یک اتفاق عجیب بعد از تشخیص ابتلا به سرطان پروستات!
یک بیمار مبتلا به سرطان پروستات در ایالات متحده، با وجود اینکه هرگز به ایرلند نرفته و یا اقوامی در این کشور نداشته است، در طول درمان دچار «لهجه غیرقابل کنترل ایرلندی» شد.
به گفته کارشناسان دانشگاه دوک کارولینای شمالی و مرکز تحقیقات اورولوژی کارولینای جنوبی، این یک مورد نادر است. موارد سندرم لهجه خارجی (FAS) در بیمارانی که به دنبال سکته مغزی یا ضربه به سر، یا مبتلا به اختلالات روانپزشکی هستند، شایع تر است.
در طول تحقیقات، آنها فقط دو مورد مشابه به “بروگ” را پیدا کردند که در بیمار ناشناس آمریکایی که مردی در 50 سالگی مبتلا به سرطان پروستات حساس به هورمون متاستاتیک بود، تکامل یافت. هر دو مورد دیگر در بین سالهای 2009 و 2011 در زنان مبتلا به سرطان در 50 تا 60 سالگی رخ داده است.
این گزارش که در مجله پزشکی بریتانیا منتشر شد
بیان شده است که: «بر اساس اطلاعات ما، این اولین مورد FAS است که در یک بیمار مبتلا به سرطان پروستات و سومین مورد در یک بیمار مبتلا به بدخیمی توصیف شده است.
برخی از جزئیات پرونده این مرد، از جمله ملیت او، فاش نشده است. اما محققان گفتند که او لهجه ایرلندی را با حدود 20 ماه درمان و شروع تدریجی فلج تا زمان مرگش حفظ کرد. اگرچه این مرد در 20 سالگی خود در انگلستان زندگی می کرد و دوستان و اعضای خانواده دورتر از ایرلند داشت، اما هرگز به ایرلند سفر نکرده بود و قبلاً با لهجه ایرلندی صحبت نمی کرد.
در این گزارش آمده است: “او هیچ گونه ناهنجاری در معاینه عصبی، سابقه روانپزشکی یا MRI با ناهنجاری های مغزی در زمان شروع علائم نداشت.”
با وجود شیمی درمانی، سرطان پروستات اعصاب غدد وی پیشرفت کرد. منجر به متاستازهای چند کانونی مغز و فلج بالارونده پارانئوپلاستیک احتمالی منجر به مرگ او شد.
نویسندگان بر این باورند که اختلال عصبی پارانئوپلاستیک (PND) که در برخی از بیماران سرطانی که سیستم ایمنی آنها به بخشهایی از مغز، نخاع، اعصاب یا ماهیچهها حمله میکند، ایجاد میشود.
در این گزارش آمده است:
«لهجه او غیرقابل کنترل بود. این صحبت کردن و لهجه به تدریج تداوم یافت. برخی از مبتلایان به FAS لهجه اصلی خود را به طور خود به خود یا از طریق گفتار درمانی فشرده باز می یابند. در حالی که برای برخی دیگر این تغییر دائمی است.
گاردین در سال 2010 مورد سارا کول ویل، زنی بریتانیایی را گزارش کرد که لهجه بومی کشورش در غرب، حدود هفت سال پس از سکته مغزی، جایگزین لهجه چینی شد.
چهار سال قبل:
یک زن بریتانیایی و قربانی سکته مغزی دیگر، لیندا واکر از نیوکاسل، متوجه شد که لهجه جوردی متمایز او جای خود را به لهجه جامائیکایی داده است.
او در آن زمان گفت: «نه تنها سکته کردم، بلکه دچار این سندرم لهجه خارجی نیز شدم. “من متوجه نشدم که چه صدایی دارم، اما سپس گفتار درمانگرم نواری از صحبت من پخش کرد. من فقط ویران شده بودم.»
