اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) یک وضعیت سلامت روان است که می تواند پس از تجربه یک رویداد آسیب زاایجاد شود. این رویدادها مانند جنگ، تروریسم، بلای طبیعی، یا سقوط اتومبیل یا هواپیما هستند. مرکز ملی PTSD تخمین می زند که 7 تا 8 درصد افراد در مقطعی از زندگی خود PTSD را تجربه می کنند. افراد مبتلا به PTSD علائم مختلفی از جمله فلاش بک، مشکلات حافظه، و تمایل به احساس بی قراری یا به راحتی مبهوت شدن را تجربه می کنند.
مشکلات خواب یکی دیگر از علائم رایج PTSD است. اختلالات خواب با PTSD رابطه هستند بی خوابی و کابوس. با این حال، تحقیقات در حال ظهور ارتباط قوی بین PTSD و یک اختلال خواب دیگر را نشان می دهد: آپنه خواب .
افراد مبتلا به آپنه انسدادی خواب (OSA) در طول شب دچار وقفه های موقتی در تنفس می شوند. که اغلب با خروپف بلند، خفگی یا صداهای نفس نفس زدن همراه است. هنگامی که این علائم رخ می دهد، مغز مجبور است دوباره تنفس را شروع کند و خواب را مختل کند. در نتیجه، افراد مبتلا به OSA با احساس شادابی از خواب بیدار میشوند. و از خوابآلودگی مفرط در طول روز رنج میبرند – حتی زمانی که در طول شب خوابیدهاند.
ارتباط بین PTSD و آپنه خواب
داشتن OSA و PTSD چقدر رایج است؟ OSA بین 17 تا 22 درصد از جمعیت عمومی را تحت تأثیر قرار می دهد. در میان افراد مبتلا به PTSD، این تعداد از 12 تا 90 درصد متغیر است. افرادی که هم OSA و هم PTSD دارند احتمال بیشتری دارد که علائم PTSD شدیدتری داشته باشند.
تنفس اختلال در خواب می تواند نشانه OSA درمان نشده باشد که با علائم بدتر PTSD و همچنین افزایش خطر نارسایی قلبی، زوال عقل و برخی سرطان ها همراه است. تنفس اختلال خواب در 95 درصد افرادی که آتش را اطفا کرده اند و 91 درصد قربانیانی که جرایم متوالی را تجربه کرده اند وجود دارد.
احتمال ابتلا به PTSD جانبازان تا سه برابر بیشتر است. مردان، که درصد بیشتری از جمعیت جانبازان را تشکیل میدهند. بیشتر در معرض ابتلا به آپنه خواب هستند. طبق یک مطالعه، 69 درصد از جانبازان ویتنام مبتلا به PTSD نیز دچار اختلال تنفسی در خواب بودند.
در میان جمعیت عمومی، خطر آپنه خواب با افزایش سن افزایش می یابد. با این حال، جانبازان جوان مبتلا به PTSD ممکن است خطر بزرگی برای گروه سنی خود داشته باشند. یک مطالعه نشان داد که 69 درصد از جانبازان جوان جنگ عراق و افغانستان از نظر OSA مثبت بودند.
افراد مبتلا به PTSD مشکلات خواب مانند OSA را نیز تجربه می کنند. این افراد احتمالاً افسردگی شدیدتر، خطر خودکشی بالاتر، افزایش سوء مصرف مواد و کیفیت زندگی ضعیف تر را تجربه می کنند. افرادی که قبل از 70 سالگی به OSA مبتلا می شوند نیز در معرض خطر مرگ زودرس هستند.
آیا PTSD باعث آپنه خواب می شود؟
آیا PTSD باعث آپنه خواب می شود یا برعکس؟ افراد مبتلا به OSA شدیدتر احتمال بیشتری دارد که دچار PTSD شدیدتر شوند. در عین حال، هر چه PTSD آنها شدیدتر باشد، OSA آنها شدیدتر است. به طور خاص، برای هر افزایش قابل توجه بالینی در شدت علائم PTSD، خطر ابتلا به OSA در یک جانباز 40 درصد افزایش مییابد.
اختلال خواب ناشی از آپنه خواب می تواند به کمبود خواب کمک کند که علائم PTSD را بدتر می کند و بهبودی را دشوارتر می کند. حتی اگر فردی که میخوابد در حالی که علائم OSA را تجربه میکند از خواب بیدار نشود. آپنه خواب سیستم عصبی سمپاتیک را تحریک میکند و کیفیت کلی خواب را کاهش میدهد. محرومیت از خواب ناشی از آن میتواند خلق و خو و تصمیمگیری را مختل کند. احتمال استفاده از درمان CPAP، درمان رایج آپنه خواب در افراد را کاهش میدهد.
برطرف شدن ترس و خواب REM
خواب خوب برای افراد مبتلا به PTSD مفید است. و نقش بسیار مهمی در کاهش ترس مرتبط با خاطرات تروماتیک دارد. مطالعات نشان می دهد که خواب، به ویژه خواب REM ، به تسهیل انقراض ترس کمک می کند. خواب REMفرآیندی که در آن مغز شما ارتباط یک محرک خنثی با واکنش ترس را فراموش می کند. همانطور که مغز شما یاد می گیرد که رویدادها را در طول خواب REM یکپارچه کند و به خاطر بسپارد، برای کاهش ترس مرتبط با خاطرات خاص نیز کار می کند.
