تشنج، همچنین به عنوان صرع نیز شناخته می شود، با حرکات تند و تیز بدن مشخص می شود، در طی آن کودک هوشیاری خود را از دست می دهد و از محیط اطراف خود آگاهی ندارد. در حقیقت، ممکن است به نظر برسد که فرزند شما دچار برق گرفتگی شده است.
نحوه برخورد با تشنج کودک در منزل
- سعی نکنید جلوی تشنج های فرزند خود را بگیرید. آنها نمی توانند به صورت دستی مانع یا کند شوند، بنابراین مهمترین کاری که می توانید انجام دهید این است که از صدمات جدی اضافی جلوگیری کند.
- کودک خود را دراز کنید یا به او کمک کنید دراز بکشد. اگر شروع به تشنج کرد، از او بخواهید که از بغل دراز بکشد تا گلو خود را پاک نگه دارد و اجازه تخلیه ترشحات مانند بزاق یا استفراغ را بدهد.
- در صورت لزوم عینک آنها را بردارید. این کار از بروز خطرات ناشی از شیشه های شکسته در اطراف صورت آنها جلوگیری می کند.
- کودک خود را از خطرات احتمالی مانند اجاق گاز، مبلمان، پله ها یا ترافیک دور کنید. سعی کنید آنها را در یک مکان خالی نگه دارید.
- چیزی را در دهانشان نگذارید تا از گاز گرفتن آن جلوگیری شود. این می تواند منجر به آسیب دیدگی به فرزند شما یا خود شما شود.
- اگر کودک خسته است، به کودک خود اجازه دهید بعد از تشنج بخوابد. حتماً تا زمان بیدار شدن در کنار آنها باشید.
- تنفس آنها را هنگام خواب بررسی کنید. در صورت متوقف شدن تنفس بعد از تشنج، نفس دهان به دهان (CPR) را شروع کنید. سعی نکنید CPR را در حالی که فرزند شما در معرض تشنج قرار دارد، انجام دهید زیرا این ممکن است منجر به آسیب به فرزند شما یا خود شما شود.
- بلافاصله پس از تشنج از دادن هر گونه غذا، آب یا داروی خوراکی به کودک خودداری کنید. آنها به احتمال زیاد دچار سردرگمی می شوند و یا دارو را رد می کنند یا قادر به مصرف آن نیستند.
استفاده از دارو برای درمان تشنج
آگاه باشید که درمان تشنج برای کودکان متفاوت از بزرگسالان است. اغلب، هنگامی که کودک شما اولین قسمت از تشنج را تجربه می کند، پزشک بلافاصله با داروها شروع نمی کند.
بیشتر داروهای ضد تشنج دارای عوارض جانبی هستند که منجر به آسیب کبد و دندان ها می شود، بنابراین اکثر پزشکان تا زمانی که تشخیص واضح صرع داده نشود، از تجویز دارو خودداری می کنند.
به پزشک فرزندتان اجازه دهید که لورازپام را برای جلوگیری از تشنج آنها تجویز کند. این دارو با مهار یکسری نورونها، که از مغز کودک شما به طور مداوم در طی تشنج فعال می شوند، کمک می کند. اما، فقط باید از آن به عنوان یک دارو برای متوقف کردن تشنج استفاده شود و نه به عنوان روشی برای درمان تشنج فرزند شما در دراز مدت.
دوز برای کودکان 1/0 میلی گرم در کیلوگرم است و حداکثر دوز آن 4 میلی گرم در کیلوگرم است. معمولاً با دوز 2 میلی گرم در دقیقه به صورت داخل وریدی تزریق می شود و هر 5 دقیقه تا زمان متوقف شدن تشنج تجویز می شود.
اگر رگ یافتن آن دشوار باشد، ممکن است از مسیرهای دیگری مانند زیر زبانی (قرار دادن در زیر زبان) یا رکتال (قرار دادن قرص در مقعد) نیز استفاده شود. در این موارد، دوز 2mg / ml در نمکی است که برای مقابله با تشنج به داخل مقعد تزریق می شود.
