07136476172 - 09172030360 [email protected]

رژیم غذایی بخش مهمی از بهبودی پس از سکته مغزی است. ممکن است شامل ایجاد تغییراتی برای کمک به جلوگیری از سکته های بیشتر و همچنین تغییراتی باشد که با علائمی که فرد دارد، مانند مشکل در بلع، سازگار باشد.

رژیم غذایی برای پیشگیری از سکته مغزی معمولاً شامل خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات، پروتئین بدون چربی، غلات کامل و غذاهای کم نمک است.

برخی از افرادی که پس از سکته مغزی بهبود می یابند، ممکن است بیماری دیگری نیز داشته باشند که نیاز به تغییرات رژیم غذایی دارند، مانند دیابت یا فشار خون بالا. از آنجایی که این شرایط ممکن است به سکته مغزی کمک کرده باشد، رسیدگی به آنها نیز مهم است.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بهترین رژیم غذایی برای بیماران سکته مغزی، از جمله غذاهایی برای پیشگیری از سکته مغزی، مشکلات بلع، و مدیریت بیماری‌های همزمان، به خواندن این مطلب ادامه دهید.

رژیم غذایی برای پیشگیری از سکته مغزی

یکی از اهداف اصلی رژیم غذایی برای افرادی که سکته کرده اند، کمک به پیشگیری از سکته های بعدی است. رژیم مدیترانه ای یک رویکرد رایج در این مورد است. شامل تمرکز بر محصولات تازه، پروتئین بدون چربی و چربی های سالم مانند روغن زیتون است.

بهبودی و ریکاوری پس از سکته مغزی: بعد از سکته چه اتفاقی می افتد

انجمن قلب آمریکا (AHA) خوردن موارد زیر را توصیه می کند:

  • انواع میوه ها و سبزیجات، به طور ایده آل تازه، منجمد یا کنسرو شده
  • غلات کامل مانند برنج قهوه ای، جو، کینوا و جو
  • حبوبات، مانند لوبیا، نخود و عدس
  • پروتئین های بدون چربی، مانند مرغ یا توفو
  • ماهی های چرب مانند سالمون، ساردین یا شاه ماهی
  • چربی های اشباع نشده، مانند روغن زیتون یا روغن آووکادو
  • محصولات لبنی کم چرب مانند ماست یا شیر بدون چربی
  • آجیل و دانه ها

توجه داشته باشید که برخی از انواع ماهی ها حاوی جیوه بیشتری نسبت به سایرین هستند. ماهی های کوچکتر، مانند ساردین، حاوی مواد مغذی مفید و بدون سطوح مضر جیوه هستند.

برخی از غذاهایی که باید مصرفشان را کاهش داد یا از آنها اجتناب کرد عبارتند از:

  • محصولات پخته شده فرآوری شده، مانند نان سفید، کیک و شیرینی
  • غذاهای سرشار از چربی های اشباع شده مانند گوشت قرمز و لبنیات پرچرب
  • غذاهای حاوی قندهای افزوده مانند ساکارز، شربت ذرت با فروکتوز بالا، شکر قهوه ای یا ملاس
  • غذاهای سرشار از نمک اضافه

رژیم غذایی برای بیماران سکته مغزی دچار مشکلات بلع

برخی از افراد پس از سکته مغزی دچار مشکل در بلع یا دیسفاژی می شوند.

بازگرداندن حرکت دست پس از سکته مغزی با تحریک طناب نخاعی

انجمن قلب آمریکا راه هایی را برای تغییر دستورهای غذایی برای برآوردن نیازهای بزرگسالانی که سکته کرده اند پیشنهاد می کند. این پیشنهادات با ابتکار استانداردسازی رژیم غذایی بین‌المللی دیسفاژی مطابقت دارد، که ترکیبات غذایی مختلفی را که افراد می‌توانند بر اساس شدت علائم استفاده کنند، توصیف می‌کند. آنها شامل موارد زیر است:

  • تغییرات سطح 4 شامل پوره کردن غذا است تا جویدن لازم نباشد.
  • غذاهای سطح 5 چرخ کرده و مرطوب هستند، بنابراین نیازی به گاز گرفتن ندارند.
  • غذاهای سطح 6 نرم و به اندازه لقمه هستند تا فرد بتواند با خیال راحت غذا را بجود و ببلعد.
  • سطح 7 شامل غذاهای معمولی است که فرد می تواند به طور معمول مصرف کند.

غذاهایی که افراد می توانند به راحتی آنها را به یکی از قوام های فوق تغییر دهد عبارتند از:

  • تخم مرغ همزده
  • ماهی پخته شده، مانند سالمون
  • گوشت چرخ کرده ی گوشت مرغ یا بوقلمون
  • سبزیجات ریشه‌ای، مانند هویج
  • سیب زمینی
  • آووکادو
  • بلغور جو دوسر
  • ماست
  • موز

تیم پزشکی  فرد نیز می‌تواند در شناسایی تغییرات مناسب کمک کند.

