07136476172 - 09172030360 [email protected]

اختلالات آفازی شرایطی در مغز هستند که بر توانایی های ارتباطی فرد، به ویژه گفتار تأثیر می گذارند. آفازی ورنیکه باعث مشکل در صحبت کردن در جملات منسجم یا درک گفتار دیگران می شود. آفازی ورنیکه شایع ترین نوع آفازی روان است. زمانی رخ می دهد که قسمت میانی سمت چپ مغز آسیب دیده یا تغییر کند. این قسمت از مغز به نام ناحیه ورنیکه به نام کارل ورنیک، متخصص مغز و اعصاب، شناخته می شود. ناحیه ورنیکه در مغز زبان انسان را کنترل می کند. همچنین نزدیک جایی است که ما فرهنگ لغت های شخصی خود را ذخیره می کنیم. فرد مبتلا به آفازی ورنیکه ممکن است در پردازش معنای کلمات گفتاری مشکل داشته باشد.

انواع آفازی

انواع دیگر آفازی عبارتند از آفازی بروکا، آفازی سراسری، آفازی هدایتی و آفازی آنومیک. همه انواع آفازی بر ارتباطات و گفتار تأثیر می گذارد.

آفازی بروکا

آفازی بروکا یک نوع غیر روان آفازی است. اختلال آفازی بروکا ناشی از آسیب به بخشی از مغز به نام ناحیه بروکا است. که در لوب پیشانی، معمولا در سمت چپ قرار دارد. این یکی از بخش های مغز است که مسئول گفتار و بخش حرکتی است. این نام برای پیر پل بروکا، پزشک فرانسوی که در سال 1861 این قسمت مغز را کشف کرد، نامگذاری شده است. آفازی بروکا به عنوان آفازی بیانی نیز شناخته می شود. ناحیه بروکا ناحیه ای در لوب پیشانی است که در گفتار و زبان، به ویژه در تولید گفتار منسجم و روان نقش دارد.

آفازی فراگیر

آفازی فراگیر ناشی از آسیب گسترده به مناطق بزرگی از مغز است که مسئول زبان هستند. این نوع آفازی می تواند منجر به مشکلات شدید در برقراری ارتباط شود. آفازی فراگیر هم بر توانایی صحبت کردن و هم بر توانایی درک گفتار تأثیر می گذارد.

آفازی هدایتی

افراد مبتلا به آفازی هدایتی در تکرار کلمات یا جملاتی که به آنها گفته شده مشکل دارند. بسته به اندازه آسیب، ممکن است مشکلات شدیدی در روانی یا درک مطلب نداشته باشند.

این نوع آفازی به دلیل آسیب در ناحیه ای از مغز است که بین ناحیه بروکا و ناحیه ورنیکه ارتباط برقرار می کند. همچنین به عنوان آفازی انجمنی شناخته می شود.

آفازی آنومیک

آفازی آنومیک منجر به مشکل در نامگذاری اشیا می شود. فرد مبتلا به این عارضه می تواند تشخیص دهد و بفهمد که یک شی چیست و برای چه استفاده می شود. اما در یافتن کلمه یا نام صحیح برای آن شی مشکل دارد.

علائم آفازی ورنیکه

در مورد گفتار و درک مطلب، افراد مبتلا به آفازی ورنیکه ممکن است:

  • کلمات را به هم میچسباند و جملات بی معنی میسازد
  • کلماتی میسازد که معنی ندارند
  • از اشتباهات در گفتار خود غافل هستند
  • کلمات را در یک خط ملودیک معمولی ارائه دهد، حتی اگر محتوا هیچ معنایی نداشته باشد
  • کلمات خود را به طور معمول بیان می کند
  • در تکرار عبارات مشکل دارند
  • هنگام تلاش برای تکرار یک جمله کلمات اضافه می کند
  • حرف دیگران را قطع می کند و سریع صحبت می کند

مشکل در زبان گفتاری ممکن است به دیگر جنبه های عملکرد مغز منتقل نشود. آفازی با بیماری مانند آلزایمر متفاوت است که در آن بسیاری از عملکردهای مغز به مرور زمان کاهش می یابد. مبتلایان به آفازی ورنیکه ممکن است:

  • توانایی خواندن و نوشتن به شدت آسیب دیده باشد
  • مطالب بصری را بهتر از کلمات نوشتاری یا گفتاری درک کنند
  • حفظ توانایی های شناختی غیر از آنهایی که با زبان مرتبط است

علل آفازی ورنیکه

ضایعات یا آسیب در وسط سمت چپ مغز باعث آفازی Wernicke می شود.

سکته مغزی یکی از دلایل بالقوه این بیماری است زیرا جریان خون به مغز را مختل می کند. اگر خون به ناحیه ورنیکه در مغز نرسد، می تواند سلول های مغز را از بین ببرد. و در نتیجه این نوع آفازی ایجاد می شود. آفازی 25 تا 40 درصد از افرادی که سکته مغزی را تجربه می کنند را تحت تاثیر قرار می دهد.

