سلام، دکتر کمالی هستم (دکترای تخصصی علوم اعصاب) و امروز میخواهم درباره علت سردرد صبحگاهی در زنان صحبت کنم، چون سردردها بسیار شایع هستند. یکی از زمانهایی که زنان خیلیها دچار سردرد میشوند، زمان بیدار شدن از خواب در هنگام صبح است. حالا چرا این اتفاق میافتد؟ چرا صبحها با سردرد از خواب بیدار میشوید؟ امروز میخواهم پنج علت احتمالی این موضوع را با شما مرور کنم.
۱. سردرد ناشی از نوشیدنیها یا داروها
اولین دلیل ممکن است مربوط به نوشیدنی باشد که مصرف کردید یا دارویی که مصرف میکنید. دلایل رایج سردرد صبحگاهی در زنان شامل قطع کافئین، بعضی داروها یا مصرف الکل (بهخصوص مصرف زیاد آن) هستند. اگر به عنوان یک زن مرتب الکل مصرف میکنید، باید بدانید که تاثیر الکل بر مغز زنان حتی می تواند بیشتر از مردان باشد. و این میتواند باعث سردرد شود. همینطور اگر به صورت منظم قهوه مصرف میکنید و جدیدا آن را قطع کردید ممکن است سردرد های صبحگاهی را تجربه کنید. نکته جالب این است که خیلی از داروهای ضدسردرد، خودشان حاوی کافئین هستند. پس ممکن است دارو به سردرد شما کمک کند، اما بعد به دلیل ترک کافئین، صبح روز بعد دوباره با سردرد بیدار شوید. خب، این موردخیلی به شما ربطی نداشت؟ بریم سراغ مورد بعدی
۲. وضعیت خواب و بالش نامناسب
دلیل دوم بیشتر ساختاری است و مربوط به وضعیت بدنی نامناسب میشود که باعث فشار به گردن شده و میتواند سردرد ایجاد کند. یکی از دلایل سردرد صبحگاهی در زنان، احتمالاً بالش شماست. احتمال دارد با زاویهای نامناسب بخوابید و همین باعث سردرد صبحگاهی شود. بنابراین بهتر است یک بالش مناسب تهیه کنید که با نحوه خوابیدنتان هماهنگ باشد و سرتان را در زاویه درست نگه دارد. یا حتی ممکن است جنس بالش شما جوری باشد که سرتان در هنگام خواب بسیار گرم می شود و این می تواند باعث کیفیت خواب پایین و سردرد شود. این مطلب را ببینید: بالش خنک کننده
۳. مشکلات خواب و اختلالات خواب
دلیل سوم و مهم علت سردرد صبحگاهی در زنان اختلالات خواب است. اگر سردردتان دقیقاً وقتی از خواب بیدار میشوید شروع میشود، منطقی است که با کیفیت خواب شما ارتباط داشته باشد. سردردهای صبحگاهی میتوانند با مشکلات خواب مختلفی مرتبط باشند، مثل بیخوابی، دندانقروچه شبانه یا وقفه تنفسی در خواب (آپنه خواب). مشکلات خواب میتوانند خیلی بیشتر از فقط سردرد در زنان، دردسرساز باشند. من در مطلبی دیگری در اینباره صحبت کردهام. اگر فکر میکنید سردردهای صبحگاهیتان به خواب مربوط میشوند، حتماً مشکلات خوابتان را جدی بگیرید و مثلاً در مورد آپنه خواب پیگیریهای لازم را انجام دهید. اگر در شیراز هستید می تواند برای ارزیابی های بیشتر و تست خواب با ما در ارتباط باشید.
۴. نقش سلامت روان در سردردهای صبحگاهی
دلیل چهارم سردرد صبحگاهی در زنان میتواند مشکلات سلامت روانی باشد. هم افسردگی و هم اضطراب در زنان میتوانند به سردردهای صبحگاهی مرتبط باشند. این موضوع ممکن است به دلیل تغییرات در انتقالدهندههای عصبی (نورترنسمیترها) در این اختلالات باشد، اما همچنین میتواند به خاطر تأثیرات غیرمستقیم مواردی مثل مصرف الکل، داروها یا مشکلات خواب باشد که خودشان با این اختلالات در ارتباطاند. پس بین این عوامل همپوشانی زیادی وجود دارد.
۵. دلایل نادر اما جدی
دلیل پنجم کمی ترسناک است، ولی به ندرت اتفاق میافتد: سردرد صبحگاهی در زنان میتوانند نشانه مشکلات جدیتری باشند، مثلاً تومور مغزی، فشار خون بالا یا برخی بیماریهای دیگرباشد. اگر به طور ناگهانی دچار سردردهای مکرر در صبح شدهاید و نمیتوانید آن را با عوامل قبلی توضیح دهید، بهتر است برای اطمینان به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید مشکل جدیتری در کار نیست.
اگراین مطلب برایتان مفید بود، لطفاً لایک کنید. خوشحال میشوم نظرتان را با ما درمیان بگذارید.یا اگر فکر میکنید نیاز به ارزیابی بیشتری دارید از طریق لینک زیر با متخصصین ما در ارتباط باشید.
شاد و سلامت باشید!

درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.