07136476172 - 09172030360 [email protected]

زونا که عفونت هرپس زوستر نیز نامیده می شود توسط همان ویروسی ایجاد می شود که باعث آبله مرغان (ویروس واریسلا زوستر یا VZV) می شود. برخلاف آبله مرغان، زونا مسری نیست، اما زمانی رخ می دهد که VZV دوباره در بدن فعال شود. استرس ممکن است محرکی باشد که ویروس را دوباره فعال می کند، اگرچه قطعی نیست. علائم شایع عبارتند از تاول های دردناک و سوزن سوزنی که به صورت خوشه ای روی صورت یا تنه شما ایجاد می شود.

در ایالات متحده، از هر سه نفر یک نفر در طول زندگی خود به زونا مبتلا می شوند. دریافت واکسن زونا می تواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.

برای اطلاعات بیشتر در مورد زونا، از جمله علت، عوامل خطر و ارتباط آن با استرس، ادامه مطلب را بخوانید.

چه چیزی باعث زونا می شود؟

زونا در اثر فعال شدن مجدد VZV، ویروسی که باعث آبله مرغان می شود، ایجاد می شود. پس از آلوده شدن به ویروس، این ویروس در بدن شما غیرفعال می‌ماند. (منبع) فعال شدن مجدد در مراحل بعدی زندگی ممکن است به دلیل تغییرات در سیستم ایمنی شما رخ دهد.

عوامل خطر برای زونا

زونا می تواند در هر فردی که قبلا آبله مرغان داشته است ایجاد شود. با این حال، افزایش خطر ابتلا به زونا با ضعف و عملکرد سیستم ایمنی مرتبط است.

عواملی که بر سیستم ایمنی شما تأثیر می گذارد و می تواند خطر ابتلا را افزایش دهد عبارتند از:

بالای 60 سال بودن
داشتن بیماری ها یا عفونت های خاص، مانند ویروس نقص ایمنی انسان (HIV) یا سرطان
مصرف درمان‌ها و داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی، مانند پیوند اعضا یا آرتریت روماتوئید

ارتباط بین استرس و زونا

استرس روانی یک محرک احتمالی برای زونا است. نشان داده شده است که تجربه استرس حاد (کوتاه مدت اما قابل توجه) یا استرس مزمن (طولانی مدت) بر عملکرد سیستم ایمنی تأثیر می گذارد. اما برای همه افراد به یک شکل اتفاق نمی افتد.

علاوه بر این، نتایج مطالعاتی که ارتباط بین استرس و پیشرفت زونا را بررسی می‌کنند، ترکیب شده‌اند. برخی از مطالعات میزان بالاتری از زونا را به دنبال رویدادهای استرس زا در زندگی گزارش کردند، در حالی که برخی دیگر چنین نکردند. مطالعاتی که تاثیر استرس بر سیستم ایمنی و فعال شدن مجدد VZV را مورد بررسی قرار می‌دهند، رابطه قطعی بین این دو را به‌دست نیاوردند.

درمان زونا

درمان زونا به منظور کاهش شدت و طول مدت علائم است.

اغلب شامل:

داروهای ضد ویروسی، مانند آسیکلوویر و والاسیکلوویر
داروهای ضد درد، از جمله بدون نسخه (OTC) و گزینه های تجویزی در صورت عفونی شدن تاول ها یا ضایعات آنتی بیوتیک

نکات مدیریت استرس

استرس می تواند خطر التهاب را در بدن افزایش دهد. به نوبه خود، این می تواند به پیشرفت بیماری کمک کند و سایر شرایط قبلی را بدتر کند. اقدام برای مقابله بهتر با استرس این خطر را کاهش می دهد.

برخی از استراتژی های کوتاه مدت و بلند مدت مقابله با استرس عبارتند از:

تفکر در مورد تعامل با افراد و موقعیت‌هایی که استرس‌زا هستند:

ممکن است شامل رد کردن دعوت‌ها یا «نه» گفتن در زمانی که می‌توانید شرایط استرس‌زا را پیش‌بینی کنید، باشد.

تنظیم مجدد یک موقعیت استرس زا:

اگر نتوانید از یک موقعیت اجتناب کنید، ممکن است بتوانید آن را به گونه ای متفاوت درک کنید. برای مثال، نپذیرفتن شغلی که می‌خواهید به‌عنوان فرصتی برای یادگیری از آن، به شما کمک می‌کند تا موقعیت را به نحوی مثبت ببینید.

به طور منظم فعالیت های آرامش بخش انجام دهید:

فعالیت هایی را که می دانید دوست دارید انجام دهید یا فعالیت جدیدی را امتحان کنید، مانند تنفس عمیق، حرکات کششی یا یوگا.

5 راه ساده ی کاهش استرس که همین الان می توانید امتحان کنید.

