اضطراب
همه گاهی اوقات احساس اضطراب می کنند. این ناشی از ترس یا فکر است که اتفاق بدی در شرف وقوع است. هنگامی که فردی احساس اضطراب می کند ممکن است تغییرات فیزیکی نیز داشته باشد. مانند فشار خون بالا، ضربان قلب و تعریق. برای اکثر افرادی که احساس اضطراب می کنند، زمانی که دیگر هیچ خطری را احساس نکنند، احساسشان به سرعت از بین می رود. با این حال، برای فردی که مضطرب است متوقف کردن فکر و احساس اینکه اتفاق بدی در شرف وقوع است بسیار دشوار است. اضطراب علامت اصلی تعدادی از شرایط سلامت روان است. اینها عبارتند از اختلال اضطراب فراگیر (GAD)، حملات پانیک و فوبیا. برخی از افراد نیز ممکن است افکار وسواسی داشته باشند که باعث ایجاد احساس اضطراب در آنها شود. اضطراب می تواند تأثیر جدی بر زندگی روزمره افراد بگذارد.
به نظر می رسد اضطراب در افراد مبتلا به زوال عقل که هنوز بینش و آگاهی خوبی از وضعیت خود دارند، شایع تر است. این می تواند به ویژه در افراد مبتلا به زوال عقل عروقی یا فرونتوتمپورال (FTD) شایع باشد. در افراد مبتلا به آلزایمر کمتر شایع است.
علل اضطراب
برخی از علل اضطراب مشابه علل افسردگی هستند. علل اضطراب در فردی که زوال عقل دارد اغلب شبیه به علل در افرادی است که زوال عقل ندارند. این ها شامل:
- داشتن سابقه حوادث آسیب زا یا ناراحت کننده
- نگرانی در مورد مسائل دشوار مانند سلامتی یا مشکلات مالی یا روابط
- آسیب به بخش هایی از مغز که احساسات را تنظیم می کند
- داشتن سابقه خانوادگی اضطراب
افرادی که در گذشته مضطرب بوده اند بیشتر احتمال دارد دوباره به آن دچار شوند.
با این حال، افرادی که در مراحل اولیه زوال عقل هستند ممکن است اضطرابی داشته باشند که مستقیماً با نگرانی آنها در مورد حافظه و آینده مرتبط است. افراد مبتلا به زوال عقل عروقی اغلب بینش و آگاهی بهتری از وضعیت خود نسبت به افراد مبتلا به بیماری آلزایمر دارند. این ممکن است توضیح دهد که چرا برای افراد مبتلا به زوال عقل عروقی معمولاً اضطراب دارند. افرادی که در خانه سالمندان زندگی می کنند ممکن است اضطرابی داشته باشند که با فقدان مراقبت فردی و نیازهایی که نادیده گرفته می شوند مرتبط است. به عنوان مثال، آنها ممکن است کسی را نداشته باشند که به طور منظم با او صحبت کنند. یا فعالیت های روزانه را برای فعال نگه داشتن آنها در دسترس نباشد. با پیشرفت بیماری، افراد مبتلا به زوال عقل دچار سردرگمی، فراموشی می شوند. و کمتر قادر به فکر کردن به مسائل اند.
برای برخی افراد این تلاش برای درک دنیا می تواند باعث اضطراب شود.
با این حال، مراقبتکنندگان و اطرافیانشان میتوانند برای حمایت از یک فرد مبتلا به زوال عقل، کارهایی انجام دهند تا با پیشرفت بیماری، کمتر احساس اضطراب کند.
علائم اضطراب
افراد مبتلا به زوال عقل که دارای اضطراب هستند ممکن است طیف وسیعی از علائم روانی را داشته باشند. علاوه بر احساس اضطراب، ممکن است احساس خستگی، ناراحتی، تحریک پذیری و تلاش برای تمرکز کنند. آنها همچنین ممکن است علائم فیزیکی داشته باشند. ضربان قلب سریع یا نامنظم (تپش قلب)، تنگی نفس، سرگیجه، حالت تهوع یا اسهال. فرد مبتلا به زوال عقل که دارای اضطراب است نیز ممکن است تغییراتی در رفتار خود داشته باشد. مانند آشفتگی یا احتکار. آنها ممکن است دائماً درخواست اطمینان کنند و نخواهند تنها بمانند. یا ممکن است از نزدیک مراقب یکی از اعضای خانواده خود باشند. آنها همچنین ممکن است بی قرار و عجول باشند.
