آیا افسردگی ژنتیکی است؟ با هم بشنویم:
در مجلس خود راه مده همچو منی را، افسرده دل افسرده کند انجمنی را؟؟ آیا منظور شاعر این بوده است که افسردگی مُسری است؟ یعنی افراد در شرایط محیطی خاص ممکن است به این عارضه مبتلا شوند. یا برعکس نظر شاعر، آیا افسردگی ژنتیکی است؟ شاید هم محیط و هم وراثت در ایجاد افسردگی موثر باشند. و اگر اینطور است هر کدام به چه میزان در ایجاد افسردگی دخیل هستند.
تحقیقات ارتباط بالقوه بین ژن ها و افسردگی را مورد بررسی قرار داده است. آیا افسردگی ارثی است یا عوامل دیگری دخیل هستند؟ در این مقاله به بررسی شواهد علمی با زبان سادهای خواهیم پرداخت که به بررسی علل ریشهای عوامل ایجاد کننده افسردگی خواهیم پرداخت. آگاهی نسبت به شرایط ایجاد کننده افسردگی میتواند یک پیش آگهی مثبت در جلوگیری از این تغییر خلقی آزاردهنده باشد.
احتمال ابتلا به افسردگی
شاید مادر یا پدر شما یا یکی از خواهر برادرانتان و یا حتی یکی از خواهر و برادران پدر یا مادر شما به اختلال افسردگی مبتلا باشد. آیا شما هم حتماً به اختلال افسردگی مبتلا خواهید شد ؟ تضمین ۱۰۰ درصدی وجود ندارد که حتماً به افسردگی مبتلا خواهید شد. البته ابتلا به افسردگی را در این شرایط نمیتوان رد کرد. برعکس اگر در خانواده شما فردی مبتلا به افسردگی نبوده باشد، تضمینی وجود ندارد که شما افسرده نخواهید شد. وقوع حوادث غمبار میتواند هر انسانی را از پای در بیاورد. در چنین شرایطی که فرد با فشار روانی بالا مواجه میشود در صورت وجود سابقه خانوادگی افسردگی، احتمال ابتلای فرد به اختلال افسردگی بیشتر است. مطالعات نشان داده است که فردی که یک خویشاوند مبتلا به افسردگی دارد، تقریباً پنج برابر بیشتر از کسی که خویشاوندی مبتلا به افسردگی ندارد، احتمال دارد که به افسردگی مبتلا شود.
افسردگی بالینی که به عنوان اختلال افسردگی اساسی نیز شناخته می شود، شایع ترین شکل افسردگی است. دانشکده پزشکی استنفورد تخمین می زند که 10 درصد از آمریکایی ها در مقطعی از زندگی خود این نوع افسردگی را تجربه کرده اند.
ژن افسردگی
افسردگی یک اختلال مغزی است که طیف وسیعی از علائم دارد. این علائم در افراد مختلف از نظر مشخصات بالینی شدت افسردگی و طول دوره افسردگی و همچنین پاسخ آنها به درمانهای دارویی طور قابل ملاحظهای متفاوت هستند. مطالعات ژنتیکی نشان میدهد که اختلالات خلقی از جمله افسردگی به طور قابل ملاحظه ای تحت تأثیر عوامل ژنتیکی هستند. اما رابطه ژنتیک و افسردگی به این سادگی نیست. مولفههای ژنتیکی بسیار پیچیده و چند ژنی در ایجاد افسردگی دخیل هستند. ژنهای متعدد در تعامل با یکدیگر و با شرایط محیطی آسییب پذیری در برابر این اختلال را ایجاد میکنند .یک تیم تحقیقاتی بریتانیایی ژنی را جدا کردند که به نظر میرسد در چندین عضو خانواده های مبتلا به افسردگی شایع است. کروموزوم 3p25-26 در بیش از 800 خانواده مبتلا به افسردگی مکرر یافت شده است.
دانشمندان بر این باورند که در 40 درصد از مبتلایان به افسردگی می توان اختلال افسردگی را به یک پیوند ژنتیکی ربط دهند.عوامل محیطی و عوامل دیگر ممکن است 60 درصد دیگر را تشکیل دهند.
یک تیم تحقیقاتی ژنی را تشخیص و گزارش دادندکه به نظر میرسد در چندین عضو خانواده های مبتلا به افسردگی شایع است. کروموزوم 3p25-26 در بیش از 800 خانواده مبتلا به افسردگی به طور مکرر یافت شده است.
