شایع ترین علائم COVID-19 شامل تب، سرفه، تنگی نفس و خستگی است. با این حال، علائم عصبی – آنهایی که بر مغز و سیستم عصبی شما تأثیر میگذارند – تا حدودی گزارش شدهاند 25 درصد از افرادی که به COVID-19 مبتلا می شوند.
طولانی شدن “مه مغزی” یکی از علائم عصبی است که افراد مبتلا به کووید-19 معمولا آن را گزارش می کنند. در برخی موارد، مه مغزی یا اختلال شناختی می تواند ماه ها پس از پایان بیماری ادامه یابد.
در این مقاله، نگاهی دقیقتر به این خواهیم داشت که چرا COVID-19 باعث ایجاد مه مغزی در برخی افراد میشود. چقدر شایع است و چه زمانی برای این مسائل عصبی کمک بگیرید.
مه مغزی COVID-19 چیست؟
مه مغزی یک تشخیص پزشکی نیست. در عوض، این یک اصطلاح کلی است که برای توصیف احساس کند بودن ذهنی، مبهم بودن یا فاصله گرفتن استفاده میشود.
علائم مه مغزی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکلات حافظه
- عدم وضوح ذهنی
- تمرکز ضعیف
- احساس “خارج از آن”
- سردرد
- گیجی
اکثر مردم گهگاه دوره هایی از مه مغزی را تجربه می کنند. احتمالاً پس از یک شب کم خوابی یا زمانی که تحت استرس زیادی بوده اید، احساس کندی ذهنی کرده اید.
اما برخی از افرادی که کووید-19 داشتهاند، مه مغزی را گزارش میکنند که هفتهها یا حتی ماهها پس از برطرف شدن علائم دیگرشان – مانند سرفه، خستگی، یا تب – ادامه مییابد.
چرا COVID-19 باعث ایجاد مه مغزی می شود؟
محققان هنوز در حال بررسی علت بالقوه مه مغزی در افرادی هستند که COVID-19 داشته اند. تصور می شود که هم عوامل فیزیولوژیکی و هم عوامل روانی ممکن است نقش داشته باشند.
تصور میشود که کروناویروس معمولاً از طریق تماس نزدیک با فردی که مبتلا به عفونت است، منتشر میشود. قطرات تنفسی آن شخص می تواند از طریق بینی، دهان یا چشم وارد بدن شما شود.
هنگامی که ویروس کرونا وارد سیستم شما می شود، از طریق آنزیمی به نام گیرنده آنزیم مبدل آنژیوتانسین 2 (ACE2) وارد سلول ها می شود. این ویروس تهاجمی عصبی است، به این معنی که می تواند وارد بافت مغز شما شود.
متعدد مطالعات موردی دریافتهاند که برخی از افرادی که COVID-19 داشتهاند، دچار عوارضی مانند تغییر هوشیاری یا آنسفالوپاتی میشوند. انسفالوپاتی یک اصطلاح کلی است که به آسیب یا بیماری مغز شما اشاره دارد.
مطالعه ای در ژانویه 2021، سطوح سیتوکین های التهابی در مایع اطراف مغز افراد هفته ها پس از عفونت کووید-19 افزایش یافته است. سیتوکین ها مولکول هایی هستند که توسط سیستم ایمنی بدن تولید می شوند و التهاب را تحریک می کنند.
التهاب در مغز مانع از توانایی نورون های شما برای برقراری ارتباط با یکدیگر می شود. این ممکن است یکی از عواملی باشد که به مه مغزی کمک می کند.
محققان نیز تغییرات ریزساختاری در هیپوکامپ و سایر نواحی مغز پس از COVID-19شناسایی کرده اند. آنها معتقدند که این تغییرات ممکن است به اختلالات شناختی نیز کمک کند.
عوامل دیگری که ممکن است به مه مغزی منجر شود
همانطور که در بالا ذکر شد، التهاب در داخل و اطراف مغز شما ممکن است به مه مغزی کمک کند. با این حال، راه های دیگری وجود دارد که COVID-19 ممکن است به طور غیرمستقیم منجر به مه مغزی نیز شود.
برخی از عوامل احتمالی کمک کننده عبارتند از:
- کیفیت خواب ضعیف
- احساس تنهایی
- افسردگی
- افزایش استرس یا اضطراب
- تغییرات رژیم غذایی
- کاهش فعالیت بدنی
- عوارض جانبی برخی داروها
چقدر رایج است؟
محققان هنوز در تلاشند تا بفهمند که مه مغزی در افرادی که کووید-19 داشته اند چقدر شایع است.
یکی تحلیل و بررسی نشان داد که بین 7.5 تا 31 درصد افراد تغییر وضعیت روانی را به عنوان علامت کووید-19 تجربه می کنند. با این حال، این تخمین بر اساس مطالعات کوچک انجام شده است و ممکن است برای جمعیت بزرگتر قابل استفاده نباشد.
