در قسمت اول این مقاله به اثرات کم خوابی بر بروز بعضی از بیماریهای مرتبط با مشکلات قلبی از جمله فشار خون و عروق کرونر پرداختیم. در این قسمت به عوامل مرتبط با سلامت قلب خواهیم پرداخت.
خواب و ضربان قلب
در خواب معمولی، ضربان قلب در طول مراحل خواب NREM کاهش مییابد. و پس از آماده شدن برای بیدار شدن مجدداً افزایش مییابد.
خواب ضعیف، از جمله بیدار شدن ناگهانی، می تواند باعث افزایش شدید ضربان قلب شود. تحقیقات همچنین نشان داده است که افرادی که مشکلات خواب دارند بیشتر از ضربان قلب نامنظم شکایت دارند. به این دلایل، کمبود خواب ممکن است با تپش قلب مرتبط باشد.
در افراد مسن نشان داد که افرادی که مکرر کابوس می بینند، به طور قابل توجهی بیشتر احتمال دارد که ضربان قلب نامنظم خود را گزارش کنند. کابوس ممکن است ضربان قلب را افزایش می دهد.
خواب و درد قفسه سینه
درد قفسه سینه ممکن است به دلایل زیادی رخ دهد. آنژین درد قفسه سینه است که به جریان ضعیف خون در عروق خونی مربوط می شود. درد قفسه سینه غیر قلبی، مانند سوزش سر دل یا آسیب عضلانی، به مشکل قلبی مربوط نمی شود.
هنگامی که خواب قطع می شود افزایش سریع ضربان قلب و فشار خون می تواند باعث آنژین شود. و مطالعات ارتباط بین کمبود خواب و درد قفسه سینه را شناسایی کرده اند.
درد قفسه سینه غیر قلبی می تواند با خواب نیز مرتبط باشد. افراد مبتلا به سوزش معده و رفلاکس اسید اغلب از اختلالات خواب رنج می برند. که ممکن است خطر همپوشانی بین خواب ضعیف و درد در قفسه سینه را افزایش دهد.
مطالعات متعدد همچنین ارتباطی بین درد غیرقابل توضیح قفسه سینه و خواب ضعیف پیدا کرده اند. افراد مبتلا به درد قفسه سینه مکرر و غیرقابل توضیح، میزان بالایی از علائم شبیه بی خوابی را دارند. در حالی که این ارتباط به طور کامل درک نشده است، ممکن است با استرس و اضطراب، از جمله پاسخ های هراس مرتبط باشد. که واکنش های احساسی است که ممکن است در افرادی که خواب ضعیف دارند شایع تر باشد.
اختلالات خواب و سلامت قلب
بسیاری از اختلالات خواب اثرات مضری بر سلامت قلب دارند. بی خوابی، یکی از شایع ترین اختلالات خواب، اغلب با خواب ناکافی همراه است. و می تواند منجر به افزایش خطرات سلامت قلبی عروقی شود.
آپنه انسدادی خواب (OSA) یک اختلال تنفسی است که با بیماری قلبی، چاقی، دیابت، سکته مغزی و فشار خون بالا مرتبط است. افراد مبتلا به OSA در هنگام خواب، زمانی که راه هوایی آنها مسدود می شود، دچار نقص تنفسی می شوند.
تنفس قطع شده از OSA باعث خواب پراکنده می شود. که یکی از دلایلی است که این بیماری با مشکلات قلبی عروقی متعدد مرتبط است. علاوه بر این، اختلال در تنفس باعث کاهش میزان اکسیژن در خون می شود که ممکن است اثرات OSA بر سلامت قلب را بدتر کند.
اختلالات حرکات غیرطبیعی در طول خواب، مانند سندرم پای بیقرار و اختلال حرکت دوره ای اندام، نیز با مشکلات قلبی مرتبط است. در حالی که توضیح دقیق ناشناخته است، ممکن است مربوط به فعال شدن غیر طبیعی سیستم قلبی عروقی باشد که با این شرایط رخ می دهد. و باعث افزایش و نوسان ضربان قلب و فشار خون می شود.
اختلالات ریتم شبانه روزی خواب، زمانی که ساعت درونی فرد با روز و شب ناهماهنگ باشد با مشکلات قلبی عروقی همراه است. به عنوان مثال، افراد شبکار خطر ابتلا به فشار خون، چاقی، دیابت و همچنین حوادث قلبی مانند سکته مغزی یا حمله قلبی را افزایش می دهند.
خواب و سلامت قلب در دوران بارداری
بارداری مکان فشار اضافی بر روی قلب و برخی از زنان در دوران بارداری مشکلات قلبی و عروقی می شوند. به عنوان مثال، فشار خون بالا می تواند در دوران بارداری با عوارض بالقوه برای مادر و نوزادش شروع یا بدتر شود.
بی خوابی، آپنه خواب و سایر مشکلات خواب بر بسیاری از زنان باردار تأثیر می گذارد. و این مسائل با خطر بیشتر مشکلات قلبی عروقی در دوران بارداری و بعد از آن مرتبط است. مطالعات برای بهبود خواب در دوران بارداری با هدف کاهش فشار خون و سایر مشکلات قلبی عروقی کار می کنند.
