تخمین زده می شود که 32 میلیون نفر در سراسر جهان به بیماری آلزایمر مبتلا هستند – نوعی زوال عقل که در حال حاضر هیچ درمانیبرای آن وجود ندارد.
افراد مبتلا به بیماری آلزایمر دچار انحطاط عملکرد شناختی می شوند که بر حافظه و توانایی تمرکز آنها تأثیر می گذارد. آنها همچنین دارای مشکلات غیرشناختی از جمله افسردگی و اضطراب هستند.
محققان دانشگاه کارولینای شمالی در چپل هیل کشف کردند که قادر به تولید نورون های جدید در مغز و تحریک آنها با استفاده ازتحریک عمیق مغز هستند. این فرآیند به بازیابی عملکردهای شناختی و غیرشناختی در مدل موش مبتلا به آلزایمر کمک کرد.
این مطالعه اخیراً در مجله Stem Cellمنتشر شده است.
تحریک عمیق مغز چیست؟
تحریک عمقی مغز یک روش جراحی است که در آن الکترودها در مناطق خاصی از مغز قرار می گیرند. الکترودها با سیم به دستگاهکوچکی شبیه به ضربان ساز که زیر پوست در ناحیه قفسه سینه قرار می گیرد متصل می شوند.
الکترودها پالسهای الکتریکی ایجاد میکنند که سیگنالهای غیرطبیعی را که میتواند باعث مشکلات عصبی شود، نادیده میگیرد.
همچنین اخیراً حرکتی به سمت توسعه روشهای کمتر تهاجمی برای تحریک عمیق مغز صورت گرفته است.
از تحریک عمیق مغز برای درمان تعدادی از بیماری ها استفاده می شود، از جمله:
- بیماری پارکینسون
- تشنج
- دیستونیا
- اختلال وسواس جبری (OCD)
تحقیقات قبلی به تحریک عمیق مغز به عنوان یک درمان بالقوه برای بیماری آلزایمر پرداخته است.
مطالعه ای در سال 2022 نشان داد که تحریک عمیق مغز در ناحیه فورنیکس مغز به کاهش علائم در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر کمک می کند.
و نتایج یک کارآزمایی بالینی در سال 2018 نشان داد که تحریک عمیق مغزی لوب های فرونتال مغز می تواند به کاهش زوال شناختی مرتبط با عملکرد کمک کند.
ایجاد نورون های جدید در مغز مبتلا به آلزایمر
به گفته دکتر خوان سونگ، دانشیار گروه فارماکولوژی و مرکز علوم اعصاب در دانشگاه کارولینای شمالی در چپل هیل و نویسنده ارشداین مطالعه، ایده مطالعه تأثیر تحریک عمیق مغز بر آلزایمر از تحقیقات گذشته ناشی شده است.
دکتر سانگ توضیح داد: «تمرکز یکی از تحقیقات در آزمایشگاه من، کالبد شکافی مدارهای عصبی است که فرآیند تولید نورونهایجدید در مغز بزرگسالان را با استفاده از مدلهای جوندگان تنظیم میکنند». این فرآیند به عنوان “عصب زایی هیپوکامپ بزرگسالان(AHN)” شناخته می شود. طی سالها مطالعه در این زمینه، ما چندین مدار عصبی کلیدی را شناسایی کردیم که نقش مهمی در تنظیم عصب زایی هیپوکامپ بزرگسالان یا AHN دارند.
او ادامه داد: اخیراً، مطالعهای را گزارش کردیم که تحریک ناحیهای از مغز واقع در هیپوتالاموس به طور موثری عصب زایی هیپوکامپرا در موشهای سالم تقویت میکند. در مطالعه حاضر، هدف ما ارزیابی این است که آیا این استراتژی میتواند برای مغزهای آلزایمریمبتلا به اختلال در عصب زایی هیپوکامپ برای بازگرداندن این فرآیند با استفاده از مدلهای موش آلزایمری اعمال شود یا خیر.
بهره گیری از اپتوژنتیک
در بخش اول این مطالعه، دانشمندان از اپتوژنتیک برای تحریک منطقه خاصی از مغز و تقویت عصب زایی هیپوکمپ در موش هایآلزایمری استفاده کردند. این روش نورون های جدیدی در مغز موش های مبتلا به آلزایمر ایجاد کرد.
دکتر سانگ توضیح داد: در مغز انسان بالغ، هیپوکمپ نورونهای جدیدی در طول عمر تولید میکند. این سلول های عصبی به ما کمک میکنند تا خاطرات را حفظ کنیم و احساسات را تنظیم کنیم. در افراد مبتلا به آلزایمر، این روند همراه با کاهش حافظه، افزایش اضطراب و افسردگی مختل می شود.
فعال سازی نورون
سپس، دکتر سانگ و تیمش از یک نوع غیرتهاجمی تحریک عمیق مغزی به نام کموژنتیک برای فعال کردن نورونهای جدید استفاده کردند.
شیمی ژنتیک یا کموژنتیک شامل استفاده از مولکول های بی اثر برای تغییر فعالیت سلول های مغزی است.
این فعالسازی نقایص شناختی و عاطفی را در مدلهای موش آلزایمری ترمیم کرد.
