- عوارض داروهای آلزایمر
- عوارض جانبی دونپزیل، ریواستیگمین و گالانتامین
- چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
- عوارض جانبی ممانتین
- چگونه عوارض جانبی داروهای آلزایمر را کاهش دهیم؟
- استفاده از پچ های پوستی
- داروی لوکانومب چگونه کار می کند؟
- آیا لوکانومب عوارض جانبی دارد؟
- چه داروهایی برای افراد مبتلا به آلزایمر مناسب است؟
- دونانماب چیست؟
- درباره نویسنده
عوارض داروهای آلزایمر
عوارض جانبی برای افرادی که داروهایی برای علائم زوال عقل مصرف می کنند رایج است. برای اکثر افراد، اینها پس از چند هفته مصرف دارو بهبود می یابند. با این حال، همه، عوارض جانبی مشابهی ندارند یا برای مدت زمان یکسانی این عوارض را ندارند. عوارض دارهای آلزایمر را باید مدیریت کنیم.
گاهی اوقات، این داروها همچنین می توانند عوارض جانبی شدیدتری ایجاد کنند – به ویژه در هنگام مصرف دوزهای بالاتر. اگر دارو کمکی نمی کند، یا این عوارض جانبی ارزش مزایای آن را ندارند، مهم است که فوراً با پزشک خود صحبت کنید. این داروها ضروری یا افزایش دهنده زندگی نیستند. ممکن است داروی دیگری را امتحان کنید که فواید مشابهی دارد اما عوارض جانبی کمتری دارد.
برخی از افراد مبتلا به زوال عقل ممکن است متوجه شوند که مزایای مصرف دارو ارزش عوارض جانبی آن را ندارد. بنابراین تصمیم برای ادامه با آنها بسیار یک انتخاب شخصی است.
عوارض جانبی دونپزیل، ریواستیگمین و گالانتامین
شایع ترین عوارض جانبی دونپزیل، ریواستیگمین و گالانتامین عبارتند از:
از دست دادن اشتها
احساس بیماری (تهوع)
اسهال یا استفراغ
سردرد
احساس خستگی یا سرگیجه
مشکل خوب خوابیدن
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر این عوارض نگران کننده هستند یا بعد از چند هفته از بین نمی روند، مهم است که با پزشک صحبت کنید. ضروری است ابتدا قبل از قطع دارو به دلیل عوارض جانبی، مشاوره بخواهید.
عوارض جانبی جدی تر این داروها کمتر شایع است. این شامل:
درد شدید معده یا استفراغ مداوم
داشتن مدفوع بسیار تیره و سیاه (ناشی از خونریزی در روده)
تشنج
ضعف یا درد عضلانی همراه با درجه حرارت بالا بدن یا تعریق (تب).
آنها همچنین می توانند باعث بی ثباتی یا غش شوند. پس خطر افتادن را افزایش می دهد. گاهی ممکن است فرد گیج، آشفته یا بی قرار شود. همیشه برچسب داخل جعبه را بخوانید که حاوی لیست کاملی از اثرات جانبی احتمالی است.
اگر هر یک از این موارد رخ داد، فوراً با پزشک صحبت کنید.
عوارض جانبی ممانتین
ممانتین می تواند عوارض جانبی متفاوتی نسبت به سایر داروها ایجاد کند. این ها شامل:
سردرد
سرگیجه یا مشکلات تعادل
خستگی یا تنگی نفس
فشار خون را بالا برد
یبوست
همیشه برچسب داخل جعبه را بخوانید که حاوی لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی است.
چگونه عوارض جانبی داروهای آلزایمر را کاهش دهیم؟
دارو را همراه یا بعد از غذا مصرف کنید
ابتدا دوز کمتر تجویز شده را حداقل به مدت یک ماه مصرف کنید.
نکات زیر نیز ممکن است به عوارض جانبی خاصی کمک کند:
سرگیجه یا حالت تهوع – دارو را در عصر مصرف کنید
ناتوانی در خواب – دارو را در صبح مصرف کنید
احساس بیماری یا استفراغ – دارو را با مقداری غذا مصرف کنید
اسهال – برای جلوگیری از کم آبی بدن، بیشتر بنوشید.
قبل از مصرف داروهای اسهال با پزشک صحبت کنید.
استفاده از پچ های پوستی
هنگام استفاده از پچ های پوستی، مهم است که به یاد داشته باشید که چسب قدیمی را بردارید، تا فرد دارو را بیش از حد دریافت نکند. همچنین مهم است که محلی را روی بدن که به آن می چسبد تغییر دهید. این درواقع از تحریک پوست جلوگیری می کند.
