چرا من زشتم چیکار کنم: علت این طرز فکر و راه حل ها با هم بشنویم:
ممکن است گاهی از خود بپرسید “چرا من اینقدر زشتم؟” اگرچه شما شاید زشت نباشید اما نکاتی مانند تمرین پذیرش خود و صحبت با یک متخصص ممکن است به شما کمک کند.
گاهی اوقات ممکن است احساس خوبی نسبت به خود نداشته باشید و افکار منفی را تجربه کنید. شما می توانید راه هایی برای کنار آمدن با این افکار پیدا کنید و ظاهر خود را بپذیرید. همچنین می تواند به شما کمک کند تا با غلبه بر خودگفتاری منفی، شادی و رضایت را پیدا کنید.
جامعه استفاده از فیلترها، آرایش های سنگین و انجام کارهای دیگر برای پوشاندن ظاهر طبیعی را عادی جلوه می دهد. تسلیم شدن به این فرهنگ می تواند باعث شود که احساس جذابیت نداشته باشید و اعتماد به نفس شما را مختل کند.
همچنین می تواند منجر به تثبیت عیوب درک شده و سرزنش ظاهر خود به دلیل عدم تناسب آن شود.
اگر زمانی احساس زشتی کردید، این اطلاعات میتواند به شما کمک کند که چگونه با آن کنار بیایید. غلبه بر مشکل می تواند به شما کمک کند تا به جای تمرکز بر نقص های درک شده خود، شادی و رضایت را پیدا کنید.
چرا احساس می کنم زشت هستم؟
تحقیقات نشان میدهد که افراد با «چهره متوسط» بیشتر بهعنوان جذاب شناخته میشوند. آنها دارای صورت های متقارن هستند که هر دو طرف یکسان به نظر می رسند. این یک استاندارد زیبایی است که اغلب باعث می شود افراد احساس ناخوشایندی یا زشتی کنند.
اگر با این استانداردها مطابقت نداشته باشید، ممکن است احساس زشتی کنید، اگرچه اینطور نیست.
گاهی اوقات احساس تنهایی یا عدم تناسب ظاهر خود می تواند منجر به سرزنش ظاهرتان شود. ممکن است فکر کنید که اگر شبیه دیگران به نظر می رسیدید بهتر می شدید و این باعث می شد ویژگی های صورت، اندازه یا شکل خود را با افراد دیگر مقایسه کنید.
اگر کسی که با او در رابطه هستید شما را رد کند یا بیعلاقه رفتار کند، میتواند باعث شود که نسبت به ظاهر خود احساس بدی داشته باشید. ممکن است شما به ارزش خود شک کنید و باعث شود خودتان را غیر جذاب ببینید.
اولین چیزی که باید به خاطر بسپارید این است که شما زشت نیستید، و اگرچه این احساسات می توانند بیایند و بروند، اما واقعیت ندارند. اغلب از حضور در اطراف افرادی با ایده های متفاوت از استانداردهای زیبایی ناشی می شود.
مشکلات سلامت روان که باعث میشوند فکر کنید چرا من زشتم
برخی از اختلالات سلامت روان می توانند بر تصویر از خود تأثیر بگذارند، از جمله موارد زیر:
اختلال بدشکلی بدن (BDD):
اختلال بدشکلی بدن (BDD) شامل صرف زمان بیش از حد برای نگاه کردن به خود یا تلاش برای رفع نقص های درک شده می شود. همچنین میتواند منجر به استرس در مورد این قسمتهای بدن شما شود یا بخواهید مخفی کنید. همچنین ممکن است متوجه علائمی مانند اینکه مکرراً آینه را چک می کنید، شوید.
افسردگی:
افسردگی می تواند منجر به کاهش عزت نفس شود و احتمالاً باعث شود شما احساس بی ارزشی کنید. افکار و احساسات غیر مفیدی که به وجود می آیند ممکن است رسیدگی به نیازهای شما را دشوار کند.
اختلالات تغذیه ای:
اگر با یک اختلال تغذیه ای زندگی می کنید، ممکن است فکر کنید ظاهر و تیپ بدنی شما جذاب نیست، حتی وقتی دیگران می گویند که ظاهر خوبی دارید.
