ناله شبانه که کاتترینیا نیز نامیده می شود. یک اختلال خواب نادر است که باعث می شود هنگام بازدم در خواب ناله بلند کنید .این نالههای شبانه تقریباً هر شب اتفاق میافتد. و ممکن است از نالههای خود غافل باشید. صداهای بلندی که ایجاد می کنید ممکن است برای همسر یا دیگرانی که صدا را می شنوند آزاردهنده باشد.
تعداد دقیق افرادی که کاتترنی دارند مشخص نیست. محققان گزارش کرده اند که بین 0.17٪ تا 0.4٪ از افراد مبتلا به مشکلات خواب این اختلال غیر معمول را تجربه می کنند. از آنجایی که ناله شبانه بسیار نادر است، محققان هنوز در حال بررسی علل و بهترین درمان های اختلال خواب هستند.
ناله شبانه (کاتاترینیا) چیست؟
ناله شبانه یک اختلال تنفسی مرتبط با خواب است. سایر اختلالات تنفسی رایج مرتبط با خواب شامل آپنه خواب و خروپف است. کاتاترنیا را می توان به اشتباه به عنوان آپنه خواب مرکزی تشخیص داد زیرا الگوهای مطالعه خواب هر دو بسیار مشابه است. کاتاترنیا همچنین با خروپف معمولی متفاوت است زیرا به جای گلو، از حنجره می آید.
صدای ناله یا ناله ناشی از کاتترنی معمولا بین دو ثانیه تا 49 ثانیه طول می کشد. این ناله ها عمدتاً در طول خواب REM رخ می دهد. اما می تواند در خواب غیر REM نیز رخ دهد.
پیش از این، کاتترینیا توسط طبقه بندی بین المللی اختلالات خواب به عنوان پاراسومنیا طبقه بندی می شد. پاراسومنیا رفتارهای غیرمعمول یا نامطلوبی است که هنگام به خواب رفتن، هنگام خواب یا هنگام بیدار شدن اتفاق می افتد. بر خلاف پاراسومنیا، صحبت کردن در خواب، کاتترینیا شامل صحبت کردن یا حرف زدن در طول خواب نیست.
کارشناسان خاطرنشان کردهاند که کاتترینیا دارای ویژگیهای اختلالات تنفسی مرتبط با خواب و پاراسومنیا است. صرف نظر از طبقه بندی آن، کاتترینیا یک اختلال متمایز از سایر پاراسومنیاها و اختلالات تنفسی مرتبط با خواب است.
علائم کاتترنی یا ناله شبانه در خواب
علامت اولیه کاتترنی، صدای ناله یا ناله تقریباً شبانه در هنگام خواب است که فرد خواب متوجه آن نمی شود. صدا اغلب یکنواخت است و ممکن است ماهیت عبوس یا جنسی داشته باشد. ناله هنگام بازدم ایجاد می شود و با دم قطع می شود.
هم بزرگسالان و هم کودکان می توانند کاتترنی را تجربه کنند. به طور معمول، اعضای خانواده یا شرکای خواب با صدا مزاحم می شوند، که باعث می شود فرد با ناله شبانه به دنبال درمان باشد.
با توجه به تعداد کم موارد مورد مطالعه، کارشناسان درک محدودی از سایر علائم مرتبط با این اختلال دارند. در برخی از مطالعات موردی، ترکیبی از علائم زیر با ناله شبانه همراه بوده است:
- خرناس
- دهان خشک
- تنفس دهانی
- اختلال در خواب
- خستگی
- گیجی صبحگاهی
- سردرد صبحگاهی
- مشکل در تمرکز
علل ناله شبانه
علت دقیق ناله شبانه مشخص نیست. برخی از کارشناسان فرض می کنند که این اختلال به نورون های مرکز تنفسی مغز شما مربوط می شود. اگر این نورون ها ناکارآمد باشند، می توانند بازدم طولانی مدت را آغاز کنند.
سایر موارد مشترک در میان افراد مبتلا به ناله شبانه شامل فک های کوچک، راه های هوایی فوقانی کوچک و تنفسی است. که حتی زمانی که برای تنفس بیشتر کار می کنید ثابت می ماند. که به آن محدودیت جریان دمی می گویند. محدودیت جریان دمی اغلب نشانه یک اختلال تنفسی مرتبط با خواب است.
ژنتیک نیز ممکن است در بروز کاتترنی نقش داشته باشد. یک مطالعه کوچک روی افراد مبتلا به کاتترنی نشان داد که تقریباً 15٪ از شرکت کنندگان سابقه خانوادگی این اختلال را داشتند.