درمان اضطراب
اضطراب را می توان با طیف وسیعی از رویکردها، بسته به نیازهای فرد، درمان کرد. اگر یک فرد مبتلا به زوال عقل دارای اضطراب خفیف باشد، ممکن است به نگرانی های او گوش داده و به او اطمینان دهد. بسیاری از چیزها می توانند باعث اضطراب یا تشدید آن شوند. پرداختن به این موارد تا حد امکان می تواند به کاهش اضطراب در فرد کمک کند. برای مثال، اگر نگران هستند که تعادل خود را از دست بدهند و زمین بخورند، انجام کارهایی برای جلوگیری از این اتفاق می تواند به کاهش اضطراب آنها کمک کند. این میتواند شامل تشویق فرد به انجام تمرینهایی برای قویتر شدن از نظر بدنی، نصب نردههای دستگیره یا کاهش هر گونه بهم ریختگی در محیط خود باشد.
اگر درد اضطراب فرد را تشدید می کند
باید به طور منظم تسکین درد داشته باشد تا به او کمک کند احساس راحتی بیشتری داشته باشد. اگر آنها نگران تنها شدن یا جدا شدن از دیگران هستند، دوستان و اعضای خانواده آنها می توانند به آنها کمک کنند تا احساس کنند که کنارشان هستند و از نظر اجتماعی فعال باقی بمانند. کاهش اضطراب می تواند طیفی از افراد را درگیر کند. این می تواند شامل خانواده و دوستان فرد و همچنین متخصصان مانند پزشکان، روان درمانگران، کاردرمانگران، فیزیوتراپیست ها و مددکاران اجتماعی باشد.
افراد مبتلا به اضطراب شدیدتر و پایدارتر ممکن است از درمان های روانشناختی مانند درمان شناختی رفتاری (CBT) بهره مند شوند. همچنین شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه انجام موسیقی درمانی (با یک درمانگر واجد شرایط) باعث کاهش بیقراری می شود. که می تواند نشانه ای از اضطراب باشد. همچنین ممکن است برای برخی افراد برای درمان اضطراب خود دارو تجویز شود.
چگونه از فرد مبتلا به زوال عقل که دارای اضطراب است حمایت کنیم؟
- آنها را تشویق کنید در مورد نگرانی ها یا ترس های خود صحبت کنند. اگر اخیراً یا در گذشته اتفاقی بسیار ناراحت کننده یا آسیب زا رخ داده باشد، ممکن است صحبت کردن در مورد احساسات خود برای فرد مفید باشد. اما اگر ضربه روحی شدیدی بود، ابتدا از یک مشاور حرفه ای یا روان درمانگر کمک بخواهید. اگر آنها در بحث درباره مسائل حساس با کسی که می شناسند راحت نیستند، ممکن است در عوض با یک مشاور یا درمانگر حرفه ای صحبت کنند.
- درمان را ادامه دهید آنها را تشویق کنید که به مصرف داروهای ضد اضطراب یا انجام یک دوره درمانی ادامه دهند. حتی اگر در ابتدا فکر می کنند که بهبودی کند است.
- فعال بمانید انجام فعالیت بدنی می تواند احساس اضطراب و مشکلات خواب را کاهش دهد. انجام فعالیت های گروهی نیز می تواند به کاهش اضطراب (مانند رقصیدن یا آواز خواندن) کمک کند.
- اگر می توانند، از آنها حمایت و تشویق کنید که مرتباً به بیرون از منزل بروند و زمانی را در محیط های طبیعی بگذرانند. (ممکن است برای انجام این کار به حمایت عاطفی نیاز داشته باشند).
- رژیم غذایی سالم را حفظ کنید. یک رژیم غذایی ناسالم می تواند به احساس اضطراب کمک کند. از آنها حمایت کنید تا طیف وسیعی از غذاهای سالم بخورند و الکل یا نوشیدنی های کافئین دار زیاد ننوشند.
برخی از افراد مبتلا به اضطراب ممکن است بخواهند درمان های مکمل و جایگزین را امتحان کنند.
این می تواند شامل رایحه درمانی، طب سوزنی، ماساژ درمانی و داروهای گیاهی (به عنوان مثال جینکو بیلوبا و روغن CBD) باشد. اگر شخصی می خواهد اینها را امتحان کند، ابتدا باید با پزشک خود صحبت کند.
اگر از اضطراب رنج می برید، ما در انستیتو سلامت مغز دانا در کنارتان هستیم.
منبع: Anxiety and dementia | Alzheimer’s Society (alzheimers.org.uk)
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.