- محققان دانشگاه UCLA Health یک مطالعه آزمایشی بر روی اثربخشی تحریک الکتریکی مغز به عنوان یک درمان بالقوه برای سکته مغزی ایسکمیک حاد انجام دادهاند.
- این مطالعه از تکنیکی به نام تحریک جریان مستقیم ترانس کرانیال کاتدی (tDCS) استفاده کرد که مناطق خاصی از مغز را که تحت تأثیر کاهش جریان خون قرار گرفته اند هدف قرار می دهد.
- نتایج اولیه نتایج امیدوارکنندهای را نشان داد، با نجات متوسط 66٪ از بافت مغز در معرض خطر اطراف هسته سکته مغزی در بیماران دریافت کننده tDCS.
مطالعه جدیدی که در JAMA منتشر شد، پتانسیل تحریک جریان مستقیم ترانس کرانیال (tDCS) را به عنوان یک رویکرد درمانی جدید برای سکته مغزی ایسکمیک حاد بررسی کرد.
سکته مغزی ایسکمیک حاد با لخته ای مشخص می شود که جریان خون را به ناحیه خاصی از مغز مسدود می کند و یکی از رایج ترین اشکال سکته مغزی است که تقریباً 87٪ همه موارد سکته را تشکیل می دهد.
بسیاری از افراد واجد شرایط دریافت درمان های اولیه ای نیستند که در حال حاضر برای سکته مغزی ایسکمیک حاد ارائه می شود، که شامل داروهای حل کننده لخته و دستگاهی است که برای استخراج فیزیکی لخته ها از جریان خون استفاده می شود.
به عنوان مثال، برخی از درمانها، مانند فعالکننده پلاسمینوژن بافتی (tPA)، معمولاً در عرض 3 تا 4.5 ساعت پس از شروع سکته مغزی تجویز میشوند، اما بسیاری از افراد در مدت زمان کوتاه به بیمارستان نمیرسند.
علاوه بر این، در میان افرادی که واجد شرایط دریافت این درمان هستند، تنها حدود 20 تا 30 درصد به حالتی میرسند که 3 ماه پس از سکته مغزی خود از ناتوانی در امان هستند.
- بهبود گردش خون در نواحی مغزی متاثر از سکته مغزی
- تحریک الکتریکی مغز برای سکته مغزی
- این شرکت کنندگان برای درمان های موجود واجد شرایط نبودند
- تحریک الکتریکی مغز درمان مناسب برای شرایط اضطراری
- درمان سکته مغزی با تحریک الکتریکی مغز یک درمان جایگزین با پتانسیل بالا
- درمان سکته مغزی با تحریک الکتریکی مغز
- توانبخشی عصب روانشناختی بعد از سکته در انستیتو سلامت مغز دانا
بهبود گردش خون در نواحی مغزی متاثر از سکته مغزی
بر اساس این مشاهدات، محققان این فرضیه را مطرح کردند که tDCS به طور بالقوه می تواند گردش خون را در نواحی مغزی متاثر از سکته مغزی بهبود بخشد و از بافت آسیب پذیر مغز، به نام نیم سایه، از آسیب غیرقابل برگشت محافظت کند.
مرحله اولیه مطالعه شامل گروهی متشکل از 10 نفر بود که یک سکته مغزی حاد را تجربه کرده بودند و یا به دنبال مراقبت های پزشکی فوری در بخش اورژانس بودند یا در بخش مراقبت های عصبی و سکته مغزی بستری شدند.
تحریک الکتریکی مغز با روش tDCS چیست و چگونه کار می کند؟
تحریک جریان مستقیم ترانس کرانیال (tDCS)، یک درمان غیرتهاجمی و بدون درد برای تحریک مغز است که از جریانهای الکتریکی مستقیم برای تحریک بخشهای خاصی از مغز استفاده میکند. یک جریان ثابت و با شدت کم از طریق دو الکترود که بر روی سر قرار گرفته اند عبور می کند که فعالیت نورون ها را تعدیل می کند.
تحریک الکتریکی مغز برای سکته مغزی
این تکنیک شامل قرار دادن یک سری الکترود روی پوست سر است تا یک جریان الکتریکی بازدارنده خفیف را به ناحیه ای از مغز که تحت تأثیر کاهش جریان خون قرار گرفته است، اعمال کند.
اگرچه این روش تحریک غیرتهاجمی قبلاً برای درمان اختلالات عصبی و روانپزشکی خاص استفاده شده است، محققان مشاهده کردند که به نظر می رسد جریان های الکتریکی بر جریان خون مغز تأثیر می گذارد.
