بیماری آلزایمر یک اختلال مغزی است که باعث زوال عقل و زوال شدید شناختی می شود. معمولا افراد بالای 65 سال را تحت تاثیر قرار می دهد، اما تعداد کمی از افراد در 40 تا 60 سالگی نیز ممکن است به نوعی از بیماری معروف به آلزایمر زودرس مبتلا شوند.
در حال حاضر هیچ درمانی برای این بیماری وجود ندارد. درمان بر کاهش شدت علائم و کمک به شما برای داشتن یک زندگی کارآمد متمرکز است. با این حال، دانشمندان و محققان در سراسر جهان به تلاش خستگی ناپذیر برای یافتن درمان ادامه می دهند.
برخی از محققان بر این باورند که ساخت دارویی به نام Aduhelm که با جلوگیری از تجمع پروتئینهای غیرطبیعی در مغز که سلولهای عصبی را از بین میبرند، کار میکند.
این مقاله به این موضوع می پردازد که بیماری آلزایمر چیست و آیا می توان آن را درمان کرد یا خیر.
- بیماری آلزایمر چیست؟
- چگونه بیماری آلزایمر تشخیص داده می شود؟
- درمان بیماری آلزایمر
- آیا درمانی برای آلزایمر وجود دارد؟
- پیشگیری و مدیریت علائم آلزایمر با روش های جدید نوروتکنولوژی
- روش های غیر دارویی درمان آلزایمر در شیراز: PEMF
- در مرکز سلامت مغز دانا، چه کمکی به فرد مبتلا به آلزایمر می شود؟
- درمان آلزایمر در شیراز: درباره نوروفیدبک بیشتر بدانید
- حرف آخر
بیماری آلزایمر چیست؟
بیماری آلزایمر یک بیماری عصبی است که بر حافظه فرد، نحوه تفکر و رفتار و حتی توانایی او برای انجام کارهای ساده روزمره تأثیر می گذارد.
این یک بیماری پیشرونده است به این معنی که با گذشت زمان بدتر می شود.
علل بیماری آلزایمر
تصور می شود که بیماری آلزایمر به دلیل تجمع پروتئین های غیر طبیعی در مغز به نام آمیلوئید ایجاد می شود. این تجمع منجر به مرگ سلول های عصبی در مغز می شود که به نوبه خود باعث زوال شناختی می شود.
علائم و نشانه های بیماری آلزایمر
علائم و نشانه های بیماری آلزایمر از فردی به فرد دیگر متفاوت است. این علائم تمایل به تکامل با پیشرفت بیماری دارند.
برای درک علائم این عارضه، باید بررسی کنید که چگونه در هر مرحله بر فرد تأثیر می گذارد.
بیماری آلزایمر خفیف
برخی از رایج ترین علائمی که در مراحل اولیه بیماری آلزایمر مشاهده خواهید کرد عبارتند از:
- نوسانات خلقی
- شخصیت تغییر می کند
- سردرگمی خفیف
- از دست دادن حافظه
- قضاوت ضعیف
- ناگهان گم شدن در فضاهای آشنا
- فراموش کردن چیزها
- سوال پرسیدن مکرر
بیماری آلزایمر متوسط و شدید
علائم شایع آلزایمر در مراحل متوسط تا شدید عبارتند از:
- از دست دادن شدید حافظه و سردرگمی
- مشکل در انجام کارهای ساده
- مشکل در یادگیری چیزهای جدید
- پرخاشگری و طغیان خشم
- توهمات
- پارانویا
- عدم شناخت خانواده و دوستان
- مشکل در برقراری ارتباط
چگونه بیماری آلزایمر تشخیص داده می شود؟
هیچ راه خاصی برای تشخیص بیماری آلزایمر وجود ندارد. برای تشخیص دقیق، پزشک و متخصص مغز و اعصاب مجموعه ای از ارزیابی ها و آزمایش ها را روی شما انجام می دهند. آنها از شما می خواهند که علائم خود را شرح دهید و در برخی موارد، از دوستان نزدیک و خانواده خود دعوت می کنند تا بینش خود را در مورد علائم شما ارائه دهند.
آنها همچنین تلاش خواهند کرد تا هر گونه وضعیت سلامت روانی یا جسمانی دیگری را که ممکن است مسئول علائم شما باشد، پیدا کنند.
ممکن است برای اطمینان از اینکه بیماری آلزایمر مسئول علائم شماست، آزمایشهای تصویربرداری مغز مانند MRI یا سیتی اسکن نیز لازم باشد.
درمان بیماری آلزایمر
درمان بیماری آلزایمر بر کاهش شدت علائم و بهبود عملکرد روزانه تمرکز دارد.
دانشمندان مداخلات پزشکی موثری را برای علائمی مانند زوال شناختی، پرخاشگری، افسردگی و زوال عقل کشف کرده اند. هنگام تجویز دارو، پزشک احتمالاً با دوز پایین شروع می کند و بسته به میزان تحمل دارو، به تدریج دوز شما را افزایش می دهد.
