هیدراتاسیون برای سلامتی اساسی است. و سطح هیدراتاسیون شما با انواع و میزان مایعاتی که می نوشید ارتباط نزدیکی دارد. در تعطیلات بزرگ یا یک سفر کاری مهم، انتخاب نوشیدنی ها به ندرت مورد توجه قرار میگیرد. در هر صورت، بسیاری از مسافران نوشیدنی های کمتری را در سفر نسبت به خانه میل می کنند.
متأسفانه، انتخاب نامناسب نوشیدنی می تواند بر آب رسانی، خواب و سلامت عمومی تأثیر منفی بگذارد. مهم است که بدانیدکدام نوشیدنی ها را در سفر محدود کنید یا از آن ها خودداری کنید. چراکه می تواند مشکلات خواب را در طول سفر کاهش دهد و به شما کمک کند با احساس سلامتی و طراوت به خانه برگردید.
نوشیدنی ها چه تاثیری بر خواب شما می گذارد؟
انواع مایعاتی که می نوشید بر سطح هیدراتاسیون بدن شما تأثیر می گذارد. کم آبی بدن می تواند باعث خستگی شدید و خواب آلودگی زیاد و همچنین خشکی دهان، سردرد و گرفتگی شود. درنتیجه ممکن است خواب را مختل کند.
نوشیدنی ها همچنین می توانند بر خواب تأثیر بگذارند زیرا بر مغز تأثیر می گذارد. الکل یک اثر آرام بخش دارد اما باعث تغییر در چرخه خواب می شود که منجر به کیفیت پایین خواب می شود. الکل می تواند بر تنفس تأثیر بگذارد، خروپف را افزایش داده و خطر آپنه خواب را افزایش دهد.
از طرف دیگر، کافئین یک محرک است که باعث بیداری و هوشیاری می شود. این ماده معمولاً در قهوه، نوشیدنی های انرژی زا و بسیاری از چای ها یافت می شود. متابولیسم نیمی از کافئین مصرفی بدن به چهار تا شش ساعت زمان نیاز دارد. این بدان معناست که کافئین می تواند اثری پایدار داشته باشد که ممکن است خواب را مختل کند.
زمان و میزان نوشیدن نوشیدنی های مختلف می تواند بر خواب تأثیر بگذارد. مصرف بیش از حد مایعات ممکن است باعث تکرر ادرار در شب شود که به آن شب ادراری می گویند. این امر با رفتن مداوم به دستشویی می تواند خواب را مختل کند. مصرف دیر وقت نوشیدنی ها یا مصرف زیاد الکل یا کافئین نیز می تواند خواب را مختل کند.
برای بهبود خواب هنگام سفر کدام نوشیدنی ها را باید محدود یا از مصرف آنها خودداری کنید؟
الکل، قهوه، چای، نوشیدنی های انرژی زا و نوشابه می توانند بر خواب تأثیر بگذارند. بنابراین باید در سفر از آنها اجتناب کرد یا با احتیاط استفاده کرد.
اگر تصمیم دارید هر کدام از این نوشیدنی ها را بنوشید، هم مقدار و هم زمان مصرف آنها را در نظر بگیرید. نوشیدن آنها در حد اعتدال و مدتها قبل از خواب تأثیر بالقوه آنها بر خواب را کاهش می دهد.
الکل
به دلیل تأثیر آنها بر مغز، نوشیدنی های الکلی می توانند کیفیت خواب را تضعیف کنند حتی اگر باعث خواب آلودگی هنگام خواب شوند. در نتیجه، الکل ممکن است مشکلات خواب مانند خستگی در سفر ، جت لگ ، خروپف و آپنه خواب تشدید کند.
الکل بر تصمیم گیری تأثیر می گذارد، که دلیل دیگری برای محدود کردن مصرف در سفر است. ارتفاع اثرات الکل را افزایش می دهد، که خطر اختلال در هنگام ورود پس از نوشیدن در پروازها را افزایش می دهد.
اگر قصد دارید در طول سفر مشروبات الکلی بنوشید، آن را به مقدار کم و در حالت ایده آل حداقل چند ساعت قبل از خواب مصرف کنید.
قهوه و چای
قهوه و بسیاری از انواع چای حاوی کافئین هستند. کافئین به طور کلی در مقادیر متوسط بی خطر است اما می تواند بیش از حد مضر باشد یا در اواخر روز مصرف شود. نوشیدن قهوه بعد از ظهر یا عصر نیز می تواند بر خواب تأثیر منفی بگذارد.