سایر شرایطی که ممکن است این ناحیه از مغز را تحت تاثیر قرار دهد عبارتند از:

  • ضربه به سر
  • تومورها
  • عفونت ها
  • اختلالات عصبی

همچنین ممکن است آفازی داشته باشید که می آید و می رود. این ممکن است ناشی از میگرن ، تشنج ، یا سایر شرایط پزشکی باشد.

چگونه تشخیص داده می شود

اگر مشکوک به آفازی Wernicke یا هر نوع آفازی هستید، همیشه باید به پزشک مراجعه کنید. این وضعیت ممکن است نشان دهنده یک تغییر قابل توجه در مغز باشد. بسته به تشخیص شما، ممکن است نیاز به مداخلات پزشکی برای علت اصلی آفازی داشته باشید.

پزشک شما باید آزمایشاتی را برای تعیین علت آفازی ورنیکه انجام دهد. این احتمالاً شامل آزمایش‌های تصویربرداری مغز مانند MRI یا سی‌تی اسکن می‌شود. این آزمایش همچنین می تواند به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد که آیا سایر قسمت های مغز شما تحت تأثیر قرار گرفته است یا خیر.

ممکن است نیاز به ارزیابی عصبی و همچنین معاینه جامع گفتار و زبان باشد. این آزمایشات به پزشک کمک می کند تا نقایص زبان دریافتی و بیانی شما را تشخیص دهد. برخی از وظایف ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • از شما می خواهد دستورات خاصی را انجام دهید
  • پرسیدن سوالی از شما
  • درخواست از شما برای نامگذاری یا تکرار اشیا
  • درگیر شدن در گفتگو
  • تست خواندن و نوشتن

پس از تشخیص، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که به یک آسیب شناس گفتار-زبان مراجعه کنید که می تواند به شما در بهبود توانایی های زبانی شما کمک کند.

معمولا این پاسخ خوب به نشانه های اجتماعی باعث قضاوت اشتباه اعضای خانواده شان از درک کلامی او می شود. و میزان درک کلامی او را بالاتر از آن چیزی که واقعا هست می بینند.

۱-وقتی صحبت می کنید از علائم و ژست ها کمک بگیرید.

ژستچر ها می توانند نشان دادن چیزی و یا نشان دادن حالت باشد. مثلا وقتی می گویید سلام می توانید همزمان دستتان را به علامت سلام بالا ببرید.

۲-در حالیکه صحبت می کنید ، واژهای مهم و کلیدی را بنویسید.

با نوشتن و یا نشان دادن تصویر کلمات مهم ، می توانید به درک بهتر او کمک کنید. از روشهای متفاوت ارتباطی ، برای  درک بهتر فرد دارای آفاری ورنیکه کمک بگیرید.

۳-در مورد “همین حالا” صحبت کنید.

اگر روی میز ناهار خوری هستید در خصوص ناهار ، اب و موضوعات مربوط به ان صحبت کنید. برای درک بهتر او خوب است موضوعات مورد صحبت شما در خصوص آنچه در حال حاضر انجام می دهید یا می بینید باشد.

۴-نیازی نیست که با صدای بلند با او صحبت کنید.

بالا بردن صدا و بلند کردن صدا کمکی به درک واژگان نمی کند. چراکه مشکل فرد دارای آفازی ورنیکه در شنیدن حروف نیست بلکه مشکل او در درک این کلمات است.

۵-سرعت گفتار تان را کم کنید.

سعی کنید هر از گاهی در گفتارتان مکث کنید. افرادی که آفازی ورنیکه دارند نمی توانند به همان سرعتی که شما صحبت می کنید معنای کلمات را درک و پردازش کنند.

کاهش سرعت گفتار به معنای ، کشیده و کودکانه حرف زدن نیست. همینکه در بین کلامتان از مکث و جملات ساده و کوتاه استفاده کنید کفایت می کند.

۶-برای حفظ تماس چشمی ، در جای مناسب و نزدیک او بنشینید.

در هنگام حرف زدن ، رو به روی او بنشینید و سعی کنید تماس چشمی خود را حفظ کنید. با این کار به درک او کمک می کنید.

چشم انداز آفازی ورنیکه چیست؟

آفازی ورنیکه ممکن است توانایی های زبانی شما را کاهش دهد. اما این امکان وجود دارد که به مرور زمان با مداخله پزشکی توانایی ها یتان را دوباره به دست آورید. اگر مغز آسیب دیده باشد، در طی چند ماه سعی می کند بهبود یابد. مداخله گفتار و زبان، زمانی مؤثرتر است که بلافاصله پس از آسیب مغزی شروع شود.

فردی که مبتلا به آفازی عمیق است به مداخله پزشکی بیشتری نسبت به فردی با تشخیص خفیف تر نیاز دارد. رفتن به کلینیک برای کمک به مهارت های زبانی و یادگیری استراتژی های ارتباطی جدید برای استفاده با خانواده و دوستان ممکن است ضروری باشد.

واحد ارزیابی و تشخیص

آفازی بروکا : از دست دادن توانایی درک گفتار یا برقراری ارتباط از طریق زبان

اختلالات گفتاری: علل، علائم، تشخیص، درمان

به این مقاله امتیاز دهید