داروی لوکانومب چگونه کار می کند؟
لوکانومب یک داروی ایمونوتراپی اصلاح کننده بیماری از داروهای آلزایمر است. روی سیستم ایمنی بدن کار می کند تا تجمع پروتئین آمیلوئید را از مغز افرادی که در مراحل اولیه بیماری آلزایمر زندگی می کنند پاک کند. تصور میشود که این پروتئینهای آمیلوئیدی برای سلولهای مغز سمی هستند. باعث بیماری و در نهایت مرگ آنها میشوند که منجر به علائم بیماری آلزایمر میشود.
ایمونوتراپی در حال حاضر در پزشکی استفاده می شود، به عنوان مثال در درمان برخی از سرطان ها. به طور خاص، لوکانومب یک درمان آنتی بادی است. آنتی بادی ها از قبل در بدن انسان وجود دارند. آنها نوعی پروتئین هستند که توسط سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با بیماری ها تولید می شود. لوکانومب به صورت داخل وریدی به بیماران داده می شود. پروتئین آمیلوئید را در مغز هدف قرار می دهد و سپس سیستم ایمنی مغز را برای پاکسازی آن تحریک می کند.
آیا لوکانومب عوارض جانبی دارد؟
مانند همه داروها، لوکانومب دارای برخی عوارض جانبی است. در طول کارآزمایی بالینی، برخی از افرادی که لوکانومب مصرف میکردند، واکنشهایی را نسبت به تزریق دارو تجربه کردند. در حالی که در برخی دیگر مشخص شد که در پاسخ به لوکانومب، تورم یا خونریزیهای میکروبی در مغز وجود دارد که به عنوان ناهنجاریهای تصویربرداری مرتبط با آمیلوئید شناخته میشود.
اکثریت افرادی که این عوارض را تجربه کردند هیچ علامتی نداشتند و این تغییرات در مغز فقط با استفاده از اسکن مغزی MRI تشخیص داده شد. ایمنی در طول هر کارآزمایی بالینی به دقت کنترل می شود و از اهمیت بالایی برخوردار است.
نهادهای نظارتی دارو، دادههای ایمنی لوکانومب را مورد بررسی قرار میدهند و از آن برای تصمیمگیری در مورد اینکه آیا این دارو به عنوان درمانی برای افرادی که در مراحل اولیه بیماری آلزایمر زندگی میکنند، بیخطر و مؤثر است، استفاده خواهند کرد.
چه داروهایی برای افراد مبتلا به آلزایمر مناسب است؟
بیماری آلزایمر باعث میشود که سلولهای مغز بیمار شوند و در نهایت بمیرند، که منجر به علائمی مانند از دست دادن حافظه میشود. برای درمان بیماری آلزایمر، باید داروهای موثری را پیدا کنیم که قادر به کاهش یا توقف آن باشند. این داروها اغلب درمانهای «تغییرکننده بیماری» نامیده میشوند. در حال حاضر، هیچ درمان اصلاح کننده بیماری در بریتانیا برای هر نوع زوال عقل از جمله بیماری آلزایمر وجود ندارد.
دونانماب چیست؟
دونانماب جدیدترین داروی ایمونوتراپی است که با انتشار نتایج کامل از آزمایش بزرگ مرحله نهایی (موسوم به TRAILBLAZER-ALZ2) تیتر خبرها شده است. این آزمایش شامل 1182 نفر بود که دارای آمیلوئید در مغز و علائم مشکلات حافظه و تفکر بودند.
دونانماب توسط شرکت داروسازی Eli Lilly ساخته شده است. از طریق داخل وریدی به بیماران داده می شود که از داروی مایع در کیسه استفاده می کند و از طریق کانولا وارد جریان خون فرد می شود.
سرعت بدتر شدن حافظه و تفکر را بیش از 20٪ کاهش داد. شواهد حاصل از کارآزمایی نشان میدهد که هرچه درمان زودتر در بیماری انجام شود، سود بیشتری خواهد داشت. این درواقع به این معنی است که در افرادی که تغییرات کمتری در مغزشان مرتبط با بیماری آلزایمر داشتند، کاهش حافظه و کاهش تفکر آنها بیشتر بود.
برای اطلاع از جدیدترین درمان های بیماری آلزایمر با ما در کلینیک سلامت مغز دانا تماس بگیرید.
منبع: https://www.alzheimers.org.uk/blog/three-promising-drugs-for-treating-alzheimers-disease-bring-fresh-hope
https://www.alzheimers.org.uk/blog/lecanemab-new-drug-early-stage-alzheimers-disease
https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/treatments/dementia-medication/dementia-medication-side-effects
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.