منفعل-پرخاشگر بودن
این مشکل به بیان احساسات منفی مانند خشم، رنجش یا خصومت – به طور غیرمستقیم اشاره دارد. اگر تا به حال احساس کرده اید که توسط یک همکار در محل کارتان تضعیف شده است یا به طور نامحسوس توسط یک دوست مورد تمسخر قرار گرفته اید، ممکن است دریافت کننده رفتار منفعلانه-پرخاشگرانه بوده باشید.
افراد منفعل – پرخاشگر به جای اینکه آشکارا پرخاشگر باشند، ناامیدی های خود را به گونه ای بیان می کنند که در سطح ظاهری بی ضرر به نظر می رسد. برخی افراد هر چند وقت یکبار یا در شرایط خاصی دست به رفتار منفعلانه-پرخاشگرانه می زنند. برخی دیگر الگوی ناسالمی از پنهان کردن انگیزه های مضر خود ایجاد می کنند.
درباره معنای منفعل-پرخاشگری، از جمله علل و مثالهای رایج و همچنین راههای مقابله با آن بیشتر بیاموزید.
نمونه هایی از رفتار پرخاشگرانه منفعل
تشخیص پرخاشگری غیرفعال دشوار است زیرا معمولاً ظاهراً بی ضرر به نظر می رسد. تا حدودی به همین دلیل است که بسیار خسته کننده است. ممکن است به اینکه همکار، خویشاوند یا حتی شریک زندگیتان به شما آسیب می زند شک دارید، اما آنها میتوانند. با این حال، نشانههای آشکاری وجود دارد که نشان میدهد با الگوی رفتار منفعلانه-پرخاشگرانه روبرو هستید.
مثالها عبارتند از:
شبحسازی : یکی از انواع کلاسیک رفتار منفعل-تهاجمی، شبحسازی است. کنار گذاشتن کسی بدون هیچ توضیحی! یکی از راه هایی است که مردم برای ابراز رنجش یا خشم خود و در عین حال اجتناب کامل از درگیری از آن استفاده می کنند.
درمان بیصدا: برخی از افرادی که از رویارویی احساس ناراحتی میکنند، ممکن است راههایی برای نشان دادن ناراحتیشان به شما پیدا کنند. تا اینکه به شما بگویند از شما دلگیرند. به عنوان مثال میتوان به رفتار بیصدا، رفتار سرد و دور، یا کوبیدن درها و کمدها اشاره کرد.
خصومت با نقاب طنز: آیا کسی نسبت به شما سخنی کوتاه، کنایه آمیز یا توهین ظالمانه انجام داده اما آن را به عنوان شوخی نوشته است؟ اغلب، پرخاشگری منفعل به صورت طنز پنهان می شود.
خرابکاری ظریف: پرخاشگری منفعل گاهی به صورت خرابکاری پنهان ظاهر می شود. ممکن است شخصی ظاهراً موافقت کند که کاری را انجام دهد. به عنوان مثال، انجام یک کار در محل کار یا به شما لطفی کند. فقط برای اینکه عملکرد کمی داشته باشد. آنها ممکن است با بهانه آوردن یا به تعویق انداختن آن کار، شما را تضعیف کنند.
شایعات دو رو: برخی از افراد منفعل و پرخاشگر در جبهه قرار می گیرند، رفتار دوستانه ای با شما دارند.اما پشت سر شما منفی صحبت می کنند و به دیگران باز می گردند. این الگو به ویژه در گروه های دوستان و محل کار رایج است.
علل پرخاشگری منفعل
هرکسی در مواقعی رفتار منفعلانه-پرخاشگرانه نشان می دهد. مخصوصاً در موقعیتهایی که احساس میکنیم نمیتوانیم بدون دعوا صحبت کنیم، رایج است. به عنوان مثال، ممکن است احساس کنید که نمیتوانید ناراحتی خود را مستقیماً با سرپرست خود در محل کارتان در میان بگذارید. در عوض، آن احساسات منفی ممکن است از راه های دیگری بروز کنند.
چند دلیل احتمالی وجود دارد که چرا فردی ممکن است الگوی رفتار منفعلانه-پرخاشگرانه را نشان دهد. علل بالقوه عبارتند از:
اجتناب از تعارض
رفتار منفعل – پرخاشگرانه اغلب به عنوان مکانیزم دفاعی برای جلوگیری از رویارویی و درگیری استفاده می شود. این الگوی اجتناب از تعارض میتواند به دلایل زیادی ایجاد شود. از فقدان مرزهای سالم و مهارتهای موثر حل مسئله تا سابقه باطل شدن یا مجازات شدن برای قاطعیت. برای مثال، فردی که در فرهنگ یا خانوادهای بزرگ شده است که در آن ارتباط مستقیم تابو در نظر گرفته میشود، ممکن است در بزرگسالی ویژگیهای منفعل-پرخاشگرانه پیدا کند. استرس مزمن و برخی ویژگیهای شخصیتی مانند روان رنجوری و درونگرایی نیز میتوانند نقش داشته باشند.