ناهنجاری جنسیتی:
ناهنجاری جنسیتی زمانی است که بین جنسیت تعیین شده در بدو تولد و جنسیت واقعی شما ناسازگاری وجود دارد. ممکن است احساس زشتی در شما ایجاد کند، زیرا می تواند شامل فشار برای مطابقت با انتظاراتی باشد که با آنها ارتباط ندارید. اما احساس شما معتبر است و شما تنها نیستید.
اگر افکار غیرجذاب بودن در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می کند، با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید که می تواند تشخیص دهد آیا یک بیماری زمینه ای به افکار منفی شما در مورد ظاهرتان کمک می کند یا خیر.
چگونه می توان تصویر خود را بهبود بخشید
1. شفقت به خود را تمرین کنید
هنگامی که احساس زشتی می کنید، تمرین شفقت با خودمی تواند به شما کمک کند احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید. تمرین شفقت به خود همچنین مستلزم درک و تنظیم احساسات شماست.
یکی از راههای تمرین شفقت به خود این است که طوری با خودتان رفتار کنید که با دوستان و عزیزانتان رفتار میکنید. شما می توانید به خود یادآوری کنید که اگر آن حرف را به کسی که به او احترام می گذارید نمی گویید، پس نباید آن را به خودتان هم بگویید.
علاوه بر این، می توانید خودگویی منفی را با مثبت اندیشی و تشویق جایگزین کنید.
2. مراقبت از خود را در اولویت قرار دهید
شما می توانید برنامه های خودمراقبتی را در اولویت قرار دهید که به شما کمک می کند نسبت به ظاهر خود احساس خوبی داشته باشید. خواب کافی، گذراندن وقت در بیرون خانه و انجام کارهایی که به آرامش شما کمک می کند می تواند به شما کمک کند احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید.
3. از کاری که بدنتان انجام می دهد قدردانی کنید
وقتی احساس خوبی نسبت به خود ندارید، ممکن است فکر کردن به جنبه های مثبت ظاهرتان برایتان آسان نباشد.
بر اساس یک مطالعه گسترده روی دختران نوجوان، بین قدردانی از بدن و عزت نفس ارتباط وجود دارد. سعی کنید طرز فکر خود را تغییر دهید تا از کارهایی که بدنتان انجام می دهد قدردان باشید. این می تواند به بهبود عزت نفس و رضایت شما از زندگی کمک کند.
4. تغییر ایجاد کنید
اگر به کمد لباس خود احساس خوبی ندارید یا به مدل موهای فعلی خود احساس خوبی ندارید، می توانید چند تغییر ایجاد کنید. ایجاد تغییرات برای تکمیل ویژگی های شما و افزایش اعتماد به نفس می تواند تفاوت ایجاد کند.
5. داشتن سبک زندگی مناسب و سالم
دوست نداشتن ظاهرتان گاهی اوقات شامل انتخاب های سبک زندگی فعلی شما می شود. داشتن یک سبک زندگی سالم باعث می شود احساس بهتری داشته باشید و به شما کمک می کند ظاهر خود را بیش از حد معمول دوست داشته باشید.
با ورزش منظم و انتخاب غذاهای سالم می توانید احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید. به یاد داشته باشید که شما همانطور که اکنون هستید زیبا هستید، بنابراین این انتخاب شماست. فعالیت ها و شیوه هایی را که از آنها لذت می برید انتخاب کنید.
6. خودتان را بپذیرید
زمانی که احساس زشتی می کنید، پذیرش اینکه چه کسی هستید و چگونه به نظر می رسید ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید. سعی کنید ظاهر خود را بپذیرید و یاد بگیرید که عیب های خود را دوست داشته باشید. هر کسی خصلت ها و معایب خود را دارد، اما این چیزی است که آنها را خاص و منحصر به فرد می کند.
پذیرش خود و سبک هایی که دوست دارید اعتماد به نفس شما را افزایش می دهد و باعث می شود جذاب تر به نظر برسید.
یکی از راههایی که میتوانید این کار را انجام دهید، پوشیدن لباس یا جواهرات و ترکیب سبکهای دیگری است که دوست دارید. هنگامی که از ظاهر خود لذت می برید، می توانید متوجه پیشرفت قابل توجهی شوید.
7. به خاطر داشته باشید که چرا مردم شما را دوست دارند
مردم به خاطر ظاهر شما دوست ندارند با شما وقت بگذرانند. آنها به خاطر شخصیت و سایر ویژگی های مثبت شما از بودن در کنارتان لذت می برند. وقتی این را به خاطر می آورید، ممکن است راحت تر خودتان را همانطور که هستید دوست داشته باشید.