حساسیت به کافئین در افراد مختلف متفاوت است. به طور کلی، بهتر است برای جلوگیری از مشکلات خواب، حداقل شش ساعت قبل از خواب برنامه ریزی کنید.
در اوایل روز، کافئین ممکن است یک راه حل مفید برای مقابله با خواب آلودگی روزانه مربوط به جت لگ یا خستگی سفر باشد. با این حال، مهم است که به دلیل کافی خواب شبانه به کافئین تکیه نکنید.
نوشیدنی های انرژی زا
نوشیدنی های انرژی زا در قالب بزرگ (12-16 اونس) یا به صورت انرژی زا (1-3 اونس) به فروش می رسند. و معمولاً شامل کافئین و سایر ترکیباتی است که دارای اثر محرک هستند. بسیاری از نوشیدنی های انرژی زا نیز دارای قند بالایی هستند.
مقدار کافئین موجود در نوشیدنی های انرژی زا اغلب به میزان قابل توجهی بیشتر از مقدار قهوه یا چای است. مصرف سریع کافئین، مانند استفاده از انرژی زا، می تواند باعث استرس بدن در اثر تحریک بیش از حد شود.
از آنجایی که نوشیدنی های انرژی زا تأثیر محرک قوی دارند، مصرف آنها را در سفر محدود کنید. حداقل شش ساعت قبل از رفتن به رختخواب از نوشیدنی های انرژی زا دوری کنید، آنها را با الکل مصرف نکنید و از مصرف سریع آنها اجتناب کنید.
نوشابه سودا
نوشابه معمولاً حاوی کافئین است و باید به طور متوسط و با احتیاط مصرف شود تا از اختلالات خواب جلوگیری شود. مانند سایر نوشیدنی های کافئین دار، حداقل تا شش ساعت قبل از خواب از نوشابه خودداری کنید.
متخصصان تغذیه معمولاً مصرف زیاد نوشابه را توصیه نمی کنند زیرا این نوشیدنی ها دارای مقادیر زیادی قند هستند. بنابراین از رژیم غذایی سالم جلوگیری می کند و می تواند به مشکلات متعدد سلامتی از جمله افزایش وزن و دیابت منجرشود. نوشیدن نوشابه های رژیمی به عنوان جایگزین ممکن است در خواب اختلال ایجاد کند. زیرا بدن برای تجزیه شیرین کننده های بدون قند تلاش می کند.
نوشیدنی های گازدار
در طول سفر با هواپیما، تغییرات فشار هوا می تواند به نفخ شکم منجر شود. به همین دلیل، اجتناب یا محدود کردن مصرف نوشیدنی های گازدار قبل و در طول پرواز را در نظر بگیرید.
آب و نوشیدنی های آلوده
نکته مهم در سفر اطمینان از عدم نوشیدن نوشیدنی های آلوده است. در بسیاری از مکان ها، آب لوله کشی آشامیدنی نیست و ممکن است حاوی باکتری ها یا ویروس های مضر باشد.
اگر نمی توانید ایمنی آب محلی را تأیید کنید، فقط از آب بسته بندی شده آب بسته بنوشید. و از نوشیدنی هایی که ممکن است حاوی آب آلوده یا تکه های یخ باشند خودداری کنید.
بهترین نوشیدنی هایی که در سفر باید بنوشید کدامند؟
بهترین نوشیدنی برای نوشیدن در سفر، آب است. آب معمولی به بدن شما آب مورد نیاز بدن را بدون الکل، کافئین یا قند که می تواند بر خواب شما تأثیر بگذارد، می رساند. نوشیدن آب در طول روز می تواند از کم آبی بدن هنگام خواب جلوگیری کند.
اگر آب معمولی را دوست ندارید، گزینه های کم کالری مانند آب طعم دار، سلتزر و آب گازدار می توانند به شما در هیدراته ماندن کمک کنند. شیر، جایگزین های شیر و آب میوه ها مایعات را به همراه سایر مواد مغذی تأمین می کنند. اما به دلیل محتوای کالری آنها باید در حد اعتدال مصرف شوند.
مراکز کنترل بیماری ها (CDC) توصیه میکند نمک متبلور خوراکی را به همراه داشته باشید. در صورت ابتلا به اسهال مسافرتی، نمک های خوراکی را می توان با آب مخلوط کرد تا به الکترولیت های لازم کمک کند . در صورت سفر به مکانی با خطرات شناخته شده آلودگی آب یا غذا آوردن نمک های آب رسانی ممکن است بسیار مهم باشد.
علاوه بر نکات بالا درخصوص نوشیدنی های موثر برخواب، رعایت سایر نکات بهداشت خواب هنگام سفر الزامی است.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.