پرخوری یا بی اشتهایی عصبی چی هست دقیقا؟
بولیمیا همچنین به عنوان پرخوری عصبی شناخته می شود. یک اختلال خوردن است که با پرخوری به دنبال پاکسازی جبرانی یا روش های دیگر برای جلوگیری از افزایش وزن یا تسکین علائم فیزیکی که فرد پس از پرخوری احساس می کند، مشخص می شود. پاکسازی معمولاً شامل استفراغ میشود. اما ممکن است شامل استفاده از ملینها، ورزش زیاد یا روزهداری نیز باشد. در ادامه بیشتر درباره اینکه پرخوری یا بی اشتهایی عصبی چی هست دقیقا می خوانیم. با ما همراه باشید.
مانند سایر اختلالات خوردن، افرادی که به پرخوری عصبی مبتلا هستند، اغلب در مورد رفتارهای خود، در مورد این بیماری دچار احساس شرم یا گناه هستند. آنها ممکن است تمام تلاش خود را برای پنهان کردن علائم خود انجام دهند. چیزی که ممکن است باعث شود خانواده و دوستان علائم وجود مشکل را از دست بدهند.
علائم و نشانه های پرخوری عصبی می تواند فیزیکی، رفتاری و احساسی باشد.
علائم فیزیکی
دندانپزشکان اغلب اولین کسانی هستند که علائم استفراغ بیماران مبتلا به پرخوری عصبی که منجر به الگوی گویای فرسایش دندان عمدتاً در سطح داخلی دندان ها می شود را مشاهده می کنند. اما نگرانی های سلامت دهان تنها علامت فیزیکی مرتبط با بولیمیا نیست. افراد همچنین ممکن است موارد زیر را نیز تجربه کنند:
- چشم های پرخون
- پینه در پشت دست
- درد قفسه سینه
- حملات مزمن یبوست (ناشی از سوء مصرف ملین ها)
- عدم تعادل الکترولیت و کم آبی بدن
- گلودرد مکرر
- سردرد
- تپش قلب
- سبکی سر یا از دست دادن تعادل (فرد ممکن است غش کند)
- زخمهای دهان
- دل درد
- تورم دست و پا
- غدد متورم و گرد در ناحیه فک
- حفره های دندان
- حساسیت دندان
- استفراغ خون
- دندان های زرد، خاکستری، لکه دار یا پوسیده
- گونه های پف کرده در میان افرادی که پاکسازی آنها شامل استفراغ می شود از دیگر علائم فیزیکی قابل توجه است.
- پینه های روی دست ناشی از قرار دادن آن در دهان برای ایجاد استفراغ نیز ممکن است قابل مشاهده باشند و به عنوان علامت راسل شناخته می شوند. بعداً در بیماری، این علامت ممکن است حتی قابل مشاهده نباشد زیرا ممکن است فرد بدون تحریک مکانیکی استفراغ کند.
علائم رفتاری
در بخش رفتاری موارد زیر علائمی هستند که اغلب به صورت ظاهری توسط اعضای خانواده و دوستان مورد توجه قرار می گیرند.
- ناامیدی از ورزش حتی زمانی که در مسیر فعالیت های دیگر قرار می گیرد.
- شواهد پرخوری شامل پنهان کردن غذا، سرقت غذا و خوردن مقادیر زیاد در یک وعده است.
- شواهد پاکسازی مانند همیشه نیاز به دستشویی رفتن یا دوش گرفتن بعد از غذا یا بسته هایی از ملین ها یا دیورتیک ها
- انجام مقدار مشخصی فعالیت برای «سوزاندن» کالریهای دریافتی
- عادات غذایی افراطی (رژیم غذایی سخت و به دنبال آن پرخوری)
- ظاهر خسته
- حمام مکرر
- مقدار زیادی از مواد غذایی در کابینت یا انباری گم شده است.
- مقدار زیادی بسته بندی مواد غذایی در سطل زباله یا وسایل نقلیه
- صحبت در مورد رژیم غذایی، کالری، غذا یا وزن آنقدر که در مکالمه منظم قرار می گیرد
- از داروها یا چای سم زدایی به عنوان راهی برای سرکوب اشتها استفاده می کند
- کناره گیری از دوستان، خانواده و فعالیت های معمولی
علائم عاطفی
اگرچه تشخیص علائم رفتاری دشوارتر است، اما علائم عاطفی اغلب توسط اعضای خانواده و دوستان تشخیص داده می شود. حتی زمانی که آنها از رفتارهای پرخاشگری و پاکسازی اطلاعی ندارند. این مسائل عاطفی منحصر به فرد پرخوری عصبی نیست، اما ممکن است باعث نگرانی شود.