8. درک کنید که مردم آنقدر که شما فکر می کنید درگیر شما نیستند
گاهی اوقات ممکن است احساس زشتی داشته باشید اگر فرض کنید همه بیشتر از حد متوجه نقص های فیزیکی شما می شوند. در حالی که این چیزها ممکن است دائم به ذهن شما بیاید، دیگران همیشه به آن توجه نمی کنند، اما شما احساس می کنید که آنها به آن توجه می کنند.
ممکن است شما را بیش از حد لازم در مورد بروز آکنه، لباس نامناسب یا موهای ناقص نگران کند. سعی کنید به یاد داشته باشید که شما شدیدتر از دیگران خودتان را قضاوت می کنید، حتی زمانی که به نظر نمی رسد.
چیزهایی که در مورد خود دوست ندارید ممکن است ویژگی هایی باشند که دیگران اصلا متوجه آن نمی شوند یا از دیدن آن لذت می برند.
9. به دنبال کمک حرفه ای باشید
صحبت با یک درمانگر می تواند به شما کمک کند تا بفهمید چرا احساس می کنید جذاب نیستید. همچنین می تواند به شما در یافتن راه هایی برای کنار آمدن و غلبه بر این احساسات کمک کند.
احساسات منفی شما می تواند زندگیتان را تحت تاثیر قرار دهد، اما دریافت کمک حرفه ای می تواند بهزیستی و دیدگاه شما را بهبود بخشد.
بیایید خلاصه کنیم…
وقتی احساس زشتی می کنید، باعث می شود که مالکیت ظاهر خود را از دست بدهید و اختلالات سلامت روان را تجربه کنید.
هدف بدن شما سود رساندن به دیگران نیست و مجبور نیست به شکل خاصی جلوه کنید. شما می توانید رضایت و شادی را بدون توجه به ظاهرتان تجربه کنید و می توانید عزت نفس خود را بهبود ببخشید.
اگر متوجه شدید افکار و احساسات غیرمفید در مورد ظاهر خود بر زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد، با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید.
دلیلی وجود ندارد که زندگی خود را با افکار نفرتآمیز نسبت به خود ادامه دهید. امروز، می توانید اولین قدم را برای احساس بهتر و داشتن زندگی ای که پر از نفرت از خود و الگوهای افکار منفی نباشد بردارید.
چگونه یک درمانگر پیدا کنیم
به دنبال یک درمانگر هستید اما نمی دانید از کجا شروع کنید؟
اگر با مشکلات سلامت روان دست و پنجه نرم می کنید، ممکن است از مراجعه به یک درمانگر سود ببرید. در حالی که این امکان وجود دارد که ذهنیت خود را به تنهایی تغییر دهید، یک درمانگر می تواند به شما کمک کند تا با آسیب های گذشته سریعتر مقابله کنید و شما را به سمت الگوهای فکری مفیدتر راهنمایی کند. انستیتو سلامت مغز دانا در این راه کنار شماست. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
اگر فکر می کنید که ظاهر خودتان را دوست ندارید و نیاز به کمک حرفه ای برای احساس بهتر دارید، کلینیک سلامت مغز، بهترین مرکز روانپزشکی با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوروتکنولوژی است که می تواند به شما کمک کند. شما شایسته بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
منابع:
- 14 methods to dramatically increase your self-confidence. (2017). Cornerstone University.
https://www.cornerstone.edu/blog-post/14-methods-to-dramatically-increase-your-self-confidence/ - Carvalho CB, et al. (2019). The role of shame, self-criticism and early emotional memories in adolescents’ paranoid ideation.
https://link.springer.com/article/10.1007/s10826-019-01363-2 - Keep Active & Eat Healthy to Improve Well-being & Feel Great. (2018). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.
https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/keep-active-eat-healthy-feel-great#howMuch - https://psychcentral.com/relationships/steps-to-like-yourself-more#recap
- Kolubinski DC, et al. (2020). A metacognitive model of self-esteem.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032718315416?via%3Dihub - López A, et al. (2018). Compassion for others and self-compassion: levels, correlates, and relationship with psychological well-being.
https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-017-0777-z
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.