بر اساس مطالعه ای که در JAMA Network منتشر شده است، در بزرگسالان بدون زوال عقل، حفظ تداوم خواب و عدم وجود آپنه انسدادی خواب می تواند در بهینه سازی عملکرد شناختی در طی افزایش سن مهم باشد.
محققان داده های پنج مطالعه مبتنی بر جمعیت را در سراسر ایالات متحده با حداقل 5 سال پیگیری بررسی کردند. مطالعات بر روی خواب شبانه با ارزیابی های عصب روانشناختی بود. آنها داده ها را بین مارس 2020 و ژوئن 2023 تجزیه و تحلیل کردند.
دانشمندان به مطالعات خواب اختصاصی برای حفظ تداوم خواب و آپنه خواب و ارتباط آن با خطر زوال عقل و عملکرد شناختی مربوطه پرداختند.
این مطالعه شامل 5945 بزرگسال بدون سابقه یا وجود سکته مغزی یا زوال عقل بود.
حفظ تداوم خواب بهتر و عملکرد شناختی بهتر
محققان دریافتند که حفظ تداوم خواب بهتر و عدم وجود آپنه انسدادی خواب با عملکرد شناختی بهتر مرتبط است و مدت زمان کوتاه خواب با مشکل توجه و سرعت پردازش ضعیف تر همراه است.
خواب تلفیقی به خوابی اطلاق می شود که با بیداری های شبانه مداوم و بدون وقفه باشد.
آپنه انسدادی خواب با دورههایی از انسداد در راه هوایی مشخص میشود که میتواند اکسیژن را کاهش دهد و منجر به از بین رفتن تداوم خواب می شود.
این مطالعه درباره خواب به ما چه می آموزد؟
محققان همچنین دریافتند که حفظ تداوم خواب بهتر و عدم وجود آپنه با عملکرد شناختی بهتر در طول پیگیری 5 ساله مرتبط است.
دانشمندان پیشنهاد کردند که این یافته ها نشان می دهد تحقیقات بیشتری در مورد نقش مداخلات در بهبود خواب یکپارچه برای حفظ عملکرد شناختی مورد نیاز است.
دکتر ورنون ویلیامز، متخصص مغز و اعصاب، متخصص مدیریت درد و مدیر مؤسس مرکز عصبشناسی ورزشی می گوید: «برخی از جنبههای این مطالعه به مفاهیمی مرتبط با خواب و عملکرد شناختی اشاره میکرد که در طول زمان قابل تقویت کردن بود».
یک یافته جالب و کمتر قابل پیش بینی در این مطالعه عدم ارتباط بین زوال شناختی و مراحل خاص خواب بود. می توان پیش بینی کرد که کاهش خواب عمیق نسبت به کاهش مراحل دیگر خواب مضرتر است، اما اینطور نبود. توضیحات بالقوه زیادی وجود دارد، اما این یک یافته جالب است.»
– دکتر ورنون ویلیامز
آپنه انسدادی خواب چیست؟
آپنه انسدادی خواب یک بیماری شایع است که در آن تنفس متوقف می شود.
کارشناسان تخمین می زنند که بین 25 تا 30 درصد از مردان، و بین 9 تا 17 درصد از زنان، آپنه انسدادی خواب دارند. شیوع آن با افزایش سن افزایش می یابد.
شایع ترین نوع آپنه خواب، باریک شدن یا بسته شدن راه هوایی فوقانی است که جریان هوا را متوقف می کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، فرد برای مدت کوتاهی تنفسش متوقف می شود و سپس دوباره در طول خوابش شروع می شود و به طور معمول از این اتفاق آگاه نیست.
این می تواند منجر به کیفیت خواب پایین، مشکل در تمرکز و مشکل در تصمیم گیری و حافظه شود.
علائم آپنه خواب عبارتند از:
- خروپف کردن
- خواب آلودگی در طول روز
- توقف تنفس
- مشکلات حافظه و تمرکز
- بدخلقی و تحریک پذیری
- بیدار شدن مکرر برای ادرار کردن در طول شب
- سردرد صبحگاهی
- خشکی دهان
همچنین با بیماری های دیگر نیز مرتبط است. تحقیقات نشان می دهد که آپنه انسدادی خواب ممکن است خطر ابتلا به فشار خون بالا، دیابت، بیماری قلبی و سکته را افزایش دهد.
چگونه علائم آپنه را کاهش دهیم
دکتر لورا دی سزاریس که در این مطالعه شرکت نداشت، می گوید تغییرات سبک زندگی، مانند کاهش وزن، سیگار نکشیدن و ننوشیدن الکل، می تواند به کاهش آپنه انسدادی خواب کمک کند.
علاوه بر این، او نکات زیر را برای بهبود خواب ارائه کرد:
- مدیریت استرس به طور موثرتر و توجه به جایی که بدن استرس را تحمل می کند – بسیاری از افراد در گردن و شانه های خود تنش دارند و در نتیجه آن حرکت سر و وضعیت بدن به سمت جلو برای تنفس صحیح مناسب نیست.
- توجه به وضعیت خواب، زیرا خوابیدن به پهلو گاهی اوقات می تواند به علائم کمک کند
- از آنجایی که التهاب مزمن در روده و مجاری بینی اغلب تنفس از طریق بینی را دشوار می کند، اصلاح رژیم غذایی و تغییر رژیم غذایی ضد التهابی می تواند کمک کند.
ورزش منظم - هیدراته ماندن و استفاده از یک مرطوب کننده در اتاق خواب، به خصوص در آب و هوای خشک.
درمان آپنه در شیراز
- رسیدگی به مشکلات پزشکی مرتبط با آپنه: علل احتمالی آپنه خواب مرکزی می تواند متفاوت باشد و درمان این علل میتواند به بهبود آپنه مرکزی خواب شما کمک کند. برای مثال، درمان نارسایی قلبی ممکن است آپنه مرکزی خواب را بهبود بخشد. یا درمان بیماری کلیوی یا آسیب مغزی…
- کاهش مصرف دارو: اگر داروهای اپیوئیدی باعث آپنه مرکزی خواب شما شوند، پزشک ممکن است به تدریج دوز آن داروها را کاهش دهد.
- جراحی
- فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP). این روش که برای درمان آپنه انسدادی خواب نیز استفاده می شود، شامل استفاده از ماسک روی بینی یا بینی و دهان در هنگام خواب است. (CPAP چیست و چگونه کار می کند؟ کلیک کنید)
متخصص آپنه خواب در شیراز چه کسی است؟
یک دکتر خوب برای اختلال خواب پزشکی است که آموزش های ویژه ای در زمینه طب خواب دیده است. به طور معمول، پزشک ابتدا تخصص داخلی، ریه،طب کار، نوروساینس (علوم اعصاب) یا مغز و اعصاب می بیند و سپس آموزش های اضافی (فلوشیپ) را در پزشکی خواب تکمیل می کند و درواقع متخصص خوب آپنه خواب در شیراز دکتری است که فلوشیپ اختلالات خواب دارد یا پزشکی که در راهکار های درمانی آپنه خواب تسلط کافی دارد. برای اینکه پزشک دارای فلوشیپ اختلالات خواب باشد، علاوه بر ساعت ها آموزش مرتبط، باید یک امتحان دقیق را پشت سر بگذارد.
برای اطلاعات بیشتر و گرفتن نوبت متخصص آپنه خواب در شیراز میتوانید با انستیتو سلامت مغز در ارتباط باشید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.