فوبیا با ترس شدید و ناتوان کننده از اشیا، موقعیت ها، مکان ها، احساسات یا حیوانات مشخص می شود. لازم نیست فرد آسیب دیده تشخیص دهد که اضطراب او بیش از حد یا غیرمنطقی است، اگرچه اغلب اذعان می کند که ممکن است یک پاسخ غیرمنطقی باشد. اما آیا این ترس های غیرمنطقی درمان دارند و بهترین دکتر متخصص درمان فوبیا در شیراز را کجا میتوان پیدا کرد؟
این با احساس اضطراب غیرقابل کنترل و رفتارهای اجتنابی همراه است. هنگام قرار گرفتن در معرض چیزی که از آن می ترسید، ناتوانی در عملکرد عادی وجود دارد.
در حالی که برای همه ما طبیعی است که از اشیا یا موقعیت های خاص “ترس” داشته باشیم، این ترس ها زمانی به آستانه تبدیل شدن به یک فوبیا می رسند که:
- تهدید تصور شده با خطر واقعی تناسب ندارد و در صورت قرار گرفتن در معرض منبع ترس با از دست دادن کنترل همراه است.
- این رفتار بیش از 6 ماه ادامه دارد
- بر توانایی عملکرد “عادی” تأثیر می گذارد و به طور قابل توجهی بر زندگی فرد تأثیر می گذارد
- به طور مستقیم توسط اختلال دیگری ایجاد نمی شود
علائم جسمی زیر ممکن است توسط افراد مبتلا در تماس با منبع ترس خود تجربه شود:
- سرگیجه و/یا سبکی سر
- عرق کردن یا گرگرفتگی
- تپش قلب یا افزایش ضربان قلب
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- سوزن سوزن شدن در اطراف انگشتان دست و پا
- حالت تهوع، معده درد، اسهال
- لرزیدن
- خشکی دهان
- گیجی
انواع فوبیا
انواع مختلفی از فوبیاها وجود دارد، از جمله فوبیای موقعیتی (رعد و برق، فضاهای بسته/باز، تاریکی، پرواز و ارتفاع)، فوبیای حیوانات (عنکبوت و مار)، فوبیای آسیب دیدن پزشکی (تزریق، دندانپزشک، جراحات) و آگورافوبیا (ترس از مکان هایی که به عنوان خطرناک، ناراحت کننده یا ناامن، که منجر به تمایل به فرار می شود دیده می شود). فوبیای اجتماعی نیز وجود دارد که بیشتر بر پاسخ های شناختی تمرکز دارد تا رفتاری.
ترس بسیار شایع است و فوبیا در 13 درصد از جمعیت رخ می دهد. همچنین در بین زنان دو برابر بیشتر است. فوبیاها همه از یک مدل کلاسیک به وجود می آیند. آنها واکنش های غیر ارادی هستند که از نظر فیزیولوژیکی هدایت می شوند.
درمان فوبیا
کلینیک سلامت مغز دانا، به شما امکان دسترسی به یک برنامه درمانی مناسب شخصی سازی شده برای فوبیا را میدهد.
با استفاده از تکنیکهای درمانی مبتنی بر شواهد، یاد میگیرید که احساسات خود را در رابطه با این اختلال کنترل کنید، و هنگامی که آماده شدید، در «قرار گرفتن درجهبندی شده» با ترسهای خود شرکت کنید، در نتیجه اجتناب و رفتارهای محدودکننده مرتبط با این بیماری را کاهش دهید.
بهترین درمان برای فوبیا چیست؟
اغلب درمان فوبیا شامل تغییراتی در آنچه به عنوان “قرار گرفتن در معرض درجه بندی شده” شناخته می شود، است. این شامل تلاش برای مقابله با ترس از یک موقعیت با تصدیق چگونگی نزدیک شدن به آن، حتی در ابتدا با استفاده از تخیل، قبل از تلاش برای مقابله با موقعیت ترسناک در واقعیت است.