عوامل دیگر
سابقه فامیلی در ابتلا به ایجاد علائم افسردگی موثر است چراکه زندگی با فردی که مبتلا به افسردگی است میتواند زمینه را برای ابتلا به افسردگی فراهم کند. بنابراین به طریقی گفته شاعر که در مجلس خود راه مده همچو منی را ، افسرده دل افسرده کند انجمنی را ، با توجه به ایجاد شرایط محیطی میتواند زمینه ساز ابتلا به افسردگی باشد. کودکی که یک والدین یا خواهر یا برادر افسرده را تماشا می کند ممکن است یاد بگیرد که رفتار آن فرد را تحت شرایط خاصی تقلید کند. به عنوان مثال، کودکی که می بیند والدین روزها را در رختخواب می گذراند، ممکن است فکرش نکند که این رفتار میتواند غیر عادی باشد.
جنسیت نیز ممکن است یک عامل موثر و تعیین کننده در ابتلا به افسردگی باشد. یک مطالعه نشان داد که زنان 42 درصد شانس ابتلا به افسردگی ارثی دارند، در حالی که این شانس در مردان تنها ۲۹ درصد است.
ارتباط افسردگی و سروتونین
سطح سروتونین و افسردگی نیز به یکدیگرمرتبط است. سروتونین ماده شیمیایی “احساس خوب” است که امکان ارتباط بین نورون های مغز را فراهم می کند.
این امکان وجود دارد که عدم تعادل در سروتونین منجر به اختلالات خلقی و سایر مسائل، مانند اختلال وسواس فکری اجباری و حملات پانیک شود.
نظریه های زیادی در مورد ارتباط سروتونین-افسردگی وجود دارد. محققان به مطالعه سروتونین به عنوان کلید ارتباط ژنتیکی ادامه می دهند.
آیا افسردگی قابل درمان است؟
اگر شما یا یکی از عزیزانتان افسردگی دارید، ممکن است تعجب کنید که آیا این بیماری قابل درمان است یا خیر؟ اما هیچ پاسخ روشنی در اینجا وجود ندارد. همانطور که افسردگی خود پیچیده است، جدول زمانی درمانآن نیز پیچیده است.
ممکن است متوجه تغییراتی در اعضای خانواده خود شوید که افسردگی دارند. برخی ممکن است افسردگی بالینی موقتی را تجربه کنند و لازم باشد تا 12 ماه دارو مصرف کنند.
برای دیگران، افسردگی یک تجربه مادام العمر است که در آن علائم هر از گاهی به اوج خود می رسد. در این موارد، درمان شناختی رفتاری یک گزینه درازمدت مناسب است که می تواند به شما در مدیریت علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
سایر اشکال درمانی، مانند درمان روان پویشی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نیز می توانند برای کمک به درمان افسردگی استفاده شوند.
بنابراین با پیشرفتهای بسیار بزرگ در زمینه تکنولوژیهای مرتبط با افسردگی از قبیل تحریک جریان الکتریکی بر روی جمجمه، و سایر تکنولوژی های موجود در انیستو سلامت مغزافسردگی قابل درمان است. نکته کلیدی این است که از علائم خود آگاه باشید و اگر فکر می کنید برنامه درمانی فعلی شما کارساز نیست، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین مهم است که از علائمی که پس از تجربه هر نوع بهبودی عود می کنند آگاه باشید. جهت دریافت مشاوره با اران مجرب مادر زمینه درمان افسردگی در انستیتو سلامت مغز دانا میتوانید از طریق راههای ارتباطی زیر با آنها در ارتباط باشید. توجه داشته باشید که درمان علائم افسردگی ابتدایی �تواند بسیار راحتتر از درمان افسردگی مزمن باشد .
خلاصه
از نظر بسیاری از محققان، هیچ ژن واحدی وجود ندارد که فرد را در معرض خطر افسردگی قرار دهد. به احتمال زیاد ترکیبی از ژن ها است که منجر به این اختلال می شود. علل اختلال دوقطبی و اختلالات اضطرابی نیز ممکن است در ترکیبی از عوامل ژنتیکی ردیابی شوند.
سوال باقی می ماند: آیا کسی که والدین یا خواهر یا برادرش افسردگی را تجربه می کنند باید نگران باشد؟ پاسخ: نه لزوما.
افسردگی موقعیتی اغلب فقط موقتی است و در اثر رویدادهای مهم زندگی ایجاد می شود. انواع دیگر افسردگی می تواند مادام العمر باشد. در هر صورت، درمان های زیادی وجود دارد که می تواند به شما در مدیریت در زندگی روزمره کمک کند.
آیا بدنبال بهترین مرکز با حرفه ای ترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، کاردمان ها، نوروساینتیست ها و استفاده از روش های نوین درمانی هستید؟ همه شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان ویزیت خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.