تروما
ترومای دوران کودکی یک عامل خطر برای نشان دادن پرخاشگری منفعل در آینده در زندگی است. افرادی که در سالهای اولیه زندگی خود مورد غفلت یا بی اعتباری قرار گرفتند، ممکن است احساس ترس یا ناتوانی در ابراز مستقیم احساسات منفی داشته باشند.
شرایط سلامت روان
رفتار پرخاشگرانه منفعلانه لزوماً نشانه بیماری روانی نیست. با این حال، مطالعات نشان می دهد که برخی از شرایط سلامت روان – مانند اختلال سازگاری، اختلال شخصیت مرزی (BPD)، اختلالات خوردن، و افسردگی – با سطوح بالاتر صفات منفعل – پرخاشگر مرتبط هستند. تحقیقات نشان می دهد که بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی، به عنوان مثال، الگوهای منفعل-پرخاشگرانه را به عنوان نوعی خود خرابکاری ایجاد می کنند.
چگونه با فرد منفعل-پرخاشگر کنار بیایم
دانستن نحوه برخورد با همکاران، دوستان یا اعضای خانواده منفعل-پرخاشگر ممکن است دشوار باشد. در اینجا چند راه برای مقابله با رفتار پرخاشگرانه منفعل وجود دارد:
آرام بمانید:
اگر احساس حمله یا حالت تدافعی دارید ممکن است در لحظه ناراحت شوید. اما اگر خونسرد باشید، مفیدتر است. تا حد امکان سعی کنید طعمه را نگیرید و خودتان پرخاشگر نشوید.
از شوخ طبعی برای انحراف استفاده کنید:
شوخی کردن گاهی اوقات می تواند موقعیت را خنثی کند. شخصی را که اظهار نظری بی ادبانه و منفعلانه-پرخاشگرانه کرده است خلع سلاح کند.
دیدگاه آنها را در نظر بگیرید:
اغلب یک دلیل اساسی برای پرخاشگری منفعل وجود دارد. به عنوان مثال، آیا شخص احساس خستگی و کار بیش از حد می کند؟ صدایش شنیده نشده؟ مورد سوء استفاده قرار گرفته است؟ آیا آنها احساس ناتوانی یا سکوت می کنند؟ موضعی همدلانه بگیرید و بپرسید که آیا می توانید کاری برای کمک انجام دهید یا خیر.
به عنوان یک تیم کار کنید
وقتی با الگوی رفتار منفعلانه-پرخاشگرانه روبرو هستید، می توان به راحتی از خودتان سؤال کنید. ممکن است تعجب کنید که آیا بیش از حد چیزها را مطالعه می کنید یا بیش از حد حساس هستید. از کسی که به او اعتماد دارید یک “بررسی واقعیت” بگیرید تا متوجه شوید که آیا او وضعیت را مانند شما می بیند یا خیر.
همه چیز را مستند کنید
در محیط های حرفه ای، اگر احساس می کنید در معرض تضعیف هستید، مهم است که هر کاری را که انجام می دهید مستند کنید. برای جلوگیری از سرزنش شدن به خاطر عملکرد همکار (یا سرپرست) خود، با برقراری ارتباط مکتوب خود، مستند کردن را حفظ کنید.
ارتباط مستقیم
برخی افراد منفعل – پرخاشگر هستند بدون اینکه متوجه شوند رفتارشان چگونه بر دیگران تأثیر می گذارد. ارتباط مستقیم، قاطعانه و محترمانه گاهی اوقات می تواند جلوی پرخاشگری منفعلانه را بگیرد. اگر کسی نظر آزاردهنده ای می دهد، سعی کنید به او اجازه ندهید که در آن لحظه چه احساسی دارید.
در صورت امکان خود را رها کنید
در برخی موارد، پرخاشگری منفعل به یک الگوی سمی و پایدار تبدیل می شود. اگر تاکتیک های بالا را امتحان کرده اید و همه چیز تغییر نمی کند، تماس خود را با شخص مورد نظر محدود کنید. فقط در صورت لزوم یا اصلاً با آنها صحبت نکنید و سعی کنید کارهای آنها را به دل نگیرید. در پایان روز، شما فقط می توانید رفتار خود را تغییر دهید و کنترل کنید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان تخصصی با ما در انستیتو سلامت مغز دانا در تماس باشید.
منبع: https://www.health.com/passive-aggressive-7487765
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.