عوارض بی خوابی چیست؟ بر اساس نتایج یک مطالعه جدید که دوشنبه در نشست سالانه کالج قلب و عروق آمریکا ارائه شد، افراد مبتلا به بی خوابی در مقایسه با افرادی که مشکلات خواب مکرر را تجربه نمی کنند، 69 درصد بیشتر احتمال دارد دچار حمله قلبی شوند. این تحقیق همچنین نشان می دهد افرادی که به طور متوسط پنج ساعت یا کمتر در شب می خوابند با بیشترین خطر ابتلا به بحران قلبی روبرو هستند.
Yomna E. Dean، سرپرست تیم تحقیق، می گوید: نتایج ما نشان داده است که کمبود خواب با خطر حملات قلبی مرتبط است. هر چه کمبود خواب بیشتر باشد، خطر بیشتری تهدید می شود. برای داشتن قلب سالم باید خواب را در اولویت زندگی خود قرار دهیم.
مزایای استراحت شبانه خوب به خوبی ثابت شده است. سال گذشته، انجمن قلب آمریکا (AHA) خواب خوب را به چک لیست سلامت قلب و عروق خود اضافه کرد. این سازمان پیشنهاد میکند که بزرگسالان برای سلامت قلب و عروق باید هر شب هفت تا نه ساعت بخوابند. به گفته انجمن قلب آمریکا (AHA)، بهداشت خواب بهتر می تواند به مدیریت عوامل تاثیرگذار بر سلامتی از جمله وزن، فشار خون و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 کمک کند.
چقدر خواب کافی است؟
برای این مطالعه که اخیراً در مجله Clinical Cardiology منتشر شد، دین و همکارانش 9 مطالعه قبلی را که بیش از یک میلیون بزرگسال از سراسر جهان در آن شرکت داشتند، تجزیه و تحلیل کردند. از میان این جمعیت، حدود 13 درصد با تشخیص یا وجود هر یک از علائم زیر مبتلا به بی خوابی بودند. مشکل در به خواب رفتن، مشکل در خواب ماندن یا زود بیدار شدن، یا عدم توانایی در به خواب رفتن.
شرکت کنندگان به طور متوسط 9 سال و میانگین سنی 52 سال داشتند. حدود 43 درصد زن بودند و بیشترشان (96 درصد) سابقه قبلی حمله قلبی نداشتند.
یافتهها نشان داد افرادی که به طور متوسط ۵ ساعت یا کمتر در شب میخوابند، ۱.۳۸ برابر بیشتر از افرادی که ۶ ساعت در شب میخوابیدند، دچار حمله قلبی میشوند. در مقایسه با افرادی که هفت تا هشت ساعت میخوابیدند، کسانی که پنج ساعت یا کمتر میخوابیدند، 1.56 برابر بیشتر با احتمال حمله قلبی مواجه بودند.
بیماری های مزمن، بی خوابی را خطرناک تر می کند
عوامل خطرساز دیگر، خطر حمله قلبی مرتبط با خواب ضعیف را بدتر می کند. دکتر دین میگوید: جای تعجب نیست که افراد مبتلا به بیخوابی که دارای فشار خون بالا، کلسترول یا دیابت بودند، نسبت به افرادی که این مشکلات را نداشتند، در معرض خطر حمله قلبی بودند. افرادی که دیابت دارند و همچنین دارای بی خوابی هستند دو برابر بیشتر در خطر احتمال حمله قلبی هستند.
به گفته نویسندگان این مطالعه، افراد مبتلا به بی خوابی بدون در نظر گرفتن سن، بیشتر احتمال دارد دچار حمله قلبی شوند.
خواب زیاد نیز برای قلب شما مشکل ساز است
خواب زیاد نیز خطرساز است. هنگام مقایسه افرادی که پنج ساعت یا کمتر میخوابیدند و شرکتکنندگانی که نه ساعت یا بیشتر میخوابیدند، محققان تفاوت معنیداری در افزایش خطر حمله قلبی تشخیص نداد.
آموزش دادن به بیماران در این مورد مهم است. زیرا برخی ممکن است تصور کنند که اگر کم خوابی برای قلب مضر باشد، مدت زمان خواب بیش از حد طولانی می تواند مفید باشد. اما این درست نیست.
