07136476172 - 09172030360 [email protected]

طبیعی است که روزهایی داشته باشید که در آن غمگین هستید یا روزهایی که بیش از حد خوشحال هستید. تا زمانی که تغییرات خلق و خو تا حد زیادی در زندگی شما اختلال ایجاد نکند، به طور کلی سالم تلقی می شوند.

از سوی دیگر، اگر به طور منظم از حالت بسیار شاد به افسرده تبدیل شوید، ممکن است یک بیماری پزشکی داشته باشید. اگر تغییرات خلقی جدی و مکرر دارید، باید به پزشک خود در مورد آنها بگویید. آنها می توانند در مورد دلایل احتمالی اینکه چرا آنها را تجربه می کنید صحبت کنند.

برخی از دلایل تغییرات سریع در رفتار می تواند به سلامت روان، هورمون ها، مصرف مواد یا سایر شرایط سلامت مربوط باشد.

چه زمانی به پزشک خود مراجعه کنید

تجربه تغییر در خلق و خوی گهگاه یا گذراندن دوره کوتاهی از احساس سرخوشی یا غم معمولی است. اما اگر رفتار شما برای چند روز یا بیشتر غیرقابل پیش‌بینی باشد، ممکن است نشانه چیز جدی‌تری باشد.

ممکن است یک دقیقه احساس ناراحتی کنید و لحظه بعد خوشحال باشید. همچنین ممکن است احساساتی داشته باشید که می تواند به زندگی شما آسیب برساند.

به عنوان مثال، شما ممکن است:

  • آنقدر هیجان‌انگیز باشید که نمی‌توانید میل به خرج کردن پول، رویارویی با مردم یا انجام سایر رفتارهای غیرقابل کنترل یا مخاطره‌آمیز را کنترل کنید.
  • احساس می کنید می خواهید به خود آسیب برسانید یا به زندگی خود پایان دهید
  • قادر به دیدار دوستان، خواب کافی، رفتن به محل کار یا حتی بلند شدن از رختخواب نباشید

الگوهای این نوع تغییرات خلقی ممکن است علائم یک بیماری جدی تری باشند. شما باید یک قرار ملاقات با پزشک خود تعیین کنید تا در مورد احساسات خود صحبت کنید. آنها می توانند با شما همکاری کنند تا مشخص کنند چرا چنین احساسی دارید. و برای حل آن چه کاری می توانید انجام دهید.

چه شرایطی با تغییرات شدید خلق و خوی مرتبط است؟

در بسیاری از موارد، تغییرات خلق و خوی نشانه یک مشکل جدی تری برای سلامتی است. آنها می توانند به دلیل شرایط سلامت روان، تغییرات هورمونی، یا مشکلات مصرف مواد و موارد دیگر رخ دهند.

شرایط سلامت روان

بسیاری از شرایط سلامت روان می توانند باعث تغییرات شدید در خلق و خو شوند. آنها اغلب به عنوان اختلالات خلقی شناخته می شوند. آنها شامل موارد زیر است:

  • اختلال دو قطبی. اگر مبتلا به اختلال دوقطبی هستید، احساسات شما از بسیار شاد تا بسیار غمگین متغیر است. اما تغییرات خلقی مرتبط با اختلال دوقطبی عموماً تنها چند بار در سال اتفاق می‌افتد، حتی در اختلال دوقطبی دوچرخه‌سواری سریع.
  • اختلال سیکلوتیمیک. اختلال سیکلوتیمیک یا سیکلوتیمیا یک اختلال خلقی خفیف شبیه اختلال دوقطبی II است. در آن، شما احساساتی دارید که بالا و پایین می‌روند. اما شدیدتر از احساسات مرتبط با اختلال دوقطبی هستند.
  • اختلال افسردگی اساسی (MDD). در MDD ، غم و اندوه شدید را برای مدت طولانی تجربه می کنید. MDD گاهی اوقات افسردگی بالینی نیز نامیده می شود.
  • دیس تایمی. دیستیمیا که امروزه به آن اختلال افسردگی مداوم (PDD) می گویند، شکل مزمن افسردگی است.
  • اختلالات شخصیت. در برخی از اختلالات شخصیتی ، ممکن است در مدت زمان نسبتاً کوتاهی تغییرات خلق و خوی سریعی را تجربه کنید.
  • اختلال در تنظیم خلق و خوی مخرب (DMDD). DMDD معمولاً فقط در کودکان تشخیص داده می شود. در آن، کودک شما طغیان هایی دارد که در مرحله رشد او هدف قرار نمی گیرند.

همچنین ممکن است تغییرات شدید خلق و خوی خود را در صورت داشتن سایر بیماری های روانی مانند اسکیزوفرنی و اختلال بیش فعالی کمبود توجه (ADHD) تجربه کنید.

بر اساس یک بررسی در سال 2011، کودکانی که تغییرات خلقی شدید دارند اغلب به اختلال دوقطبی مبتلا هستند. اما در واقع به بیماری دیگری مبتلا هستند. پزشک کودک شما می تواند فرزند شما را ارزیابی کند و به شما در تعیین یک برنامه درمانی مناسب کمک کند.

شرایط هورمونی

هورمون ها همچنین می توانند باعث تغییر در خلق و خو شوند. این مربوط به هورمون هایی است که بر شیمی مغز تأثیر می گذارند. نوجوانان و زنان باردار، تجربه سندرم پیش از قاعدگی یا یائسگی ممکن است تغییرات خلقی را به دلیل تغییرات هورمونی مرتبط با این مرحله از رشد بدنشان تجربه کنند.