به پزشک کودک خود اجازه دهید Midazolam را برای سهولت درگیری های کودک خود استفاده کند. پزشک فرزند شما می تواند این روش را از چند طریق به کودک شما بدهد، از جمله:
از طریق I.V. این ترجیحا بهترین روش برای مصرف دارو است، زیرا بسیار سریع به جریان خون کودک شما می رسد. دوز آن 0.1mg / kg است.
خوراکی: اگر تشنج خیلی سریع اتفاق بیفتد، ممکن است پزشک فرزند شما Midazolam را به کودک به عنوان قرص دهد. دوز آن 0.5mg / kg است که هر پنج دقیقه تا دو بار در روز تجویز می شود.
از طریق بینی آنها. اگر فرزند شما با تجویز داخل وریدی مخالفت می کند، پزشک ممکن است Midalolam را به عنوان اسپری که کودک شما می تواند از طریق بینی خود استشمام کند، تجویز کند.
هر پف 0.1 میلی گرم بر کیلوگرم است، بنابراین دو پف در هر سوراخ بینی کودک شما را آرام می کند. اگر در حال تشنج فرزندتان در خانه هستید، به شما توصیه می شود از این گزینه استفاده کنید، زیرا کمترین عوارض را دارد. اما اگر دچار تشنج شدید شد، کودک خود را سریعاً به بیمارستان ببرید.
از عوارض جانبی لورازپام و میدازولام آگاه باشید. شایع ترین عوارض جانبی این داروها شامل آرام بخش، فشار خون بالا و افسردگی است.
دوزهای بیش از حد تجویز شده این داروها می تواند منجر به عوارض جانبی شود.
به پزشک فرزندتان اجازه دهید فنوباربیتال را به عنوان آخرین راه حل تجویز کند. اگر هیچ یک از داروهای دیگر نتوانند تشنج فرزند شما را کنترل کنند، از این دارو استفاده می شود.
دوز 20 میلی گرم بر کیلوگرم است و فقط تا 1000 میلی گرم قابل افزایش است.
این دارو با 1 میلی گرم در کیلوگرم در دقیقه تجویز می شود و در نمک مخلوط می شود. در مدت زمان 20 دقیقه به شما داده می شود. همچنین این اولین انتخاب دارو برای نوزادان مبتلا به تشنج است که زیر 30 روز سن دارند.
از پزشک فرزند خود بخواهید سدیم والپروات تجویز کند. این داروی متداول در درمان تشنج عمومی است.
این دوز معمولاً 5 میلی لیتر (0.17 فلو گرم) در روز به مدت 1 تا 2 سال است و می تواند به صورت قرص 100 میلی گرم به کودکان 10 سال و بالاتر داده شود. آنها باید هر روز فقط یک قرص و به مدت 1 تا 2 سال به طور همزمان مصرف کنند.
این دارو با ایجاد مقدار مناسب سدیم و پتاسیم، فعالیت الکتریکی موجود در مغز شما را متعادل می کند. اما نباید به کودکانی که دارای مشکلات کلیوی یا قلبی هستند، داده شود.
به پزشک متخصص اطفال یا متخصص مغز و اعصاب اجازه دهید کودک را تجزیه و تحلیل کرده و سپس ضد صرع تجویز کند. این داروها در درمان و پیشگیری از تشنج استفاده می شوند. آنها با دوز کم شروع می شوند و به تدریج افزایش می یابند تا زمانی که تشنج ها تحت کنترل قرار گیرند. این داروها با مهار زیاد تحریک نورونها در مغز کودک شما که منجر به تشنج می شود، کار می کنند.
دیازپام فعالیت بیش از حد الکتریکی مغز فرزند شما را کاهش داده و ماهیچه هایی را که برای ایجاد تشنج منقبض می شوند، شل می کند. به طور کلی به کودکان دوز کمتری از دیازپام داده می شود، حتی اگر وزن بدن آنها معادل بزرگسال باشد. دوز بزرگسالان 3-10 میلی گرم به چندین دوز تقسیم می شود.