- افسردگی
- تحریک پذیری شدید
- بیمار به شدت از خود انتقاد می کند
- احساس خارج شدن از کنترل
- نوسانات خلقی
- عزت نفس یا جذابیتش بر اساس ظاهر و وزن تعیین می شود
- نیاز شدید به تایید
تشخیص پرخوری یا بی اشتهایی عصبی به 5 عامل نیاز دارد
- حدود 2 تا 3 درصد از زنان ممکن است در ایالات متحده از پرخوری عصبی رنج ببرند. در برخی از جمعیتهای آسیبپذیر (به ویژه زنان در سن دانشگاه)، کارشناسان تخمین میزنند که تا 10 درصد ممکن است معیارهای تشخیصی بولیمیا را داشته باشند.
مردان نیز تحت تأثیر قرار می گیرند، اما در حدود یک دهم نسبت زنان. - اگر زنان جوان از سوء استفاده جنسی در دوران کودکی رنج می برند؛
- اگر در یک خانه به تنهایی غذا می خورند؛
- اگر اعتماد به نفس پایینی دارند؛
ممکن است به ویژه در معرض پرخوری عصبی قرار گیرند. درگیر شدن در دو و میدانی یا استخدام در شغلی که بر وزن تمرکز دارد (مانند مدلینگ یا بازیگری) می تواند فرد را مستعد ابتلا به بولیمیا کند. مردان همجنس گرا نیز دارای میزان بالایی از بولیمیا هستند.
اگر شما یا شخصی که می شناسید از برخی یا همه معیارهای بالا رنج می برید، مهم است که برای ارزیابی به یک پزشک، متخصص تغذیه یا متخصص سلامت روان مراجعه کنید. همین الان با ما تماس بگیرید. پرخوری یا بی اشتهایی عصبی چی هست دقیقا؟
علل
پرخوری یا بی اشتهایی عصبی چی هست دقیقا؟ دلایل دقیق پرخوری عصبی وجود ندارد، اما تعدادی از عوامل وجود دارد که ممکن است نقش داشته باشند:
- عوامل بیولوژیکی
- ژنتیک
- داشتن اعضای خانواده مبتلا به اختلالات خوردن
- تأثیرات رسانه ای و قرار گرفتن در معرض الگوهای ناسالم
- الگوهای فکری منفی
- رفتارهای آموخته شده
- ضربه
همچنین غیرمعمول نیست که افراد مبتلا به بولیمیا به شرایط سلامت روانی از جمله افسردگی، اضطراب، اختلال وسواس فکری اجباری (OCD) و اختلالات مصرف مواد مبتلا شوند.
درمان
روان درمانی
سه شکل از روان درمانی که اغلب در درمان پرخوری عصبی مفید هستند عبارتند از:
درمان شناختی رفتاری (CBT): این نوع درمان بر شناسایی و تغییر افکار و نگرش های منفی در مورد وزن و شکل تمرکز دارد. مردم یاد می گیرند که این افکار را تغییر دهند و رفتارهای سالم تری اتخاذ کنند. افراد همچنین مکانیسم های مقابله ای را توسعه می دهند و یاد می گیرند که چگونه رفتارهای پاکسازی را به تاخیر بیندازند.
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT): این رویکرد CBT را شامل می شود و بر بهبود روابط، تمرین ذهن آگاهی، افزایش تحمل پریشانی و یادگیری مهارت های مدیریت هیجانی تمرکز دارد.
درمان مبتنی بر خانواده (FBT): این رویکرد خانواده محور است. در ابتدا شامل والدین یا مراقبان می شود که کنترل کامل غذا خوردن فرد را در دست می گیرند. در نهایت، فرد میتواند به تدریج کنترل برنامهریزی وعدههای غذایی و خوردن را به دست بیاورد تا زمانی که به استقلال سالم دست یابد.
داروها
درمان پرخوری عصبی همچنین ممکن است شامل استفاده از داروهای ضد افسردگی از جمله موارد زیر باشد:
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) مانند زولوفت (سرترالین)، پروزاک (فلوکستین) و پاکسیل (پاروکستین)
مهارکننده های انتخابی بازجذب نوراپی نفرین (SNRIs) مانند افکسور (ونلافاکسین) و سیمبالتا (دولوکستین)
سخنی از کلینیک سلامت مغز دانا
اگر قبلاً به یک متخصص مراقبت های بهداشتی که در زمینه اختلالات خوردن تخصص دارد مراجعه نکرده اید، همیشه می توانید با پزشک مراقبت های اولیه خود صحبت کنید. گام کلیدی در اینجا این است که بحث را شروع کنید (چه بین شما و پزشکتان یا عزیزتان و پزشکش).
از آنجایی که اختلالات خوردن اغلب ناشناخته یا نادیده گرفته می شود، مخصوصاً در افرادی که وزن طبیعی دارند یا حتی اضافه وزن دارند، کسانی که از آن رنج می برند می توانند برای کمک گرفتن یا بازگشت به رفتارهای “عادی” خود مشکل پیدا کنند. بدانید که گزینههایی وجود دارد – نیازی نیست اختلال خوردن، شما را برای همیشه کنترل کند.
منبع: https://www.verywellmind.com/diagnostic-criteria-for-bulimia-nervosa-1138313
https://www.verywellmind.com/symptoms-and-warning-signs-of-bulimia-nervosa-1138240
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.