تغییرات خلقی همچنین می تواند به دلیل چیزی بیش از هورمون ها رخ دهد. اگر تغییرات خلقی شدید را تجربه کردید، با پزشک خود در مورد بهترین برنامه درمانی برای خود صحبت کنید.

استفاده از مواد

در صورت استفاده از مواد مخدر یا نوشیدن الکل ممکن است تغییرات خلق و خوی قابل توجهی را تجربه کنید. مصرف بیش از حد مواد مخدر یا الکل می تواند منجر به اعتیاد شود که می تواند به طور جدی در زندگی شما اختلال ایجاد کند. برنامه های زیادی برای کمک به درمان اختلالات مصرف مواد موجود است .

اختلالات مصرف مواد می تواند هم برای فرد مبتلا و هم برای عزیزانش سخت باشد. ممکن است لازم باشد به یکی از عزیزان مبتلا به این اختلال کمک کنید. پزشک آن‌ها می‌تواند برنامه‌های درمانی مفیدی را برای کمک به شما در دریافت کمک مورد نیاز ارائه دهد. اگر مطمئن نیستید که چگونه با فردی که دارای اعتیاد یا اختلال مصرف مواد است صحبت کنید، اینجا چیزی است که باید در مورد آن فکر کنید .

سایر شرایط سلامتی

سایر شرایط سلامتی می تواند باعث تغییر در خلق و خو شود. این شامل شرایطی است که بر ریه ها، سیستم قلبی عروقی و تیروئید شما تأثیر می گذارد . شرایطی که بر سیستم عصبی مرکزی شما تأثیر می گذارد نیز ممکن است باعث تغییرات خلقی شود.

محرک های رایج

صرف نظر از اینکه تغییرات شدید خلق و خوی شما به دلیل یک بیماری زمینه ای یا عامل دیگری رخ می دهد، موارد خاصی می توانند آنها را تحریک کنند. این شامل:

  • فشار
  • یک تغییر قابل توجه در زندگی شما
  • رژیم غذایی شما
  • عادات خواب شما
  • داروها

اگر تغییرات خلقی مکرر و شدید را تجربه می کنید، با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است برای شما مفید باشد که توجه داشته باشید چه زمانی در خلق و خوی شما تغییر می کند. و قبل از وقوع چه کاری انجام می دادید. این می تواند به پزشک شما کمک کند تا ارزیابی کند که آیا شما به تغییر سبک زندگی واکنش نشان می دهید یا اینکه آیا این نتیجه یک مشکل اساسی است.

تغییرات خلقی چگونه درمان می شود؟

اگر تغییرات شدید خلق و خو یا تغییرات خلقی را تجربه می کنید که باعث اختلال شدید در رفتار معمولی می شود، باید با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا دلایل تغییرات خلق و خوی خود را تعیین کنید. و به شما در یافتن درمان مناسب کمک کنند. ممکن است برای تسکین این تغییرات خلقی که زندگی را تغییر می دهند، به درمان حرفه ای یا دارو نیاز داشته باشید. تغییرات ساده سبک زندگی نیز ممکن است کمک کننده باشد.

توصیه ها

اگر فراز و نشیب‌های شما بر دیگر جنبه‌های زندگی شما تأثیر منفی نمی‌گذارد، ممکن است بتوانید بدون توجه پزشکی از تغییرات خلق و خوی خود عبور کنید. اگر کارهای زیر را انجام دهید، ممکن است بتوانید خلق و خوی خود را تنظیم کنید:

  • یک برنامه زمانی داشته باشید. سعی کنید یک روال برای خود ایجاد کنید، به خصوص در مورد غذا خوردن و خوابیدن.
  • به طور منظم تمرین کن. ورزش منظم فواید بی شماری برای تقریباً تمام جنبه های سلامتی شما از جمله خلق و خو دارد.
  • خواب کافی داشته باشید. خواب خوب شبانه مهم است و کم خوابی می تواند بر خلق و خوی شما تأثیر بگذارد.
  • رژیم غذایی سالم داشته باشید. یک رژیم غذایی متعادل و سالم می تواند خلق و خوی شما را بهبود بخشد و شما را سالم نگه دارد. در اینجا چند نکته برای رعایت یک رژیم غذایی سالم وجود دارد.
  • تمدد اعصاب را تمرین کنید. در تمرینات آرام بخش مانند یوگا یا مدیتیشن شرکت کنید.
  • از استرس دوری کنید. آسان تر از انجام گفت، درست است؟ اگر نمی توانید از آن اجتناب کنید، سعی کنید استرس را مدیریت کنید و از بین ببرید.
  • خود را بیان کنید. یک راه خلاقانه برای ابراز وجود پیدا کنید.
  • صحبت کنید. فردی را پیدا کنید که با او صحبت کنید، مانند یک دوست، یکی از اعضای خانواده، یا یک مشاور حرفه ای.

نگه داشتن یک دفتر خاطرات برای ثبت تغییرات قابل توجه در خلق و خوی شما نیز ممکن است به شما در تعیین دلایل تجربه آنها کمک کند. به دنبال الگوها باشید و سعی کنید از موقعیت ها یا فعالیت هایی که به طور مستقیم بر خلق و خوی شما تأثیر می گذارد اجتناب کنید. به اشتراک گذاشتن مجله خلق و خوی با پزشک خود نیز می تواند به تشخیص شما کمک کند.

واحد علوم اعصاب رفتاری (اضطراب، افسردگی و سایر اختلالات خلقی-رفتاری)

آیا نوسانات خلقی من طبیعی است؟

اختلال دوقطبی یا نوسانات خلقی؟

به این مقاله امتیاز دهید