گزارش ایالات متحده می گوید که مورد بیمار با لهجه ایرلندی بر نیاز به تحقیقات بیشتر تاکید دارد. در این گزارش آمده است: “این ارائه غیرمعمول اهمیت ادبیات اضافی در مورد FAS و PNDs مرتبط با سرطان پروستات را برای بهبود درک ارتباط بین این سندرمهای نادر و مسیر بالینی برجسته میکند.”
سرطان پروستات
سرطان پروستات سرطانی است که در پروستات ایجاد می شود. پروستات یک غده گردویی شکل کوچک در مردان است که مایع منی تولید می کند که اسپرم را تغذیه و حمل می کند.
سرطان پروستات یکی از شایع ترین انواع سرطان است. بسیاری از سرطان های پروستات به کندی رشد می کنند. همچنین به غده پروستات محدود می شوند. جایی که ممکن است آسیب جدی وارد نکنند.
با این حال، در حالی که برخی از انواع سرطان پروستات به کندی رشد می کنند و ممکن است به حداقل درمان یا حتی بدون درمان نیاز داشته باشند، انواع دیگر تهاجمی هستند. و می توانند به سرعت گسترش یابند.
سرطان پروستات که در مراحل اولیه تشخیص داده می شود – زمانی که هنوز محدود به غده پروستات است – بهترین شانس را برای درمان موفقیت آمیز دارد.
علائم
سرطان پروستات ممکن است در مراحل اولیه خود هیچ علامت یا علامتی ایجاد نکند. سرطان پروستات که پیشرفته تر است ممکن است علائم و نشانه هایی مانند:
- مشکل در ادرار کردن
- کاهش نیرو در جریان ادرار
- خون در ادرار
- خون در منی
- درد استخوان
- کاهش وزن بدون تلاش
- اختلال در نعوظ
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت داشتن هر گونه علائم و نشانه های مداوم که شما را نگران می کند، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
علل سرطان پروستات
پزشکان می دانند که سرطان پروستات زمانی شروع می شود که سلول های پروستات تغییراتی در DNA خود ایجاد کنند. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد.
این تغییرات به سلولها میگوید که سریعتر از سلولهای عادی رشد کرده و تقسیم میشوند. سلول های غیرطبیعی به زندگی خود ادامه می دهند. این زمانی اتفاق می افتد که سلول های دیگر می میرند.
سلول های غیرطبیعی تجمع یافته، توموری را تشکیل می دهند که می تواند رشد کند و به بافت مجاور حمله کند. با گذشت زمان، برخی از سلولهای غیرطبیعی میتوانند جدا شده و به سایر قسمتهای بدن گسترش یابند (متاستاز).
عوامل خطر سرطان پروستات
عواملی که می توانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند عبارتند از:
- سن بالاتر.
خطر ابتلا به سرطان پروستات با افزایش سن افزایش می یابد. بعد از 50 سالگی بیشتر شایع است.
- نژاد.
به دلایلی که هنوز مشخص نشده است، افراد سیاه پوست نسبت به سایر نژادها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پروستات هستند. در افراد سیاهپوست، سرطان پروستات نیز به احتمال زیاد تهاجمی یا پیشرفته است.
- سابقه خانوادگی.
اگر یکی از خویشاوندان خونی، مانند والدین، خواهر و برادر یا فرزند، مبتلا به سرطان پروستات تشخیص داده شده باشد، ممکن است خطر شما افزایش یابد. همچنین، اگر سابقه خانوادگی ژنهایی دارید که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند (BRCA1 یا BRCA2) یا سابقه خانوادگی بسیار قوی سرطان سینه، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در شما بیشتر است.
- چاقی.
احتمال ابتلا به سرطان پروستات در افرادی که چاق هستند در مقایسه با افرادی که وزن سالمی دارند بیشتر است. اگرچه مطالعات نتایج متفاوتی داشته است. در افراد چاق، سرطان به احتمال زیاد تهاجمی تر است. همچنین احتمال بازگشت پس از درمان اولیه بیشتر است.
عوارض سرطان پروستات و درمان های آن عبارتند از:
سرطانی که گسترش می یابد (متاستاز می کند) می تواند به اندام های مجاور مانند مثانه سرایت کند. یا از طریق جریان خون یا سیستم لنفاوی شما به استخوان ها یا سایر اندام ها برسد.