یکی دیگر از اخیر مطالعه گزارشها حاکی از آن است که علائم عصبی میتواند گستردهتر از آن چیزی باشد که در ابتدا تصور میشد. و ممکن است در 69 درصد از افرادی که به بیماری شدید کووید-19 مبتلا بودهاند، رخ دهد.
در حال حاضر، مشخص نیست که چرا برخی افراد دچار مه مغزی می شوند و برخی دیگر نه. به نظر می رسد افراد مبتلا به موارد شدید کووید-19 در وضعیتی هستند ریسک بالاتر برای ایجاد علائم عصبی نسبت به افراد مبتلا به بیماری خفیف.
عوارض شدید مرتبط با مغز مانند هذیان ، تشنج و التهاب مغز و بافت های اطراف آن در بیماران بدحال شایع تر است.
معمولا چقدر طول می کشد؟
هنوز مشخص نیست که معمولاً مه مغزی پس از COVID-19 چقدر طول می کشد. برخی افراد مه مغزی را گزارش می کنند که هفته ها یا ماه ها پس از از بین رفتن علائم تنفسی آنها باقی می ماند.
مطالعه منتشر شده در دسامبر 2020 نشان داد که حدود 28 درصد از مردم بیش از 100 روز پس از بستری شدن در بیمارستان به دلیل کووید-19، مشکلات تمرکز مداوم داشتند.
در دیگری مطالعه محققان دریافتند از یک گروه 60 نفری که از کووید-19 بهبود یافته بودند، 55 درصد هنوز 3 ماه پس از بیماری خود علائم عصبی داشتند. این علائم شامل:
- تغییرات خلق و خوی
- خستگی
- سردرد
- اختلالات بینایی
چه چیزی به درمان مه مغزی ناشی از COVID-19 کمک می کند؟
در حال حاضر، بهترین درمان برای مه مغزی ناشی از COVID-19، اتخاذ عادات سالم است. نکات زیر ممکن است به تقویت عملکرد ذهنی شما در صورت مواجهه با مه مداوم مغز کمک کند.
- باندازه کافی بخوابید. خواب با کیفیت می تواند به ترمیم و بازیابی بدن شما کمک کند.
- ورزش منظم داشته باشید. فعالیت بدنی نه تنها برای قلب و ریه های شما مفید است، بلکه راهی عالی برای تقویت عملکرد مغز شما نیز می باشد.
- خوب غذا بخورید. سعی کنید از یک رژیم غذایی متعادل و سالم استفاده کنید تا به بدنتان مواد مغذی لازم برای بازگشت به سلامت را بدهید.
- از مصرف دخانیات و الکل خودداری کنید. دوری از محصولات تنباکو و الکل می تواند به کاهش التهاب در مغز شما کمک کند.
محققان به بررسی مزایای بالقوه استروئیدها برای کاهش التهاب مغز که ممکن است به تغییرات شناختی کمک کند، ادامه می دهند.
چه زمانی باید در مورد علائم خود به پزشک مراجعه کنید؟
اگر علائم روانی شما به اندازه کافی شدید است که در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می کند یا اگر بعد از چند هفته بهبود نیافتند، ایده خوبی است که به پزشک مراجعه کنید.
اگر مبتلا به کووید-19 هستید، مهم است که در صورت داشتن هر یک از علائم زیر فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:
- مشکل در تنفس
- درد یا فشار مداوم در قفسه سینه شما
- ضربان قلب سریع
- آشفتگی ذهنی جدید
- مشکل در بیدار ماندن یا مشکل در بیدار شدن
- ناخن ها یا لب ها مایل به آبی
خلاصه
برخی از افراد مبتلا به کووید-19 گزارش می دهند که هفته ها یا ماه ها پس از رفع علائم تنفسی، مه مغزی دارند. تصور می شود که ترکیبی از تغییرات فیزیولوژیکی در مغز و عوامل روانشناختی ممکن است به این وضعیت کمک کند.
مه مغزی علامتی است که می تواند ناشی از استرس، تغییرات خواب، داروها و عوامل دیگر باشد. می تواند باعث سردرگمی، مشکلات حافظه و عدم تمرکز شود. بعضی از افراد بهطور مداوم احساس خستگی، حواسپرتی و تغییر خلقوخوی میکنند و گاهی دچار مشکل غیرقابل توضیحی میشوند که ممکن است بهنوعی از «مه مغزی» مبتلا شده باشند. مغز مهآلود عارضه ناخواستهای است که حاصل سبک زندگی صنعتی این روزهای ماست.
محققان هنوز در تلاشند تا بفهمند چرا برخی از افراد علائم عصبی کووید-19 را بروز می دهند و برخی دیگر نه. اگر کووید-19 داشته اید و مشکلات شناختی طولانی مدتی دارید که بر توانایی شما در تفکر واضح تأثیر می گذارد، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
دانشجوی دکتری پژوهشی ارگونومی شناختی، عاشق یادگیری، عاشق خواب و مباحث مرتبط با آن و عاشق دانستن درباره عملکردهای شناختی انسان… خوشحالم که در این بستر، فرصت اشتراک اطلاعات با شما عزیزان را دارم.