نوروفیدبک در سکته مغزی، سرگذشت واقعی یکی از بیماران

نکات دیگری که ممکن است به تهیه غذاهای نرم تر کمک کند عبارتند از:

  • سبزیجات را در آب بپزید تا نرم شوند، به جای تفت دادن یا سرخ کردن آنها
  • الک کردن یا صاف کردن غذا برای از بین بردن هسته، دانه، پوسته یا پوست
  • گوشت را بپزید تا کاملا نرم شود

رژیم غذایی برای کمک به جلوگیری از کاهش وزن

کاهش وزن یک عارضه جانبی رایج سکته مغزی است و می تواند تأثیر منفی بر پیامدهای سکته داشته باشد. رژیم غذایی یکی از جنبه های مهم مدیریت این امر است و می تواند به فرد در حفظ یا افزایش وزن کمک کند.

غذاهای غنی از مواد مغذی که حاوی تعداد زیادی کالری در هر وعده هستند می توانند به جلوگیری از کاهش وزن کمک کنند. بسیاری از این موارد برای افراد مبتلا به دیسفاژی نیز مناسب هستند. آنها عبارتند از:

  • آووکادو
  • موز
  • پنیرهای نرم
  • ماست

ممکن است شخصی بخواهد کره های انواع آجیل یا دانه ها را امتحان کند. با این حال، هنگام امتحان کردن این ها، مهم است که اطمینان حاصل شود که قوام آن به اندازه ای روان است که به راحتی آنها را ببلعید، زیرا برخی از کره های آجیل می توانند بسیار غلیظ باشند.

عوارض دراز مدت سکته مغزی چیست؟

گزینه دیگر اسموتی ها یا شیک های پر کالری است. افراد ممکن است بتوانند فرمول هایی را بخرند که برای بعد از سکته مغزی مناسب است یا اینکه می توان آنها را در خانه تهیه کرد. برخی از موادی که ممکن است برای این کار مفید باشند عبارتند از:

  • پودرهای پروتئینی مانند آب پنیر، نخود یا پروتئین سویا
  • پودر آجیل یا کره
  • میوه ها
  • سفیده تخم مرغ پاستوریزه
  • شیرین کننده های طبیعی مانند خرما یا عسل
  • مایعی مانند آب، شیر یا شیرهای گیاهی

افراد همچنین میتوانند کالری اضافی به وعده های غذایی خود اضافه کنند:

  • اضافه کردن روغن اضافی، مانند روغن زیتون
  • استفاده از لبنیات پرچرب به جای لبنیات کم چرب، اگر پزشک بگوید انجام این کار بی خطر است
  • به جای چند وعده غذایی سنگین، وعده های غذایی کوچکتر را امتحان کنید

رژیم غذایی برای بیماران سکته مغزی با فشار خون بالا

فشار خون بالا رایج ترین عامل خطر سکته مغزی است. رژیم غذایی می تواند به مدیریت آن کمک کند. بسیاری از تغییرات رژیم غذایی که می تواند به کاهش سکته های مغزی در آینده کمک کند نیز می تواند به فشار خون کمک کند.

مخصوصاً برای افراد مبتلا به فشار خون بالا اهمیت دارد که مصرف سدیم خود را کنترل کنند. سدیم در نمک است. انسان برای زنده ماندن به نمک نیاز دارد، اگرچه مقدار زیاد آن می تواند مضر باشد.

افراد می توانند از ادویه های بیشتر و نمک کمتر برای طعم دادن به غذاها استفاده کنند.

سکته چیست؟! باورهای غلط درباره سکته

غذاهایی که می توانند سرشار از نمک باشند عبارتند از:

  • گوشت های فرآوری شده، مانند بیکن
  • تنقلات شور، مانند چیپس سیب زمینی
  • سوپ های کنسرو شده
  • غذاهای راحت، مانند شام منجمد، پیتزا، یا مخلوط ادویه
  • غذاهای کنسرو شده، مانند زیتون در آب نمک

در مطالعه‌ای در سال 2021، استفاده از مقادیر زیاد گیاهان و ادویه‌ها در غذا باعث کاهش فشار خون شد.

این مطالعه شامل 24 گیاه و ادویه مختلف، از جمله موارد زیر بود:

  • فلفل سیاه
  • سیر
  • ریحان
  • آویشن
  • زردچوبه
  • دارچین
  • پودر فلفل قرمز

سایر جنبه های رژیم غذایی و سبک زندگی مانند نوشیدن الکل و سیگار نیز می توانند بر فشار خون تأثیر بگذارند.

رژیم غذایی برای بیماران سکته مغزی مبتلا به دیابت

دیابت یکی دیگر از عوامل خطر سکته مغزی است، بنابراین اگر فردی هر دو بیماری را داشته باشد، باید در نظر بگیرد که چگونه غذا بر سطح قند خون او تأثیر می گذارد.

