نوع اول بیماری پارکینسون یک بیماری عصبی پیشرونده است. علائم بیماری در افراد مبتلا به پارکینسون مختلف است. این علائم فیزیکی، شناختی و روانی را تجربه می کنند.
اغلب، علائم اولیه پارکینسون به قدری ظریف هستند که این بیماری برای سال ها مورد توجه قرار نمی گیرد. با پیشرفت بیماری، کمبود مهارت های حرکتی آشکارتر می شود. به دنبال آن اختلالات شناختی، از جمله مشکل در پیروی از دستورالعملها و از دست دادن فکر، ایجاد میشود.
درک علائم پارکینسون کلید دریافت درمان مناسب است. در این مقاله، ما در مورد اینکه مراحل مختلف پارکینسون می تواند چگونه باشد صحبت خواهیم کرد. و علائم را به طور عمیق بررسی خواهیم کرد.
مراحل علائم بیماری پارکینسون
علائم پارکینسون را می توان به سه دسته یا فاز تقسیم کرد: پیش حرکتی، حرکتی و شناختی. این مراحل لزوماً به ترتیب زمانی اتفاق نمیافتند. و همه بیماران پارکینسون همه علائم را تجربه نمیکنند.
مرحله پیش حرکتی مرحله پارکینسون است که در آن علائم غیر حرکتی وجود دارد. این علائم عبارتند از:
- از دست دادن بویایی
- اختلال رفتاری خواب REM (RBD)
- سندرم پای بی قرار
- خوابآلودگی مفرط در طول روز
- یبوست
- افسردگی
- کاهش میل جنسی
- تعرق مفرط
- اضطراب
علائم حرکتی عموماً شامل حرکت است و عبارتند از:
- لرزش
- سختی
- برادیکینزی (حرکت آهسته)
- بی ثباتی وضعیتی (مشکلات تعادلی)
- مشکلات راه رفتن یا راه رفتن
- انقباضات غیر ارادی عضلات ( دیستونی )
- علائم صوتی
تقریباً 50 درصد از افراد مبتلا به پارکینسون نوعی اختلال شناختی را تجربه می کنند که شدت آن در بین افراد متفاوت است.
تغییرات شناختی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکلات توجه
- کند شدن پردازش ذهنی
- مشکل در حل مسئله یا عملکرد اجرایی
- کمبود حافظه
- ناهنجاری های زبانی
- مشکلات بصری فضایی
علائم بیماری پارکینسون
پارکینسون یک اختلال مزمن و پیشرونده است. به این معنی که علائم در طول زمان بدتر می شوند. طیف گسترده ای از علائم و شدت علائم وجود دارد: در حالی که برخی افراد به شدت ناتوان می شوند، برخی دیگر فقط مشکلات حرکتی جزئی دارند.
- لرزش
- کندی حرکت (برادیکینزی)
- تغییر گفتار
- اختلال در وضعیت و تعادل
- سفتی عضلانی
- از دست دادن حرکات خودکار
- نوشتن تغییر می کند
- یبوست
- کاهش حس بویایی
- اختلال رفتاری خواب REM
- اضطراب و افسردگی
- فشار خون پایین هنگام ایستادن
- آب دهان
- افزایش فوریت و تکرر ادرار
- مشکل در بلع یا غذا خوردن
- اختلال در نعوظ
- مشکلات چشمی
- کند شدن تفکر
- حافظه ضعیف
- مشکل در توجه
- زوال عقل
- چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
لرزش
لرزش یک حرکت غیر عمدی و ریتمیک ماهیچه ای است که یک یا چند قسمت از بدن را درگیر می کند. این نوع لرزش عمدتاً در دستها رخ میدهد، اما میتواند بر:
- بازوها
- سر
- صورت
- صدا
- پاها
دو دسته اصلی لرزش وجود دارد: لرزش در حال استراحت و لرزش عمل. لرزش در حالت استراحت زمانی اتفاق میافتد که ماهیچهها شل هستند. مانند زمانی که دستهای شما در دامان شما مینشینند. و در هنگام خواب یا زمانی که بخشی از بدن در حال استفاده است، کاهش مییابد لرزش عملی با حرکات ارادی عضله رخ می دهد.
این عارضه معمولاً فقط یک طرف بدن را تحت تأثیر قرار می دهد اما ممکن است با پیشرفت بیماری هر دو طرف را درگیر کند. خستگی، استرس و احساسات شدید ممکن است لرزش را بدتر کند.
کندی حرکت (برادیکینزی)
برادیکینزی به معنای کندی حرکت است. و یکی از علائم بارز پارکینسون است. می تواند به طرق مختلف ظاهر شود، از جمله:
- مشکل در شروع حرکات مانند ایستادن
- کند شدن حرکات خودکار مانند پلک زدن
- کندی عمومی در اعمال فیزیکی مانند راه رفتن
تغییر گفتار
در میان افراد مبتلا به پارکینسون، 89 درصد اختلالات گفتاری و صدا را تجربه می کنند. این اختلالات شامل تغییراتی در صدا است که ممکن است صدای آن را نرم، یکنواخت یا خشن کند.
افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است ندانند که گفتارشان نرم است. و درک آن دشوار است و ممکن است احساس کنند در حالی که واقعاً عادی صحبت می کنند دارند فریاد می زنند.
اختلال در وضعیت و تعادل
بی ثباتی وضعیتی مشکل ترین علامت پارکینسون برای درمان و یکی از مهمترین معیارهای تشخیص پارکینسون است.
بی ثباتی وضعیتی ناتوانی در حفظ تعادل به دلیل از دست دادن رفلکس های وضعیتی است. و اغلب منجر به زمین خوردن می شود. بیمارانی که وضعیت و تعادل آنها مختل شده است ممکن است به حالت خمیده برگردند و یک راه رفتن به هم ریخته داشته باشند.
سفتی عضلانی
سفتی عضلانی به سفتی در بازوها یا پاها اشاره دارد. این سفتی ممکن است در یک یا هر دو طرف بدن رخ دهد. و می تواند منجر به کاهش دامنه حرکتی شود و باعث درد یا درد در عضلات یا مفاصل آسیب دیده شود.
از دست دادن حرکات خودکار
افراد مبتلا به پارکینسون معمولاً از دست دادن تدریجی حرکات خودکار را تجربه می کنند که می تواند منجر به کاهش دفعات پلک زدن، بلعیدن و آب دهان شود.
نوشتن تغییر می کند
دست خط کوچک و فشرده به نام میکروگرافیا یکی از علائم اولیه پارکینسون است. اندازه دست خط ممکن است با ادامه نوشتن کوچکتر شود و امضای شما ممکن است در طول زمان تغییر کند.
یبوست
یبوست به صورت اجابت مزاج کمتر از سه بار در هفته تعریف می شود. در افراد مبتلا به پارکینسون، یبوست اغلب قبل از علائم حرکتی شروع می شود.
اعتقاد بر این است که یبوست در برخی از افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است به دلیل عملکرد نامناسب سیستم عصبی خودمختار باشد که فعالیت ماهیچهای روده را کنترل میکند و حرکات روده را قادر میسازد.
کاهش حس بویایی
هیپوسمی یا کاهش حس بویایی اغلب از علائم اولیه پارکینسون است. که چندین سال قبل از علائم حرکتی است.
اختلال رفتاری خواب REM
اختلال رفتاری خواب REM (RBD) یک اختلال خواب است که در آن فرد به صورت فیزیکی رویاهای واضح را با صداها یا حرکات ناگهانی دست و پا در طول خواب REM انجام می دهد . علائم عبارتند از:
- لگد زدن، مشت زدن یا لرزیدن در هنگام خواب
- ایجاد صداهایی مانند فریاد زدن، صحبت کردن یا خندیدن
- قادر به یادآوری واضح رویاها
RBD اغلب قبل یا بعد از شروع پارکینسون است. و ممکن است با ایجاد توهم و زوال عقل همراه باشد.
یک مطالعه دریافتند که 66 درصد از افراد مبتلا به RBD در طی 7.5 سال به یک بیماری نورودژنراتیو مبتلا شدند که نشان دهنده ارتباط قوی بین RBD و خطر بیماری های عصبی مانند پارکینسون است.
اضطراب و افسردگی
برخی از افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است نوعی از افسردگی یا یک اختلال اضطرابی را تجربه کنند.
برخی از علائم افسردگی – مانند مشکلات خواب، انرژی کم و کندی تفکر – با علائم بیماری پارکینسون همپوشانی دارند. و تشخیص آن را دشوار میکنند.
افسردگی و اضطراب ممکن است پیش از سایر علائم پارکینسون نیز ایجاد شود.
فشار خون پایین هنگام ایستادن
هیپوتانسیون ارتواستاتیک (OH) به افت مداوم فشار خون اشاره دارد که هنگام حرکت از حالت نشسته به ایستاده یا از دراز کشیدن به حالت نشسته یا ایستاده رخ می دهد. می تواند باعث شود:
- سرگیجه
- سبکی سر
- ضعف
- مشکل در تفکر
- سردرد
- احساس ضعف
OH به عنوان افت فشار خون 20 میلی متری جیوه در فشار خون سیستولیک یا افت 10 میلی متری در فشار خون دیاستولیک تعریف می شود.
آب دهان
سیالوره یا ترشح بیش از حد آب دهان یکی از علائم بیماری پارکینسون است. افراد مبتلا به پارکینسون اغلب با اعمال خودکار مانند بلع مشکل دارند. که می تواند منجر به تجمع بزاق در دهان شود.
