این بافت ها را آلوده کرده و تکثیر شود.
این اطلاعات مهمی در مورد پیشرفت این بیماری و این واقعیت است که موارد شدید COVID-19 با نارسایی چند عضو و شواهدی از آسیب قلبی عروقی وجود دارد. درجه بالینی hrsACE2 همچنین باعث کاهش عفونت SARS-CoV-2 در این بافت های انسانی شده می شود.
تحقیقات قبلی ما به شناسایی سریع ACE2 به عنوان مسیر ورود برای SARS-CoV-2 کمک کرده است، که بسیاری از جزئیات بیماری را توضیح می دهد. اکنون می دانیم که یک شکل محلول ACE2 که ویروس را از بین می برد، در واقع می تواند یک درمان بسیار منطقی باشد که بطور خاص راهی را که ویروس باید برای آلوده کردن ما هدف قرار دهد، سرکوب کند. پس برای این ویروس همه گیر وحشتناک امید وجود دارد. “
این تحقیق تا حدودی توسط دولت فدرال کانادا از طریق بودجه اضطراری متمرکز بر تسریع در توسعه، آزمایش و اجرای اقدامات برای مقابله با شیوع COVID-19 پشتیبانی شده است.
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
Monteil, V., et al. (2020) Inhibition of SARS-CoV-2 infections in engineered human tissues using clinical-grade soluble human ACE2. Cell.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.