بی خوابی زنان را بیشتر از مردان تحت تأثیر قرار می دهد
اگرچه محققان گفتند که انتظار داشتند شاهد بروز مشابهی از حمله قلبی در بین مردان و زنان باشند، اما نتایج نشان داد که مردان مبتلا به بی خوابی 103 درصد بیشتر در معرض خطر حمله قلبی هستند. در حالی که زنان 124 درصد بیشتر در معرض خطر حمله قلبی هستند.
به طور کلی، زنان بیشتر در معرض بی خوابی هستند. بر اساس گزارش دفتر سلامت زنان، بیش از 1 نفر از هر 4 زن در ایالات متحده بی خوابی را تجربه می کند، در مقایسه با کمتر از 1 از هر 5 مرد.
چرا بی خوابی برای قلب مضر است؟
در حالی که تحقیق ذکر شده به بررسی این موضوع نمیپردازد که چرا بیخوابی ممکن است مشکلات قلبی را تشدید کند، نویسنده این مقاله به شواهدی اشاره میکند که نشان میدهد کمبود خواب منجر به افزایش سطوح هورمون استرس کورتیزول میشود. که به نوبه خود تصلب شرایین، تجمع چربیها، کلسترول و سایر مواد را تسریع میکند.
Abha Khandelwal، پزشک متخصص قلب و عروق از Stanford Health Care در کالیفرنیا، که در این مطالعه شرکت نداشت، میگوید: وقتی به اندازه کافی نمیخوابید، هورمونهای خاصی مانند کورتیزول در بدنتان به هم میخورد. این نوع خاصی از پاسخ استرس ایجاد می کند که می تواند پردازش قند خون، فشار خون و ریتم قلب شما را مختل کند. خیلی چیزها می توانند تحت تاثیر قرار گیرند. خواب کافی می تواند به سلامت قلب شما کمک کند.
دکتر کهندلوال خاطرنشان می کند که این تحقیق محدود است. زیرا یافته ها از مطالعات قبلی جمع آوری شده اند. و اطلاعات مربوط به عادات خواب توسط پرسشنامه ها به صورت خود گزارش شده است.
داروها اولین انتخاب برای درمان بی خوابی نیستند
این تحقیق در نظر نگرفت که آیا داروهای خواب ممکن است بر خطر حمله قلبی تأثیر بگذارد یا خیر. بهطور کلی، برخی از داروهای خواب تجویزی در واقع با پیامدهای خوب قلبی عروقی مرتبط نیستند. در واقع،تحقیقات نشان دهنده افزایش خطر بیماری قلبی با داروهایی مانند Ambien (زولپیدم) است.
هم دکتر کهندلوال و هم دکتر دین می گویند افرادی که می خواهند بی خوابی خود را برطرف کنند باید ابتدا تغییرات رفتاری را امتحان کنند. مانند رفتن به رختخواب و بیدار شدن در ساعت معین در هر روز، پرهیز از مصرف کافئین یا الکل قبل از خواب و فعالیت بدنی در طول روز را ارائه می دهد.
دکتر دین، نویسنده تحقیق گفته شده، میگوید: کسانی که از بیخوابی رنج میبرند و علیرغم رعایت بهداشت خواب نمیتوانند به اندازه کافی بخوابند، باید به دنبال مشاوره با متخصص خواب باشند. و باید از نظر عوامل خطر حمله قلبی غربالگری شوند.
حرف آخر
اگر در داشتن خواب با کیفیت مشکل دارید و یا با وجود ساعت خواب کافی باز هم در طول روز احساس خستگی میکنید، ممکن است از نوعی اختلال خواب رنج میبرید. همانطور که گفته شد خواب خوب بر بسیاری از جنبه های زندگی اثر گذار است. و برای سلامت روانی و جسمانی شما ضروری است. مهم است که نوع اختلال خواب شما تشخیص داده شود و درمان شود.
واحد سلامت خواب و اختلالات خواب انستیتو سلامت مغز دانا همزمان با واحد ارزیابی و تشخیص این مرکز در چارچوبی دانش بنیان و با همکاری و زیر نظر آزمایشگاه اختلالات رفتاری خواب دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به منظور ارزیابی، تشخیص و مداخلات در زمینه اختلالات خواب به ارائه خدمات می پردازد. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ما ببینید یا با کارشناسان تماس بگیرید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.