این شرکت کنندگان برای درمان های موجود واجد شرایط نبودند
از 10 بیمار، هفت بیمار به طور تصادفی برای دریافت درمان فعال tDCS انتخاب شدند، در حالی که سه نفر باقیمانده یک شکل شبیه سازی شده از تحریک بی اثر دریافت کردند.
محققان با استفاده از اسکنهای مغزی همودینامیک که معمولاً برای بیماران سکته مغزی حاد در بدو ورود انجام میشود، ناحیه سکته مغزی که کاهش جریان خون را نشان میدهد به دقت شناسایی کردند و متعاقباً درمان tDCS را به آن منطقه خاص هدایت کردند.
اجرای tDCS به محققان این امکان را داد که میدان الکتریکی را دقیق تنظیم کنند و آن را تنها بر روی این ناحیه خاص متمرکز کنند و کارایی آن را اصلاح کنند.
در مرحله اولیه مطالعه، گروه اول بیماران شامل سه نفر در گروه درمان و یک نفر در گروه کنترل، تحت یک جلسه تحریک 20 دقیقه ای با دوز 1 میلی آمپر قرار گرفتند.
برای بقیه بیماران، دوز تحریک به 2 میلی آمپر افزایش یافت و به مدت 20 دقیقه تجویز شد.
تحریک الکتریکی مغز درمان مناسب برای شرایط اضطراری
محققان توانستند به طور موثر درمان را در شرایط اورژانسی انجام دهند و بیماران تحمل خوبی نسبت به این روش نشان دادند.
در میان بیمارانی که tDCS دریافت کردند، میانگین نجات 66 درصد از بافت آسیب پذیر مغز برای سکته وجود داشت که به بافت مغز در خطر اطراف هسته سکته مغزی در 24 ساعت اولیه پس از سکته اشاره دارد.
در مقابل، گروه کنترل که تحریک بی اثر دریافت کرده بودند هیچ بهبودی از کاهش خطر بافت آسیب پذیر مغز نشان ندادند.
اسکنهای همودینامیک مغز که مدت کوتاهی پس از درمان انجام شد، بهبود جریان خون را در بیمارانی که tDCS دریافت کردند نشان داد، با بهبود بیشتر در بیمارانی که دوز 2 میلی آمپر در مقایسه با 1 میلی آمپر دریافت کردند.
برعکس، گروه کنترل که تحریک بی اثر دریافت کرده بودند کاهش جریان خون را نشان دادند. این یک یافته مهم است، زیرا تأثیر بیولوژیکی بالقوه واقعی درمان با تحریک الکتریکی مغز را پیشنهاد می کند.
تحقیقی شامل چندین مؤسسه، از جمله جانز هاپکینز، دانشگاه دوک و دانشگاه پنسیلوانیا، توسط محققان برنامه ریزی شده است تا داده های بیشتری در مورد ایمنی و اثربخشی این نوع درمان به دست آورد.
درمان سکته مغزی با تحریک الکتریکی مغز یک درمان جایگزین با پتانسیل بالا
دکتر Nishant Mishra، متخصص مغز و اعصاب در بیمارستان Yale New Haven و استادیار دانشکده پزشکی Yale که در این تحقیق شرکت نداشت توضیح داد:
سکته مغزی ایسکمیک بیماری قابل توجهی در سراسر جهان است، و تنها دو مداخله – ترومبولیتیک و کانالسازی مجدد اندوواسکولار – در حال حاضر برای استفاده در تمرینات بالینی معمول تأیید شدهاند. متأسفانه بسیاری از بیماران واجد شرایط دریافت این مداخلات نیستند.
دکتر میشرا گفت: بر اساس داده های حاصل از مطالعات حیوانی، نویسندگان این فرضیه را مطرح می کنند که تحریک جریان مستقیم ترانس کرانیال کاتدی می تواند یک اثر محافظت کننده عصبی در بیماران مبتلا به بافت مغز ایسکمیک در معرض خطر انفارکتوس ایجاد کند.
وی توضیح داد: اعتقاد بر این است که اثر محافظت کننده عصبی به دلیل اثر مهاری جریان بر مسیرهای تحریکی، التهابی و آپوپتوز پس از سکته مغزی و از طریق اثر گشادکننده عروق آن بر پرفیوژن جانبی است.
