گروه خونی شما می تواند چیزهای زیادی در مورد شما بگوید
این اطلاعات می تواند شامل مواردی مانند خطر ابتلا به برخی بیماری ها، خطر لخته شدن خون، و حتی اینکه آیا ممکن است مستعد ابتلا به سنگ کلیه باشید یا خیر باشد. اکنون شواهدی وجود دارد که نشان می دهد گروه خونی شما ممکن است خطر ابتلا به سکته مغزی را نیز پیش بینی کند. در ادامه می خوانیم که خطر سکته در کدام گروه خونی بیشتر است، با ما همراه باشید.
اخیرا یک پژوهش در مجله Neurology منتشر شده است. این مطالعه درباره ارتباط بین ابتلا به سکته مغزی و گروه های خونی مختلف ارزیابی جامعی انجام داده است. نهایتا در این مطالعه مشخص شد که بین داشتن گروه خونی A و افزایش خطر ابتلا به سکته مغزی ایسکمیک زودرس قبل از سن 60 سالگی ارتباط وجود دارد. خب چاره چیست؟ این گروه خونی از جمله رایج ترین گروه های خونی است.
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، سکته مغزی یکی از علل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده است. دادهها نشان میدهد که هر 40 ثانیه یک نفر سکته مغزی را تجربه میکند و هر 3.5 دقیقه یک نفر جان خود را از دست میدهد.
تقریبا 90 درصد از سکته های مغزی، سکته های ایسکمیک هستند، یعنی زمانی که لخته خون از رسیدن خون به مغز جلوگیری می کند.
نقش عوامل ژنتیکی
مطالعه جدید نشان می دهد که درواقع یک عامل ژنتیکی قوی وجود دارد که گروه خونی را با سکته مغزی مرتبط می کند، بنابراین نباید زیاد نگران گروه خونی خود باشید.
گروه خونی یکی از بسیاری از عوامل ژنتیکی و محیطی است که خطر سکته مغزی را در افراد افزایش می دهد. در اینجا نگاهی دقیق تر به نقش بزرگ (یا کوچک) گروه خونی شما می اندازیم.
گروه خونی A قوی ترین پیوند را با شروع اولیه سکته مغزی نشان داد
محققان به دنبال درک این موضوع بودند که ژنتیک در مورد خطر سکته مغزی چقدر مهم است. برای انجام این کار، آنها یک مطالعه مرتبط با ژنوم گسترده انجام دادند که شامل جمع آوری داده ها در مورد موارد سکته مغزی از سراسر جهان بود. اکثریت داده های مطالعه از ایالات متحده و اروپا بود.
از 48 مطالعه مختلف، محققان اطلاعات بهداشتی مرتبط با نزدیک به 17000 بیمار سکته مغزی را تجزیه و تحلیل کردند که سن آنها بین 18 تا 59 سال بود. بیش از 599237 مورد نیز سابقه سکته مغزی نداشتند و به عنوان گروه کنترل عمل کردند. افراد بر اساس سکته اولیه، دیررس یا عدم سکته مغزی به چهار گروه خونی اصلی تقسیم شدند.
محققان به دنبال انواع ژنتیکی در سراسر ژنوم و بین گروه های مورد مطالعه بودند. آنها تفاوت های ژنتیکی قابل توجهی را بین بیمارانی که سکته مغزی را تجربه کرده بودند و بیمارانی که تجربه نکرده بودند پیدا کردند. تفاوت ها به طور خاص در ژن های کد کننده گروه خونی ABO مشاهده شد.
دکتر میچل توضیح میدهد:
«برای من تعجبآور بود که گروه خونی ABO تا حد زیادی قویترین ارتباطی بود که در سکته مغزی اولیه مشاهده کردیم. “و این، ارتباط برای سکته مغزی زودرس بسیار قوی تر از سکته مغزی دیررس بود. بنابراین این برای ما غافلگیرکننده بود.”
داشتن گروه خونی A با 18 درصد احتمال بیشتر برای ابتلا به سکته مغزی زودرس مرتبط بود. این مورد شامل خطر بیشتر ایجاد لخته های خون است که می تواند باعث سکته شود. در مقابل، افراد با گروه خونی O دوازده درصد کمتر از سایر گروههای خونی دچار سکته مغزی زودرس میشوند.
همچنین خطر خفیف سکته زودرس و دیررس در افراد دارای گروه خونی B وجود داشت.
یافته ها ممکن است هشداری باشد برای کسانی که در معرض خطر هستند
این تحقیق به آنچه دانشمندان قبلاً در مورد عوامل خطر غیرقابل کنترل بیماری قلبی میدانند میافزاید – مانند ژنتیکی که در گروه خونی افراد نقش دارد.
