ملاتونین
هورمونی است که بدن شما به طور طبیعی آن را تولید می کند. در تنظیم چرخه خواب و بیداری شما نقش دارد. همچنین یک نسخه آزمایشگاهی ملاتونین وجود دارد که به عنوان مکمل بدون نسخه در دسترس است. برخی از افراد از مکمل های ملاتونین برای کمک به مشکلات خواب مانند بی خوابی استفاده می کنند. در این مقاله نحوه عملکرد ملاتونین را بررسی خواهیم کرد و اینکه آیا مصرف هر شب مکمل ملاتونین بی خطر است یا خیر.
ملاتونین چگونه کار می کند؟
ملاتونین طبیعی عمدتاً در غده صنوبری شما که در مغز قرار دارد ساخته می شود. قرار گرفتن در معرض نور از تولید ملاتونین جلوگیری می کند. اما تاریکی، ترشح آن را تحریک می کند.
سطح ملاتونین در مغز شما هنگام غروب با غروب خورشید و تاریکی شروع به افزایش می کند. در نیمه های شب به اوج خود می رسد و با نزدیک شدن به سحر شروع به کاهش می کند.
عملکرد ملاتونین سیگنالهایی را در مغز شما که بیداری را تقویت میکنند، مهار میکند. این امر با ایجاد احساس خستگی یا خواب آلودگی در هنگام نزدیک شدن به زمان خواب، به تقویت خواب کمک می کند.
به دلیل اثرات ملاتونین بر خواب، مکملهای ملاتونین برای درمان انواع مشکلات خواب استفاده میشوند. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بیخوابی
- جت لگ (تغییراتی در سیکل خواب و بیداری که در اثر سفر ایجاد می شود)
- اختلال خواب
- شیفت کاری
- اختلال فاز خواب و بیداری تاخیری
- مشکلات خواب در کودکان مبتلا به اوتیسم
- اختلال کم توجهی بیش فعالی (ADHD)
دوز ایمن چیست؟
سازمان غذا و دارو (FDA) ملاتونین را به عنوان یک دارو به صورت یک نظم روتین محسوب نمیکند. به همین دلیل، اطلاعات محدودی در مورد دوز بهینه و ایمن ملاتونین وجود دارد.
در واقع، دوز مکملهای ملاتونین که در مطالعات علمی مختلف مورد استفاده قرار گرفتهاند، بسیار متفاوت است، از 0.1 تا 10 میلیگرم (میلیگرم).
یک بررسی در سال 2017 دوز معمولی ملاتونین را بین 1 تا 5 میلی گرم تعریف می کند. ملاتونین معمولاً 1 تا 2 ساعت طول می کشد تا اثر کند، بنابراین اغلب تا 2 ساعت قبل از خواب مصرف می شود. اگر می خواهید برای اولین بار ملاتونین را امتحان کنید، بهتر است با دوز کمتر شروع کنید. پزشک شما می تواند به شما کمک کند تا یک دوز مطمئن را برای شروع توصیه کنید.
ملاتونین برای افراد مسن
مقدار ملاتونینی که بدن شما تولید می کند با افزایش سن کاهش می یابد. به همین دلیل، مکمل های ملاتونین ممکن است برای افراد مسن که مشکل به خواب رفتن دارند مفید باشد. محققان هنوز به دنبال دوز مطلوب ملاتونین برای افراد مسن هستند. یک بررسی در سال 2016 از موارد کمکی خواب برای بزرگسالان مسن تر، دوز 1 تا 2 میلی گرم ملاتونین رهش فوری را 1 ساعت قبل از خواب پیشنهاد می کند.
آنچه در مورد مکمل های غذایی و ایمنی آن باید بدانید
FDA ملاتونین را به عنوان یک مکمل غذایی طبقه بندی می کند. به این معنی که نسبت به یک داروی معمولی با دقت کمتری تنظیم می شود. برای مکمل های غذایی، ادعاهای برچسب و ایمنی محصول قبل از عرضه به بازار، نیازی به تایید FDA ندارند.
یک مطالعه در سال 2017 روی 31 مکمل ملاتونین مختلف نشان داد که محتوای واقعی ملاتونین 71 درصد از محصولات با ادعای روی برچسب مطابقت ندارد.
علاوه بر این، 26 درصد محصولات حاوی سروتونین بودند که حتی در دوزهای کوچک می تواند مضر باشد. هنگام خرید مکمل های ملاتونین، به دنبال محصولاتی باشید که “تأیید USP” دارند. داروسازی ایالات متحده (USP) یک سازمان مستقل است که برای اطمینان از کیفیت و دوز مناسب مکمل های غذایی کار می کند.
آیا مصرف ملاتونین به صورت هرشب خطراتی دارد؟
با توجه به مرکز ملی سلامت مکمل و یکپارچه (NCCIH)، به نظر می رسد استفاده کوتاه مدت از مکمل های ملاتونین برای اکثر بزرگسالان و کودکان بی خطر باشد.