درمان ناله شبانه
تعدادی از درمان ها در محدود کردن یا از بین بردن ناله شبانه موفقیت آمیز بوده اند. این درمان ها از استفاده از وسایل پزشکی تا جراحی را شامل می شود. افراد مبتلا به کاتترنی اغلب از اشکال مختلف درمانی برای رفع علائم این اختلال استفاده می کنند.
درمان فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP).
دستگاه CPAP به صورت مشترک از درمان برای افرادی که آپنه انسدادی خواب است. این دستگاه پزشکی هوای تحت فشار را از طریق ماسکی که هنگام خواب استفاده میکنید، میرساند. این نوع درمان تضمین می کند که مجرای تنفسی هنگام خواب باز می ماند و از فروپاشی راه هوایی جلوگیری می کند.
مطالعات کوچک نشان داده است که CPAP یک درمان موثر برای افراد مبتلا به ناله شبانه است. استفاده از CPAP در این موارد همچنین نشان داده است که هوشیاری در طول روز را بهبود می بخشد.
لوازم مرتبط با دهان و دندان
وسایل دهانی مورد استفاده برای درمان خروپف و آپنه انسدادی خواب نیز می تواند درمان موثری برای کاتترنی باشد. این وسایل فقط در شب پوشیده می شوند و مانند یک نگهدارنده مناسب هستند. هدف از وسایل دهان باز نگه داشتن راه هوایی فوقانی است.
تونسیلکتومی و آدنوتونسیلکتومی
برداشتن لوزه ها که به آن تونسیلکتومی می گویند. یا برداشتن لوزه ها و آدنوئیدها که آدنوتونیلکتومی نامیده می شود، راه دیگری برای درمان ناله های شبانه ارائه می دهد. چندین مطالعه موردی نشان داده اند که این جراحی ها علائم ناله شبانه را کاهش می دهند. محققان خاطرنشان می کنند که این درمان به ویژه زمانی مؤثر است که از دستگاهی مانند دستگاه CPAP یا دستگاه خوراکی نیز استفاده شود.
چه زمانی با پزشک خود تماس بگیرید
اغلب افراد مبتلا به ناله شبانه متوجه نمی شوند که به این اختلال مبتلا هستند. در عوض، یکی از اعضای خانواده یا شریک خواب ممکن است آنها را در مورد صداهایی که در خواب تولید می کنند مطلع کند. اگر در شب صداهایی ایجاد می کنید که برای اطرافیانتان آزاردهنده است یا علائم دیگری مانند اختلال خواب و خستگی را تجربه می کنید، با پزشک خود تماس بگیرید.
در صورت امکان، علائم و مشاهدات خود را از صداهای ناله ضبط کنید. این یادداشت ها می توانند تصویر واضح تری از تجربیات شما به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ارائه دهند. سپس پزشک می تواند سایر اختلالات خواب مشابه مانند صحبت کردن در خواب و خروپف را رد کند.
تشخیص کاتترنی معمولا با پلی سومنوگرافی یا تست خواب انجام می شود. اگر در شب ناله می کنید، آزمایش خواب شما ممکن است نشان دهنده اختلالات تنفسی غیرطبیعی و محدودیت جریان هوا باشد. پزشک شما همچنین ممکن است یک معاینه فیزیکی از سر، گردن، فک و لوزههای شما انجام دهد تا نشانگرهای احتمالی مرتبط با نالههای شبانه را شناسایی کند.
نکاتی برای خواب بهتر – برای شما و همسرتان
برای رسیدن به خواب بهتر به طور کلی، بهداشت خواب را بهبود بخشید. بهداشت خواب مناسب شامل موارد زیر است :
- داشتن یک برنامه منظم خواب و بیداری، حتی در تعطیلات آخر هفته
- ایجاد محیطی مناسب برای خواب که نور و صدا را به حداقل می رساند
- درگیر شدن در آرامش قبل از خواب، مانند حمام کردن یا خواندن کتاب
- ورزش در طول روز
- پرهیز از کافئین در ساعات بعدازظهر و عصر
- محدود کردن مصرف الکل
- پرهیز از استفاده از وسایل الکترونیکی در ساعات قبل از خواب
اگر ناله های شبانه دارید، درمان هایی مانند درمان CPAP یا مداخله جراحی ممکن است بتواند علائم شما را از بین ببرد. از طرف دیگر، اگر این ناله تنها یک مزاحمت خفیف برای شریک رختخواب یا خانواده شما است سرمایه گذاری در لوازم جانبی کاهش صدا را در نظر بگیرید. به عنوان مثال، یک دستگاه نویز سفید می تواند صدای ناله را بپوشاند و اطرافیان شما را آسوده کند. شرکای خواب همچنین می توانند از گوش گیر یا هدفون های حذف صدا استفاده کنند.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.