زمان در معرض صفحه نمایش قرار گرفتن اصطلاحی است که برای توصیف مدت زمانی که شخصی در مقابل صفحه نمایش تلویزیون، موبایل، کامپیوتر و … می گذراند به کار می رود. در این مطلب با ما همراه شوید تا متوجه شوید نوزاد از چه سنی میتواند تلویزیون ببیند و مدت زمان تلویزیون دیدن کودکان چقدر باید باشد.
شامل زمان صرف شده برای استفاده از وسایل دیجیتال مانند موارد زیر است:
- تماشای تلویزیون
- استفاده از تلفن همراه یا تبلت
- کار با کامپیوتر یا لپ تاپ
- بازی با کنسول بازی
در حالی که کودک شما ممکن است برای انجام تحقیقات و انجام تکالیف خانه به صفحه نمایش نیاز داشته باشد، ممکن است زمان زیادی را صرف بازی کردن، استفاده از رسانه های اجتماعی یا تماشای فیلم کند.
کودکان آمریکایی تقریباً سه ساعت در روز را صرف تماشای تلویزیون میکنند و مدت زمان استفاده آنها اغلب به حدود پنج تا هفت ساعت در روز میرسد.
در حالی که زمان استفاده از صفحه نمایش می تواند فوایدی را ارائه دهد، اما می تواند منجر به عواقب منفی زیادی نیز شود، به خصوص اگر کودکان چندین ساعت در روز از صفحه نمایش استفاده کنند.
این مقاله برخی از مزایا و پیامدهای استفاده از صفحه نمایش، توصیههای مربوط به زمان تلویزیون دیدن بر اساس سن، و نکاتی برای کمک به مدیریت زمان صفحه نمایش فرزندتان فهرست میکند.
مزایای استفاده از صفحه نمایش
اینها برخی از مزایایی است که وسایل دیجیتال می توانند از طریق رسانه های اجتماعی و برنامه های دیجیتال ارائه دهند:
- آگاهی از رویدادها و مسائل جاری
- قرار گرفتن در معرض اطلاعات و ایده های جدید
- فرصت هایی برای شرکت در برنامه ها و رویدادهای اجتماعی
- ارتباط با دوستان و اعضای خانواده، به ویژه آنهایی که در نزدیکی زندگی نمی کنند
- همکاری با سایر دانش آموزان در پروژه ها و تکالیف
- دسترسی به شبکههای پشتیبانی آنلاین، که میتواند به ویژه برای افرادی که دارای بیماری یا ناتوانی هستند، یا کسانی که ممکن است توسط جامعه احساس طرد شدن میکنند مفید باشد.
- آگاهی از رفتارهای سالم و پایدار
مضرات زیاد تلویزیون دیدن کودکان و استفاده بیش از حد صفحه نمایش
کودکان از طریق محتوایی که روی صفحه نمایش مشاهده می کنند، ممکن است در معرض موارد زیر قرار گیرند:
- خشونت
- سوء مصرف مواد
- محتوای جنسی
- کلیشه های منفی
- رفتارهای پرخطر، مانند یاد گرفتن چالش های خطرناک
- اطلاعات گمراه کننده
- زورگویان سایبری یا کلاهبرداران
- تبلیغاتی با هدف کودکان، مانند تبلیغات غذاهای ناسالم حاوی قند، نمک و چربی
علاوه بر این، استفاده بیش از حد از صفحه نمایش می تواند اثراتی مانند موارد زیر نیز داشته باشد:
- اختلالات خواب و کیفیت پایین خواب
- مشکلات وزن، به دلیل فعالیت بدنی کمتر و عادات غذایی ناسالم
- مسائل رفتاری و خلقی، از جمله ثبات عاطفی کمتر، خودکنترلی کمتر، ناتوانی در انجام وظایف، و سخت بودن مراقبت
- خواندن کتاب کمتر، کنجکاوی کمتر و عملکرد تحصیلی پایین تر
- زمان کمتری که با دوستان و خانواده سپری می شود
- ترس از دست دادن
- تصویر ضعیف از خود و مشکلات مربوط به تصویر بدن
- اعتیاد به اینترنت
توصیه های تلویزیون دیدن کودکان و استفاده از صفحه نمایش بر اساس سن
آکادمی روانپزشکی کودکان و نوجوانان آمریکا (AACAP) توصیههای زیر را برای زمان صفحه نمایش بر اساس سن پیشنهاد میکند:
برای نوزادان تا 18 ماه:
زمان صفحه نمایش را فقط به تماس های ویدیویی (مثلاً با یکی از اعضای خانواده که خارج از شهر است) با حضور یک بزرگسال محدود کنید. در این سن، کودکان از تجربه عملی، دنیای واقعی و تعامل با مراقبین بهتر یاد می گیرند تا از طریق صفحه نمایش.