در مورد بیشتر داروهای بیماری آلزایمر، هر چه دوز بالاتر باشد، احتمال بروز عوارض جانبی آزاردهنده بیشتر است.
مهارکننده های کولین استراز
مهارکننده های کولین استراز مانند Aricept (دونپزیل) و اکسلون (rivastigmine) معمولاً برای درمان علائم بیماری آلزایمر در مراحل اولیه تجویز می شوند.
اعتقاد بر این است که این داروها از تجزیه یک پیام رسان شیمیایی در مغز به نام استیل کولین جلوگیری می کنند. به نوبه خود، تصور می شود که به کاهش سرعت زوال شناختی کمک می کند. عوارض جانبی رایجی که ممکن است هنگام استفاده از مهارکننده های کولین استراز تجربه کنید عبارتند از تهوع، استفراغ، ضعف عضلانی، کاهش وزن و خستگی.
آنتاگونیست های گیرنده NMDA
ممانتین تنها آنتاگونیست گیرنده NMDA است که برای درمان بیماری آلزایمر تجویز می شود. معمولاً برای افرادی که اشکال متوسط یا شدید بیماری آلزایمر دارند تجویز می شود. برای درمان موثر این موارد می توان آن را با مهارکننده های کولین استراز تجویز کرد.
ممانتین به کاهش شدت زوال شناختی در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر کمک می کند. تصور می شود که با تنظیم یک پیام رسان شیمیایی در مغز به نام گلوتامات کار می کند. عوارض جانبی معمولی که ممکن است هنگام استفاده از ممانتین تجربه کنید شامل اسهال، گیجی، سردرد، تهوع و استفراغ است.
ادوهلم
Aduhelm (aducanumab) در حال حاضر تنها دارویی است که می تواند از آلزایمر جلوگیری کند یا پیشرفت بیماری را کند کند. مطالعات کنونی در مورد اثربخشی آن فقط بر روی افرادی که در مراحل اولیه بیماری آلزایمر یا علائم خفیف دارند انجام شده است. نتایج حاصل از آن مطالعات نیز با نتایج متفاوتی همراه شده است.
FDA ادوهلم را در ژوئن 2021 تحت برنامه تأیید تسریع شده خود تأیید کرد. این بدان معنی است که تأیید کامل دارو مشروط به این است که دارو در کاهش پیشرفت زوال شناختی و زوال عقل در کارآزمایی های بعدی موثر باشد.
تصور می شود که Aduhelm با جلوگیری از تجمع پروتئین های غیر طبیعی در مغز به نام آمیلوئیدها کار می کند. انتظار می رود که این به نوبه خود باعث کند شدن پیشرفت بیماری شود.
این مطلب را درباره ی جدیدترین درمان آلزایمر از دست ندهید: داروی جدید آلزایمر چقدر بهتر از داروهای قبلی مثل ادوهلم عمل می کند؟
سایر درمان ها
در حالی که زوال شناختی قابل تشخیص ترین ویژگی بیماری آلزایمر است، این وضعیت همچنین باعث علائم رفتاری و روانی بسیاری می شود. خبر خوب این است که چندین دارو یا برای درمان این علائم فرموله شده اند یا توسط پزشکانی که در درمان بیماری آلزایمر تخصص دارند تجویز می شوند.
برخی از این درمان ها عبارتند از:
داروهای ضد افسردگی:
داروهای ضد افسردگی مانند لووکس (فلووکسامین) و افکسور (ونلافاکسین) گاهی برای درمان علائم افسردگی در افراد مبتلا به آلزایمر تجویز می شوند.
داروهای ضد تشنج:
این داروها برای کمک به درمان علائم پرخاشگری تجویز می شوند. با این حال، با احتیاط تجویز می شود، زیرا می تواند عوارض جانبی مانند نوسانات خلقی و سردرگمی ایجاد کند.
داروهای ضد روان پریشی:
داروهای ضد روان پریشی برای کاهش شدت علائمی مانند توهم و هذیان تجویز می شوند. آنها فقط در موارد شدید تجویز می شوند زیرا برخی تحقیقات نشان می دهد که می توانند خطر مرگ را در افراد مسن مبتلا به زوال عقل افزایش دهند.
آیا درمانی برای آلزایمر وجود دارد؟
در حال حاضر، هیچ درمانی برای آلزایمر وجود ندارد، اگرچه FDA دو نوع دارو، مهارکننده های کولین استراز و ممانتین را برای درمان علائم تایید کرده است. اما این داروها نه می توانند آلزایمر را درمان کنند و نه پیشرفت آن را متوقف می کنند. همچنین، برای هرکسی موثر نیستند.
آلزایمر یک بیماری شایع و موذی است که بیماران و خانواده های آنها را با حرکت آهسته ویران می کند. هیچ درمان موثری وجود ندارد که به طور کامل برای روند بیماری زمینهای تایید شده باشد، اما بسیاری از داروهای جدید در حال ارزیابی هستند.