قرار گرفتن در معرض بینابینی برای آشکار کردن احساسات بدن استفاده می شود. قرار گرفتن در معرض احساسات بدنی ترسناک برای آگاهی از اینکه واقعا چقدر خطرناک هستند ضروری است.
اهداف قرار گرفتن در معرض بینابینی عبارتند از:
- برای برانگیختن احساسات بدنی ترسناک
- برای فعال کردن هر گونه باور غیر مفید مرتبط با احساسات بدنی
- برای حفظ احساسات ترسناک بدنی بدون حواس پرتی یا اجتناب
- اجازه دادن به یادگیری جدید در مورد احساسات بدن
مهم است که توجه داشته باشید که درمانگر شما از طریق قرار گرفتن در معرض بینابینی با شما کار خواهد کرد.
این امر مستلزم یادگیری دقیق و سیستماتیک مقابله با ترس به روشی تدریجی و کنترل شده است و در نتیجه اجتناب را کاهش می دهد، که مشخص است اجتناب فقط مشکل را بدتر می کند. رفتارهای ایمنی که به منظور تلاش برای جلوگیری از مشکل ایجاد شده است، شناسایی و به چالش کشیده خواهد شد. این تکنیک ها در ابتدا ممکن است شامل تصور قرار گرفتن در معرض موقعیت ترسناک باشد تا در موقعیت واقعی زندگی.
درمان شناختی رفتاری
درمان «فوبیاهای پیچیده» ممکن است طولانیتر باشد و درمان شناختی رفتاری در حال حاضر پایه اصلی درمان است. هدف آن رسیدگی به فرآیندهای فکری ناکارآمدی است که زمینه ساز اضطراب فرد است و روش های واقع بینانه تری برای مشاهده موقعیت ها و ایجاد فرآیندهای تفکر سالم تر را ارزیابی می کند.
روان درمانی
قبل از اینکه بتوان آن را انجام داد، اغلب لازم است که بتوانیم تکنیک هایی را برای مدیریت علائم اضطراب و بهبود تکنیک های مقابله ای قبل از شروع عمل یاد بگیریم.
کلینیک سلامت مغز دانا میتواند درمانهای خاصی را ارائه دهد، از جمله روان درمانی مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) و سایر درمانهای مبتنی بر شواهد به منظور کمک به درک بیشتر در مورد علت وجود فوبیا و اینکه چگونه میتوانید علائم مرتبط را کاهش دهید.
درمان شناختی رفتاری به طور گسترده در سراسر جهان برای درمان طیف وسیعی از اختلالات سلامت روان مورد استفاده قرار می گیرد، زیرا به شناسایی رابطه بین افکار، احساسات و رفتار شما کمک می کند، قبل از اینکه به طور فعال هر گونه افکار منفی مرتبط با ترس خود را با یادگیری روش های عملی مدیریت الگوهای مدیریت منفی به چالش بکشید.
واقعیت مجازی یا VR
در VR، ما میتوانیم فضای امنی را فراهم کنیم که بتوانیم آن خیابان یا آن سوپرمارکت را شبیهسازی کنیم، به آن افراد کمک کنیم تا به دنیای مجازی بروند و بر ترسهایشان در یک محیط امن و کنترلشده غلبه کنند.
درمان مواجهه با واقعیت مجازی درمان شناختی رفتاری و مواجهه واقعی را ترکیب می کند. این به افراد اجازه می دهد تا در محیطی واقع گرایانه با ترس های خود کار کنند بدون اینکه عدم امنیت و آسایش را با مواجهه واقعی تجربه کنند.
نتایج اثربخشی واقعیت مجازی برای فوبیا
نتایج که در مجله روانپزشکی استرالیا و نیوزلند منتشر شد، کاهش 75 درصدی علائم فوبیا را پس از برنامه درمانی شش هفته ای نشان داد. پس از این مدت، شرکت کنندگان در مواجهه با ترس های خود در زندگی واقعی احساس راحتی کردند.