پتانسیل درمان بیماری آلزایمر
دکتر سانگ گفت که این یافتهها ممکن است به هدایت استراتژیهای درمانی جدید به طور بالقوه از طریق تحریک عمیق مغز به دنبال درمان دارویی برای تقویت فعالیت مغز کمک کند.
در نهایت، امید به توسعه درمان های درجه یک و بسیار هدفمند برای درمان آلزایمر و زوال عقل وجود دارد.
آیا این روش می تواند برای درمان آلزایمر در انسان اثربخش باشد؟
این مطالعه نشان میدهد که با این روش نه تنها قادر به بازسازی نورونها خواهیم بود، بلکه آن نورونهایی که بازسازی شدند درواقع برای انجام عملکردی که باید برای حافظه و همچنین برای رفاه عاطفی انجام دهند مفید بودند. این دو مورد متفاوت است که شما میتوانید سلول های جدید را بازسازی کنید، اما اگر آنها عملکردی نداشته باشند، هیچ عملکردی در داخل مغز انجام نمی دهند، آنها به درستی به هم متصل نیستند، پس هیچ سودی نخواهید داشت.
اما در این مطالعه، آنها توانستند نشان دهند که نه تنها سلولهای جدید را بازسازی میکنید، بلکه این سلولها عملکرد دارند. و درنهایت، منجر به بهبود بالینی شد. گام بعدی در اینجا که به تعمیم دادن یافتهها به انسان کمک میکند، این خواهد بود که اگر آنها بتوانند یافتههای مشابه را با استفاده از یک عامل دارویی تکرار کنند – مثلاً اگر دارویی داشته باشند که میتواند مسیرهای مشابهی را هدف قرار دهد میتواند مستقیماً در آزمایش های بالینی اعمال شود.
روش های غیر دارویی درمان آلزایمر
شما به راحتی می توانید از درمان PEMF بهره مند شوید و یا می توانید به عزیزتان کمک کنید تا درمانی را که به آن نیاز دارد دریافت کند.
چرا آن را امتحان نمیکنید؟
استفاده از دستگاه تحریک میدان مغناطیسی آسان است و میتوان آن را روزانه استفاده کرد.درمان PEMF کاملاً ایمن و غیر تهاجمی است. هیچ سوزن، یا حتی قرصی وجود ندارد. دردی وجود ندارد و عملاً هیچ خطری برای عوارض جانبی، یا وابستگی نمیباشد.
اگر به دنبال یک روش درمانی جدید برای افزودن به برنامه درمانی موجود هستید، با انستیتو سلامت مغز تماس بگیرید، شما می توانید با متخصصین ما در مورد مزایای بالقوه درمان PEMF صحبت کنید.
در مرکز سلامت مغز دانا، چه کمکی به فرد مبتلا به زوال عقل و آلزایمر می شود؟
در این مرکز، ابتدا شاخص های شناختی این افراد بررسی می شود. هدف این است که با استاندارد ترین و به روزترین روش ها، وضعیت حافظه فرد ارزیابی گردد. با ارزیابی دقیق نقایص شناختی فرد و نقاط قوت او، پزشک متخصص برنامه بازتوانی متناسب با همان فرد را برای او تجویز می کند. یعنی برای همه افراد مراجعه کننده یک نسخه واحد وجود نخواهد داشت و هدف درواقع پزشکی شخصی سازی شده است. به این صورت احتمال اینکه برنامه بازتوانی شناختی به نتیجه مطلوب برسد بیشتر خواهد بود.
درباره نوروفیدبک بیشتر بدانید
اگر شما یا یکی از عزیزانتان در حافظه خود مشکل دارید، علائم زوال عقل دارید یا در مراحل اولیه تشخیص آلزایمر هستید، آموزش نوروفیدبک میتواند به بهبود عملکرد کمک کند. آموزش نوروفیدبک غیر تهاجمی و بدون درد است و شامل آموزش مجدد مغز برای عملکرد بهینه تر است.
اگر تمایل دارید درباره نحوه درمان آلزایمر با نوروفیدبک بیشتر بدانید، خواندن مطلب زیر را از دست ندهید:
حرف آخر
زندگی با آلزایمر می تواند سخت و خسته کننده باشد. اگر متوجه شدید که امید خود را برای پیگیری درمان مناسب از دست داده اید، بدانید که همیشه راهی وجود دارد. البته از آنجا که تحریک عمقی مغز روشی تهاجمی است و به جراحی نیاز دارد شاید خیلی افراد آن را نپسندند. اما نگران نباشید! روش های تحریک مغز دیگری نیز وجود دارد که میتوان از آن بهره برد. بدون آنکه نیازی به حتی لمس توسط دستگاه داشته باشید یا بخواهید دارو مصرف کنید. برای مثال تحریک مغناطیسی مغز و تحریک الکتریکی مغز که خود انواع مختلفی دارند.
در پایان…
لطفا همیشه به خاطر داشته باشید که میتوانید در حال خود تغییر ایجاد کنید و یک زندگی بدون مشکل داشته باشید،شاید چند روش را امتحان کرده باشید و جواب نگرفته باشید اما بدانید هنوز راه هایی وجود دارند که منتظر شما هستند تا زندگی خود را نجات دهید و آنطور زندگی کنید که لیاقت دارید و دوست دارید.در این راه حمایت دیگران و درمان های جدید را در نظر بگیرید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.