یک مطالعه جدید شواهد عصبی را نشان می دهد که تغییر مداوم در گفتار باعث می شود تبعیض واج ها برای بزرگسالانی که از نقص خواندن، نوعی اختلال یادگیری رشدی، رنج می برند، بسیار مشکل و چالش برانگیز باشد. این ممکن است یادگیری واجهای زبان مادری را در سنین کودکی برای کودکانی که مبتلا به دیسلکسی می باشند، به خطر بیاندازد. به نظر می رسد که نقص در توانایی خواندن ناشی از مشکلات در پردازش واجی است. گفتار طبیعی دارای تنوع مداوم در تلفظ و تنوع در اصوات است، و واج ها بسته به متن یا هویت فردی که آن ها را ادا می کند، متفاوت است. برای درک بدون دردسر گفتار، واجها هنوز هم باید به طور دقیق تشخیص داده شوند.
دکتر پائولا ویرتالا از دانشگاه هلسینکی توضیح می دهد:
“در مطالعه ما، شرکت کنندگان در زمینه نقص در خواندن مشکلاتی داشتند، خصوصاً وقتی تغییرات صوتی به جریان صدای گفتار اضافه شد. در صورت عدم وجود این تغییر، پردازش صدای گفتار بین افراد دیسلكسیك و معمولی تفاوت ندارد. به نظر می رسد این نشان دهنده دشواری در طبقه بندی آواها در زبان بومی است، ”
شناخت مکانیسم های عصبی دیسلكسی در هدف گیری و طراحی توانبخشی كودكانی كه مشكلات رشد زبان یا خواندن دارند و همچنین به جلوگیری از بروز مشكلات آینده در اوایل نوزادی و کودکی، كمك می كند.
EEG اختلافات را نشان می دهد
این مطالعه، که اخیراً در گزارشهای علمی منتشر شده است، با ثبت فعالیت عصبی 18 فردی که به دیسلکسیا مبتلا بودند و 20 فرد بزرگسال که مشکل خواندن داشتند، با الکترونسفالوگرافی (EEG) در حال خواندن انجام شده است.
شرکت کنندگان به یک جریان از اصطلاحات فنلاندی در درجات مختلف صدا گوش فرا می دادند، به طور فعال با فشار دادن یک دکمه هنگام تشخیص تغییر در صدای گفتار، پاسخ انجام می شد.
پتانسیلهای مربوط به تسک شنیداری در هر دو شرایط بین دو گروه تفاوت داشتند. نتایج نشان داد شرکت کنندگان دیسلکسیک در تشخیص تغییرات، دقت کمتری داشتند.
این نوع مطالعات انجام شده در بزرگسالان، امکان انجام جلسات ثبت طولانی تر و طیف وسیع تری از روش ها را در مقایسه با مطالعات در کودکان فراهم می کند. ما می توانیم از این یافته ها در مطالعه طولی DyslexiaBaby استفاده کنیم، ”
این امر به افزایش آگاهی و پیشرفت زبان کودکان به ویژه در خانواده هایی که واج ها را متفاوت تلفظ می کنند و کودکان آن ها دارای دیسلکسی هستند، کمک می کند. این تحقیق با همکاری بیمارستان دانشگاه هلسینکی و دانشگاه جیویسکلی انجام شده است.
برای اطلاعات بیشتر به موسسه سلامت مغز دانا مراجعه کنید.
منبع:
“Poor neural and perceptual phoneme discrimination during acoustic variation in dyslexia”. by P. Virtala, S. Talola, E. Partanen & T. Kujala
Scientific Reports

درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز است و از سال 2014 در زمینه پژوهش های علوم اعصاب فعالیت دارد. وی در بهبود و ارتقا عملکرد های عصب روانشناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب با تیم روانپزشکان، روانشناسان، نورولوژیست ها، کاردرمانگر ها و گفتاردرمانگر های کلینیک سلامت مغز همکاری دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. همچنین به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش های او را در Google Scholar دنبال کنید.