شرکتکنندگان یک مقبولیت قوی از برنامه نشان دادند، و پتانسیل آن را برای ارائه درمان آسان و مقرونبهصرفه، با کاربرد خاص برای کسانی که قادر به دسترسی به درمان مواجهه حضوری برای درمان ترس های خود نیستند، برجسته کردند.
موسسه سلامت مغز دانا با کمک تکنولوژی واقعیت مجازی همراه با تلفیقی از درمان های دیگر، بسیاری از مشکلات شناختی افراد را می تواند بهبود ببخشد. برای کسب اطلاعات چگونگی استفاده از این خدمات با کارشناسان تماس بگیرید.
درمان فوبیا در شیراز با تحریک مغناطیسی مغز
تحقیقات جدید به ما می گوید که TMS ممکن است بتواند مناطق فعال تر مغز مرتبط با اضطراب را آرام کند. هنگامی که فردی اضطراب را تجربه می کند، سلول های مغز در ناحیه ای از مغز به نام قشر پیش پیشانی فعال بیشتری دارند. TMS ممکن است قادر به کاهش فعالیت سلول های مغز در قشر جلوی مغز برای کاهش علائم اضطراب باشد.
اگر می خواهید درباره نحوه انجام تحریک مغناطیسی مغز برای درمان فوبیا بیشتر بدانید این مطلب را بخوانید: درمان فوبیا با تحریک مغناطیسی: آیا TMS می تواند به آرام کردن ترس های غیرمنطقی کمک کند؟
تحریک الکتریکی مغز برای درمان فوبیا در شیراز
برای آزمایش اینکه آیا تحریک غیرتهاجمی فرا جمجمه ای می تواند کمک کننده باشد یا خیر، محققان جریان مستقیم را بر قسمتی از قشر مغزی یک گروه 20 نفره از دانش آموزان اثر دادند، در حالی که یک گروه کنترل 20 نفری دیگر آزمایش ساختگی را طی کردند. این تحقیق دو سو کور بود، به این معنی که هیچ کس به جز محققانی که آزمایش را انجام می دادند نمی دانست کدام یک از دانش آموزان تحریک الکتریکی دریافت می کردند.
اول، هر دانش آموز یک شوک ناخوشایند (اما “نه دردناک”) به یک دستش وارد می شد و همچنین یک صدای غیرمنتظره داشت تا پاسخ شوک را برانگیزد و سعی در ایجاد ترس کند. فعالیت چشمها، ضربان قلب و پرسشنامه برای سنجش اینکه دانشآموزان چقدر منتظر شوک بعدی بودند، استفاده شد. شوکها با دیدن عکس همزمان بود. با دیدن یک عکس شوک وارد می شد، اما با دیدن عکس دیگری شوک وارد نمی شد. این یک خاطره ترس برای آن تصویر ایجاد کرد.
سپس محققان سعی کردند با نمایش تصاویری که با شوک همراه نبود این ترس را خاموش کنند. آنها سپس از تحریک الکتریکی مغز (tDSC) قبل از نمایش مجدد تصاویر و اندازه گیری پاسخ آنها استفاده کردند. آنهایی که این تحریک را دریافت کردند گزارش دادند که انتظار شوک الکتریکی را داشتند، اما بدن آنها کار متفاوتی انجام می داد. در مقایسه با گروه کنترل، آنها واکنش ترس غیرارادی را تجربه نکردند. در گروه کنترل، بدنهایشان هنوز در حال آمادهسازی برای شوک بود.
کامل این مطلب را در اینجا بخوانید: تحریک الکتریکی مغز می تواند پاسخ ترس را در افراد مبتلا به فوبیا متوقف کند
اهمیت تشخیص صحیح فوبیا
ارزیابی درست فوبیا مهم است، زیرا میتواند بخشی از یک موضوع گستردهتر شامل علائم اضطراب و افسردگی باشد، یا میتواند توسط این شرایط هموجود تشدید شود، در این صورت این شرایط باید مستقل از فوبیای شما درمان شوند.