برای افراد این گروه ممکن است به ویژه مهم باشد که غذاهای حاوی قند اضافه را محدود کنند، مانند:

  • آب نبات و شکلات
  • بستنی
  • ماست های شیرین
  • محصولات پخته شده
  • نوشیدنی های حاوی قند اضافه مانند نوشابه، آب میوه، نوشیدنی های ورزشی یا نوشیدنی های انرژی زا

برخی از افراد ممکن است نیاز داشته باشند تعداد کلی کربوهیدرات هایی که در روز می خورند را بشمارند. این می تواند به مدیریت قند خون و تعیین میزان مصرف انسولین کمک کند.

آیا گروه خونی می تواند خطر سکته مغزی زودهنگام را پیش بینی کند؟

چه زمانی باید به دنبال کمک بود

اگر جویدن، بلعیدن یا مصرف کالری کافی برای فردی که پس از سکته بهبود می یابد دشوار است، باید در اسرع وقت با پزشک صحبت کند.  پزشک ممکن است بتواند کمک بیشتری ارائه دهد یا آنها را برای حمایت بیشتر به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد.

افراد همچنین در صورت تمایل به کمک بیشتر برای کاهش خطر سکته مغزی یا مدیریت شرایط مزمن از طریق رژیم غذایی خود می توانند با پزشک یا متخصص تغذیه صحبت کنند.

اگر شخصی برای خرید یا تهیه غذا مشکل دارد، یک کاردرمانگر ممکن است بتواند به او کمک کند تا فعالیت های روزانه را با سهولت بیشتری انجام دهد. این می‌تواند شامل تنظیماتی در اطراف خانه برای آسان‌تر کردن حرکت و استفاده از ظروف بزرگی باشد که در دست گرفتن آسان‌تر هستند، در میان بسیاری از تغییرات بالقوه دیگر.

کاردرمانی عصبی

توانبخشی عصب روانشناختی بعد از سکته در انستیتو سلامت مغز دانا

مهارت های شناختی چیست و بعد از سکته چگونه تحت تاثیر قرار میگیرند؟

مهارت های شناختی به عنوان توانایی های ذهنی اساسی، از جمله طیف گسترده ای از فرآیندهای ذهنی مشخص می شوند. به عنوان مثال، ادراک، حافظه، حل مسئله، توجه، آگاهی از بدن و بسیاری موارد دیگر. توانایی های شناختی را می توان به عنوان فرآیندهای اساسی درک کرد زیرا آنها می توانند یادگیری اجتماعی، عاطفی و همچنین تحصیلی را شکل دهند.

در افرادی که دچار سکته مغزی شده‌اند، این مهارت‌ها ممکن است تغییر کند و منجر به نقص در چندین زمینه عملکردی مانند ارتباطات، مراقبت از خود، بهره‌وری و اوقات فراغت شود.

توانبخشی شناختی شامل خدمات پزشکی و درمانی است که به طور خاص با هدف بازیابی هرچه بیشتر عملکردهای شناختی با راهبردهای جبرانی متفاوت برای مقابله کاملتر با نقایص شناختی انجام می شود.

چرا بعد از سکته از توانبخشی شناختی بهره ببریم؟

اختلال شناختی، مشکلی که ذهن را درگیر می کند، پس از سکته مغزی بسیار رایج است. انواع مختلفی از اختلالات شناختی، مانند فراموشی، سردرگمی، و/یا سرگردانی وجود دارد که می تواند در ایمنی، بهره وری، استقلال و روابط شخصی تداخل ایجاد کند.

توانبخشی شناختی توسط پزشکان، دانشمندان و متخصصان سلامت برای بهبود عملکرد شناختی ایجاد شده است. این درمان همچنین با هدف کمک به افراد مبتلا به اختلال عملکرد شناختی با تأثیری که بر زندگی آنها می گذارد، کمک می کند. با کمک توانبخشی شناختی، بسیاری از افراد می توانند پس از سکته مغزی، زندگی پربار و رضایت بخشی داشته باشند.

از کمک گرفتن دریغ نکنید و بدانید سلامت مغز شما مهم ترین چیز است.

در انستیتو سلامت مغز دانا مفتخریم با ارائه تکنیک‌های علمی به بهبود عملکرد مغز شما کمک کنیم.مغز ما تا حد زیادی تعیین می کند که چه کسی هستیم، چه کاری انجام می دهیم و چگونه رفتار می‌کنیم. برنامه های جامع توانبخشی عصب روانشناختی ما می تواند به شما کمک کند تا سلامت مغز خود را ارتقا بخشید. اگر می‌خواهید درباره روش‌هایی که می‌توانید مغز خود را به سلامت بهینه برگردانید، بیشتر بدانید، با ما تماس بگیرید.

آنچه جوانان باید در مورد سکته مغزی بدانند

خوردن بادام زمینی می تواند است خطر سکته مغزی را کاهش دهد!

منابع:

4/5 - (1 امتیاز)