تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) یک روش درمانی غیرتهاجمی است که اعصاب مغز را با پالس های مغناطیسی تحریک می کند. اگر فردی افسردگی مقاوم به درمان داشته باشد، پزشک ممکن است TMS را توصیه کند.
در طی TMS، فرد تحریکات مغناطیسی کوتاه، سریع و مکرر دریافت می کند. پزشکان پالس ها را روی قسمت هایی از مغز متمرکز می کنند که با تنظیم هیجانی مرتبط است.
تحقیقات نشان داده است که TMS می تواند در تسکین علائم افسردگی و بهبود خلق و خو موثر باشد. اگرچه دانشمندان به طور کامل نحوه عملکرد این درمان را درک نکرده اند، برخی مقالات مورد اعتماد اظهار می کنند که انعطاف پذیری سیناپسی و اتصال عملکردی را افزایش می دهد.
TMS یک روش ایمن و ساده است که عوارض جانبی کمی دارد. سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) آن را برای استفاده در افراد مبتلا به افسردگی و اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) تایید کرده است.
برای آشنایی با نحوه عملکرد TMS، انتظاراتی که باید داشته باشید و عوارض جانبی احتمالی به خواندن این مطلب ادامه دهید.
تحریک مغناطیسی مغز یا TMS چیست؟
پزشکان معمولا افسردگی را با دارو و روان درمانی درمان می کنند. با این حال، اگر این رویکرد علائم فرد را تسکین ندهد، پزشک ممکن است درمانهای دیگری مانند TMS را توصیه کند.
در طول جلسه TMS، یک متخصص سلامت روان یک سیم پیچ مغناطیسی را روی پوست سر یا پیشانی فرد قرار می دهد. این سیم پیچ یک پالس مغناطیسی را ارسال می کند که از جمجمه عبور می کند و اعصاب را در قسمت های خاصی از مغز تحریک می کند.
پالس ها یکی پس از دیگری بهسرعت جای یکدیگر را میگیرند. استفاده از این تکنیک تغییرات طولانی تری در مغز ایجاد می کند.
پالس های مغناطیسی همان نوع و قدرت دستگاه ام آر آی را دارند. شخص آنها را احساس نخواهد کرد و نباید باعث درد شود.
طبق گفته FDA، افرادی که TMS را برای افسردگی دریافت می کنند باید روزانه به مدت 4 تا 6 هفته تحت درمان قرار گیرند.
درمان افسردگی با TMS
در طول جلسه TMS برای افسردگی، پزشکان بر روی قشر پیشانی پشتی-جانبی تمرکز می کنند. این بخش از مغز مسئول فرآیندهای شناختی مختلف از جمله حافظه، تنظیم خلق و خو و مدیریت تعارض است.
با این حال، اغلب در افراد مبتلا به افسردگی این قسمت دچار بینظمی است. این بی نظمی می تواند مدیریت احساسات، تصمیم گیری و تفکر واضح را برای افراد سخت کند.
محققان بر این باورند که تحریک این قسمت از مغز با پالس های مغناطیسی نحوه شلیک سلول های عصبی را تغییر می دهد. در نتیجه، ممکن است برخی از علائم مرتبط با افسردگی را کاهش دهد.
علاوه بر این، تحریک سمت چپ و راست مغز می تواند اثرات متفاوتی داشته باشد. برخی از محققان بر این باورند که تحریک با فرکانس پایین در سمت راست نسبت به تحریک فرکانس بالا در سمت چپ در کاهش افسردگی موثرتر است.
اگرچه افراد معمولاً به TMS خوب پاسخ می دهند، اما اثر ضد افسردگی آن می تواند به مرور زمان از بین برود.
یک بررسی در سال 2018 گزارش داد که تا 50٪ از افراد 12 ماه پس از درمان اولیه خود به TMS پاسخ می دهند، اما تحقیقات بیشتری برای درک اینکه چقدر به عنوان یک روش درمانی طولانی مدت موثر است، لازم است.
خواندن این مطلب را از دست ندهید:
در یک جلسه TMS چه اتفاقی می افتد؟
این درمان یک روش سرپایی است، به این معنی که ممکن است در بیمارستان یا مطب پزشک انجام شود و فرد میتواند همان روز به خانه بازگردد.
قبل از اینکه فرد درمان TMS را شروع کند، پزشک از او میخواهد وسایل حاوی فلز را خارج کند. این اقلام شامل سکه، برخی جواهرات و کارت های اعتباری است.
قبل از شروع درمان، فرد همچنین باید گوش گیرهایی را برای محافظت از گوش خود در برابر صداهای بلند بگذارد.
آماده سازی
در جلسه اول، پزشک سر فرد را برای قرار دادن سیم پیچ TMS اندازه گیری می کند.
آنها همچنین آستانه حرکتی را اندازه گیری می کنند، که حداقل قدرت لازم برای تکان دادن انگشت شست فرد است. این آستانه از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
هنگامی که یک پزشک آستانه یک فرد را می داند، می تواند مقدار صحیح انرژی را تنظیم کند.
