07136476172 - 09172030360 [email protected]

در صورت ابتلا به اختلال دوقطبی، چه چیزی باید در مورد خواب و الگوی خواب بدانید؟ اگر متوجه شده اید که الگوهای خواب شما غیرطبیعی است، برای مثال، اگر هر شب حدود 12 تا 14 ساعت میخوابید یا تمام شب را بیدار میمانید، ممکن است متوجه شوید که تغییر برنامه خوابتان می تواند به طور قابل توجهی وضعیت شما را بهبود بخشد. مطالعات به ما می گوید که مشکلات خواب می تواند تأثیر عمیقی بر افراد مبتلا به اختلال دوقطبی یا حتی کسانی که در معرض خطر ابتلا به اختلال دوقطبی هستند، داشته باشد.

با این حال، قبل از صحبت در مورد چگونگی تأثیر عادات خواب بر اختلال دوقطبی، اجازه دهید از طرف دیگر به این موضوع نگاه کنیم. اختلال دوقطبی چگونه بر خواب تأثیر می گذارد؟

اختلال دوقطبی، افسردگی و مشکلات خواب

اختلالات خواب در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی بسیار رایج است و به نظر می رسد که نقش مهمی در چرخه این اختلال بازی می کند.

بی خوابی در اختلال دوقطبی:

بی خوابی نه تنها شامل مشکل در به خواب رفتن است، بلکه شامل مشکلات در به خواب ماندن یا کم خوابی نیز می شود. بی خوابی در بسیاری از بیماری های جسمی و روانی رایج است. در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، هیپومانیا و شیدایی اغلب می تواند منجر به بی خوابی شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، درمان بیماری زمینه ای (هیپومانیا یا شیدایی ناشی از اختلال دوقطبی) هدف درمان است.

دوقطبی و سندرم فاز تاخیری خواب:

سندرم فاز تاخیری خواب یک اختلال در ریتم شبانه روزی است. این اختلال می تواند با افسردگی و سایر مشکلات سلامت روان مرتبط باشد، اما در نوجوانان برجسته تر است.

خواب نامنظم در افراد دچار دوقطبی:

برنامه بیداری – هنگامی که افراد مبتلا به اختلال دوقطبی برنامه خواب ندارند، چرخه نامنظم می تواند تا حد زیادی در درمان مناسب دوقطبی اختلال ایجاد کند. درمان بر علتی متمرکز است که آنها را در شب بیدار نگه می دارد.

کابوس دیدن:

رویاهای شفاف، کابوس ها و حس وحشت شبانه نیز ممکن است بر افراد مبتلا به اختلال دوقطبی تأثیر بگذارد. مانند بی خوابی، هدف از درمان، بهترین درمان برای اختلال دوقطبی زمینه ای است.
واضح است که اختلال دوقطبی می تواند منجر به اختلالات خواب شود، اما در مورد سناریوی مخالف آن چطور؟ آیا مشکلات خواب می تواند منجر به اختلال دوقطبی یا تسریع افراد برای در معرض قرار گرفتن در خطر این بیماری شود؟

خواب به عنوان یک عامل تشدید کننده شیدایی

چیزی که ممکن است شما را شگفت زده کند این است که کاهش خواب فقط یک علامت شیدایی نیست، خود کم خوابیدن در واقع می تواند دوره های شیدایی و هیپومانیا را تسریع کند.

مطالعات نشان داده است که 25 تا 65 درصد از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی که یک دوره شیدایی داشتند، قبل از این دوره دچار اختلال در ریتم اجتماعی شده بودند. “اختلال در ریتم اجتماعی” نوعی اختلال در روتین است که بر چرخه خواب/بیداری تاثیر می گذارد. این می تواند به سادگی تا دیر وقت بیدار ماندن برای تماشای یک فیلم یا درگیر شدن در یک جلسه گفتگوی آنلاین جالب، یا ناتوانی در خوابیدن به دلیل بیماری جدی یا مرگ یکی از اعضای خانواده باشد.

