07136476172 - 09172030360 [email protected]

اگر با فردی ازدواج کرده‌اید یا رابطه دارید که مبتلا به اختلال بیش‌فعالی نقص توجه (ADHD) است، ممکن است متوجه شوید که این اختلال به طرق مختلف بر روابط شما تأثیر می‌گذارد. با این حال، مهم است که بدانیم که این در هر دو جهت است. رابطه شما هم می تواند بر ADHD شریک زندگی شما تأثیر بگذارد. آیا میتوان رابطه با فرد ADHD داشت؟ چه موانعی و مشکلاتی بر سر راه است؟

در این مطلب در مورد برخی از چالش هایی که ممکن است در صورت رابطه یا ازدواج با فردی مبتلا به ADHD با آنها روبرو شوید، بیشتر بدانید. همچنین، بررسی می کنیم که چه کاری می توانید برای کمک به شریک زندگی خود و تقویت رابطه خود انجام دهید.

چگونه ویژگی های ADHD بر روابط تأثیر می گذارد

ویژگی هایی که با ADHD مرتبط هستند می توانند الگوهای قابل پیش بینی و ثابتی را در رابطه شما ایجاد کنند. برای افرادی که راه هایی برای مدیریت این الگوها پیدا نکرده اند، ممکن است مشکلاتی پدیدار شوند.

به گفته ملیسا اورلوف، نویسنده کتاب “اثر ADHD بر ازدواج: درک و بازسازی رابطه خود در شش مرحله”، برخی از ویژگی هایی که ممکن است در روابط متاثر از ADHD ظاهر شوند عبارتند از:

  • نق زدن و/یا عصبانیت مزمن
  • توزیع نابرابر وظایف خانگی
  • یکی از همسران نقش همیشه مسئولیت پذیر (نقش “والدین”) را ایفا می کند در حالی که دیگری به طور مداوم ناسازگار یا غیرمسئولانه است (نقش “کودکی”).
  • مراحل اول رابطه شما شگفت انگیز بود و از همدیگر سیر نمی شدید، حالا یکی از طرفین اصلاً توجه نمی کند
  • شما همیشه بحث می کنید، حتی بر سر چیزهای بی اهمیت
  • به نظر می رسد یکی از طرفین توافقات را به خوبی به خاطر نمی آورد
  • یکی از طرفین برای انجام کارهایی که با آنها توافق شده است مشکل زیادی دارد
  • فروپاشی رابطه جنسی و صمیمیت عاطفی

در نتیجه چنین الگوهایی، هر دو طرف اغلب احساس تنهایی، ناراحتی و غرق شدن می کنند. مشاجره های مکرر، عدم ارتباط و جدا شدن از رابطه رایج هستند.

پاسخ متداول برای طرفی که ADHD ندارد این است که بیش از حد کنترل کننده باشد و نق بزند در حالی که طرفی که ADHD دارد کمتر درگیر می شود.

متأسفانه، این اختلال در عملکرد زناشویی می تواند روابط را در معرض خطر جدی قرار دهد. آمارها حاکی از آن است که میزان طلاق برای زوج هایی که تحت تأثیر بیش فعالی قرار دارند، تقریباً دو برابر زوج هایی است که تحت تأثیر قرار نگرفته اند. با این حال، برداشتن گام‌هایی برای درک اینکه چگونه ویژگی‌های ADHD می‌تواند بر ازدواج شما تأثیر بگذارد و جستجوی راه‌حل‌ها می‌تواند به بهبود رابطه شما کمک کند.

اثرات ADHD بر ازدواج

ویژگی های ADHD می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و تاثیری که این ویژگی ها بر افراد و روابط می گذارد نیز می تواند متفاوت باشد. برخی از افراد متوجه می شوند که می توانند این ویژگی ها را به طور موثر در برخی از موقعیت ها مانند کار مدیریت کنند، اما پس از آن در مورد روابط بیشتر با مشکل مواجه می شوند.

فرد مبتلا به ADHD ممکن است احساس کند:

  • پنهانی یا آشکارا غرق شده اید، زیرا تحت کنترل داشتن زندگی روزمره زمانی که ADHD دارید تلاش بسیار بیشتری نسبت به آنچه دیگران تصور می کنند نیاز دارد.
  • تابع همسری باشید که “کارها را اداره می کند”، به ویژه اگر پویایی والدین/فرزند وجود داشته باشد.
  • دوست داشته نشدن یا خواستنی نبودن، زیرا آنها مدام این پیام را می شنوند که او باید “تغییر” کند یا بهتر عمل کند
  • ترس از شکست دوباره همانطور که یک رابطه بدتر می شود، ناهماهنگی ADHD معمولی به اضطراب در مورد آنچه ممکن است دفعه بعد شکست بخورد کمک می کند.

افراد مبتلا به ADHD درک می کنند که دنیا برای آنها مانند دیگران پیش نمی رود. ذهن آنها اغلب “شلوغ”، “پر سر و صدا” یا “به هم ریخته” است و بنابراین آنها جهان را به گونه ای می بینند که اورلوف توضیح می دهد که دیگران اغلب آن را درک نمی کنند.