پیشگیری و مدیریت علائم آلزایمر با روش های جدید نوروتکنولوژی
اگرچه هنوز هیچ درمانی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد، اما امیدوار باشید. محققان به طور مداوم در حال کار بر روی یافتن روش های درمانی موثرتر هستند. چیزهای زیادی در مورد چگونگی تأثیر آلزایمر بر مغز آموخته شده است، و این دانش افزایش یافته به کند کردن پیشرفت بیماری آلزایمر و بهبود و مدیریت علائم کمک می کند.
جلوگیری و کند کردن روند آلزایمر با تحریک مغناطیسی مغز (TMS)
تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال یک روش غیر تهاجمی و غیر دارویی تعدیل عصبی است که با استفاده از یک سیم پیچ مغناطیسی روی سر بیمار برای تحریک مناطق خاصی از مغز به صورت موضعی عمل می کند. با تحریک نواحی آسیب دیده مغز، می تواند در علائم بیماری های روانی یا عصبی خاص مداخله کند.
TMS در بیماران مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط، زوال شناختی را کاهش می دهد و استقلال را بهبود می بخشد
درباره درمان آلزایمر با تحریک مغناطیسی مغز بیشتر بدانید:
روش های غیر دارویی درمان آلزایمر در شیراز: PEMF
شما به راحتی می توانید از درمان PEMF بهره مند شوید و یا می توانید به عزیزتان کمک کنید تا درمانی را که به آن نیاز دارد دریافت کند.
استفاده از دستگاه تحریک میدان مغناطیسی آسان است و میتوان آن را روزانه استفاده کرد.درمان PEMF کاملاً ایمن و غیر تهاجمی است. هیچ سوزن، یا حتی قرصی وجود ندارد. دردی وجود ندارد و عملاً هیچ خطری برای عوارض جانبی، یا وابستگی نمیباشد.
اگر به دنبال یک روش درمانی جدید برای افزودن به برنامه درمانی موجود هستید، با انستیتو سلامت مغز تماس بگیرید، شما می توانید با متخصصین ما در مورد مزایای بالقوه درمان PEMF صحبت کنید.
در مرکز سلامت مغز دانا، چه کمکی به فرد مبتلا به آلزایمر می شود؟
در این مرکز، ابتدا شاخص های شناختی این افراد بررسی می شود. هدف این است که با استاندارد ترین و به روزترین روش ها، وضعیت حافظه فرد ارزیابی گردد. با ارزیابی دقیق نقایص شناختی فرد و نقاط قوت او، پزشک متخصص برنامه بازتوانی متناسب با همان فرد را برای او تجویز می کند. یعنی برای همه افراد مراجعه کننده یک نسخه واحد وجود نخواهد داشت و هدف درواقع پزشکی شخصی سازی شده است. به این صورت احتمال اینکه برنامه بازتوانی شناختی به نتیجه مطلوب برسد بیشتر خواهد بود.
درمان آلزایمر در شیراز: درباره نوروفیدبک بیشتر بدانید
اگر شما یا یکی از عزیزانتان در حافظه خود مشکل دارید، علائم زوال عقل دارید یا در مراحل اولیه تشخیص آلزایمر هستید، آموزش نوروفیدبک میتواند به بهبود عملکرد کمک کند. آموزش نوروفیدبک غیر تهاجمی و بدون درد است و شامل آموزش مجدد مغز برای عملکرد بهینه تر است.
اگر تمایل دارید درباره نحوه درمان آلزایمر با نوروفیدبک بیشتر بدانید، خواندن مطلب زیر را از دست ندهید:
حرف آخر
زندگی با آلزایمر می تواند سخت و خسته کننده باشد. اگر متوجه شدید که امید خود را برای پیگیری درمان مناسب از دست داده اید، بدانید که همیشه راهی وجود دارد. لطفا همیشه به خاطر داشته باشید که میتوانید در حال خود تغییر ایجاد کنید و یک زندگی بدون مشکل داشته باشید،شاید چند روش را امتحان کرده باشید و جواب نگرفته باشید اما بدانید هنوز راه هایی وجود دارند که منتظر شما هستند تا زندگی خود را نجات دهید و آنطور زندگی کنید که لیاقت دارید و دوست دارید.در این راه حمایت دیگران و درمان های جدید را در نظر بگیرید.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان با مشکلات آلزایمر دست و پنجه نرم می کنید و به دنبال بهترین تیم درمانی متشکل از روانپزشکان، روانشناسان، نوروساینتیست های و سایر متخصصین مرتبط هستید با ما در تماس باشید. شما لایق بهترین ها هستید.
07136476172-09172030360
آدرس: شیراز بلوار بعثت (حدفاصل چهارراه خلدبرین و فلکه سنگی) مجتمع پزشکی مریم طبقه پنجم – انستیتو سلامت مغز
ایمیل: [email protected]
اینستاگرام: danabrain.ir@
درباره نویسنده
موژان پارسا پژوهشگر ارشد توانبخشی شناختی دانشگاه شهید بهشتی و همکار قطب عصب روانشناسی شناختی کشور است. جریان اصلی تحقیقات وی اختلالات عصب تحولی و به طور خاص متمرکز بر اوتیسم می باشد.