 

انجام فعالیت‌های لذت‌بخش زمانی که استرس دارید:

خواندن کتاب، درگیر شدن در یک سرگرمی، تماشای یک برنامه تلویزیونی یا فیلم مورد علاقه، یا گذراندن وقت با دوستان و خانواده راه‌های عالی برای مقابله هستند.

صحبت کردن با دیگران:

این مورد شامل صحبت کردن با یکی از نزدیکان شما یا یک متخصص سلامت روان می شود.

مراقبت از بدن:

استراحت با کیفیت کافی، فعال بودن و خوردن مواد مغذی کافی به بدن کمک می کند تا بهتر با استرس مقابله کند.

خلاصه

زونا (هرپس زوستر) در اثر فعال شدن مجدد ویروس واریسلا زوستر، همان ویروسی که باعث آبله مرغان می شود، ایجاد می شود. برخلاف آبله مرغان، انتقال زونا از فردی به فرد دیگر امکان پذیر نیست. افرادی که ایمنی آنها کاهش یافته است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به زونا قرار دارند، مانند افرادی که بالای 60 سال سن دارند، بیماری خاصی دارند یا تحت درمان های سرکوب کننده سیستم ایمنی هستند.

تصور می شود استرس روانی یک محرک بالقوه برای فعال شدن مجدد ویروس VZV در بدن باشد. با این حال، تحقیقات در مورد اینکه آیا استرس باعث ایجاد زونا می شود یا خیر، قطعی نیست. استرس می تواند باعث التهاب و بدتر شدن شرایط سلامت موجود شود. استراتژی های مدیریت استرس ممکن است به کاهش خطر اثرات منفی بر سلامت کمک کند.

حرف آخر

اگرچه افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به زونا هستند، هر فردی که قبلاً در معرض VZV یا آبله مرغان قرار گرفته است ممکن است زمانی در زندگی خود به آن مبتلا شود. مراقبت خوب از بدن نه تنها یک استراتژی سالم برای مقابله با استرس است، بلکه میتواند از سیستم ایمنی شما نیز حمایت کند. علاوه بر این، دریافت واکسن‌هایی مانند واکسن زونا (در صورت توصیه) نیز یک راه عالی برای کاهش خطر ابتلا به بیماری و عوارض آن است و می تواند شما را سالم نگه دارد.

سوالات متداول

آیا ویروس واریسلا زوستر مسری است؟

این ویروس به خودی خود مسری است اما زونا نمی تواند به فرد دیگری منتقل شود. ویروس واریسلا زوستر باعث آبله مرغان می شود. پس از رفع آبله مرغان، ویروس در بدن باقی می ماند اما غیر فعال می شود. اگر دوباره فعال شود، می تواند باعث زونا شود. در طول یک دوره زونا، می توانید ویروس را به فردی که قبلا در معرض آن قرار نگرفته است منتقل کنید و می تواند باعث آبله مرغان شود.

احتمال ابتلا به زونا در چه سنی بیشتر است؟

افراد بالای 60 سال بیشتر در معرض ابتلا به زونا هستند. این خطر با افزایش سن بیشتر می شود و هر کسی که قبلا آبله مرغان داشته است در معرض خطر ابتلا به آن است.

چگونه متوجه می شوید که زونا دارید یا چیز دیگری است؟

زونا معمولاً با مشاهده یک بثورات مشخص با دسته‌هایی از تاول‌های دردناک در یک طرف صورت یا نیم تنه تشخیص داده می‌شود. اگر علت نامشخص باشد، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند از یکی از تاول ها نمونه مایع بگیرد تا علت را تأیید کند.

فرصت یا تهدید! استرس با ما چه می کند؟

استرس و اضطراب از کجا ناشی می شوند و چگونه می توان آن ها را مدیریت کرد؟

 

منابع:

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Shingles (herpes zoster).
  2. Barry R, Prentice M, Costello D, O’Mahony O, DeGascun C, Felsenstein S. Varicella zoster reactivation causing aseptic meningitis in healthy adolescents: a case series and review of the literaturePediatric Infectious Disease Journal. 2020;39(9):e278-e282. doi: 10.1097/INF.0000000000002759
  3. National Institute on Aging. Shingles.
  4. Morey JN, Boggero IA, Scott AB, Segerstrom SC. Current directions in stress and human immune functionCurrent Opinion in Psychology. 2015;5:13-17. doi:10.1016/j.copsyc.2015.03.007
  5. https://www.verywellhealth.com/shingles-and-stress-5221320
  6. Harpaz R, Leung JW, Brown CJ, Zhou FJ. Psychological stress as a trigger for herpes zoster: might the conventional wisdom be wrong?Clinical Infectious Diseases. 2015;60(5):781-785. doi:10.1093/cid/ciu889
  7. UpToDate. Patient education: shingles (beyond the basics).
  8. MedlinePlus. Learn to manage stress.
  9. MedlinePlus. Shingles.
  10. American Academy of Dermatology Association. Shingles: diagnosis and treatment.
به این مقاله امتیاز دهید