با این حال، اطلاعات در مورد اثرات طولانی مدت مکمل های ملاتونین محدود است. برخی از مطالعات نشان داده اند که استفاده طولانی مدت ملاتونین در بزرگسالان ممکن است در مقایسه با دارونما عوارض جانبی خفیفی ایجاد کند. مطالعات در مورد اثرات استفاده طولانی مدت ملاتونین در کودکان محدود است.
از آنجایی که سطح ملاتونین به طور طبیعی در ابتدای بلوغ کاهش می یابد، نگرانی هایی وجود دارد که مصرف طولانی مدت ملاتونین در کودکان ممکن است شروع بلوغ را به تاخیر بیندازد. با این حال، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.
اگر ملاتونین بیش از حد مصرف کنید چه اتفاقی می افتد؟
ملاتونین به طور کلی بی خطر است. با این حال، گاهی اوقات ممکن است عوارض جانبی خفیفی رخ دهد، به خصوص اگر از دوزهای بالاتر یا فرمولاسیون های طولانی رهش آن را استفاده کنید.
عوارض جانبی ملاتونین می تواند شامل موارد زیر باشد:
- احساس خواب آلودگی
- سردرد
- سرگیجه
- حالت تهوع
- افزایش ادرار یا شب ادراری (کودکان)
برخی از عوارض جانبی کمتر رایج ملاتونین عبارتند از:
- تحریک پذیری
- گرفتگی شکم
- لرزش خفیف
- احساس افسردگی یا اضطراب
- سردرگمی یا سرگردانی
- فشار خون پایین (هیپوتانسیون)
اگر عوارض جانبی ملاتونین را تجربه کردید، مصرف آن را قطع کرده و با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است استفاده از دوز کمتر یا امتحان یک داروی جایگزین یا کمک خواب را توصیه کنند.
آیا مصرف بیش از یک دوز در طول شب بی خطر است؟
ممکن است تعجب کنید که اگر مقداری ملاتونین مصرف کنید و متوجه شوید که هنوز نمی توانید بخوابید چه اتفاقی می افتد. آیا می توانید یک دوز دیگر مصرف کنید؟ در حالی که مصرف دوز اضافی بعید است که آسیبی ایجاد کند، ممکن است خطر ابتلا به عوارض جانبی ناخواسته را افزایش دهد.
اگر متوجه شدید که ملاتونین به خوابیدن شما کمک نمی کند، استفاده از آن را متوقف کنید. پزشک شما ممکن است بتواند داروها یا استراتژی های مختلفی را برای کمک به خوابیدن شما پیشنهاد کند. برای اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید.
آیا ملاتونین با مواد دیگر تداخل دارد؟
نکات مهمی وجود دارد که باید در مورد ملاتونین، تداخلات آن با سایر مواد و زمانی که بهتر است از آن اجتناب کنید، بدانید. بیایید نگاه دقیق تری بیندازیم.
ملاتونین با چه داروها و موادی تداخل دارد؟
ملاتونین ممکن است با انواع مختلفی از داروها تداخل داشته باشد، از جمله:
- داروهای رقیق کننده خون: مصرف ملاتونین همراه با داروهای رقیق کننده خون ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد.
- داروهای صرع (ضد تشنج). ملاتونین ممکن است اثربخشی این داروها را کاهش دهد.
- سرکوب کننده های ایمنی: ملاتونین به طور بالقوه می تواند با داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی تداخل داشته باشد.
- داروهای دیابت: استفاده از ملاتونین می تواند بر سطح قند خون تأثیر بگذارد.
- داروهای فشار خون: وقتی ملاتونین همراه با این داروها مصرف می شود، فشار خون ممکن است بدتر شود.
- داروهای ضد بارداری: قرص های ضد بارداری ممکن است خطر عوارض جانبی ملاتونین را افزایش دهند.
- از آنجایی که مکمل های ملاتونین می توانند شما را خسته و خواب آلود کنند، از مخلوط کردن آنها با: سایر وسایل کمکی خواب، داروهای ضعیف کننده سیستم عصبی مرکزی الکل بپرهیزید.
آیا افرادی هستند که باید از مصرف ملاتونین اجتناب کنند؟
تحقیقات محدودی در مورد ایمنی استفاده از مکمل های ملاتونین در دوران بارداری وجود دارد. همچنین، در حالی که ملاتونین جزء طبیعی شیر مادر است، تحقیقات کمی در مورد اثرات مصرف مکمل های ملاتونین در دوران شیردهی انجام شده است. به همین دلیل، بهتر است از مصرف ملاتونین خودداری کنید اگر:
- حامله اید
- برنامه ریزی برای باردار شدن کرده اید
- در زمان شیر دادن
علاوه بر این، مهم است که قبل از استفاده از ملاتونین با پزشک خود صحبت کنید اگر موارد زیر را دارید:
- یک وضعیت خود ایمنی
- صرع
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- یک واکنش آلرژیک قبلی به ملاتونین
برای اطلاعات بیشتر با واحد تخصصی خواب انستیتو سلامت مغز دانا تماس بگیرید.
منبع: Is It Bad to Take Melatonin Every Night? Are There Risks? (healthline.com)
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.