برای نوزادان 18 تا 24 ماهه:
مدت زمان نمایش را به تماشای محتوا با حضور مراقب محدود کنید. در این سن، اگر یک بزرگسال محتوای نمایش داده شده روی صفحه را دوباره به آنها آموزش دهد، کودکان بهتر یاد می گیرند.
برای کودکان بین دو تا پنج سال:
زمان غیرآموزشی صفحه نمایش را به یک ساعت در روز هفته و سه ساعت در روز در تعطیلات آخر هفته محدود کنید. برنامه های منتخب و خوب طراحی شده می تواند به بهبود نتایج اجتماعی، شناختی و سوادآموزی در کودکان پیش دبستانی کمک کند و عادات سالم را به کودکان بیاموزد.
برای کودکان شش سال و بالاتر:
آکادمی اطفال آمریکا زمانی پیشنهاد کرد که زمان غیرآموزشی صفحه نمایش را به دو ساعت در روز محدود کنید. اکنون، با درک این موضوع که همه زمانهای صفحه نمایش برابر نیستند، آنها پیشنهاد میکنند برنامهای برای انواع خاصی ایجاد کنند. آیا بازی های ویدیویی مانند پخش برنامه های نتفلیکس هستند؟ چقدر زمان برای TikTok یا سایر رسانه های اجتماعی یا چت ویدیویی با دوستان معقول است؟ این می تواند برای هر فرد متفاوت باشد.
نکاتی برای مدیریت زمان تلویزیون دیدن کودکان و استفاده از صفحه نمایش
برای کودکان مهم است که ورزش کنند، به اندازه کافی بخوابند، وقت خود را با دوستان و خانواده بگذرانند، و در سرگرمی ها، ورزش ها و فعالیت های غیر دیجیتالی شرکت کنند. محدود کردن زمان تلویزیون دیدن کودکان می تواند به فعال کردن این امر کمک کند.
در حین تعیین محدودیت برای مدت زمان استفاده از صفحه نمایش، مهم است که در نظر داشته باشید تمام زمانی که کودک شما صرف استفاده از صفحه نمایش می کند، یکسان نیست. به عنوان مثال، کودک شما ممکن است نیاز داشته باشد که هر روز مدتی را با کامپیوتر برای انجام تکالیف خود بگذراند. بنابراین، میتوانید زمانی را که آنها برای سایر فعالیتهای مرتبط با صفحه نمایش مانند تماشای تلویزیون یا بازیهای آنلاین صرف میکنند، محدود کنید.
این چند نکته است که میتواند به شما کمک کند زمان صفحه نمایش فرزندتان را محدود یا مدیریت کنید:
صفحه نمایش ها را در مکان های مشترک نگه دارید:
به جای قرار دادن تلویزیون یا کامپیوتر در اتاق خواب کودک، آن را در یک مکان مشترک مانند اتاق نشیمن نصب کنید تا بتوانید مراقب زمان و فعالیت کودک خود با صفحه نمایش باشید.