کاهش ترس وکابوس در طول خواب REM اتفاق می افتد. هنگامی که یک فرد مبتلا به PTSD از یک کابوس بیدار می شود، خواب REM او را مختل می کند. اگر فرد مبتلا به آپنه خواب نیز باشد، تمایل او به تجربه خواب آشفته حتی بیشتر است. در واقع، برای برخی از افراد مبتلا به OSA، اکثر آپنه های آنها در طول REM رخ می دهد.
برخی از محققان معتقدند ارتباط بین PTSD و آپنه خواب از مغز ناشی می شود. افراد مبتلا به PTSD سطح هورمون رشد (GH) کمتری نسبت به افراد بدون PTSD دارند. و کاهش ترشح GH با بیدار شدن بیشتر در طول شب همراه است. استرس مزمن، مانند استرسی که افراد مبتلا به PTSD تجربه می کنند، می تواند منجر به بیدار شدن مکرر شود.
درمان آپنه خواب و PTSD
مشکل خواب یکی از علائم رایج برانگیختگی PTSD است. بهداشت بهتر خواب اغلب بخشی از برنامه درمانی PTSD همراه با گفتگو درمانی و دارو است. پزشکان ممکن است پیروی از یک برنامه دقیق خواب، اتخاذ یک روال آرامبخش قبل از خواب برای کاهش استرس و کاهش مصرف کافئین و الکل را توصیه کنند.
آپنه خواب اغلب با کاهش وزن برنامه یا جراحی کاهش وزن و فشار مثبت مداوم (CPAP) درمان میشود. در درمان CPAP، افراد با ماسکی می خوابند که از طریق یک شلنگ به دستگاه CPAP روی میز کنار تخت آنها متصل می شود. درمان با CPAP راههای هوایی فرد را قادر میسازد در طول خواب باز بمانند و اپنه آپنه را در طول شب کاهش دهند.
خوشبختانه، شواهد نشان می دهد که برای افراد مبتلا به آپنه خواب و PTSD، درمان مداوم CPAP نه تنها می تواند علائم آپنه خواب، بلکه علائم PTSD، از جمله اضطراب، افسردگی، کابوس ها، و کیفیت زندگی را نیز کاهش دهد. متأسفانه، عکس آن نیز صادق است: OSA درمان نشده با پیامدهای ضعیف تری برای PTSD همراه است.
پایبندی به درمان CPAP
پیروی از درمان CPAP کمتر از آنچه پزشکان میخواهند رایج است. زیرا خوابیدن با ماسک ممکن است احساس ناراحتی کند. افراد مبتلا به PTSD به طور قابل توجهی کمتر از درمان CPAP به طور مداوم استفاده می کنند. اغلب به دلیل پوشاندن ناراحتی، کابوس ها، و کلاستروفوبیا. کابوس ها به ویژه با مقاومت بالاتر در برابر درمان CPAP همراه هستند. افراد مبتلا به PTSD از درمان CPAP برای مدت زمان کوتاه تری – به طور متوسط فقط 3.5 ساعت – و در کل شب های کمتری استفاده می کنند.
مطالعه ای روی جانبازان نشان داد که در بین افراد بدون PTSD، 70٪ از درمان CPAP پیروی می کنند. در میان جانبازان مبتلا به PTSD، این میزان پایبندی به کمتر از 50 درصد کاهش یافت.
عدم پایبندی به درمان CPAP عواقب جدی دارد. افرادی که درمان CPAP خود را دنبال کردند، 75٪ بهبود علائم PTSD را تجربه کردند. برای کسانی که این کار را نکردند، علائم آنها 43 درصد بدتر شد.
مطالعات نشان میدهند که هر چه فرد بیشتر از درمان CPAP استفاده کند، علائم PTSD او بیشتر بهبود مییابد. درمان CPAP بر خلاف علائم خفیف تا متوسط، در بین افراد مبتلا به PTSD شدید تأثیر مثبت قویتری دارد .
به طور خاص، درمان با CPAP میتواند فراوانی کابوسها را – تا 50 درصد – و ناراحتی را که برای افراد مبتلا به PTSD ایجاد میکند، کاهش دهد. درمان CPAP همچنین علائم خواب آلودگی روزانه PTSD را تسکین می دهد و کیفیت زندگی را بهبود می بخشد.
وقتی زمان مراجعه به پزشک در مورد آپنه خواب فرا می رسد
اگر از PTSD رنج می برید و نگران هستید که ممکن است آپنه خواب نیز داشته باشید، در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- شریک خواب شما از خروپف بلند شکایت می کند یا اشاره می کند که تنفس شما در طول خواب متوقف می شود.
- در طول شب با نفس نفس زدن یا خفگی از خواب بیدار می شوید.
- پس از یک خواب کامل شبانه همچنان احساس خستگی می کنید.
- در بیدار ماندن در مدرسه یا محل کار یا هنگام رانندگی مشکل دارید.
اگر متوجه هر یک از این علائم شدید، در مورد خواب خود با پزشک خود صحبت کنید. با درمان مداوم، از جمله CPAP و گفتار درمانی، می توان علائم PTSD و OSA را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.