دکتر الن فرانک که این مسائل را به طور گسترده مورد مطالعه قرار داده است، می گوید: به دلایلی که هنوز باید درباره شان بیشتر تحقیق کنیم، به نظر می رسد افراد مبتلا به اختلال دوقطبی مکانیسم های ساعت داخلی حساس تری دارند.

آیا اختلالات خواب می تواند منجر به اختلال دوقطبی شود؟

برخی از دانشمندان حدس می زنند که یکی از دلایلی که بروز اختلال دوقطبی در دوران مدرن افزایش یافته است، توسعه نور مصنوعی است. روزی روزگاری، چرخه خواب و بیداری اکثر مردم توسط خورشید تنظیم می شد. نور مصنوعی همه اینها را تغییر داد و این احتمال را افزایش داد که افرادی که استعداد ژنتیکی به اختلال دوقطبی دارند واقعاً به این بیماری مبتلا شوند.

در حالی که رابطه علت و معلولی ثابت نشده است، اختلالات خواب در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی نیز با تغییرات در ریزساختار ماده سفید مغز مرتبط است.

چگونه اختلالات خواب در بیماری دوقطبی را مدیریت کنیم

همانطور که اختلالات خواب ناشی از اختلال دوقطبی باید مورد توجه قرار گیرد، آن دسته از اختلالات خواب که می توانند اختلال دوقطبی را بدتر کنند نیز باید مورد توجه قرار گیرند.

اگر از بی خوابی رنج می برید، رعایت بهداشت خواب بسیار مهم است. کارشناسان توصیه می کنند که:

  • هر روز در ساعت معینی به رختخواب بروید و بیدار شوید
    از چرت زدن بخصوص در اواخر بعد از ظهر خودداری کنید. اگر مجبور به چرت زدن هستید، سعی کنید استراحت خود را به حدود یک ساعت محدود کنید.
  • از اتاق خواب خود فقط برای خواب استفاده کنید.
  • چند ساعت قبل از خواب از خوردن وعده های غذایی سنگین خودداری کنید.
  • اگر بعد از مدت معینی (مثلاً 15 دقیقه) نمی توانید بخوابید از رختخواب بلند شوید و کاری انجام دهید. حتی اگر کمتر از هفت ساعت بخوابید، هنوز هم مهم است که صبح روز بعد سر وقت معمول خود بیدار شوید.
  • اگر به پرخوابی (بیش از حد خوابیدن) دچار هستید، اغلب توصیه می شود که مدت زمان خواب خود را با استفاده از ساعت زنگ دار به تدریج کاهش دهید.

مطالعات اولیه نشان می‌دهد که تنظیم مجدد تهاجمی چرخه خواب/بیداری ممکن است کمک ویژه‌ای برای اختلال دوقطبی مقاوم به درمان باشد. چنین درمانی ممکن است با اعمال محرومیت کامل از نور و صدا به مدت 14 ساعت در شب آغاز شود. پس از تثبیت خلق و خوی فرد به تدریج کاهش می یابد.

روان درمانی و داروها نیز می توانند نقش مهمی در بهبود عادات خواب و علائم اختلال دوقطبی داشته باشند.

درمان مشکلات خواب در کلینیک سلامت مغز دانا

واحد سلامت خواب و اختلالات خواب انستیتو سلامت مغز دانا همزمان با واحد ارزیابی و تشخیص این مرکز در چارچوبی دانش بنیان و با همکاری و زیر نظر آزمایشگاه اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به منظور ارزیابی، تشخیص و مداخلات در زمینه اختلالات خواب به ارائه خدمات می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.

واحد خواب کلینیک سلامت مغز، آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – واحد 13 انستیتو سلامت مغز

ایمیل: [email protected]

اینستاگرام: danabrain.ir@

تلفن: 07136476172   09173076279   09172030360

زیر نظر متخصصین اختلالات خواب: دکتر محمد نامی – دکترای تخصصی مغز و شناخت، فلوشیپ اختلالات خواب. مدیر واحد اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و بخش عصب شناختی آزمایشگاه اختلالات خواب بیمارستان نمازی. دانش آموخته و عضو کارگروه سلامت روان دانشکده پزشکی هاروارد. و استادیار عصب روانشناسی شناختی و علوم اعصاب در دپارتمان علوم اجتماعی دانشگاه کانادا دبی.