برنامه و جزئیات درمان
معمولاً یک فرد روزانه پنج جلسه درمانی را طی 3 تا 6 هفته دریافت می کند. هدف پزشکان ارائه 20 تا 30 جلسه در هر دوره درمانی است.
در طول درمان، آنها TMS فرکانس بالا را در حدود 10 هرتز تجویز می کنند. این درمان بیش از 3000 پالس را در حدود 37 دقیقه ارسال می کند، اگرچه مدت زمان دقیق جلسات ممکن است متفاوت باشد.
به دلیل تعداد پالس های زیاد، افراد اغلب از TMS به عنوان TMS تکراری یا rTMS یاد می کنند.
چه کسی کاندیدای مناسبی برای TMS است؟
افسردگی یک بیماری پیچیده است و درمان آن دشوار است. معمولا خط اول درمان افسردگی ترکیبی از دارو و روان درمانی است. اگر یک دارو برای فردی مؤثر نباشد، پزشک ممکن است دوز، نوع دارو یا هر دو را چندین بار تغییر دهد.
با این حال، در برخی موارد، باز هم اینها علائم را کاهش نمی دهد و پزشکان تشخیص می دهند که فرد مبتلا به افسردگی مقاوم به درمان است.
افرادی که افسردگی مقاوم به درمان دارند یا به دلایل دیگر نمی توانند دارو مصرف کنند، کاندیدهای خوبی برای TMS هستند.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد:
چه کسانی نمی توانند TMS دریافت کنند؟
در صورت داشتن هر یک از ایمپلنت های زیر در قسمت سر، دریافت TMS برای فرد بی خطر نیست:
- خالکوبی صورت با جوهر مغناطیسی
- ایمپلنت های فلزی چشم یا گوش
- ترکش گلوله
- گیره یا سیم پیچ آنوریسم
- محرک های عمقی مغز
- الکترودها
- استنت ها
با این حال، بریس ها و دندان های پرکرده مانع از کاندید شدن فرد برای دریافت درمان TMS نمی شوند.
افرادی که فاکتورهای خطرساز برای تشنج دارند نیز باید از TMS اجتناب کنند، زیرا تشنج یک عارضه جانبی احتمالی است.
در صورت سابقه موارد زیر این ریسک وجود دارد:
- صرع
- سابقه تشنج
- مصرف بیش از حد الکل
- سابقه ضربه شدید به سر
- تومورهای مغزی
- سکته
- اختلالات اشتها
- مصرف کوکائین و اکستازی
اثرات جانبی
اگرچه TMS یک درمان ایمن و به طور کلی قابل تحمل است، برخی از افراد ممکن است عوارض جانبی را تجربه کنند. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- سردرد تنشی
- لرزش صورت در طول درمان
- درد گرفتن پوست سر در طول درمان
- مشکلات شنوایی موقت پس از درمان
یکی از عوارض جانبی جدی تر TMS تشنج است. با این حال، خطر ابتلا به تشنج کم است.
خلاصه
افراد مبتلا به افسردگی مقاوم به درمان و کسانی که نمی توانند داروهای افسردگی را تحمل کنند، کاندیدای مناسبی برای TMS هستند.
این درمان پالس های مغناطیسی را به قسمت های خاصی از مغز فرد ساطع می کند. و می تواند الگوهای فعالیت عصبی را که در افراد مبتلا به افسردگی رایج است بازیابی کند.
سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) تحریک مغناطیسی مغز یا TMS را به عنوان درمان افسردگی و OCD تایید کرده است.
حرف آخر
از آنجایی که افسردگی قابل درمان است، پزشک می تواند به شما کمک کند تا بهترین گزینه درمانی را برای خود پیدا کنید.
بعلاوه، رفع برخی از اشکال افسردگی دشوارتر است. در مواردی از این قبیل، شما نمی توانید منتظر بمانید که از بین برود. درمان ممکن است برای کمک به کاهش نوع یا شدت افسردگی و اضطراب شما ضروری باشد.
علاوه بر این، شما شایسته درمان مناسب وشخصی سازی شده برای افسردگی هستید.
هیچ ضرری ندارد یا شرم آور نیست اگر از کسی بخواهید کمک کند تا دوباره احساس بهتری داشته باشید.
لطفا همیشه به خاطر داشته باشید که میتوانید در حال خود تغییر ایجاد کنید و یک زندگی بدون افسردگی داشته باشید،شاید چند روش را امتحان کرده باشید و جواب نگرفته باشید اما بدانید هنوز راه هایی وجود دارند که منتظر شما هستند تا زندگی خود را نجات دهید و آنطور زندگی کنید که لیاقت دارید و دوست دارید.در این راه حمایت دیگران و درمان های جدید را در نظر بگیرید.
اگر به دنبال روشی جایگزین یا مکمل برای مدیریت افسردگی، اضطراب، اختلالات خواب، درد های مزمن و … هستید، یا به دنبال یک روش درمانی جدید برای افزودن به برنامه درمانی موجود هستید، با انستیتو سلامت مغز تماس بگیرید، شما می توانید با متخصصین ما در مورد مزایای بالقوه تحریک مغناطیسی مغز و دیگر روش های موثر و جدید صحبت کنید. برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.