چند دقیقه اطلاعات ثبت شده از یک الکترود منفرد که در بالای سر قرار داده می شود، ممکن است بتواند برای پیش بینی مشکلات در تفکر، از جمله زوال عقل، در بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون (PD) کافی باشد. یافته های یک مطالعه جدید در دانشگاه آیووا می تواند به بهبود تشخیص ناتوانی شناختی در پارکینسون و ایجاد نشانگرهای زیستی جدید و درمان های هدفمند برای علائم شناختی این بیماری کمک کند.
زوال شناختی، از جمله زوال عقل، یکی از علائم قابل توجه و نادیده گرفته شده بیماری پارکینسون است. حدود 30 درصد از بیماران می توانند در ابتدای بیماری علائم شناختی داشته باشند و تا 80 درصد نیز در مقطعی از بیماری خود دچار مشکلات شناختی می شوند. دکتر نانداکومار نارایانان، دانشیار نورولوژی در کالج پزشکی UI Carver و نویسنده ارشد این مطالعه جدید که در مجله Neurology, Neurosurgery & Psychiatry منتشر شده است، می گوید. علاوه بر این، اگرچه درمانهای مؤثری برای علائم حرکتی پارکینسون از جمله تحریک عمیق مغز داریم، اما درمانهای بسیار کمی برای جنبههای شناختی بیماری پارکینسون داریم.
زوال عقل در بیماری پارکینسون
درباره زوال عقل بیماری پارکینسون
علت زوال عقل در پارکینسون چیست؟
دمانس مختلط
شیوع
EEG: ابزاری بالقوه برای پیش بینی عملکرد شناختی در پارکینسون
ثبتهای مغزی با استفاده از یک فناوری در دسترس به نام الکتروانسفالوگرافی (EEG) انجام شد که امواج مغزی با فرکانس پایین، معروف به امواج دلتا و تتا را در ناحیه جلویی مغز شرکتکنندگان در مطالعه اندازهگیری میکرد. این تیم تحقیقاتی دریافت که کاهش قدرت امواج مغزی خاص زمانی که بیمار نیاز به تفکر دارد، به شدت با اختلال عملکرد شناختی در پارکینسون مرتبط است. یافتهها نشان میدهد که EEG، که ارزان و غیر تهاجمی است، می تواند برای تشخیص اختلالات شناختی در بیماران پارکینسون مفید باشد.
روش های سنتی برای تشخیص مشکلات شناختی اغلب شامل تست های قلم و کاغذی وقت گیر است و نیاز به یک متخصص مغز و اعصاب دارد تا تست ها را اجرا و تفسیر کند.
علاوه بر این، از آنجایی که نحوه انجام این تست های سنتی را می توان بعد از چند بار انجام یاد گرفت، نمی توان آنها را به طور مکرر در طول زمان برای همان مورد استفاده کرد. در مقابل، EEG را می توان به طور مداوم بعد از چند ساعت یا بعد از چند روز انجام داد. می توان آن را در خانه های سالمندان یا خانه خود بیمار به کار برد، و توصیفی غنی از وضعیت شناختی بیمار ارائه می دهد.
اندازهگیریهای EEG می تواند برای نظارت و تنظیم دقیق عوارض جانبی شناختی داروهایی که برای درمان بیماری پارکینسون استفاده میشوند، مفید باشد.
در نهایت، EEG حتی میتواند یک سنجش اساسی برای تعیین اینکه آیا درمانهای جدید برای پارکینسون در بهبود عملکرد شناختی مؤثر است یا خیر، ارائه دهد.
افت سیگنال مغز با مشکلات شناختی در پارکینسون مرتبط است
در نهایت، این مطالعه که یکی از بزرگترین مطالعات تا به امروز است، شامل 100 بیمار مبتلا به پارکینسون در طیف کامل عملکرد شناختی از سالم تا مبتلا به زوال عقل، و 49 شرکت کننده کنترل جمعیتی مشابه است، بینشی اساسی از نقش سیگنال مغزی اندازه گیری شده با الکترودهای EEG را نشان می دهد.
همه شرکتکنندگان سه کار مختلف را انجام دادند که معمولاً برای ارزیابی کنترل شناختی استفاده میشود، و در حالی که این کار را انجام میدادند، یک الکترود EEG واحد قدرت امواج دلتا و تتای مغز با فرکانس پایین را از قشر پیشانی آنها اندازهگیری کرد.
محققان دریافتند که کاهش عملکرد شناختی با کاهش قدرت امواج مغزی با فرکانس پایین در بیماران مرتبط است.
EEG می تواند برای تعیین اینکه بیماران چه وضعیت شناختیای دارند و آیا پتانسیل بهبود را دارند یا خیر کافی باشد.
نارایانان می گوید که این بینش ممکن است فرصتی برای کمک به بیماران باشد. به طور بالقوه “نشان دادن” بیماران پارکینسون برای درگیر شدن در یک کار. چه راه رفتن، صحبت کردن یا فکر کردن، ممکن است عملکرد آنها را بهبود بخشد. اگر این درست باشد، پیامدهای مهمی برای روشی که درمانگران توانبخشی، شغلی و گفتاردرمانی به بیماران مبتلا به پارکینسون کمک می کنند، خواهد داشت.
گامهای بعدی تیم نارایانان، بررسی مکانیسمهایی است که امواج مغزی دلتا و تتا کاهش یافته را به هم مرتبط میکنند.
حرف آخر
اگر شما یا یکی از عزیزانتان در حافظه خود مشکل دارید، علائم زوال عقل دارید یا در مراحل اولیه تشخیص پارکینسون هستید، میتوانید از نوار مغزی یا نقشه برداری مغز در انستیتو سلامت مغز دانا برای تشخیص دقیقتر و استفاده از گزینههای درمانی مناسب بهره ببرید.
با واحد ارزیابی و تشخیص انستیتو سلامت مغز دانا آشنا شوید:
واحد ارزیابی و تشخیص یکی از زیر مجموعه های مرکز سلامت مغز دانا است که نقطه ورود تمامی مراجعین جدید به موسسه در مرحله اول محسوب می شود. ورود مراجعین به مرکز سلامت مغز دانا می تواند به واسطه ارجاع از مراکز پزشکی و یا به صورت مستقیم و به واسطه درخواست مراجع صورت گیرد. طی مرحله اول و در بدو ورود، ارزیابی جامعی از علایم عصب روانشناختی برای تمامی مراجعین مرکز سلامت مغز دانا صورت خواهد گرفت.
کادر تخصصی مرکزسلامت مغز دانا شامل متخصصین علوم اعصاب، علوم شناختی و روانشناسی شناختی است که به ارزیابی تمامی جوانب مشکلات مراجع می پردازند. برای کسب اطلاعات بیشتر واحد مربوطه را در سایت ببینید یا با ما تماس بگیرید.
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.