دکتر آدی ایر، جراح مغز و اعصاب و رادیولوژیست مداخله ای در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان در سانتا مونیکا کالیفرنیا، که در این مطالعه شرکت نداشت گفت: «تحریک الکتریکی مغز کار بسیار هیجان انگیزی برای به حداقل رساندن آسیب به بافت مغز در طول سکته مغزی ایسکمیک حاد است. ”
به طور کلی زمانی که بیمار دچار سکته مغزی می شود، لخته خون در یکی از شریان های اصلی مغز لخته می شود و در نتیجه ناحیه وسیعی از بافت مغز در معرض خطر آسیب غیرقابل برگشت قرار می گیرد. در حالی که ما پیشرفتهایی در درمانهای جدید برای حذف لختههای خون در مغز داریم، اغلب در انجام این روش تاخیر وجود دارد و برخی از بیماران حتی ممکن است کاندیدای مناسبی این کار نباشند.
درمان سکته مغزی با تحریک الکتریکی مغز
دکتر میشرا توضیح داد: «ما قادر خواهیم بود تا زمانی که آزمایشهای بالینی تحریک الکتریکی مغز ادامه می یابند، به بیماران سکته مغزی ایسکمیک که در حال حاضر واجد شرایط درمان ترومبولیتیک و/یا اندوواسکولار نیستند، تحریک الکتریکی مغز را ارائه کنیم. در انسان مؤثر است و FDA آن را تایید خواهد کرد.»
وی خاطرنشان کرد: این مطالعه مقدماتی دادههای اولیه را در اختیار نویسندگان قرار میدهد تا طراحی یک کارآزمایی بالینی بزرگتر را برای آزمایش ایمنی و اثربخشی تحریک جریان مستقیم ترانس کرانیال کاتدی در بیماران سکته مغزی ایسکمیک انجام دهند.
دکتر ایر با این موضوع موافقت کرد و گفت: «تحریک الکتریکی مغز، پتانسیل فوقالعادهای برای زنده نگه داشتن بافت مغز در زمانی که بیماران سکته مغزی منتظر برداشتن لخته هستند، و همچنین برای کسانی که واجد شرایط نیستند، دارد.»
تحریک الکتریکی مغزی یا tDCS در شیراز
در انستیتو سلامت مغز دانا، تحریک الکتریکی مغزی یا tDCS زیر نظر متخصصین مربوطه با پروتکل های استاندارد انجام می شود. برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان با مشکلات سکته مغزی دست و پنجه نرم می کنید و به دنبال بهترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست های و سایر متخصصین مرتبط هستید با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
توانبخشی عصب روانشناختی بعد از سکته در انستیتو سلامت مغز دانا
مهارت های شناختی چیست و بعد از سکته چگونه تحت تاثیر قرار میگیرند؟
مهارت های شناختی به عنوان توانایی های ذهنی اساسی، از جمله طیف گسترده ای از فرآیندهای ذهنی مشخص می شوند. به عنوان مثال، ادراک، حافظه، حل مسئله، توجه، آگاهی از بدن و بسیاری موارد دیگر. توانایی های شناختی را می توان به عنوان فرآیندهای اساسی درک کرد زیرا آنها می توانند یادگیری اجتماعی، عاطفی و همچنین تحصیلی را شکل دهند.
در افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند، این مهارتها ممکن است تغییر کند و منجر به نقص در چندین زمینه عملکردی مانند ارتباطات، مراقبت از خود، بهرهوری و اوقات فراغت شود.
توانبخشی شناختی شامل خدمات پزشکی و درمانی است که به طور خاص با هدف بازیابی هرچه بیشتر عملکردهای شناختی با راهبردهای جبرانی متفاوت برای مقابله کاملتر با نقایص شناختی انجام می شود.
از کمک گرفتن دریغ نکنید و بدانید سلامت مغز شما مهم ترین چیز است.
در انستیتو سلامت مغز دانا مفتخریم با ارائه تکنیکهای علمی به بهبود عملکرد مغز شما کمک کنیم.مغز ما تا حد زیادی تعیین می کند که چه کسی هستیم، چه کاری انجام می دهیم و چگونه رفتار میکنیم. برنامه های جامع توانبخشی عصب روانشناختی ما می تواند به شما کمک کند تا سلامت مغز خود را ارتقا بخشید. اگر میخواهید درباره روشهایی که میتوانید مغز خود را به سلامت بهینه برگردانید، بیشتر بدانید، با ما تماس بگیرید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.