 دکتر ساره شریعتی – دکترای تخصصی اعصاب و روان (روانپزشکی) رتبه اول بورد تخصصی روانپزشکی و اختلالات خواب. مدیر واحد عصب روانشناختی کلینیک سلامت مغز دانا.

با همکاری دکتر علی محمد کمالی – دکترای تخصصی علوم اعصاب و مدیر واحد مغز، شناخت و رفتار دانشکده علوم و فناوریهای نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز. با بیش از 50 مقاله پژوهشی در معتبر ترین مجلات علمی. i10-Index: 15 Google Scholar

علم و صداقت مهم است
ما هر خدمتی را که در زمینه اختلالات خواب ارائه می کنیم به دقت مورد بررسی قرار می دهیم، بنابراین می توانید مطمئن باشید که تصمیم شما برای دریافت خدمت در انستیتو سلامت مغز مورد تایید و زیر نظر متخصصین خبره اختلالات خواب می باشد.

نوبت دهی کلینیک خواب شیراز

درگیر کردن خانواده در عادات خواب سالم

محققان به نیاز به مشارکت خانواده فرد در تلاش برای منظم کردن چرخه خواب/بیداری اشاره می کنند. به اعضای خانواده باید در مورد آسیب پذیری افراد مبتلا به اختلال دوقطبی در برابر تغییرات روزمره آموزش داده شود. این آگاهی حیاتی است، مثلا ممکن است پارتنر فرد بگوید “می دونم مهمونی تا دیروقت طول میکشه، اما خب فقط یک شبه” می تواند فرد مبتلا به اختلال دوقطبی را مستقیماً وارد یک دوره شیدایی کند. همچنین باید به اعضای خانواده کمک شود تا علائم شروع یک دوره، اعم از شیدایی، هیپومانیک یا افسردگی را بیاموزند و آماده مداخله قبل از اینکه نوسان خلقی کامل شود، بشوند.

حرف آخر

اگر شما یا یکی از نزدیکانتان از هر نوع اختلال خلقی رنج می برید، به الگوهای خواب/بیداری فرد درگیر توجه کنید. اگر بی‌خوابی، پرخوابی، خواب بی‌کیفیت و/یا کاهش نیاز به خواب را شناسایی کردید، باید آن را با پزشک در میان بگذارید. درمان اختلال خواب احتمالاً به اختلال خلقی نیز کمک زیادی می‌کند.

در نهایت، نباید فراموش کنید که اختلال دوقطبی یک بیماری جدی است و نیازمند تشخیص و درمان صحیح است. بهتر است هر چه زودتر با دکتر یا تیم درمانی مناسب مشورت کرده و درمان خود را آغاز کنید تا بتوانید بهبودی مطلوبی را تجربه کنید. انستیتو سلامت مغز با تیمی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، متخصصین علوم اعصاب به ارائه راهکار های دارویی و غیر دارویی و استفاده از تکنولوژی های عصبی، جهت بهبود و کنترل علائم دو قطبی شما می پردازد. با ما درتماس باشید.

اگر بدنبال بهترین مرکز درمانی برای اختلال دوقطبی در شیراز هستید متخصصین ما متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست ها با استفاده از روش های دارویی و نوروتکنولوژی می توانند به شما در این راه کمک کنند. شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.

07136476172-09172030360

آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز

همین امروز با تماس با کلینیک سلامت مغز دانا، اولین قدم به سوی یک زندگی با ثبات تر و رضایت بخش را بردارید.

از طریق لینک زیر همین حالا نوبت خود را رزرو کنید:

بهترین روش های درمان بیماری دوقطبی بدون دارو

بهترین دکتر اختلال دوقطبی در شیراز

درمان اختلال دوقطبی بدون دارو و با دارو

 

به این مقاله امتیاز دهید