با این حال، باید توجه کرد که یافتهها ممکن است کاتالیزوری باشد که افراد دارای مشخصات ژنتیکی خطرناکتر برای سکته مغزی باید تغییرات سالمتری در سبک زندگی ایجاد کنند.
از نقطه نظر پزشکی، دکتر نارایانان افزود که درک مبنای ژنتیکی پشت سکته مغزی می تواند “مکالمه را در مورد داروها یا سایر استراتژی ها برای کاهش ترومبوز شریانی یا وریدی را آغاز کند.”
مطالعات آینده با جمعیتهای متنوعتر ممکن است به درک بهتر خطرات سکته مغزی در گروههای خونی نژادها و قومیتهای مختلف کمک کند.
سایر عوامل خطر سکته مغزی
در کنار ژنتیک و گروه خونی، سن عامل دیگری است که می تواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد. CDC هشدار می دهد که پس از 55 سالگی، خطر سکته مغزی هر دهه دو برابر می شود. در حالی که سکته مغزی اغلب در بین افراد 65 سال و بالاتر اتفاق می افتد، از هر هفت سکته یک سکته در افراد بین 15 تا 49 سال اتفاق می افتد.
- دیابت
- کم خونی داسی شکل
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- چاقی یا اضافه وزن
علاوه بر این، یک مطالعه در سال 2021 نشان می دهد که سیاهپوستان آمریکایی بدترین نتایج را دارند. مردان سیاه پوست، بیشتر از همه، با بیشترین خطر مرگ ناشی از سکته مغزی و کمترین میزان بقای 5 ساله مواجه بودند.
با این حال، دکتر میچل گفت که مؤلفههای تأثیرگذار بسیار بیشتری نسبت به عوامل خطر غیرقابل کنترل ذکر شده در بالا وجود دارد. او می افزاید: «این یک رویداد تا حدی نادر است. من به مردم می گویم که اگر واقعاً در مورد خطر سکته مغزی خود نگران هستید، به سایر عوامل خطر توجه کنید و ما هم سعی می کنیم آنها را تحت کنترل درآوریم.
اقدامات پیشگیرانه
ممکن است تعجب آور باشد، اما حدود 80 درصد سکته های مغزی قابل پیشگیری هستند. برای جلوگیری از وقوع سکته مغزی در وهله اول یا کاهش خطر وقوع مجدد آن، محققین این راهکارها را برای حفظ یک سبک زندگی سالم توصیه می کنند. این ها شامل موارد زیر اند:
- سیگار را ترک کنید یا به طور کلی سیگار نکشید.
- اگر فشار خون بالا دارید دستگاه فشار خون را در خانه داشته باشید و هر روز فشارهای خود را یادداشت و پیگیری کنید. فشار خون کمتر از 90/140 میلیمتر جیوه (یا کمتر از 80/130 میلیمتر جیوه برای بیماران دیابتی) است.»
- رژیم غذایی مدیترانه ای غنی از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، ماهی و آجیل داشته باشید.
- ورزش. تحقیقات نشان می دهد که حداقل 2 ساعت و نیم در هفته به مدت 3 ماه پس از سکته، سلامت و کیفیت زندگی فرد را افزایش می دهد. حتی حرکت کردن روزانه به مدت 10 دقیقه تفاوت بزرگتری نسبت به انجام ندادن آن دارد.
- کلسترول خود را مرتب ارزیابی کنید. اگر قبلاً سکته مغزی یا [حمله ایسکمیک گذرا] داشته اید، به لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL کمتر از 70 میلی گرم در دسی لیتر) توجه کنید.
ثبات در سبک زندگی سالم مهم ترین عامل برای شما است. زود شروع کنید [حدود] 10 تا 15 درصد سکته ها در بزرگسالان کمتر از 50 سال رخ می دهد.
برای اطلاع از درمان های جدید برای سکته مغزی، همین امروز وقت خود را با متخصص مغز و اعصاب رزرو کنید.
منبع: https://www.health.com/news/blood-type-stroke-risk
درباره نویسنده
خجسته رحیمی جابری، پژوهشگر دکترای تخصصی علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز و نویسنده وب سایت انستیتو سلامت مغز دانا. زمینه کاری تخصصی ایشان مشکلات حافظه و آلزایمر است وی بیش از 20 مقاله معتبر بین المللی در این زمینه به چاپ رسانده است. می توانید پژوهش های او را در اینجا (کلیک کنید) دنبال کنید.