اختلال شناختی خفیف چیست؟
بعضی از افراد مبتلا به مشکلات حافظه دارای وضعیتی به نام اختلال شناختی خفیف یا MCI هستند.MCI بین تغییرات شناختی عادی و دمانس قرار دارد. و هیچ آزمون نمی تواند به طور قطعی این مشکل را تشخیص دهد.
معمولا اختلال شامل مشکلات حافظه است، مانند فراموش کردن حوادث اخیر. همچنین می تواند به عنوان مشکلات با کلمات یا مشکل در حین گفتگو ظاهر شود. مشکلات توجه، تمرکز، و یا حل مسئله از دیگر نشانه های MCI هستند. این تغییرات شناختی به اندازه کافی قابل توجه است که شما و یا عزیزان شما ممکن است آنها را متوجه شوند.
علائم MCI
افرادی که مبتلا به MCI هستند، مشکلات مربوط به حافظه بیشتری نسبت به افراد سالم دارند، اما علائم آنها به اندازه افرادی که مبتلا به بیماری مراحل ابتدایی یا پیشرفته آلزایمر هستند، نیست. به عنوان مثال، آنها تغییرات شخصیت و یا مشکلات دیگری که مشخصه آلزایمر هست را تجربه نمی کنند. افراد مبتلا به MCI هنوز قادر به انجام فعالیت های معمول روزمره خود هستند.
نشانه های MCI عبارتند از:
گم کردن چیز ها
فراموش کردن رفتن به رویدادها یا قرار ملاقات ها
داشتن مشکل برای پیدا کردن کلمات یک جمله نسبت به دیگر افراد هم سن و سال
مشکلات حرکتی و مشکلات در تشخیص بوها نیز با MCI مرتبط است.
تشخیص MCI
خانواده و دوستان ممکن است از وقوع مشکل در حافظه مطلع شوند و شخص مبتلا به MCI ممکن است از ازدست دادن حافظه خود نگران باشد. این نگرانی ها ممکن است فرد را تشویق کند تا برای بهبود عملکرد های شناختی خود باشد و به دنبال راه هایی برای تقویت حافظه خود بگردد و به مراکز سلامت مغز مراجعه کند.
محققان دریافتند که افراد با MCI نسبت به افرادی نرمال احتمال بیشتری دارد که به سمت آلزایمر بروند. با این حال، همه کسانی که MCI دارند به سمت بیماری آلزایمر نخواهند رفت. حدود 8 نفر از هر 10 نفر که مشخصات MCI را دارد، طی 7 سال در معرض ابتلا به مراحل بیماری آلزایمر قرار می گیرند.
محققان نشان داده اند که یک سوم افراد مبتلا به MCI به صورت قابل توجهی بهبود خواهند یافت، عمدتا به این دلیل که یک عامل برگشت پذیر مسئول مشکلات شناختی فرد است. در میان این عوامل: آپنه خواب و سایر اختلالات خواب، اختلالات خلقی (مانند اضطراب و افسردگی)، کمبود ویتامین B12 و سایر مواد مغذی و استفاده از داروهایی که باعث عوارض جانبی شناختی می شوند از عوامل مهم ایجاد MCI می باشند.
تحقیقات نشان می دهد همانطور که در بیماری آلزایمر دلایل ژنتیکی دیده می شود، عوامل ژنتیکی در افرادی که به MCI مبتلا هستند، نقش مهمی دارند، مطالعات در حال انجام است تا مشخص شود که چرا برخی از افراد مبتلا به MCI به آلزایمر پیشرفت مبتلا می شوند و و برخی دیگر خیر.
یک پزشک متخصص میتواند آزمایشهای استدلال، حافظه و زبان را انجام دهد تا ببیند آیا یک فرد مبتلا به MCI است یا خیر. او همچنین ممکن است پیشنهاد کند که یک کلینیک تخصصی برای آزمایش های بیشتر فر را چکاپ کنند. در حال حاضر هیچ استانداردی برای درمان MCI وجود ندارد، اما در کلینیک های حافظه و سلامت مغز مواردی وجود دارد که فرد می تواند انجام دهد که ممکن است به او کمک کند که عملکرد های بهتری داشته باشد و با تغییراتی در تفکرشان مقابله کنند.
از آنجا که MCI ممکن است علائم اولیه بیماری آلزایمر باشد، مهم است که هر 6 تا 12 ماه یک پزشک یا مرکز تخصصی فرد را چکاپ کنند.
برای اطلاعات بیشتر به واحد چکاپ مغز مرکز سلامت مغز مراجعه نمایید
درباره نویسنده
دکتر علی محمد کمالی فارغ التحصیل دکترای تخصصی علوم اعصاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بیش از 15 سال است که در زمینه پژوهش، تدریس و فعالیت های اجرایی در حوزه علوم اعصاب فعالیت و تجربه دارد. وی همچنین در ارتقا عملکرد های شناختی با استفاده از نوروتکنولوژی و مطالعات خواب تخصص ویژه ای دارد. او یکی از بنیانگذاران انستیتو سلامت مغز دانا است، (گروهی که سلامت مغز را اولویت جامعه می داند).
دکتر کمالی بیش از 50 مقاله پژوهشی (h-index 13) در مجلات معتبر علمی به چاپ رسانده و در حال حاضر مدیر عامل انستیتو سلامت مغز دانا است. بعلاوه به عنوان پژوهشگر ارشد واحد مغز، شناخت و رفتار دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شیراز مشغول فعالیت می باشد. می توانید پژوهش او را در Google Scholar دنبال کنید.
دکتر کمالی علاوه بر تخصص در زمینه علوم اعصاب، سال ها است که به عنوان مدیر اجرایی مجله علوم پزشکی پیشرفته و فناوری های کاربردی (JAMSAT) مشغول به فعالیت است. همچنین به عنوان دبیر اجرایی انجمن علوم اعصاب ایران شاخه فارس فعالیت می کند.