واحد ارزیابی و تشخیص مرکز سلامت مغز دانا
دارو
در حالی که مواجهه درمانی و روان درمانی مانند درمان شناختی رفتاری درمانهای اصلی مورد استفاده برای تسکین علائم فوبیا هستند، مصرف دارو در کنار جلسات درمانی میتواند به رفع علائم شدید اضطرابی که ممکن است تجربه کنید کمک کند، که به نوبه خود میتواند جلسات درمانی شما را مؤثرتر کند.
اگر اضطراب مرتبط با فوبیای شما شدید است، یا اگر اختلال سلامت روان مشترکی مانند اضطراب یا افسردگی دارید، رایجترین داروهای تجویزی که میتوانند به بهبود علائم کمک کنند، شامل نوعی از داروهای ضد افسردگی است که به عنوان مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین شناخته میشوند.
داروهای دیگری که ممکن است برای اضطراب شدید توصیه شوند که بر زندگی روزمره شما تأثیر می گذارد، داروهایی با اثرات آرام بخش مانند بنزودیازپین، به عنوان مثال والیوم هستند. این داروها فقط باید برای مدت کوتاهی مصرف شوند، زیرا می توانند بسیار اعتیادآور باشند.
برای علائم فیزیکی اضطراب، مسدودکنندههای بتا مانند پروپرانولول میتوانند به کاهش سریع ضربان قلب، لرزش و تپش قلب مرتبط با اضطراب شدید و حملات پانیک کمک کنند، اگرچه آنها به درمان علائم روانشناختی زیربنای فوبیای شما کمک نمیکنند. اگر فوبیای خاص یا پیچیده ای دارید که فقط گاهی ایجاد می شود، مانند ترس از سوار شدن هواپیما، آن وقت این داروها می توانند به ویژه موثر باشند.
کلینیک سلامت مغز دانا چگونه به شما در درمان فوبیا کمک می کند؟
روانپزشکان مشاور و درمانگران کلینیک سلامت مغز دانا قادر به ارائه یک رویکرد جامع برای دستیابی به مراقبت بیمار محور با در نظر گرفتن موارد زیر هستند:
- سایر عوامل احتمالی مانند بیماری های همزمان مانند اعتیاد به مواد مخدر و سوء مصرف الکل
- پیچیده بودن شرایط با در نظر گرفتن اختلالات روانی همراه
- یک رویکرد زیستی-روانی-اجتماعی برای درک فراگیر از مسائل فرد، مدیریت ریسک مناسب و درمان مناسب مورد نیاز
تیم متخصص ما همراه شماست. با تجربه، دانش و استفاده از فناوری های روز دنیا، در کنار شما هستیم تا بهترین راهکارها را به شما ارائه دهیم. همین امروز با ما تماس بگیرید و نوبت خود را تنظیم کنید. شما شایسته بهترین ها هستید!
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
این چه معنایی برای شما دارد
اگر فوبیا دارید، ممکن است برای شما دارو تجویز شود. داروهای ضد افسردگی، مسدودکننده های بتا و بنزودیازپین ها معمولا برای کمک به افراد برای مدیریت فوبیا تجویز می شوند. اما درمان های غیردارویی و موثر نیز وجود دارند.
اگر فوبیای شما بر توانایی شما برای عملکرد و لذت بردن از زندگی تأثیر می گذارد، واقعیت مجازی میتواند راهی برای کمک به مشکلات شما باشد. میتوانید در محیطی امن و کنترل شده به مقابله با ترس خود بپردازید. موسسه سلامت مغز دانا با کمک تکنولوژی واقعیت مجازی همراه با تلفیقی از درمان های دیگر، بسیاری از مشکلات شناختی افراد را می تواند بهبود ببخشد. برای کسب اطلاعات چگونگی استفاده از این خدمات با کارشناسان تماس بگیرید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.