این می تواند زمانی اتفاق بیفتد که سر به سمت پایین است. زمانی که دهان به طور غیرارادی باز نگه داشته می شود یا زمانی که فرد حواسش پرت است و به طور خودکار قورت نمی دهد.
افزایش فوریت و تکرر ادرار
مشکلات مثانه یک اتفاق رایج در افراد مبتلا به پارکینسون است. که در 30 تا 40 درصد از افراد مبتلا به این بیماری رخ می دهد. شایع ترین علامت ادراری، نیاز مکرر و فوری به ادرار کردن حتی زمانی که مثانه خالی است. و همچنین مشکل تاخیر در دفع ادرار است.
مشکل در تخلیه مثانه یک ویژگی کمتر شایع اختلال عملکرد ادراری پارکینسون است. ممکن است ناشی از مشکل در شل کردن عضلات اسفنکتر مجرای ادرار باشد که به مثانه اجازه تخلیه می دهد.
مشکل در بلع یا غذا خوردن
بیماری پارکینسون بر عضلات صورت، دهان و گلو تأثیر می گذارد که صحبت کردن و بلع را کنترل می کنند. دیسفاژی یا مشکل در بلع یکی از علائم بیماری پارکینسون است که می تواند منجر به مشکل در خوردن شود.
این می تواند منجر به سوء تغذیه ، کم آبی یا پریدن غذا در گلو شود. آسپیراسیون می تواند منجر به ذات الریه آسپیراسیون شود که علت اصلی مرگ در پارکینسون است.
اختلال در نعوظ
اختلال عملکرد جنسی در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون شایع است. 54-79 درصد از مردان گزارش اختلال نعوظ داشته اند . اعتقاد بر این است که اختلال نعوظ در افراد مبتلا به پارکینسون با اثرات این بیماری بر سیستم عصبی مرکزی و همچنین مشکلات مربوط به گردش خون و کنترل عضلات لگن مرتبط است.
مشکلات چشمی
تغییرات بینایی با افزایش سن افراد رایج است. اما برخی تغییرات بینایی ممکن است به طور خاص با پارکینسون مرتبط باشد. پارکینسون می تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:
- خشکی چشم در نتیجه کاهش پلک زدن
- دوبینی به دلیل ناتوانی چشم در کار با یکدیگر
- مشکل در خواندن
- بسته شدن غیر ارادی چشم ها
- مشکل باز کردن داوطلبانه چشم
برخی از داروهای پارکینسون، به ویژه آنتی کولینرژیک ها، می توانند باعث تاری یا دوبینی شوند.
کند شدن تفکر
اختلال شناختی در افراد مبتلا به پارکینسون می تواند از احساس حواس پرتی و مشکل در برنامه ریزی وظایف تا اختلال شناختی شدیدتر که زندگی روزمره را مختل می کند، متغیر باشد.
اعتقاد بر این است که تغییرات شناختی در افراد مبتلا به پارکینسون با کاهش دوپامین و همچنین تغییرات در سطوح مغزی استیل کولین و نوراپی نفرین مرتبط است.
علائم کندی تفکر عبارتند از:
- زمان بیشتری برای تکمیل وظایف
- مشکل در بازیابی اطلاعات از حافظه
- تاخیر در پاسخ به محرک ها
حافظه ضعیف
عقده های قاعده ای و لوب های فرونتال مغز، دو ناحیه ای که به یادآوری اطلاعات کمک می کنند، ممکن است در افراد مبتلا به پارکینسون آسیب ببینند. این می تواند در انجام کارهای معمولی مانند استفاده از تلفن یا درست کردن غذا با مشکل مواجه شود.
افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است در به خاطر سپردن کلماتی که به عنوان پدیده “نوک زبان” شناخته می شود، مشکل داشته باشند.
مشکل در توجه
افراد مبتلا به پارکینسون اغلب در انجام وظایفی که نیاز به تمرکز و حفظ توجه دارند مشکل دارند. این می تواند تمرکز بر موقعیت هایی را که نیاز به توجه تقسیم شده دارند، مانند مکالمات گروهی، دشوار کند.
زوال عقل
برخی از افراد مبتلا به پارکینسون در نهایت دچار زوال عقل بیماری پارکینسون می شوند. افراد مبتلا به زوال عقل دارای اختلالات شناختی و حرکتی دائمی هستند که به طور قابل توجهی بر زندگی روزمره آنها تأثیر می گذارد.
اختلال روانی باید حداقل دو عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار دهد تا زوال عقل در نظر گرفته شود. اختلال روانی می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و می تواند باعث تغییرات شخصیتی شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
اگر علائم غیرحرکتی اولیه پارکینسون را تجربه می کنید – مانند افسردگی، یبوست، یا از دست دادن بویایی – ممکن است در مورد خطر پارکینسون نگران باشید. در این مورد، شما باید یک قرار ملاقات با یک متخصص مغز و اعصاب که می تواند یک معاینه عصبی انجام دهد، تعیین کنید.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.