سرطان که به استخوان ها گسترش می یابد می تواند باعث درد و شکستگی استخوان شود. زمانی که سرطان به سایر نواحی بدن سرایت کرد، ممکن است همچنان به درمان پاسخ دهد و کنترل شود، اما بعید است که درمان شود.
بی اختیاری.
هم این سرطان و هم درمان آن می تواند باعث بی اختیاری ادرار شود. درمان بی اختیاری به نوع ، شدت و احتمال بهبود آن در طول زمان بستگی دارد. گزینه های درمانی ممکن است شامل داروها، کاتترها و جراحی باشد. اختلال در نعوظ. اختلال نعوظ می تواند ناشی از این سرطان یا درمان آن، از جمله جراحی، پرتو درمانی یا هورمون درمانی باشد. داروها، دستگاه های خلاء که به نعوظ و جراحی کمک می کنند برای درمان اختلال نعوظ در دسترس هستند.
پیشگیری
شما می توانید خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهید اگر:
یک رژیم غذایی سالم پر از میوه و سبزیجات انتخاب کنید.
از انواع میوه ها، سبزیجات و غلات کامل استفاده کنید. میوه ها و سبزیجات حاوی بسیاری از ویتامین ها و مواد مغذی هستند که می توانند به سلامت شما کمک کنند.
اینکه آیا میتوانید از طریق رژیم غذایی از سرطان پیشگیری کنید، هنوز به طور قطعی ثابت نشده است. اما خوردن یک رژیم غذایی سالم با انواع میوه ها و سبزیجات می تواند سلامت کلی شما را بهبود بخشد.
غذاهای سالم را به جای مکمل ها انتخاب کنید.
هیچ مطالعه ای نشان نداده است که مکمل ها در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات نقش دارند. در عوض، غذاهای غنی از ویتامین ها و مواد معدنی را انتخاب کنید تا بتوانید سطوح سالم ویتامین ها را در بدن خود حفظ کنید.
بیشتر روزهای هفته ورزش کنید.
ورزش سلامت کلی شما را بهبود می بخشد. به حفظ وزن کمک می کند. خلق و خوی شما را بهبود می بخشد. سعی کنید بیشتر روزهای هفته ورزش کنید. اگر تازه شروع به ورزش کرده اید، آهسته شروع کنید و هر روز زمان بیشتری را به ورزش اختصاص دهید.
وزن سالم را حفظ کنید.
اگر وزن فعلی شما سالم است، با انتخاب یک رژیم غذایی سالم و ورزش بیشتر روزهای هفته برای حفظ آن تلاش کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، ورزش بیشتری اضافه کنید. و تعداد کالری هایی که در روز می خورید را کاهش دهید.
از پزشک خود برای ایجاد یک برنامه برای کاهش وزن سالم کمک بخواهید. در مورد افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات با پزشک خود صحبت کنید.
اگر خطر ابتلا به سرطان پروستات در شما بسیار بالاست، ممکن است شما و پزشکتان داروها یا سایر روش های درمانی را برای کاهش این خطر در نظر بگیرید.
برخی از مطالعات نشان می دهد که مصرف مهارکننده های 5-آلفا ردوکتاز، از جمله فیناستراید (Propecia، Proscar) و دوتاستراید (Avodart)، ممکن است خطر کلی ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. این داروها برای کنترل بزرگی غده پروستات و ریزش مو استفاده می شوند.
با این حال، برخی شواهد نشان می دهد که افرادی که از این داروها استفاده می کنند ممکن است خطر ابتلا به نوع جدی تر سرطان پروستات (سرطان پروستات درجه بالا) را افزایش دهند. اگر در مورد خطر ابتلا به سرطان پروستات نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.
منبع: US cancer patient developed ‘uncontrollable’ Irish accent; doctors say | US news | The Guardian
Prostate cancer – Symptoms and causes – Mayo Clinic
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.