زیاد خوابیدن و سلامت قلب
تأثیرات کم خوابی بر سلامت قلب توجه قابل توجهی را به خود جلب می کند. اما بسیاری از مطالعات نیز ارتباط بین خواب زیاد، که معمولاً بیش از 9 ساعت در شب تعریف می شود، و مشکلات قلبی عروقی را نشان داده اند.
در حالی که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. بیماریهای زمینهای که باعث خواب بیش از حد میشوند نیز دلیل این نرخ بالای مشکلات قلبی هستند. با این وجود، این داده ها یادآور این است که این یک افسانه است که خواب بیشتر همیشه بهتر است.
خواب برای افراد مبتلا به بیماری قلبی
کم خوابی می تواند به قلب آسیب برساند. برای افراد مبتلا به مشکلات قلبی عروقی مهم است که خواب خوب را در اولویت قرار دهند. بهبود خواب ممکن است احتمال حملات قلبی یا سایر مشکلات قلبی عروقی را در افرادی که در معرض خطر بالایی هستند کاهش دهد.
متأسفانه، برخی از مشکلات قلبی می توانند خواب را مختل کنند. به عنوان مثال، دیابت می تواند باعث تکرر ادرار در شب شود. و سایر اختلالات قلبی عروقی ممکن است هنگام تلاش برای خوابیدن، ناراحتی قفسه سینه ایجاد کند. نگرانی و اضطراب در مورد سلامت قلب نیز میتواند باعث شود که بهطور معمول به خواب نروید.
عوامل متعددی می توانند بر خواب و سلامت قلبی عروقی تأثیر بگذارند. صحبت با پزشک در مورد خواب سالم برای قلب بسیار مفید است. یک پزشک می تواند به ایجاد یک برنامه خاص برای بهبود خواب شما کمک کند. و در عین حال به سایر عوامل سبک زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش که برای سلامت قلب نیز توجه کند.
نکات خواب برای افرادی که مشکلات قلبی دارند
توصیه های خاصی اغلب می تواند به افراد مبتلا به مشکلات قلبی کمک کند خواب بهتری داشته باشند.
- استراتژیهایی برای آرامش ایجاد کنید: اگر نگرانیهای قلبی باعث تشدید اضطراب میشود، زمانی که میخواهید راحت بخوابید، میتوانند ذهن شما را سریع نگه دارند. تکنیک هایی مانند تنفس عمیق، یوگا، کشش های سبک و مدیتیشن ذهن آگاهی تنها چند روش مفید برای افرادی هستند. افراد مبتلا به پریکاردیت (التهاب اطراف قلب)، یا سایر مشکلات قلبی که باعث درد قفسه سینه می شوند، با نحوه خوابیدن دست و پنجه نرم می کنند.
- یک برنامه خواب ثابت برنامه ریزی کنید: داشتن زمان خواب و بیدار شدن یکسان در هر روز به طور گسترده به عنوان یکی از راه های کلیدی برای تشویق خواب سالم و پایدار از شب تا شب در نظر گرفته می شود.
- یک اتاق خواب سازگار طراحی کنید : محیط خواب خود را طوری تنظیم کنید که نیازهای شما را برآورده کند. اطمینان حاصل کنید که اتاق خواب دارای یک تشک و بالش راحت، دمای مطلوب و تا حد امکان ساکت و تاریک است.
- از تأثیرات منفی بر خواب اجتناب کنید: الکل و کافئین هر دو می توانند با خواب تداخل داشته باشند و بهتر است از آنها در شب اجتناب کنید. استفاده بیش از تلفن همراه نیز می تواند الگوی خواب شما را از بین ببرد. کارشناسان توصیه می کنند یک ساعت یا بیشتر قبل از خواب از این وسایل استفاده نکنید.
این نکات و سایر عناصر بهداشت خواب می توانند به عنوان پایه ای برای خواب بهتر عمل کنند. عاداتی را ایجاد کنند که هم کمیت و هم کیفیت خواب مورد نیاز را آسان تر می کند.
آیا وضعیت خواب بر سلامت قلب تأثیر می گذارد؟
شواهد محدودی وجود دارد که وضعیت خوابیدن افراد را با سلامت کلی قلب آنها مرتبط می کند.
برخی تحقیقات نشان داده است که خوابیدن به پهلوی چپ ممکن است جنبه های عملکرد قلب و ریه را تغییر دهد.
نارسایی احتقانی قلب تجمع مایع در ریه ها یا سایر قسمت های بدن است. که زمانی رخ می دهد که قلب به طور موثر خون را پمپاژ نمی کند. مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به نارسایی احتقانی قلب اغلب از خوابیدن به پهلوی چپ خودداری می کنند. این تأثیر در افرادی با ابعاد قلب بزرگتر بیشتر است. سوال است که چگونه این وضعیت خوابیدن موقعیت قلب، فشار روی ریه ها و/یا احساس ضربان قلب را تغییر می دهد.
افراد مبتلا به نارسایی قلبی اغلب از خوابیدن به پهلوی چپ خودداری می کنند. اما نشان نمی دهد که این وضعیت خوابیدن باعث مشکلات قلبی می شود. بر اساس تحقیقات تا به امروز، وضعیت خوابیدن فرد به عنوان یک عامل خطر برای بیماری قلبی یا سایر مشکلات قلبی عروقی در نظر گرفته نمی شود.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.