افرادی که این نوع اختلال خواب را دارند رویای خود را عملی کنند و خطر ابتلا به بیماری پارکینسون در آن ها افزایش می یابد.
داده های موسسه ملی بهداشت (NIH) نشان می دهد که هر ساله ، تقریباً 50،000 نفر در ایالات متحده متوجه می شوند که آنها مبتلا به بیماری پارکینسون هستند ، یک بیماری عصبی که بر عملکرد حرکتی فرد تأثیر می گذارد و آنها را در معرض سایر مشکلات عصبی مانند بیماری آلزایمر قرار می دهد.
محققان هنوز به طور کامل نمی دانند که چه عواملی باعث ایجاد بیماری پارکینسون می شود ، اما آنها چند عامل خطر را شناسایی کرده اند که می تواند فرد را در ابتلا به این بیماری مستعد کند.
این موارد شامل سن و جنس فرد و همچنین برخی عوامل ژنتیکی است. با این وجود ، هنوز باید این مسئله کشف شود که چه کسانی در برخی از مراحل زندگی خود در خطر ابتلا به این بیماری هستند؟
با این حال ، تیمی از محققان دانشگاه مک گیل در مونترال ، کانادا تصمیم گرفتند ببینند آیا یک عامل خاص – یک اختلال خواب به نام اختلال رفتاری خواب REM می تواند پیش بینی کننده خوبی برای ابتلا به این بیماری باشد.
این مشکل خواب RBD نامیده می شود. در حالت طبیعی مرحله REM خواب عضلات افراد فلج می شوند. این ناتوانی در حرکت مانع از این می شود که شخص هر رویایی را که در حین خواب می بیند نتواند انجام دهد و در نتیجه آنها را از آسیب بالقوه به خود یا دیگران متوقف می کند.
مبتلایان به RBD این حالت بی حرکتی را در حین خواب ندارند ، به این معنی که آنها، رویاهای خود را عملی می کنند.
تحقیقات نشان داده است که بسیاری از افراد مبتلا به RBD به سمت ابتلا به بیماری پارکینسون پیش می روند، بنابراین تیم دانشگاه مک گیل تصمیم گرفت که تشخیص دهد آیا تشخیص RBD به طور دقیق می تواند خطر پارکینسون را پیش بینی کند یا خیر.
همانطور که دکتر ران پستوما و همکارانش ، نویسنده اصلی توضیح می دهند ، اثبات می کنند که این اختلال خواب پیش بینی کننده خوبی از پارکینسون است، در آینده به متخصصان اجازه می دهد افراد در معرض خطر را شناسایی کنند و به آنها روش های درمانی تجربی ارائه دهند که می تواند تاخیر یا مانع از بروز این امر شود.
اختلال خواب خطر ابتلا به پارکینسون را پیش بینی می کند
محققان – که یافته های اخیر آنها در Brain: یک مجله علوم اعصاب منتشر شده است – با 1280 نفر مبتلا به اختلال عملکرد خواب REM در 24 مرکز گروه مطالعات بین المللی RBD کار کردند .
محققان عملکرد حرکتی شرکت کنندگان ، توانایی های شناختی و توانایی های حسی را برای چندین سال ارزیابی کردند. پس از یک دوره پیگیری 12 ساله ، آنها دریافتند که 73.5 درصد از افراد درگیر در این مطالعه به بیماری پارکینسون مبتلا شده اند.
علاوه بر این ، شرکت کننده هایی که در این دوره، عملکرد حرکتی را تجربه کرده بودند، سه برابر در معرض خطر ابتلا به بیماری پارکینسون یا شرایط مرتبط با آن ، مانند زوال عقل با وجود اجسام لویی بودند.
همچنین شرکت کنندگان در معرض خطر بالا، شرکت کننده هایی بودند که اختلال شناختی را تجربه کرده بودند و با اختلال در احساس بویایی خود روبرو شده بودند.
این یافته ها تأیید می کنند که حضور RBD در واقع یک پیش بینی کننده قوی برای بیماری پارکینسون است. از این گذشته ، محققان این مطالعه را در مراکزی در سراسر آمریکای شمالی ، اروپا و آسیا انجام داده اند، این بدان معناست که این نتایج در مورد جمعیت های مختلف اعمال می شود.
یک شکل ارزان تر و سریعتر ارزیابی
برخلاف روش معمول ارزیابی خطر بیماری پارکینسون، که به آن تصویربرداری انتقال دوپامین گفته می شود، ارزیابی فعلی ارزان و کاربرد آن آسان است.
دکتر Postuma و همکاران توضیح می دهند که، تصویربرداری انتقالات دوپامین در مغز، ، سیستم دوپامینرژیک را ارزیابی می کنند ، که به طور معمول در پارکینسونیسم و بیماری پارکینسون درگیر می باشد. با این حال ، این آزمایش پیچیده و پر هزینه است. در مقابل ، ارزیابی عوامل خطر که مطالعه حاضر در نظر دارد هم سریع و هم مقرون به صرفه است.
دکتر Postuma می گوید: “ما خطر ابتلا به [بیماری پارکینسون] در افراد مبتلا به اختلال خواب REM را تأیید کردیم و مورد آزمایش قرار دادیم. به نظر می رسد که می تواند یک پیش بینی کننده قوی برای بیماری پارکینسون محسوب شود “
“ازآنجا که درمان های جدید، برای [بیماری پارکینسون] و بیماری های مرتبط در حال توسعه هستند، این بیماران کاندیدای ایده آل برای آزمایشات محافظت کننده عصبی هستند.”
موسسه سلامت مغز دانا با بهره گیری از ابزارهای مدرن و کادر تخصصی، آماده ارائه انجام تست های qEEG و تست خواب برای آگاهی از مشکلات عصبی و خطرات ابتلا به ناهنجاری هایی مانند آلزایمر و پارکینسون در آینده، می باشد.
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.