چگونه پارتنری که ADHD ندارد تحت تأثیر قرار می گیرد

طرفی که ADHD ندارد نیز اغلب تحت تأثیر این چالش‌هایی است که در رابطه شکل می‌گیرد. در موارد خفیف، ممکن است فرد از این که شریک زندگی‌اش همیشه پریشان یا مشغول چیزهای دیگر است، ناراضی باشد.

در انتهای دیگر این طیف، روابطی قرار دارند که در آن طرفی که ADHD ندارد با همسر خود مانند یک کودک رفتار می کند، مسئولیت ها را بر عهده می گیرد و به آنها اجازه نمی دهد طرف برابر باشند.

تجربه پارتنری که ADHD ندارد ممکن است با موارد زیر مشخص شود:

تنهایی:

احساس می کنند از طرف شریک زندگی خود توجهی دریافت نمی کنند. یک مطالعه نشان داد که طرفی که ADHD ندارد اغلب از فقدان صمیمیت در رابطه خود احساس نارضایتی می کند.

عصبانیت:

ممکن است از این که شریک زندگیشان نتواند رفتارش را کنترل کند یا تغییر دهد عصبانی شوند. فردی که ADHD ندارد ممکن است این عصبانیت را آشکارا ابراز کند، یا ممکن است آن را تا زمانی که به نقطه شکست برسند، در خود نگه دارد.

استرس:

شریک غیر ADHD ممکن است مسئولیت های طرف مقابل را به حدی بر عهده بگیرد که بیش از حد ظرفیت خود باشد و کمک کافی نداشته باشد. این می تواند منجر به استرس، اما همچنین احساس خشم، تلخی و رنجش شود.

خسته، ناامیدی و غمگین شدن:

با گذشت زمان، حتی صبورترین افراد نیز ممکن است احساس خستگی و فرسودگی کنند. آنها ممکن است شروع به این احساس کنند که هیچ چیز تغییر نخواهد کرد و هیچ راهی برای بهبود وضعیت و روابط وجود ندارد.

الگوهای مخربی که ممکن است ظهور کنند

هنگامی که فردی با فرد مبتلا به ADHD ازدواج می کند، ممکن است تمایلی به وجود بیاید که هر دوی آنها تمام مشکلات در رابطه خود را به گردن این شرایط می اندازند. با این حال، هر دو طرف باید نقش خود را در ایجاد ناراحتی زناشویی تشخیص دهند. اورلوف به الگویی اشاره می کند که به عنوان «چرخه علامت-پاسخ-پاسخ» ظاهر می شود.

ویژگی های ADHD باعث ایجاد استرس غیرمنتظره در یک رابطه می شود. این می تواند منجر به سوء تفاهم شود، اما همچنین می تواند منجر به یک الگوی مخرب شود که شامل ویژگی های شرایط، پاسخ به آن ویژگی ها و پاسخ به پاسخ است.

به عنوان مثال، افراد مبتلا به ADHD اغلب افزایش احساس حواس پرتی را تجربه می کنند. این می تواند باعث شود که شریک زندگی آنها نادیده گرفته شود، به خصوص اگر ADHD فرد تشخیص داده نشده باشد. بدون توضیحی برای این حواس پرتی، شریک غیر ADHD ممکن است این رفتار را به عنوان عدم مراقبت و نگرانی تعبیر کند.

این می تواند منجر به آسیب، مشاجره و رنجش شود. و از آنجایی که فرد مبتلا به ADHD منشأ خشم شریک زندگی خود را درک نمی کند، به یک چرخه منفی خودتقویت کننده تبدیل می شود.

تشخیص دقیق ADHD بزرگسالان می‌تواند به هر دو نفر کمک کند تا درک بهتری از این ویژگی‌ها بر روابطشان داشته باشند. در مثال بالا، طرفی که ADHD ندارد ممکن است بگوید، “اخیراً حواست پرت شده و من احساس تنهایی می کنم. میای با هم کار خاصی انجام دهیم؟”

رابطه با فرد ADHD: نکاتی اگر پارتنر شما بیش فعالی دارد

اگر شریک زندگی شما مبتلا به ADHD است، مهم این نیست که بیشتر تلاش کنید تا رابطه برقرار شود، بلکه موضوع “تلاش متفاوت” است.
شما می توانید دانش خود را در مورد ADHD به کار بگیرید و تاکتیک هایی را انتخاب کنید که به موفقیت شما کمک می کند.

به عنوان مثال، تلاش بیشتر برای به خاطر سپردن یک کار باعث نمی شود که فرد کمتر حواسش پرت شود یا فراموش کند. راه حل مؤثرتر و واقع بینانه تر این است که زنگ ساعت را روی تلفن همراه خود تنظیم کنید تا کارهای سخت را به شما یادآوری کند. پارتنر مبتلا به ADHD ممکن است باز هم حواسش پرت شود، اما داشتن یک یادآوری می‌تواند توجه او را در زمانی که باید انجام شود، به کار در دست انجام بازگرداند.