از استفاده از نمایشگرها در طول وعده های غذایی اجتناب کنید:
تلویزیون را هنگام صرف غذا روشن نگذارید و این قانون را در نظر بگیرید که هیچ کس اجازه ندارد در طول فعالیت های خانوادگی و گردش های خانوادگی با موبایل خود وقت بگذراند.
برنامه های مناسب را انتخاب کنید:
با کودک خود بنشینید و از قبل تصمیم بگیرید که کدام برنامه ها را تماشا کند. اطمینان حاصل کنید که این برنامه برای سن او مناسب است و ارزش آموزشی ارائه می دهد – می توانید رتبه بندی برنامه را بررسی کرده و پیش نمایش آن را مشاهده کنید تا مطمئن شوید که برای کودک شما مناسب است. پس از اتمام برنامه دستگاه را خاموش کنید.
در مورد محتوا با فرزندتان بحث کنید:
نشستن با کودک در حین تماشای تلویزیون یا فیلم، به خصوص در سن کم می تواند مفید باشد. به ارزش ها و رفتارهای خوب مانند اشتراک گذاری، مراقبت از دیگران و شهروند خوب بودن اشاره کنید. همانطور که فرزندتان بزرگتر می شود، می توانید در مورد محتوای برنامه با او صحبت کنید و از آنها در مورد افکارشان درباره آن بپرسید.
علایق دیگر را تشویق کنید:
فرزندتان را تشویق کنید تا در فعالیت های غیر مرتبط با صفحه نمایش مانند ورزش، هنر، موسیقی، پازل، بازی های رومیزی و سایر سرگرمی ها و فعالیت ها شرکت کند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می کند که کودکان حداقل 60 دقیقه در روز فعالیت بدنی داشته باشند.
صفحه نمایش ها را قبل از خواب خاموش کنید:
همه دستگاه ها را خاموش کنید و 30 تا 60 دقیقه قبل از اینکه کودکتان به رختخواب برود آنها را کنار بگذارید.
از خوردن تنقلات هنگام تماشای تلویزیون خودداری کنید:
به کودکتان اجازه ندهید هنگام تماشای تلویزیون غذا بخورد یا تنقلات بخورد.
درباره ایمنی و حریم خصوصی بحث کنید:
وقتی احساس میکنید فرزندتان به اندازه کافی بزرگ شده است، با او در مورد امنیت و حریم خصوصی آنلاین مربوط به اشتراکگذاری بیش از حد، آزار و اذیت سایبری، ارسال پیامک و غیره صحبت کنید.
الگوی خوبی برای فرزندتان باشید:
با محدود کردن زمان تلویزیون دیدن خودتان، و کنار گذاشتن موبایل خود در زمان صرف غذا و زمانی که با فرزندان خود هستید، الگوی خوبی برای فرزندان خود باشید. از روشن ماندن تلویزیون در پس زمینه خودداری کنید.
از وسایل دیجیتال برای آرام کردن فرزندتان استفاده نکنید (دایه گری دیجیتالی):
در حالی که توجه کامل و تمام مدت به کودکتان ممکن است سخت باشد، سعی کنید از استفاده از صفحهنمایش بهعنوان پرستار کودک در زمانی که مشغول هستید، یا به عنوان پستانک هنگام عصبانیت کودک خودداری کنید.
عادات فرزندتان را در نظر بگیرید:
با بزرگتر شدن و نوجوان شدن فرزندتان، ممکن است لازم باشد قوانین را تنظیم کنید. عادات روزانه و سطح بلوغ آنها را در حین خرید دستگاه و تعیین قوانین در مورد زمان نمایش صفحه در نظر بگیرید.
حرف آخر
صرف نظر از سن فرزندتان، تلویزیون دیدن و استفاده از موبایل نباید جایگزین زمان مورد نیاز او برای خواب، غذا خوردن، مطالعه، بازی و گذراندن وقت با دوستان و خانواده شود. با راهنمایی دقیق، می توانید استفاده ایمن و مثبت از صفحه نمایش را در خانواده خود ترویج دهید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.