کاربامازپین بر اساس سن، در دوزها تجویز می شود. در کودکان کمتر از 6 سال، مقدار اولیه 10-20 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن تجویز می شود. برای کودکان بین 6 تا 12 سال، مقدار اولیه 100 میلی گرم دو بار در روز و در کودکان بزرگتر از 12 سال، دوز اولیه 200 میلی گرم دو بار در روز است.
Ethosuximide در کودکان بین 3 تا 6 سال، مقدار اولیه 250 میلی گرم در روز و در کودکان بزرگتر از 6 سال، مقدار اولیه 500 میلی گرم در روز است.
همچنین ممکن است یک نسخه برای Lamotrigine دریافت کنید. در کودکان 12 سال و بالاتر، مقدار اولیه 25 میلی گرم یک بار در روز است.
از فنیتوئین در معالجه تشنج جزئی، تشنج های بزرگ (عمومی) و تشنج حین یا بعد از عمل استفاده می شود. دوز اولیه 5mg به ازای هر کیلوگرم در روز است.
گاباپنتین برای درمان تشنج جزئی استفاده می شود. دوز در کودکان بین 3 تا 12 سال دوز 10-15 میلی گرم در هر کیلوگرم در روز است.
8
اگر کودک شما ضد صرع مصرف می کند، اطمینان داشته باشید که پزشک معاینات منظم خون و عملکرد کبد را انجام می دهد. پزشک کودک شما باید از میزان داروی موجود در بدن کودک آگاه باشد و همچنین عوارض جانبی ناشی از دارو را کنترل کند.
به خاطر داشته باشید که کودک شما برای تنظیم دارو به زمان نیاز دارد.
در حالی که پزشک ترجیح می دهد فقط یک دارو برای تشنج فرزند شما تجویز کند، پزشک ممکن است داروی دیگری برای کنترل تشنج در صورت لزوم تجویز کند.
اگر کودک شما به طور مرتب داروهای خود را مصرف می کند، باید تا مدت زمان معالجه پزشک کودک خود را متقاعد کرد تا اینکه پزشک کودک اطمینان پیدا کند که فرزند شما بهبود می یابد.
قرص ملاتونین را به کودک خود بدهید تا میزان ملاتونین در مغز خود را افزایش دهد. ملاتونین هورمونی است که توسط غده کوچکی در اعصاب مغز کودک شما ترشح می شود. این چرخه خواب ما را کنترل می کند، بنابراین ممکن است با افزایش مقدار ملاتونین در مغز کودک شما، خطر بروز تشنج ناشی از خستگی کاهش یابد، زیرا باعث خواب می شود.
در کودکان، دوز 3 میلی گرم ملاتونین قبل از خواب به همراه داروهای ضد صرع می تواند اثرات درمانی داشته باشد.
تنظیم رژیم غذایی کودک
1
از متخصص مغز و اعصاب کودک خود در مورد رژیم کتوژنیک سؤال کنید. این یک رژیم غذایی ویژه است که در درمان تشنج مؤثر است و می تواند به عنوان یک روش جایگزین برای کودکانی که به داروهای معمولی پاسخ نمی دهند، استفاده شود.
2
درک کنید که چگونه یک رژیم کتوژنیک کار می کند. این رژیم از کربوهیدرات های کم، پروتئین های متوسط تشکیل شده و از نظر چربی بالا است، به عنوان یک رژیم غذایی معمولی کتوژنیک 3 تا 4 گرم (11/0 تا 14/0 اونس) چربی برای هر 1 گرم (0.035 اونس) کربوهیدرات و پروتئین باید فراهم شود. با این رژیم بدن کودک شما مجبور است چربی ها را به جای کربوهیدرات ها بسوزاند.
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
wikiHow
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.