همچنین چندین استراتژی دیگر وجود دارد که می‌تواند به زوج‌هایی که یکی از طرفین ADHD دارد کمک کند تا ازدواج خود را تقویت و ترمیم کنند.

به یاد داشته باشید که این یک تلاش دو نفره است. هر دو طرف باید مسئولیت مسائل خود را بپذیرند. شما مسئول تغییر شریک زندگی خود نیستید، اما می توانید از تلاش های او برای مدیریت موثرتر ویژگی هایش حمایت کنید و تشویق و بازخورد مثبت ارائه دهید.

درباره ADHD بزرگسالان بیشتر بدانید.

کسب اطلاعات بیشتر در مورد تجربه شریک زندگیتان به شما کمک می کند همدلی و صبر بیشتری داشته باشید.
درمان هایی را برای مدیریت ویژگی های ADHD در نظر بگیرید. داروها، آموزش مهارت‌ها و روان‌درمانی می‌توانند به مدیریت جنبه‌های مختلف ADHD بزرگسالان، مانند تکانشگری، بی‌نظمی، و انگیزه ضعیف کمک کنند. شریک زندگی‌تان را تشویق کنید تا درباره اقداماتی که می‌تواند برای مدیریت برخی از این ویژگی‌ها انجام دهد، با روانپزشک خود صحبت کند.

خواندن این مطلب را از دست ندهید: 4 نوع درمان ADHD برای بزرگسالان

روی بهبود رابطه خود تمرکز کنید.

سعی کنید زیاد درگیر این نشوید که چه کسی در رابطه چه کاری انجام می دهد. در عوض، به نحوه ارتباطتان با یکدیگر توجه کنید. قبل از پرداختن به برخی از مسائل تدارکاتی ازدواج خود، ارتباط خود را تقویت کنید.
به یاد داشته باشید که تا جایی که ممکن است چیزی برای جشن گرفتن یا خندیدن پیدا کنید. زمانی را برای ایجاد شادی اختصاص دهید، نه فقط زمانی را برای اصلاح چیزها. هر دوی شما نیاز به رهایی از تلاش برای تغییر عاداتی دارید که در طی سال ها ایجاد شده است.

حرف آخر

هنگامی که با فردی مبتلا به ADHD ازدواج می کنید، غیر معمول نیست که ویژگی های این شرایط باعث ایجاد استرس و تعارض در رابطه شود. اولین قدم، شناخت علائم مشکلات است.

هنگامی که بهتر درک کردید که چگونه ویژگی های ADHD و پاسخ شما به این ویژگی ها می تواند باعث ایجاد تعارض شود، شما و شریک زندگی تان می توانید برای یافتن راه حل با یکدیگر همکاری کنید. یادگیری مدیریت ویژگی‌های ADHD، درک بهتر شرایط و برداشتن گام‌هایی برای تقویت ارتباط، نقاط عالی برای شروع هستند.

رابطه و ازدواج سفر زیبایی است، اما همچنین می تواند چالش برانگیز باشد، به خصوص زمانی که ADHD بخشی از ماجرا باشد. درک اینکه چگونه ADHD بر شما و شریک زندگیتان تأثیر می گذارد اولین قدم برای ایجاد یک رابطه شاد و رضایت بخش است. اگر به دنبال راهنمایی و پشتیبانی حرفه ای هستید، کلینیک سلامت مغز دانا می تواند به شما کمک کند. تیم متخصصان با تجربه ما، ADHD و تأثیر آن بر روابط را درک می کنند. بیشتر از این منتظر نباشید، همین امروز با کلینیک مغز دانا تماس بگیرید.

ا‌مروزه با پیشرفت علم تکنیک های مختلفی برای درمان اختلالات سلامت روان ایجاد شده است که بسته به شرایط شما میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. میتوانید از کارشناسان انستیتو سلامت مغز دانا کمک بگیرید تا بهترین و موثرترین درمان برای خود را بیابید. برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

برداشتن اولین قدم اغلب سخت ترین است. مرکز سلامت مغز آن را ساده کرده است. برای رزرو نوبت و شروع سفر خود به سمت بهبودی، اینجا کلیک کنید.

همین حالا می توانید نوبت خود را از طریق لینک زیر رزرو کنید!

شما شایسته دریافت بهترین ها هستید. همین امروز زمان مشاوره خود را تنظیم کنید! با ما در تماس باشید.

07136476172-09172030360

آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز

ایمیل: [email protected]

اینستاگرام: danabrain.ir@

تشخیص ADHD در بزرگسالان: تست بیش فعالی و ارزیابی علائم

هر آنچه باید درباره اختلال نقص توجه یا بیش فعالی (ADHD) در کودکان و بزرگسالان بدانید:علائم، علت، تشخیص و درمان

درمان بیش فعالی شیراز: بهترین دکتر ADHD کودک و بزرگسالان کیست؟

درمان ADHD بدون دارو: سریع ترین درمان بیش فعالی

4 نوع درمان ADHD برای بزرگسالان

 

به این مقاله امتیاز دهید